300 Winchester Magnum

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
boristheblade
Nový návštěvník

Re: 300 winchester MAgnum

Příspěvek od boristheblade »

Před lety, to byla moje první kulovnice v podobě ČZ UB 550 MEDIUM MANGNUM, dostal jsem ji darem.
Pokud lovíš srnčí, sele a lončáka, tak bych opravdu velmi uvažoval o jejím smyslu.
Rána 300 stovky je docela jedovatá, když sem z ní poprvé vystřelil, tak sem se šel podívat, kde mám ledviny. I z tohoto důvodu bych o ní hodně přemýšlel, abys nedostal z rány strach.

Od té doby jsem s ní slovil několik kusů srnčího, dančího, černé zvěře, přes desítku kusů jelení zvěře,baribala a pár kusů zvěře africké.
Kromě 4 kusů zústalo vše v ohni.
Je to ráže světová, lovit s ní můžeš téměř vše, mimo tlustokožců, které ulovíš, ale při útoku nezastavíš (říká se, a také legislatvině pro tento lov použita býti nesmí).
U 300 Win Mag je velmi velmi důležitý výběr střely. Já jsem po několika letech hledání zakotvil u RWS EVO a měnit nebudu.

Závěrem... Jestliže budeš lovit jelení zvěř či dospělou černou nebo uvažuješ i o nějakých toulkách po světě se zbraní,
tak říkám ano. Jak sem už zmínil odvádí výbornou práci, zvěř většinou zůstavá v ohni, výborně značí a téměř vždy dojde k prostřelení kusu, ale to jsou moje subjektivní zkušenosti.

Jestliže budeš lovit převážně srnčí a černou s tím, že občas vyrazíš někam na vysokou, kterou nebuděš lovit permanentně, pořiď ráži 8x57 JS udělá vynikající práci a rána je daleko příjemnější.
vhool

Příspěvek od vhool »

strela EVO pro 300WM se mi take z tovarnich jevila jako nejpovedenejsi.ovsem pro mne jsou jednoznacni favorite pro tuto razi dva a to ve vlastnich laboracich ktere prekonaji tovarni produkci at uz presnosti tak i ucinky a jsou to accubond 200gr. a vubec nej je Berger VLD 210gr. :wink:

ovsem jak opakuju porad do kola,v loveckem provedeni (lehkou flintu) bych 300WM nechtel ani omylem a ze je to moje nejoblibenejsi raze jak na strelnici tak k lovu....
2e0rge
Častý návštěvník

Příspěvek od 2e0rge »

Dobry den,
děkuji za odpoveď, tu 300WM jsme pustil z halvy, strilim malorazkou (22WMR) tka by ot byl por me asi sok.
Rozmyslim mezi rážemi 7X64 a 30-06 Sprin.

1. Jinka chtel bych ze vas zeptat na zkusenosti s ráží 7mm REM.MAGNUM, pride mi tay velmi zajimava, s udajne prijemny zpetny razem. Bylo by fajn si z tehc zbrani vystrelit, nevite nekdo kde by se v okoli Brna daly tyto raze zapujcit na vystreleni? Pripadne neni tu nekdo z okoli brna kdo by me nehcal vystrelit zn.: náboje vlastní - prinesu :D
vhool

Příspěvek od vhool »

7mm RM je o malicko mensi zpetnej raz nez 300WM a silnejsi nez 7x64 ktera je vykonove temer srovnatelna se 7mmRM ale rem je drazsi strileni
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Lovím 9 let v lesní honitbě se zvěří od srnčí přes siku, daňka, muflona po vysokou a černou, hledám a zkouším najít univerzální zbraň. Střílel jsem Tika Hunter 300 WM, perfektní flinta na těžkou zvěř, patrony Nosler Partition 11,7 g od Hirtenbergera. Na střední a menší zvěř u nás přebytek výkonu. Tak jsem ji prodal a koupi Blaser R 93 7 mm Rem Mag, mé zkušenosti viz téma R 93. Krátce řečeno, k nám solidní ráže na všechno, chce to těžší střelu, nyní střílím Sako Hammerhead 11 g. Problém je trošku to, že zvěř přece jen méně barví a zvěřina je s podlitinami. Flintu ještě mám, nicméně koupil jsem jednušku od Merkla v 30 06 Sprg. K nám naprosto OK, jsem spokojený. Ale musím se přiznat, že stejně nejraději lovím s mojí první zbraní, to je dvoják 8x57 JRS, mám na něm teď ale naháňkový puškohled, tedy není do šera. Ale osma je skutečně nejlepší ráze, se kterou mám dosud zkušenosti (střílel jsem i 308 W a 338 WM, obojí jsem prodal).
vhool

