Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Choochoo007
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Choochoo007 »

Prave proto se ptam na to nastaveni, kdo jak ma. Ta opakovatelnost je dulezita z duvodu aby moment na krcku byl porad stejny.
Osobne pouzivam novy model Lyman Crusher a horni uvrat take preleza. Tady se ale prave necha zjistit, ze nastaveni skrtici matrice LEE Crimp neni jen tak. Kdyz nastavim dle navodu na dotyk plus 3/4 otacky tak budu dle sily na klasickou paku prelezat uvrat. Kdyz ale nasroubuju momentak, tak u nektereho skrceni cvakne momentak pred horni uvrati lisu a u nekterych skrceni necvakne a lis preleze horni uvrat. Toto dle meho ukazuje ze kazda sestava naboj-strela ma na krcku jinou tloustku a sila na zaskrceni je opravdu jina. Z toho mi plyne ze LEE Crimp ani jine skrtici matrice nemuzou skrtit konzistentne bez presne opracovanych krcku a presne vyrobenych plastu strel(prumer strely, tloustka sten plastu).

Jak rikas, nejvetsi chyba bude prave tesne pred horni uvrati pri klasickem nastaveni matrice dle vyrobce. Prijde mi ze na tech videich je ale nastaveni o nekolik otacek dolu. Tipuju tak dotyk matrice plus dalsi 3otacky. Tady se pak to druhe rameno zvetsuje a nemel by byt takovy problem s opakovatelnosti. Osobne mam na matrici znacku a na dotyk je to vzdy cca 1/4 otacky max jinde. Takze seridim o chlup smerem na znacku a mam vzdy stejnou vychozi poloho. Ted tedy zkusim nastavit na znacku a cca 2,5ot dolu. Uvidime na kolik vzroste moment, aby byl otlak skrceni cca stejny.

To tve nastaveni nevim jestli chapu dobre. Proste sroubujes matrici a koukas kdy jsou klestiny smackle k sobe? Tohle jsem zkousel, ale odhadnout to take neni jen tak, protoze ta 0,1 nebo 0,2 mm neni moc mezi klestinami videt.

Zatim mi prijde idealni nastaveni na dotyk, upravit presne na znacku na matrici a takove 3 otacky dolu. Tim zvetsim druhe rameno a buouci pripadna odchylka bude v % vyrazne mensi nez pri nastavovani kolem uvrate.

PS: Jsem zacatecnik, diky foru jsem ted vypustil prvnich 20 vcelicek 7x64 :D Takze dekuji vsem za rady, ktere me dostali az sem.
Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne čtv 26.3.2015, 11:45, celkem upraveno 1 x.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

To tve nastaveni nevim jestli chapu dobre.....
Pokud je to dotaz ne mne tak to dělám následujícím způsobem: Předpokladem je, že nábojnice jsou alespoň od jednoho výrobce a střely stejné šarže. Nejprve udělám vše, až po osazení střelou na OAL a takto dám náboj do držáku. Pak stlačím páku lisu (Lee Cast Press) až na doraz, čímž se náboj dostane do max. horní úvrati (dál to nelze přetáhnout). Potom šroubuji do lisu krimpovací matrici s pojistnou matkou trochu vytočenou nahoru. Šroubuji rukou za rádlovaný konec matrice. Takto dojde k vymezení případného volného prostoru mezi střelou a nábojnicí a kleštinou a nábojnicí. Šroubuji až po výrazný nárůst odporu. Tíme je nastavena poloha "Crimp 0" Pak už stačí pootočit matricí o požadovaný úhel, takže axiální posun kleštiny v matrici je stoupání*počet otáček a tím je i dáno stažení kleštiny. V této poloze matrici zajistím maticí. Má to tu výhodu, že jsou takto vymezeny i vůle v závitech.
Tak snad už je to pochopitelné.
PS. Bacha na stahování kleštiny na doraz v jakémkoliv režimu! Hrozí deformace ramen kleštiny.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Choochoo007
Zkušený diskutér

Na Pufra, ale to nevadi. Minuly byl i na tebe, jsem nevedel co znamena "co to jde na doraz" :wink:
Jinak jsem jako na potvrou pred minutkou upravil svuj prispevek, ale asi se to stejne neulozilo, ikdyz je to tam uvedeno :wink:

Dalasi to nastaveni je ted jasne a asi bude stejne jako Pufrovo. Nejak jsem se nezamyslel a porad premyslel dle videa vyrobce, takze nastaveni bez naboje. Takto s nabojem je to hned jasnejsi, diky. Idealni by bylo, nastavovat matrici pro kazdy naboj. Tim by se eliminoval i rozdil nabojnic a muselo by to byt konzistentni pro vsechny.

