Úprava loveckých trofejí
Re: Úprava loveckých trofejí
Já mám kousek od baráku potok tak ořezanou hlavu uvážu na provaz položim do potoka na kameny a nechám to tam dva tři dny podle toho kdy mám čas na vaření.Potom to dělám podle návodu kterej tady někde na foru je stou žabkou a de to dobře akorát záleží na stáří kusu.Mladí srnci tak do hodky a už to de dolu ale dělal jsem lišku a ta ještě po dvou hodinách mě dala zabrat.
Re: Úprava loveckých trofejí
figi: já trofeje dělat nechci:-) máme jich doma asi 4 místnosti-plný zdi..... dokonce prý mám někde schovaný kus který jezdil po výstavách, děda mi ho odkázal, ale ještě jsem ho neviděl
, musím ho vyfotit abyste mi řekli jestli je to něco pěkného... vím že si od dědy brali trofeje na různé výstavy občas... a to už toho spoustu naši rozdali..
máma vzpomínala že to prý děda dával i do mraveniště (toho odnesení se nebál), jinak nejsem chemik takže z chemické stránky netuším jestli to co máme doma je špatné-dobré.. zkusím udělat někdy pár fotek a hodit sem...

máma vzpomínala že to prý děda dával i do mraveniště (toho odnesení se nebál), jinak nejsem chemik takže z chemické stránky netuším jestli to co máme doma je špatné-dobré.. zkusím udělat někdy pár fotek a hodit sem...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Re: Úprava loveckých trofejí
4 Marphie: Tys vařil oba srnce najednou ve velkém hrnci? To by mohla být ta příčina Tvého nezdaru, za prvé se mladší srnec uvaří dřív než starší, to jsem už taky zjistil a psal to tady někde někdo přede mnou a za druhé asi ty 2 polévkové lžíce na velký hrnec asi opravdu budou málo. Mě se tohle zatím nikdy nestalo, ale taky je pravda, že jsem nikdy nevařil dva srnce najednou. Zkus příště přidat víc Žabky a hlavně hlídat obě hlavy, aby opravdu nedošlo k nechtěnému rozvaření.
4 Skalák: Moc Ti děkuju kolego za inspiraci. Pořád jsem si lámal hlavu s tím, jak vařit - upravovat trofej bez sporu s paní domu. Po přečtení Tvého příspěvku jsem běžel do sklepa pro starý friťák, trošku jsem ho zrestauroval a v pátek k mé veliké spokojenosti jsem v něm upravil trofej z minulé soboty. Paráda!! Teplotu si můžu regulovat, friťák je veliký přesně tolik, aby se do něj vešla srnčí hlava a vaření mám pořád pod kontrolou. Voda se díky výkonu friťáku přivede k bodu varu téměř hned. Vařil jsem venku na starém stolku, v klidu a v pohodě a ještě jsem si při úpravě trofeje stačil posekat kus zahrady
Geniálně jednoduché řešení. Děkuju 
4 Skalák: Moc Ti děkuju kolego za inspiraci. Pořád jsem si lámal hlavu s tím, jak vařit - upravovat trofej bez sporu s paní domu. Po přečtení Tvého příspěvku jsem běžel do sklepa pro starý friťák, trošku jsem ho zrestauroval a v pátek k mé veliké spokojenosti jsem v něm upravil trofej z minulé soboty. Paráda!! Teplotu si můžu regulovat, friťák je veliký přesně tolik, aby se do něj vešla srnčí hlava a vaření mám pořád pod kontrolou. Voda se díky výkonu friťáku přivede k bodu varu téměř hned. Vařil jsem venku na starém stolku, v klidu a v pohodě a ještě jsem si při úpravě trofeje stačil posekat kus zahrady


ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Re: Úprava loveckých trofejí
No příště si dám pozor, budu vařit po jedné hlavě a v menším hrnci - manželka nadávat bude stejně, protože starý friťák bohužel nemám - když jsme koupili nový tak jsem starý byť funkční vyhodil a v paneláku prostě jinde než v kuchyni vařit nemůžu. A teď si nejsem jistý, když píšeš o možnosti regulace ve friťáku má friťák i teplotu pod 100°C?? Já mám pocit že i nejnižší je nad 100. Když mám čas tak to vařím u našich - vždy to ale u našich nechávám odkrvit - v tom paneláku prostě není kde (ono je ale říkejte to manželce). Jinak ty dvě hlavy už září bělotou, ročka jsem slepil herkulesem a drží to perfektně.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Re: Úprava loveckých trofejí
Marpie, často vařím dva najednou, důležité je, že poznám, kdy je srnec uvařený podle stavu blan na čelní kosti.
Vařím také v kuchyni, hlavu máčím max 48 hodin, aby nesmrděla. Velký problém je jen citlivost ženského nosu
Vařím také v kuchyni, hlavu máčím max 48 hodin, aby nesmrděla. Velký problém je jen citlivost ženského nosu