Příspěvek od vhool »

ciste prakticky bych take rekl,ze 8x57 (at IS nebo IRS) je naprosto idealni a dostacujici raze do nasich podminek...otazka je spis to co kdo chce a co se mu libi :wink:
2e0rge
Častý návštěvník

Příspěvek od 2e0rge »

jj asi mate pravdu, nejlepsi by byl osi vystrelit osbne a pak mluvit, zel nemam tu moznost.
Njevice me laka ta 30-06 pro vyber streliva i slusna cena (koukal jsem).
Chtel bych neco s peknou balistikou.
TAdy java aplet od normy:
http://www.norma.cc/default.asp?Lang=2# v pravo balistic.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Teď střílím RWS Evo, výborná těžší střela. Z lehčích je perfektní CDP od Blasera. Ale není to levné střelivo, nicméně z vlastní zkušenosti doporučuji na střelivu nešetřit.
vhool

Příspěvek od vhool »

nevim proc porad resis balistiku kdyz zacinas ... do 300m je u vsech beznych loveckych razi skoro stejna,je to otazka +/- do 5 cm a je to jen o cviku,zrovna tak jako se budes ucit strilet na dal nez 100m s plochou balistikou tak uplne stejne se to budes ucit s razi ktera ji ma o par cm jinak .... navic kazda munice ve stejne razi ma balistiku take odlisnou a to tak ze vice nez treba 7mmRM oproti 7x64 se stejnou strelou ... pro balistiku je uplne fuk jestli zvolis 308,30-06,8x57 nebo 300WM kdyz budes mit loveckou zbran a budes lovit do 300m protoze na delsi strileni uz stjne potrebujes jinou zbran i optiku nez na bezny lov ktery budes provozovat :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

to pete: uz jsem to tu nekolikrat psal,i ja povazuji EVO za asi nejlepsi loveckou strelu z tovarni produkce (pak TOG,CDP,NP,swift A-frame atd.)
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Ano, byl jsi jedním z otců mé volby a nelituji.
vhool

Příspěvek od vhool »

:lol: :lol: :lol: :lol: dekuji za kompliment :lol: :lol: :lol:
boristheblade
Nový návštěvník

Příspěvek od boristheblade »

Lovím Berettou 689 v 30-06/30-06. Používám ji na natláčky a někdy i na čekanou.
Střelivo jsem hledal to nejtěžší, protože jsem chtěl, aby puška fungovala jako 8x57JRS, tedy Sako hammerhead 14g.
Střela doznává dobré ranivosti, prostřeluje zvěř, která dobře barví. Největší vzdálenost na čekané byla cca 250 m na kus jelení zvěře, která velmi dobře značila ránu a odběhla od nástřelu cca 30m.

S ráží 7x64 jsem nidky nelovil, nicméně mám 7x65R v UB, která je velmi blízká.

Po zkušenostech bych se mezi 7x64 a 30-06 přikláněl k Springfieldu, i z důvodu daleko širšího výběru střel.
Ale pořád by mě hlodal červík s 8x57JS....
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Zdá se, že naše zkušenosti jsou obdobné, osma má něco do sebe. Ale nechť si mladý myslivec, tak jako ostatně každý, zkusí hledání sám. A někdy i cesta může být cíl.
2e0rge
Častý návštěvník

Příspěvek od 2e0rge »

pro boristheblade, zajimave diky moc.
Asi zacnu poptavat tu 30-06 Sprin. Dle doporuceni vhoola (otce) a daslich...
Děkuji za rady a zkušenosti
Op
Odpovědět