Myslivecké zážitky
Setkání s ly?ákem
Jedno zimní odpoledne jsem se vydal s bratrem do lesa na obhlídku.Najednou si bratr v?iml stopy velké lišky.šli jsem po ní a nalezli noru.Chvíli jsme noru obhlí?eli a najednou vydíme jak přímo směrem k noře(k nám)jde lišák.Měl nádhernou červenou kožešinu byl asi cca 20m od nás když se zastavil a uviděl nás po té utekl. 

Naposledy upravil(a) Jura dne úte 29.4.2008, 19:29, celkem upraveno 1 x.
Jiří Klein
Úrodné Jaro
U? je to asi 14 dní co jsem byl s bratrem na obhlídce,a viděli jsme něco nevídaného v našem kraji.Viděli jsme celkem 12 zajíců,6 párů.Je to obdivuhodné že jsme viděli takovýto počet,protože u nás byl vidět zajíc maximálně 1-2krát za rok a to chodíme do lesa často.Tak doufám že se u?áci začnou pořádně množit
bohužel ale mají hodně nepřátel 

Naposledy upravil(a) Jura dne úte 29.4.2008, 19:36, celkem upraveno 1 x.
Jiří Klein
sojky
U? je to asi 2 roky co jsem se na podzim procházel honitbou,a pojednou usly?ím hlasitý sojčí skřek,žel jsem stále zatím a pojednou vidím něco neobvyklého.Asi 30 sojek sedí v malém remízku obrostlým rákosím.Nedovedu si vysvětlit proč se tam shromá?dilo tolik sojek,žaludy už byli dávno dozrálé a žádnou zdechlinu jsem v tom místě Nenašel.Nevím co je k tomu vedlo ale pohled na ně byl nádherný a patří to k mím nej mysliveckým zážitkům

Zrovna jsem se vrátil z raního lovu plný zážitků. Ale popořadě. Včera večer jsme s kamarádem zasedli na 2 kazatelny vzálené asi 400 m vdu?nou čarou od sebe. Jen jsem si sedl, vydím, jak mi z řepky vychází srnec-roček-?pičák ještě v líčí. najednou jistí vlevo-čekám další kus srnčího, ale omyl! Z řepky mně vy?la DANĚLA! Zvěř, která se v naší honitbě nevyskytuje! Krásný zá?itek, asi půl hodiny brala ?ír a pak zatáhla do lesa. V tom se ozval telefon. Mám tady 6 liščat, já se otočím z okna a asi 250 m za mnou jde po cestě stará liška. Rychle beru kulovnici, ale srnčí mi jí zradilo. Snad 10 min. nato padla rána. Kamarád volá, střelil jsem lišku(byl to ale lišák). Poté mi znovu přišla Daněla a několik srnců a srn - nic odstřelového, ale zá?itek nádherný. když jsem ho vyzvedával, ptám se kde jsou ty liščata? Byla pod mostkem u kterého je drenáš do pole. Proběhla rychlá rada a padlo rozhodnutí, že druhý den ráno půjdeme norovat.
Dnes ráno v pět jsem se se?el s kolegou a jeho jezevčíkem. Vyrazili jsme k mostku. Bylo vidět, že liščata už tam byla delší dobu, pravděpodobně od narození. Několik zajíců, bažantů a okolo tráva až na hlínu a všude neuvěřitelný smrad. Zaujali jsme pozice a vypustili jezevčíka do drená?e. Během chvilky byl v kontaktu. Najednou začala z drená?e běhat liščata jedno po druhém na všechny strany-schovávali e do hradu, který mněli z mostku vybudovaný, ale náš jezevčík pracoval na 100% a všechny nám pořídil vyhnat ven.. Byly už alespoň 1,5 měsíce staré, takže to byl fofr. Naštěstí už máme něco za sebou a tak se nám všechny podařilo ulovit. Tudí? výsledek raního norování bylo 5 liščat. Velký dík patří našemu čtyřnohému kamarádovi, bez kterého by to prostě ne?lo.