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úprava loveckých trofejí
Já mám taky svůj recept.Hlavu pouze stáhnu,světla nechám mozek taky.Proč?Čím větší vrstva masa tím lépe,při uvaření se odlupuje naráz.Spíš jsem odkrvoval a to hlavně po W243 barva zůstávala hlavně v nosních kůstkách.Já je nedávám pryč jsou to body.Dnes jen namočím na dvě hodky.Poté oberu maso ve větši vrstvě to jde velice dobře ješte za tepla.Problém nastával na nozkovně a okolo slechů však to znáte.Dnes už to mohu napsat na desuinfekci struku na sucho se používala kyselina octová s peroxidem vodíku.Stačilo zastřikat tak hodinu a vše se zněnilo v rosol.Další fáze byla neutralizace zásadou vhodný despon na sanitaci mléčného potrubí.Stačilo nechat pusobit a kartáčkem na zuby pod vodou dočista vyškrabat.Vybělit 35% kysličníkem a dát do trouby vysušit.Tot vše.
Jinak manželka už je na to zvyklá,kuchyn většinou je moje domena a mě maso nikdy nesmrdělo.Horší je to s dcerama ty už mají rypáčky
Jinak manželka už je na to zvyklá,kuchyn většinou je moje domena a mě maso nikdy nesmrdělo.Horší je to s dcerama ty už mají rypáčky

Re: Úprava loveckých trofejí
Já to s tim masem dělám stejně jako Zdenek.. Akorát, vyjmu světla a mozek.. Pak to nechám do druhého dne ve studené vodě.. Druhý den to ovařím s jarem (odmaštění), maso oberu, vzadu je to nejhorší, ale taky se to dá..(jinak to obírání na 20 minut nevidím...
), když mám trofej obranou od masa a vaziv, naleju do hrnce čistou vodu, srnce do ní vložím a nasypu prací prášek (je lepší větší množství), nechám přejít varem, srnce v této vodě s prac. práškem nechám přes noc a druhý den opět nechat přejít varem.. Po tomhle všem vezmu srnce, namočím do studené čisté vody, kartáčem zbavím lebku ostatních miniaturních vaziv a vložím do kysličníku 30%..( letos jsem vyzkoušel obmotat lebku gázou, akorát do světel jsem dal vatu, zalít kysličníkem a myslím, že je to opravdu dobré)

Re: Úprava loveckých trofejí
Dobrý den! Přátelé obracím se na vás s žádostí o radu.Jistě s tím zde někdo z vás bude mít zkušenost.Dostaly se mi do ruk k preparaci dvě hlavy srnců-knoflíků,které jsou od srpna zamražené a ještě nebyly vypreparovány.Slyšel jsem,že když je hlava delší dobu v mražáku,údajně lebka zčerná a nejde ji vybělit.Je to pravda? Nebo se vybělit dá-případně jak tomu pomoci? Delší odmočením? S normální preparací "čerstvé "hlavy problém nemám,ale tady mám obavu aby se to povedlo.Předem děkuji za radu nebo doporučení.
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 304
- Registrován: pon 29.9.2008, 14:30
- Bydliště: Podkrkonoší
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úprava loveckých trofejí
Podobnou zkušenost nemám, já dělám zamražené srnčí lebky v kůži, často až na přelomu prosince a ledna
, preparuju je úplně stejně jako čerstvé (vykrvení, vaření ....) a ve výsledku nevidím rozdíl, toť má zkušenost 


Re: Úprava loveckých trofejí
Jednoho srnce jsem dělal v prosinci a úplně v pohodě. V mrazu byl od května a lebka nebyla v dobrém stavu, byl zhaslý a v rozkladu. Nevidím důvod proč by měly kosti z mrazu černat.
Re: Úprava loveckých trofejí
Pánové děkuji za příspěvky.Osobní zkušenost s tím zatím nemám,jen jsem to už párkrát slyšel,že údajně hlava dlouho uchovaná v mražáku nějak zčerná a nedá se pořádně vybělit.Co je na tom pravdy nevím.Zkusím jednu udělat a uvidím.Můžu se ještě zeptat jak tu hlavu děláš i s kůží?
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 304
- Registrován: pon 29.9.2008, 14:30
- Bydliště: Podkrkonoší
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úprava loveckých trofejí
S kůží ji nedělám, v kůži byla jen zamražená, pak následuje rozmražení, stažení a klasický postup 

Re: Úprava loveckých trofejí
Já osobně nechávám kůži jenom kousek vpředu, aby se omezilo rozvaření tzn. nechám větrník plus tak 4-5 cm kůže. Zbytek dělám jako většina - ořežu, mozek a světla ven atd. Naštěstí můžu vařit v práci tam když to někomu nevoní tak ho pošlu dělat jinam. Jinak ten zhaslej srnec to byla chuťovka, hlavně to obírání, no ale já jsem hrozný hovado mě to prostě vůbec nevadí. 

Re: Úprava loveckých trofejí
Také nemám zkušenost s černáním lebky při delším zamražení. Protože musím jezdit vařit srnce ke kamarádovi, srnce většinou zamrazím. Někdy hlavu před zamražením stáhnu, někdy ne. Co se mi ale již 2x stalo, že mi při bělení déle mrazeného srnce trofej místy zežloutla. Bylo to ale vždy u ročka! Nevím, jak je to možné, protože u starších srnců není absolutně žádný problém. Postup volím jako ostatní tady, úplně klasický.....
Re: Úprava loveckých trofejí
Při bělení postupuji tak, že lebku postříkám rozprašovačem a peroxidem vodíku 30%, zabalím do černého odpadkového pytle po růže. nechám být tak 2 dny a je hotovo. Pouze nechám oschnout. lebka je jako sníh.