Jinak jsem zkousel dle vyrobce dotek + 1/2 otacky a kdyz jsem zabral prelozlo to uvrat. Tak doufam ze nedoslo k deformaci klestin. To by byla dobra produktivita 20 naboju a jedna matrice v coudu :lol:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Nehledej v tom zase až takovou vědu. Jde jen o dobré zapálení prachu v celém objemu nábojnice. To je od určité meze výtahové síly zajištěno (jsou li správné komponenty). Nejhorší je případ nízkých výtahových sil v kombinaci s pomalým prachem a lehkou střelou, kdy prach ještě pořádně nehoří a střela již cestuje v přechoďáku. Tam je pak nekonzistentnost hoření velice markantní. Reloading má sice nějaká pravidla, ale tolik stupňů volnosti, že je z toho nádherná zábava. A jak už tu psal kdysi Shiva, kupodivu mu chodily nejlépe ty laborace, se kterými se příliš nesral. :lol:
Ještě pro jistotu, ten doraz není dán dotykem shell holderu s matricí, ale vymezením všech vůlí až po moment, kdy začíná krimp a je tam silně znatelný nárůst síly. Právě v těch prstech je to cítit mnohem lépe, jak na páce lisu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Ty dvě, tři otáčky dolů pro definovaná ramena páky při použití momenťáku je asi dobrá "rutina" :?
Pufr
Choochoo007
Zkušený diskutér

Jak to myslis?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Choochoo007 píše:Prijde mi ze na tech videich je ale nastaveni o nekolik otacek dolu. Tipuju tak dotyk matrice plus dalsi 3otacky. Tady se pak to druhe rameno zvetsuje a nemel by byt takovy problem s opakovatelnosti.
Ted tedy zkusim nastavit na znacku a cca 2,5ot dolu. Uvidime na kolik vzroste moment, aby byl otlak skrceni cca stejny.
No, takhle - podle Tebe -jak jsme to výše už diskutovali.
Víc se nadřu, ponk by to měl snad vydržet, ale změna výšky matrice vůči beranu o několik desetin mm bude znamenat změnu výsledné síly o několik procent - podmínkou je ale ten momenťák.

Škrtíš i náboje se střelou usazenou na kontakt s vývrtem? (chápu že v 7x64 toho na kontakt a zásobníkovou délku současně moc udělat nejde :) )
Pufr
Waswaq
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Waswaq »

Ahoj všichni,
omlouvám se, jestli narušuju debatu, ale potřebuju poradit.
Chci si pořídit FL matrice na přebíjení ráže 6,5 x 65 R RWS, jenže nemůžu najít, zda můžu ládovat v matrici označené 6,5x65 RWS ( tedy bez rantlu) patrony pro ráži 6,5x65R RWS ( s rantlem) jediný obrázek s mírama nábojů, který se mi podařilo sehnat ukazuje rozdíly v mírách na úrovni setin mm. Nejsem z toho moc moudrej... V katalogu RCBS mají matrice uvedené jak pro bez rantlovou verzi tak i pro tu s R. Z toho bych vyvodil, že je každá ráže trochu jiná a proto má každá ráže svou sadu matric.
Mám možnost koupit matrice 6,5x65 RWS ale mám obavy, aby to s nima chodilo v 6,5x65R RWS tak jak má. Prosím Vás, co máte přístup k nějakým materiálům, ze kterých to je naprosto jasné, poraďte mi jak to je ! Díky za pomoc W.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Mi se teda zdá, že vidím rozdíly jen v rozměrech, kterých se na "rantlové" verzi nedoměříš a naopak (P1 je bez rantlu jinde- v jiné výšce- než s rantlem atd.)

http://www.cip-bobp.org/homologation/up ... page29.pdf
http://www.cip-bobp.org/homologation/up ... page17.pdf

Takže bych to osobně asi risknul, zkušenost žádná :?
Pufr
Waswaq
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Waswaq »

Tak jo. Díky za radu. Asi to zkusím :wink:
Choochoo007
Zkušený diskutér

pufr píše: No, takhle - podle Tebe -jak jsme to výše už diskutovali.
Víc se nadřu, ponk by to měl snad vydržet, ale změna výšky matrice vůči beranu o několik desetin mm bude znamenat změnu výsledné síly o několik procent - podmínkou je ale ten momenťák.

Škrtíš i náboje se střelou usazenou na kontakt s vývrtem? (chápu že v 7x64 toho na kontakt a zásobníkovou délku současně moc udělat nejde :) )
Tak vice nez 2 otacky bude asi hodne, ale vice nez 1 je to dle meho urcite(tipuju 1,5, ale chlapik snad rika 3/4). Ve 3minute je videt nastavovani.
https://www.youtube.com/watch?v=Bek5BlSmGCo#t=3m
Nastavi skrtici na dotyk. Paka lisu je sikmo dolu. Pod matkou na matrici je videt mezera.
Da beran dolu a zacne tocit matrici. Je videt vyrazny posun matrice dolu a paka lisu pri dorazu beranu uz neni svisle sikmo dolu, ale vodorovne. Takze zkusim nejak takto. Ponk to vydrzi jiste, mam ho svarovany a na kotvach do panelu, takze se na nej muzu klidne povesit. Ten momentak je podminka, to je jasne. Proste si myslim, ze takto ty chyby v dalsim opakovanem nastaveni budou mensi. Rozptyl sil pri skrceni bude mensi.