Lovu zdar!
Dnes ráno v pět jsem se se?el s kolegou a jeho jezevčíkem. Vyrazili jsme k mostku. Bylo vidět, že liščata už tam byla delší dobu, pravděpodobně od narození. Několik zajíců, bažantů a okolo tráva až na hlínu a všude neuvěřitelný smrad. Zaujali jsme pozice a vypustili jezevčíka do drená?e. Během chvilky byl v kontaktu. Najednou začala z drená?e běhat liščata jedno po druhém na všechny strany-schovávali e do hradu, který mněli z mostku vybudovaný, ale náš jezevčík pracoval na 100% a všechny nám pořídil vyhnat ven.. Byly už alespoň 1,5 měsíce staré, takže to byl fofr. Naštěstí už máme něco za sebou a tak se nám všechny podařilo ulovit. Tudí? výsledek raního norování bylo 5 liščat. Velký dík patří našemu čtyřnohému kamarádovi, bez kterého by to prostě ne?lo.
Lovu zdar!
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Poslední dobou se sice do revíru moc často nedostanu, ale když už tam jsem, tak mívám dost velké štěstí. Potvrdilo se to i v pátek, kdy jsem zhruba po měsíci vyrazil. Zasednul jsem, k lesu, za sebou jsem měl řepkové pole a před sebou p?enici těsně pod kolena. Asi v 19hod mi z lesa na levo vy?la srna a nadějnej srnec, kolem půl osmí na vedlej?im poli, kde je zasetá slunečnice vyšli 3 kusy, ale bylo to tak daleko, že jsem je nedokázal přečíst. Za chvíli šel nějaký pejskař z vesnice vyvenčit svého miláčka tak šikovně, že tyto kusy šli krajem řepkového pole přímo kolem mého posedu, byl tam srnec asi 4roky, kterej měl slabého nerovného ©esteráka, ?molka odhadem tak 8kg a paličkář zhruba stejně silnej. Vzal jsem kulovnici a čekal na vhodnej okamžik, srnčí bylo požád v pohybu, prošli mi kolem posedu, asi 2m za mnou a pokračovali směrem k lesu, starší srnec zalezl do řepky a mladší se pořád motal kolem té ?molky, bál jsem se, abych si ze zbrklosti oba kusy nesplet. když už to vypadalo beznadějně, tak asi na 80m se mi konečně srnec postavil na ?iroko, padla rána, srnec odkazoval na kraji řepkovýho pole, ještě štěstí, že neodskočil.
Přeji všem hodně štěstí a až je k vám diana nakloněna...
Přeji všem hodně štěstí a až je k vám diana nakloněna...

kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
První srnec
Tak se mi minulý týden podařil můj první srnec v životě. Byl jsem opravovat sedačku a krom trochy kulatiny, sekery a hřebíků jsem si vzal i kulobroček a hůl aby ho bylo na co pověsit při práci. Po opravě jsem si sedl a kochal se podvečerní krajinou a cvrkotem na kraji řepkového pole. Najednou jsem asi na 150 metrů viděl jak z řepky občas vykoukne srnčí hlava. Popocházel tam nějaká kus - občas byly vidět u?i, občas více. Na flintičce mám 12x zvět?ení a měl jsem dojem, že mezi u?ima tomu kusu něco přebývá. Slezl jsem ze sedačky a pomalu mladému cestovateli který se vydal napít k melioraci nade?el. Nakonec jsem se k němu dostal asi na 45 metrů. Zblízka bylo jasně patrné že mezi u?ima má malé bulky. Jsem ještě zelenáč, tak jsem vyčkával - chtěl jsem si být opravdu jistý a vidět i střapec (u? jsem slyšel i o starších srnách s bulkami a splést bych se opravdu nechtěl). Srnec se nakonec do syta napil, ukousl pár hryzů z keříků kolem a vydal se dál do luk. Měl jsem ho pěkně proti větru a šel vpovzdálí spolu s ním. Nakonec v jednu chvíli popoběhl a já viděl co potřeboval. Třeskla rána a bylozřetelně sly?et ?uchnutí kule která ho srazila na jarní pa?it. Přebil jsem a pomalu šel na nástřel. Byl to cca 8 kilový bulkař.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!
