Co máte za psy?

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tomáš Karel »

Obrázek

Tak to je ona matka Arga
Babeta Argus Mapel
Je už trošku bez zubů, ale lišáci zní maj strach doteď :D :D
Ta pár stehů má.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Ze s ni ten lisak nezatoci? :) Takovej malej pejsek :wink:
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
lörinc
Zkušený diskutér

Pes

Příspěvek od lörinc »

Taky vám tedy ukážu svého rafana. To je můj pes Brita :lol: :lol: . Myslím že docela povedená i po pracovní stránce, jenom?e má zuby jako by dostala přes h... takže ?těňátka bohužel nebudou :cry: :cry: . Ona mi to vynahrazuje v poli.

http://lorinc.album.cz/pes/
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Citu?ka

Příspěvek od Josef Kuřitka »

http://resize.like.cz/images/1182444087IMG_073.jpg

Tak to je ta mo je brakýřice Cita , která skutečně nechce být modelkou.
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

To Andy: To bys viděl jak zatočí s kocourem, kunou, liškou je jim to jedno mají totiž obrovskou odvahu. Argo má na svědomí lišáka 11,5kg byl s ním skoro 3 hod v noře, ale na konec ho dostal vytáhnul ho za hrdlo ven po takoví době už sem ho skoro oplakával. Taky mi tekli když sem ho uviděl jak ho vyvalil ven bylo to opravdu dojemné :) škoda že sem v tu dobu nemel digitál tak bych vám ho sem dal ten poměr liška pes a jak byl chudák porvanej tenkrát mu doktor přišíval celej spodní pysk. a scener nemám. :( ale to byl lišák jak kůň.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Kdyz ja tomu norovani zase tak neholduju. Jako chapu, ze je to jeden z nejefektivnejsich zpusobu redukce lisci populace, ale na druhou stranu mi to nic nerika.
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Kdybys to jednou zažil tak by si tak mluvil jinak ten adrenalin to je skvělí. Mám teď zalusk na steforda nebo bulíka no ještě uvidim.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Ja to zazil. Nepomohlo. Ja si radeji na tu lisku pockaam. :)
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

norování ?!

Nějakou dobu jsem s "bulíkama" lovil, ale všechny dobré psy čeká na 95% stejný osud. Prostě je roztrhá divočák. Buď na zranění zhasnou na místě (nebo později), a nebo je zchromí tak, že budou skoro k nepotřebě. Budou z něho viset střeva(to myslím doslova), ale bude držet prase. Pokud jsi normální a začnež brát psa jako cenného parnera, tak ti to začne vadit a postupně tento způsob lovu opustí?. Navíc jsou momentálně bulíci dost zatí?ení dědičnými nemocemi a jsem zvědav, jak se k tomu klub postaví.
Norování je způsob lovu, který mě vůbec nebere a je pro mě na hranici etické únosnosti. Já jsem se snažil, když pes zadržel divočáka, tak se okamžitě dostat co nejblíž a kus zarazit, nebo dostřelit. Byla to více méně moje akce, kterou jsem mohl aspoň nějak ovlivnit.
Co je to za adrenalin, když se něco(častou jsou lovci překvapení, že je tam jezevec a obráceně) ve skalách pode mnou k smrti rve, a já do toho nemůžu nijak vstoupit? To vykopání je problematické, dlouhé a navíc to pak v krajině vypadá jak po hrobnících (mnohdy máme revíry v různých chráněných oblastech, a děláme si akorát blbou reklamu). Rovněž bych měl po náladě, kdybych chodil den, dva, nebo i tři, k noře poslouchat, jestli můj pes ještě knučí, nebo už konečně zhasl.

I liška má právo na svůj důstojný lov. Andy má můj souhlas.
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Tak za prvé nikdy psa nepustím do nory ve které si nejsem na 100% jistý že tam sou lišky. Za druhé nikdy psa nepustím tam kde bych ho nemohl vykopat. Za třetí norování je způsob lovu od nepaměti.
myslíš že když střelí? ocucanou fenu tak to je etické vůči liščatům :!: :!: :!:
Pes je pomocník při lovu a norování je způsob lovu.
Proč myslíš že se dělají ZN (zkoušky z norování) u některých plemen to potřebuje? do chovu. Má mi psa potrhat divočák při dohledávce nebo liška v noře. Dne?ní slavné bezkontaktní norování je taková kravina. Pes se naučí na přepá?ku a je si jistej že mu liška nic neudělá pak se příde do prírodní nory a pes je v hajzlu protože dostane takovou nakládačku co nezazil. A proč :?: protože si myslíme že kontakt psovi ublí?í právě naopak kde ten pes má nabrat zkušenosti. (Ano ohránci zvířat apelují na ohranu lišek že to je týrání!
Toho psa sem k tomu vycvičil a ten pes mi to dělá z radosti proto že ho to baví až le?ení vedle mě na gauči nebo v noře s lišákem. Mám ho všude sebou až na kazatelně nebo zadaunovanýho pod posedem. A čubina byla to samí. možna štěstí na náturu psa, ale určitě sem ho do ničeho nenutil násilím to nikdy.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Norování