Zacal jsem prebijet a rovnou i vse skrtit. Skrtit budu vse. Budou to naboje na lov a do terce a chci aby to chodilo porad stejne.
Delka cca 87mm, dost se to pere pri zasouvani, takze nechci uvolnene strely.

Jinak u teto raze naboj na dotyk s drazkama je spise utopie. Ikdyby jsem to nedelal na sachtu (max cca 88,5) tak delka naboje se strelou 11,2 SPCE by musela byt cca 94mm. Strela SPCE je relativne valcova, neznam vice valcou strelu(co nejvesti delku pri prumeru cca 7,22mm - 18mm, celkova cca 32,4mm) a i u teto strely na max delku to neni mozne. Strela by drzela v krcku tak 2mm.
Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne pon 30.3.2015, 18:16, celkem upraveno 1 x.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Nebo nastaveni krckovaci matrice Collet. Tipuju cca 1,5 otacky dolu, tady mi to prijde vice nez u skrtici. Proste zkusim vyladit nastaveni pro skrtici i krckovaci Collet shodne.
https://www.youtube.com/watch?v=QoSDA25HocQ#t=7m20s
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Než se chlapi vrhnete do toho momenťáku, zamysleli jste se nad tím, jak je to s převodem tolerance momentového klíče? Ten lis pracuje s beranem v horní úvrati, a převod síly je 1: moc. Výhodnější by byla dolní úvrať, ale tam se nedostanete s matricí. Nevím, jakou mají přesnost pákové momenťáky, TONA uvádí 4% na jiném místě jsem četl zase 3% u profi, ale čtené hodnoty. Možná tu straším zbytečně, ale je lepší to promyslet, než pak mudrovat nad nezdary.
U tý collety není co špekulovat. Tam je to pěkně cítit, jak se kleština opře o krček, pak je takové měkké povolení, kdy se krček kalibruje a pak dosednutí na trn. Není nutno od tohoto momentu vyvíjet nějakou větší sílu. Jen pootočím nábojnici o 1/8 ot a ještě jednou lis s citem zmáčknu.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

dalas píše:Ten lis pracuje s beranem v horní úvrati, a převod síly je 1: moc.
Nevím, jakou mají přesnost pákové momenťáky, TONA uvádí 4% na jiném místě jsem četl zase 3% u profi, ale čtené hodnoty.
Však právě tu nevýhodnost horní úvrati tu už dobu omíláme :) (nic ve zlém - to jsou ta naše nekonečná vlákna :) )
3 - 4% chyby momentového klíče by byly ještě vynikající - větší nejistotu vidím (že se opakuji) v nastavení výšky matrice, nicméně ty ukázky změny rozptylů i polohy zásahů v Choochoových "momentových" odkazech byly celkem zajímavé - přesvědčivé (a co si budem říkat - platí co je na terči, ostatní je jen mudrování. Osobně jsem na výsledek celkem zvědavý neb tu kleštinu ani v jedné podobě od počátku nepovažuju za ideál "uniformního" nástroje - možná jen můj dojem :?

Ten "feeling" v ruce popisuje třeba Bill Gravatt ze Sinclair International u zápalkovačů jako reálnou možnost změření - posouzení "vytahanosti" lůžka zápalky a tedy důvod koupit si extra drahý Sinclairův zápalkovač. Popravdě obdivuji, kolik toho Dalasi cítíš na té Collet Die, mě vždy přijde, že tlačím a neděje se vůbec nic (otáčím o 1/4 otáčky a zase nic - nastavení výšky matrice dle návodu - nikoli v horní úvrati :? )
Pufr
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Je pravda, že jsem to nečet příliš důsledně. :oops: Jen bych spíše jak terč bral jako kriterium hradla.
Colletu seřizuji přesně podle návodu, jen otáčím nábojnici o 1/8. Když ji otočíš o 1/4, mezery kleštiny se dostanou (pokud jsi přesný ) opět na mezery (je mi jasný, že tu 1/4 děláš kvůli souososti). Pokud bych vzal v potaz otáčení nábojnice z důvodů zlepšení souososti krčku bylo by možná lepší otočit o 3/8.
U krimpu se návodu příliš nedržím, tam to dělám, jak jsem popsal.
Odpovědět