...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
-
- Věčnej rejpal ;-)
Mně se zá?itek XHonzy líbil i s u?ima. A hned se někdo najde, kdo to prostě musí a musí okomentovat.....
ještě zde chybí toto stra?livé provinění xHonzy podřadit pod příslušný bod desatera...., které jsem mimochodem nečetl a ani nikdy nebudu.
Honzo, doufám, že sis ulovení svého prvního srnce plně pro?il. Pro mě můj první srnec, který byl současně mým prvním kusem spárkaté, stále zůstává nejsilnějším zážitkem v myslivosti. Nevím proč, ale nepředčil to ani první divočák, by? mě stál mnohem více času a úsilí. takže i ode mně Lovu zdar!
ještě zde chybí toto stra?livé provinění xHonzy podřadit pod příslušný bod desatera...., které jsem mimochodem nečetl a ani nikdy nebudu.
Honzo, doufám, že sis ulovení svého prvního srnce plně pro?il. Pro mě můj první srnec, který byl současně mým prvním kusem spárkaté, stále zůstává nejsilnějším zážitkem v myslivosti. Nevím proč, ale nepředčil to ani první divočák, by? mě stál mnohem více času a úsilí. takže i ode mně Lovu zdar!
-
- Nový návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Srnec
Celkem nemilý tá?itek jsem měl v pondělí pota?mo v úterý ráno...ale zas zajímavá zkušenost. Seděl jsem na jedné takové louce u nás v revíru na dosti vysoké sedačce. Po chvíli jsem za sebou v lese zaregistroval pohyb, prvně sluchem pak zrakem. Byl to kus srnčího a po chvíli prohlížení přez větve buků jsem přečetl že má i na hlavě - dvě bulky. Do lesa se střílet nedalo a tak jsem čekal až vyjde na louku, což po pár minutách váhání udělal. vyšel mi tak 10m od ?ebříku. Zamířil jsem a bác, srnec sebou trhnul a takovými zvláštními přiskoky do lesa. Tam již bylo vidět že má chycen jen běh. Tak následovala druhá rána kterou jsem ale chybil. srnec mizel v někde v lese. Na nic jsem nečekal moc a slezl a pustil svýho vel?e. ten se chytl našel srnce hlásil...jenže v pohybu . slyšel jsem jak se mi oba vzdalují. Za chvíli volal kamarád co seděl na posedu tak 200 dál že mu tam proběhl postřelenej bulkař... seděl ale jen s dalekohledem a bez kulovnice. mno následovala honička po lese a srnec se velkým kruhem vrátil zhruba do míst od kud vyšel. tam se psovi stratil. Zavolal jsem hajnýmu a ten přijel i se svým psem, ale už byla skoro tma. Pes nasazen, přesně vykopíroval to kolěčko co i můj a pak se taky stratil. Byla už úplná tma a srnec nedohledán a evidentně velmi ?ivý...
Pro úplnost to co uběhl, to kolečko bylo tak 700 metrů dlouhý.
Nespal sem a ráno brzo vyrazil i s otcem, kterej mi šel pomoct. Začali jsme tam kde včera zkončili psi. Našli jsme i další barvu. Po nekolikerém vracení a opětovném nasazování jsme srnce na?li, tedy co z něj zbylo - cáry kůže, 1 zadní běh, z hlavy jen mozkovna s parů?ky a jedním slechem. ty zbytky byly prakticky ještě teplý. Bylo to o půl sedmé ráno, prasata jsme potkali cca tak 80m od tud - 3 bachyně a 12 selat, byl jsem ale tak otráven sám sebou a tím jak to dopadlo že jsem se ani nepokoušel střílet.
Zá?itek nepřijemný, je to můj druhý srnec. a dlouho asi mě to bude štvát. na druhou stranu zajímavá zkušenost...