Nikdo mě nenutí střílet ocucanou fenu a tak já sám osobně na jaře lišky (konec března, duben,květen začátek června) nestřílím.
Nevím jak to dělá?, že ti pes v žádném případě nevleze do nory při naháňce, při pochůzce revírem apod. . což se stává majitelům norníků celkem pravidelně (tím tak trochu padá to plánované vypouštění). Jak dloho trvá třeba v zimě vykopání psa z nory ( ve zmrzlé půdě)? Je přece jenom trochu rozdíl, mezi zraněním psa při dosledu postřeleho kusu, kdy toto provádím přimárně za účelem zkrácení utrpení postřeleného kusu a vědomým vypu?těním psa do nory na zdravou zvěř kde nemůžu okamžitě poskytnou psovi pomoc, zkrátit utrpení zvěře ( i liška je pro mě zvěř) a celá akce může trvat několik hodin.
Prostě mě to nesedí a doufám, že neza?ije? při těchto loveckých akcích se svými psy mnou popisované případy. Je pravda, že znám několik majitelů "spotřebních norníků ", kteří ze zásady mají mají v zásobě několik bezpapíráků, a ti se této činnosti věnují bez skurpulí a emocí (vůči svým psům).
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

při naháňce sem naprosto klidnej pes mi bez povelu do nory nevleze. Nevlastním bezpapíraky a nejsem necita ke svým psům. Ty se maj líp jak já. A v zimě spoléhám na jeho zkušenosti když vidí že na to nemá tak vyleze. Řikám takoveho už mít nebudu je výjmečnej a navíc na teriera 100% ovladatelnej což je dost překvapiví u jeho ostrosti. Tu má totiž nadprůměrnou. Neberto že ho nějak přechvaluju ale mám spoustu svědků kteří tyto slova potvrdí. Srnec střelenej na měko pes na volný hledání po barvě našel za krk zmáčkl a čekal do mího příchodu než sem dal záraz. Určitě o něj nechci přijít, ale když vidím že ho to baví tak ho nechávám.
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

mám borderku, tak jenom krátce k mým názorům na norování. Myslím, že ideální je norování v umělých norách s obíhacím kamenem, aby došlo k vyhnání lišky z nory. Tak se to snažím provozovat já, taky jsem odmítl i dobrého kamaráda, který chtěl norovat u nich v honitbě v přírodních norách, sám nikdy loveckého psa nevychoval a nevycvičil. Pes je pro mně pomocník, mám ho však i rád, věnoval jsem mu dost času při výchově a výcviku a tak proč bych zbytečně riskoval, že o něj přijdu. Taky plemeno jsem volil spíše to, které vyhání. S pozdravem František.
politice a politikům zmar
Tomáš Karel
Pravidelný diskutér

Jak poznáš ze štěněte že ti bude vyhánět. chovám bordíky u několik let a todle bych si říct netrofnul každý štěně je úplně jiný. Bordíci sou známí svojí klidnější povahou, ale zas jak kterej. Co jsem vyděl na soutěžích a při práci tak 90% jich de do kontaktu. To jen tak pro zajmavost. Ale dobře tak si měl štěstí na dobrou fenku od koho jí máš?
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

no fenku mám od chovatele p. Sedláčka od nás z Olomoucka. Samozřejmě do štěněte nevidím, ale např. záměrně jsem nechtěl jagdteriera, protože si myslím, že by mi povahově neseděl a spíše dáví, než vyhánějí. V min. jsem měl jezevčíky a rodina ( synové a manželka ), když jsem řekl, že chci obeznat nory, tak skuhrali, že se pejskovi něco přihodí apod. Borderka mi chodí perfekt do vody a pod flintou pěkně slídí, nosově je na tom líp, než moje fouska, zajíce prožene a obloukem se vrací, nemusím na ni nikde čekat. S pozdravem F.
politice a politikům zmar
Odpovědět