V našem revíru je černé opravdu hodně a začínají být významné problémy se škodami na polích...jak je ale vidět tak černá umí dělat škody i jinde, toto byl sice postřelený kus ale jsem přesvědčen že srnčat jim padne za potravu taky dost...
ještě foto:
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=0#img
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=1#img
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=2#img
Pro úplnost to co uběhl, to kolečko bylo tak 700 metrů dlouhý.
Nespal sem a ráno brzo vyrazil i s otcem, kterej mi šel pomoct. Začali jsme tam kde včera zkončili psi. Našli jsme i další barvu. Po nekolikerém vracení a opětovném nasazování jsme srnce na?li, tedy co z něj zbylo - cáry kůže, 1 zadní běh, z hlavy jen mozkovna s parů?ky a jedním slechem. ty zbytky byly prakticky ještě teplý. Bylo to o půl sedmé ráno, prasata jsme potkali cca tak 80m od tud - 3 bachyně a 12 selat, byl jsem ale tak otráven sám sebou a tím jak to dopadlo že jsem se ani nepokoušel střílet.
Zá?itek nepřijemný, je to můj druhý srnec. a dlouho asi mě to bude štvát. na druhou stranu zajímavá zkušenost...
V našem revíru je černé opravdu hodně a začínají být významné problémy se škodami na polích...jak je ale vidět tak černá umí dělat škody i jinde, toto byl sice postřelený kus ale jsem přesvědčen že srnčat jim padne za potravu taky dost...
ještě foto:
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=0#img
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=1#img
http://album.volny.cz/nivna/view.php?al ... page=2#img
To je skutečně škoda. Je to ale na druhou stranu pro všechny, kdo čtou tvůj příběh klasická poučka. Rána na blízko shora dolů, s typickým podstřelením kusu- o čem? svědčí přestřelený běh. Stane se to určitě každému z nás, jen to o to více mrzí, že to se srncem dopadlo, tak jak píšeš. Ani se ti nedivým, že tě ani nenapadlo na černou střílet - to zklamání bylo asi velké. každopádně je ale vidět, že jsi k dohledávce přistoupil zodpovědně a nenechal se odradit ani několika neúspěšnými pokusy.
Černá zvěř v tomto směru je takový uklízeč lesa. O každý padlý kus se postarají - je zajímavé, jak snadno a většinou velice rychle si ho dokáží najít.
I přes všechny lapálie které tě potkali, ti přeji upřímné LOVU ZDAR!
Černá zvěř v tomto směru je takový uklízeč lesa. O každý padlý kus se postarají - je zajímavé, jak snadno a většinou velice rychle si ho dokáží najít.
I přes všechny lapálie které tě potkali, ti přeji upřímné LOVU ZDAR!
-
- Administrátor
Zdravím pánové, 16. jsem po 1,5 hod. čekané ulovil paličkáře, ktrý vyšel přesně jak podle videozáznamu před 14 dny. Komorová rána na 50m, zůstal v ohni. Průjem, plicnivka. To ale není podstatné, rád bych se zeptal, jak je to s paličkáři u vás letos v porovnání s loňskem? Loni jsem slídil jak divej a žádnýho jsem nepotkal. Letos ve stejné lokalitě hned 3 ks. (ty dva nechávám kolegům co mají taky I. věkovou). 18. ráno na šoulačce s hostem další paličkář cca na 60m. jenže jej nechtěl střelit. Možná subjektivně, ale zdá se mi, že letos je jich nějak hodně i podle zážitků na myslivosti i tady.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
v pátek jsem si sedl k poli, kde byla minulý rok kukuřice, společnost mi dělal zajiček, který krásně hopskal pod posedem a neru?eně užíval západající sluníčko, na obzoru mezitím procházely dva kusy srnčího, přiblí?ení dalekohledem mě odhalilo srnce se srnou. Sluníčko pomalu zapadlo a mohl jsem pozorovat honcování hned tří zajíčků.
Po desáté hodině mě varovné bekání vyrušilo z pohodového večera. Po chvilce sly?ím z lesa menší zalomení větvičky posléze další a nyní už zřetelně sly?ím lámání černé zvěře. V cípu louky mě prochází kus černé zvěře, odhaduju tak 60-70kg a přidává se v cípu lesa ke zdejší početné tlupě. Divočáci jsou hodně opatrní a na pole se jim vůbc nechce. už je něco kolem jedenácté hodiny, když první odvá?livec vyráží směr můj posed, dochází asi na 30m a jistí, opatrně si ho prohlížím a ujižtuji, že jde o lončáka. Náhle se prudce zhoršuje videtelnost a nejsem schopný v kříži prase rozeznat. Začíná lehce pr?et, hodinky ukazují 23:15 a rudl se vydává na pole. V ruském dalekohledu stále čuníky pozuruji při důkladném sbírání zbylých zaoraných klasů kukuřice, posléze nevidím už vůbec nic. Blí?í se jedna hodina ranní a vychází měsíček, nebe pod mrakem. Divočáky pozoruji na obzoru, takových 350m, už chci jít domů, sedím něco přes 4hodiny. Slézám z posedu a z pod stromu pozoruji buchtující skupinku černé zvěře. V okolí ani ?íváčka, proto se rozhoduji, že zkusím divočáky našoulat. přikrčuji se tedy k zemi a začíná má použ za divočáky, vítr mám dobrý a po půl hodině se konečně dostávám na 100m k prvnímu kusu, měsíček mi přeji začíná více a více vykukovat, prohlížím nejbli??í prasátko, hmotnostně tak 70kg, ale jaké je moje překvapení, když ve vzrostlém ječmeni vidím míhat osm markazínů. Ba?ka mění postup a směřuje opět do bezpečí lesa. S ní přecházejí dolů další dvě prasata. Na obzoru počítám dalších 7ks černé, plán je jasný pokusit se dostat k těmto prasatům. Musím už přejít k plazení, bachyni mám necelých 50metrů od sebe, občas mě polije horko, kde jsou vůbec markazini. Dostávám se k tlupě lončáků, jsou na obzoru, zřetelně pozuruji tak 40-50kg čuníky. Na obzor nejde střílet, hodinky ukazují 2:30, když se prasata srážejí blí? ke mně, jejich náhlá změna v ostrašitosti prozrazuje, že se jim něco nelíbí. Mám na 6ém od sebe skupinku 6lončáků a zespoda přichází další prase, beru do ruky kulovnici, a čekám na přísvit měsíce, měsíc se odhalil z pod mraků a už kříž puškohledu se loudá po jednotlivých prasátkách, natahuji napínáček,v tom si ještě rozmý?lím, že přece jen se podívám ještě dalekohledem, kterýho čuníka si vyberu, je jasno je to ten poslední vlevo, znovu beru do ruky flintu a počítám první druhý třetí čtvrtý patý, žestý, v tom se mi prasata rozbíhají a hlasité fouknutí hasí moje plané naděje.
A zůstal tu jen už myslivec s nata?eným napínáčkem bez úlovku, ale s krásným mysliveckým zážitkem
Po desáté hodině mě varovné bekání vyrušilo z pohodového večera. Po chvilce sly?ím z lesa menší zalomení větvičky posléze další a nyní už zřetelně sly?ím lámání černé zvěře. V cípu louky mě prochází kus černé zvěře, odhaduju tak 60-70kg a přidává se v cípu lesa ke zdejší početné tlupě. Divočáci jsou hodně opatrní a na pole se jim vůbc nechce. už je něco kolem jedenácté hodiny, když první odvá?livec vyráží směr můj posed, dochází asi na 30m a jistí, opatrně si ho prohlížím a ujižtuji, že jde o lončáka. Náhle se prudce zhoršuje videtelnost a nejsem schopný v kříži prase rozeznat. Začíná lehce pr?et, hodinky ukazují 23:15 a rudl se vydává na pole. V ruském dalekohledu stále čuníky pozuruji při důkladném sbírání zbylých zaoraných klasů kukuřice, posléze nevidím už vůbec nic. Blí?í se jedna hodina ranní a vychází měsíček, nebe pod mrakem. Divočáky pozoruji na obzoru, takových 350m, už chci jít domů, sedím něco přes 4hodiny. Slézám z posedu a z pod stromu pozoruji buchtující skupinku černé zvěře. V okolí ani ?íváčka, proto se rozhoduji, že zkusím divočáky našoulat. přikrčuji se tedy k zemi a začíná má použ za divočáky, vítr mám dobrý a po půl hodině se konečně dostávám na 100m k prvnímu kusu, měsíček mi přeji začíná více a více vykukovat, prohlížím nejbli??í prasátko, hmotnostně tak 70kg, ale jaké je moje překvapení, když ve vzrostlém ječmeni vidím míhat osm markazínů. Ba?ka mění postup a směřuje opět do bezpečí lesa. S ní přecházejí dolů další dvě prasata. Na obzoru počítám dalších 7ks černé, plán je jasný pokusit se dostat k těmto prasatům. Musím už přejít k plazení, bachyni mám necelých 50metrů od sebe, občas mě polije horko, kde jsou vůbec markazini. Dostávám se k tlupě lončáků, jsou na obzoru, zřetelně pozuruji tak 40-50kg čuníky. Na obzor nejde střílet, hodinky ukazují 2:30, když se prasata srážejí blí? ke mně, jejich náhlá změna v ostrašitosti prozrazuje, že se jim něco nelíbí. Mám na 6ém od sebe skupinku 6lončáků a zespoda přichází další prase, beru do ruky kulovnici, a čekám na přísvit měsíce, měsíc se odhalil z pod mraků a už kříž puškohledu se loudá po jednotlivých prasátkách, natahuji napínáček,v tom si ještě rozmý?lím, že přece jen se podívám ještě dalekohledem, kterýho čuníka si vyberu, je jasno je to ten poslední vlevo, znovu beru do ruky flintu a počítám první druhý třetí čtvrtý patý, žestý, v tom se mi prasata rozbíhají a hlasité fouknutí hasí moje plané naděje.
A zůstal tu jen už myslivec s nata?eným napínáčkem bez úlovku, ale s krásným mysliveckým zážitkem
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
-
- Zkušený diskutér
Minuly uplnek jsem si uzil lesa i cuniku?
v PA jsem se dostal z práce drive, tak jsem ještě stihl objet vnadiste a zakrmit. vsude byli cunici cerstve znat, tak jsem natesen zasedl na kazatelnu kolem 8. hodiny. dlouho se nic nedelo, az kolem 10. hodiny jsem slysel priblizujici se lamani. koukam smerem k potoku ? a on samotny knourek, duverivy sekac. pekne me dokola obesel a pokracoval dal smerem k polim. kolem pulnoci jsem dostal od kamaráda zpravu, ze na poli ?pase? asi 3 rudly ? vsechny ale daleko bez moznosti k nim dosoulat. to me utvrdilo v tom, ze se cunici budou rano vracet kolem kazatelny, kde jsem sedel, a tak jsem se rozhodl sedet az do rana.
opet se dlouho nic nedelo, az před 4. hodinou, když uz mesic zapadal a nebylo moc videt, slysel jsem blizici se praskani. pripravil jsem si kulovnici do loveho okynka (jakmile se cunici rano vraceji, nezustavaji na vnadisti prilis dlouho). kousek od kazatelny zacali vychazet loncaci ? a na vnadisti najednou bylo 8 hrubych lončáku. at jsem vybiral, jak jsem vybiral, slaby kus jsem nevidel a všechny stranou stojici kusy se mi zdaly silne. a tak cunici asi po 2-3 minutach odtahli bez rany?
v SO jsem zasedl na druhou kazatelnu, kde jiz kolem pul 10. vytahli 4 kusy cerne ? hrubi loncaci kolem 60 kg. uzival jsem si pohledu na ne a asi po 5 minutach poryvani odtahli dále k polim. po chvili se však objevili další ? 2 silne kusy jsem zahledl, ale byly tak kolem 70-80kg a ani se nezdrzely.
bylo něco po pulnoci, když jsem na krmeli?ti zahledl 2 kusy ? na lončáky jeden maly, druhy velmi maly. když jsem pomalu pripravoval flintu, zaslechl jsem v mlazine zavrceni bachyne a cunici razem byli pryc. nastesti byli cunici za chvili zpet ? ve ¼ na 1 treskla rana a ten nejmenší kus zustal v ohni. když jsem k nemu prisel, neveril jsem vlastnim ocim ? cunik velikosti cca pozdne letniho selete ? vyvrzeny 16 kg. a co bylo pricinou ? přestřeleny zadni beh (velmi dobře srostla rana, ale behu zcela chybela holen ? pod kolenem jiz zacinal sparek). no a při ruseni kusu jsem v pleckach nasel další duvod ? broky 3,5 mm. co vice dodat? rytirska zver opet musela trpet lidskou blbosti? o to vice mne u srdce hral dobry pocit po prubernem lovu.
bylo videt, ze je ?praseci? noc, tak jsem se ještě vydal podivat se k polim. blizil jsem se k ozimu, když jsem na kraji lesa slysel prasata, jak tahnout smerem ke mne. pripravil jsem se až a asi po 5 minutach to cunici otocili smerem dále do lesa. soulal jsem tedy dále ? v poli jsem uvidel 2 kusy ? tak velke bachyne jsem skutecne hodne dlouho nevidel ? odhadem dobře nad 120 kg. byl jsem moc rad, za tento pohled, který se stava skutecne jiz raritni ? kolem nich byli slyset selata a ja jsem pokracoval dále ke kazatelne. po chvili se otocil vitr a bachyne s vrcenim odtahly do lesa.
po chvili mi polem přetáhly 2 kusy ? 50-60 kg, které jsem jen pozoroval. za cipem lesa, cca 100m ode mne, jsem slysel dalsi rudl, ale ten nakonec zmizel asi do lesa.
uz jsem chtel jit, bylo kolem 3. hodiny, pomalu se balim, ale najednou sly?ím kvikot ? koukam se do pole a asi 300 m ode mne podel polni cesty tahl rudl asi 15 prasat, mezi nimi min. 3-4 skutecne slabe kusy. necekal jsem a rychle se obloukem snazil jim nadbehnout ? ?dobehl? jsem na polni cestu a sedl na zebrik ? a videl, jak se prasata pomalu toci ? smerem? smerem ke kazatelne, kde jsem před chvili sedel. a tak nasledovaly další manevry a cesta zpet na kazatelnu ? vse jsem zvladl, cunici o mne nevedeli? jen uz bylo hodne spatne videt, bylo dost zatazeno a mesic nizko nad obzorem. tahli kolem mne tak na cca 70m, ale jiz jsem si netroufl vystrelit.
no, jak se rika, klasicka praseci noc zakoncena dobrym prubernym lovem? takovýchto noci není do roka moc, ale když ma clovek to stesti a zrovna je v lese

v PA jsem se dostal z práce drive, tak jsem ještě stihl objet vnadiste a zakrmit. vsude byli cunici cerstve znat, tak jsem natesen zasedl na kazatelnu kolem 8. hodiny. dlouho se nic nedelo, az kolem 10. hodiny jsem slysel priblizujici se lamani. koukam smerem k potoku ? a on samotny knourek, duverivy sekac. pekne me dokola obesel a pokracoval dal smerem k polim. kolem pulnoci jsem dostal od kamaráda zpravu, ze na poli ?pase? asi 3 rudly ? vsechny ale daleko bez moznosti k nim dosoulat. to me utvrdilo v tom, ze se cunici budou rano vracet kolem kazatelny, kde jsem sedel, a tak jsem se rozhodl sedet az do rana.
opet se dlouho nic nedelo, az před 4. hodinou, když uz mesic zapadal a nebylo moc videt, slysel jsem blizici se praskani. pripravil jsem si kulovnici do loveho okynka (jakmile se cunici rano vraceji, nezustavaji na vnadisti prilis dlouho). kousek od kazatelny zacali vychazet loncaci ? a na vnadisti najednou bylo 8 hrubych lončáku. at jsem vybiral, jak jsem vybiral, slaby kus jsem nevidel a všechny stranou stojici kusy se mi zdaly silne. a tak cunici asi po 2-3 minutach odtahli bez rany?
v SO jsem zasedl na druhou kazatelnu, kde jiz kolem pul 10. vytahli 4 kusy cerne ? hrubi loncaci kolem 60 kg. uzival jsem si pohledu na ne a asi po 5 minutach poryvani odtahli dále k polim. po chvili se však objevili další ? 2 silne kusy jsem zahledl, ale byly tak kolem 70-80kg a ani se nezdrzely.
bylo něco po pulnoci, když jsem na krmeli?ti zahledl 2 kusy ? na lončáky jeden maly, druhy velmi maly. když jsem pomalu pripravoval flintu, zaslechl jsem v mlazine zavrceni bachyne a cunici razem byli pryc. nastesti byli cunici za chvili zpet ? ve ¼ na 1 treskla rana a ten nejmenší kus zustal v ohni. když jsem k nemu prisel, neveril jsem vlastnim ocim ? cunik velikosti cca pozdne letniho selete ? vyvrzeny 16 kg. a co bylo pricinou ? přestřeleny zadni beh (velmi dobře srostla rana, ale behu zcela chybela holen ? pod kolenem jiz zacinal sparek). no a při ruseni kusu jsem v pleckach nasel další duvod ? broky 3,5 mm. co vice dodat? rytirska zver opet musela trpet lidskou blbosti? o to vice mne u srdce hral dobry pocit po prubernem lovu.
bylo videt, ze je ?praseci? noc, tak jsem se ještě vydal podivat se k polim. blizil jsem se k ozimu, když jsem na kraji lesa slysel prasata, jak tahnout smerem ke mne. pripravil jsem se až a asi po 5 minutach to cunici otocili smerem dále do lesa. soulal jsem tedy dále ? v poli jsem uvidel 2 kusy ? tak velke bachyne jsem skutecne hodne dlouho nevidel ? odhadem dobře nad 120 kg. byl jsem moc rad, za tento pohled, který se stava skutecne jiz raritni ? kolem nich byli slyset selata a ja jsem pokracoval dále ke kazatelne. po chvili se otocil vitr a bachyne s vrcenim odtahly do lesa.
po chvili mi polem přetáhly 2 kusy ? 50-60 kg, které jsem jen pozoroval. za cipem lesa, cca 100m ode mne, jsem slysel dalsi rudl, ale ten nakonec zmizel asi do lesa.
uz jsem chtel jit, bylo kolem 3. hodiny, pomalu se balim, ale najednou sly?ím kvikot ? koukam se do pole a asi 300 m ode mne podel polni cesty tahl rudl asi 15 prasat, mezi nimi min. 3-4 skutecne slabe kusy. necekal jsem a rychle se obloukem snazil jim nadbehnout ? ?dobehl? jsem na polni cestu a sedl na zebrik ? a videl, jak se prasata pomalu toci ? smerem? smerem ke kazatelne, kde jsem před chvili sedel. a tak nasledovaly další manevry a cesta zpet na kazatelnu ? vse jsem zvladl, cunici o mne nevedeli? jen uz bylo hodne spatne videt, bylo dost zatazeno a mesic nizko nad obzorem. tahli kolem mne tak na cca 70m, ale jiz jsem si netroufl vystrelit.
no, jak se rika, klasicka praseci noc zakoncena dobrym prubernym lovem? takovýchto noci není do roka moc, ale když ma clovek to stesti a zrovna je v lese
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame