u nás po letech traduje, že při návštěvě francouzských hostí si nebyl žádnej zpěvnej ptáček jistej životem a třeba kosáci mazali z leče dvakrát rychleji než jindy
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Je to dva roky co jsem se na honu v Brně potkal s raku?áky Je moc zajímavé ,když máte za zády Olympii a dáváte bacha,aby tam neletěly va?e broky,ale pokud tam máte takový pořízky,tak jste rádi,že schováte do lebedy a radši ani nevystrčíte čumák
Talo?i jsou banda bláznivá.zažil jsem je na honu několikrát ,pokaždé jiná skupina , ale jinak si mohli podat ruce.přišel jsem k zajíci v lo?i a upozornil taliána který šel asi 15 metrů ode mě, že tam mám zajíce,a že mu ho vy?lápnu.Ten přiběhl a byl schopen ho střelit v lo?i.Zajíc vyběhl a dostal to asi ze 4 metrů.Jen z něj vyletěli plíce. Jiní zas stříleli z automatů na70 metrů,5-6 ran a nic.Ze zajíce se jen prážilo.Hnus.
dalas píše:Pumpky, károvaný sako, placatá čepice, navěsí na nás flinty a batoh s patrony. Flinty na postu nabíjíme a podáváme střelcům. Tohle hodně chlapů od nás nezkousne.
K nám taky jezděj skupiny angličanů a irů a musím říct, že jejich styl se mi dost líbí. Není to vždy to nejpraktičtější, ale má to styl. Ty co to neezkousnou se daj dost často velmi snadno charakterizovat ( du?evní rozhled nulovej). Rozhodně jiná sorta než jak uvádíte bláznivý italové atp. alespon u nas, vždy naprosto klidní, disciplinovaní, bezpečnost byla primární i bez upozorňování a jak správně uvádí?...blízká zvěř se nestřílí. Berou to víceze sportovního hlediska s prvky Fair-Play, takže nejideálnější je vysoko (hodně..) letící kohout.
Vážení přátelé myslivci, kolegové. Chtěl bych se s Vámi dnes podělit o to, co bych už vážně víckrát nechtěl zažít. Dnes jsem byl jako host na honě v honitbě, kde je dlouhodobým členem můj otec. vše začalo jak mělo, dle mysliveckých tradic: Trubač, něco k vedení honu, poučení o bezpečnosti a další úvodní věci, a vyrazilo se na první leč. V první leči se lovila stráň lesa, kde je hojný výskyt zajíců, bažantů, ale i lišek a jezevců. Honci začali hlásit: bažant na pravo, zajíc do předu , liška do leva. Bum bum bum, rány lítaly, zvěř padala. Leč se ukončila, všichni se sešli na smluveném místě, provedla se výlo?, všechno tak jak má být. Jen jedna věc chyběla k dokonalosti. Jeden náš známý-můj přes xxx kolen příbuzný, neměl psa. Jeho pejsek- jezevčík Fatima, se pravděpodobně pustil do nějaké kmotry lišky. Vydal se na stopu, a alou pryč. Michal zrovna mířil na bažanta, tak si nev?iml, kam přesně pes bě?el. Se slovy ...to bude tak na dvacet minut se vracel s dvěma kamarády do místa, kde očekával, že Fatima lišku vyžene ven. My jsme zatím šli s chutí na druhou leč. protože jsem byl nejmladší, vyslali mně na nejvzdálenější místo. když jsem zvednutím klobouku poděkoval a odcházel, jeden z myslivců na mě volal: ,,Klid ?těpáne, je to sice daleko, ale půjde přes tebe liška. S myšlenkou...ve stylu ,, jen si ze mě dělejte prdel,, jsem odcházel na daleký post. Do?el jsem tam, vybral si vhodné místo, z kterého mě zvěř na první pohled neuvidí a čekal jsem na odtroubení. Ozvalo se. a tu začali bažanti lítat, já koukal pouze před sebe, jestli také Diana Svatým hubertem nenavigují nějakého bažanta směrem ke mně. bohužel nic, a najednou jsem slyšel pode?řelý ?ramot listí. Kouknu před sebe a krajem rákosu si to ma?íruje lišák jako vy?itej. Nádherenej přebarvenej...říkám si ...ty se? můj. když začal přebíhat ,,příkop? namířil sem mu na hlavu, bum....lišák si poposkočil, bě?el dál, namířil jsem na něj znovu, prásk...lišák se okulil na bok a zůstal le?et...s děkovnými slovy do nebes jsem lámal flintu a přebíjel....v tom se lišák zvedl jak kdyby do něj vlétl druhý život a bral to směrem na druhého kolegu, který si zrovna jako na potvoru zapaloval cígo.(já vím proč jsem odpůrce nezdravého kouření):D no stihl dát pouze jednu ránu, po které se lišák podlomil, ale opět vstal a bral roha směrem k řece. Rychle jsme bě?eli za ním, ale liška najednou nikde, jak kdyby se vypařila..To snad není možný.....byl před námi max. 20 metrů. Hledali jsme hledali, nikde nic.. Na nástřelech ani kapka barvy, stopy žádné. Vrátili jsme se na posty a čekali na ukončení. Na shroma?di?ti se nám samozřejmě chlapi vytlemili, že umíme hovno střílet a podobně. A šlo se tam s psíkama..Psi šmejdili , hledali, a prd...nikde nic, jejich hledaní skončili přesně tam , kde naše-u řeky.lišku ani jeden z nás neviděl, že by ?la přes vodu, ikdyž nekteří psi měli tendenci tam jít......Nevadí řeklo se, vrátíme se sem odpoledne nebo ráno. Jdeme dál. Třetí leč byla spíš stezka odvahy...ve stylu přeskakování a podlejzání polomů, s průchodem řekou.....to byla vážně pouze procházka. Nikdo si netroufl mít cestou nabyto. Po třetí leči jsem se opět shromá?dili. Ale ne všichni...chyběl nám Michal jeho pes a kolegové, co šli čekat k noře a než se to dořeklo přišel telefonát a v něm Michal, že pes zatím nikde není. když jsme prošli 4. leč, ozval se Michal zase, že už jsou to dvě hodiny, co psa neviděl, že se mu to příliš nezdá. Jeho pes byl totiž velice spolehlivý z nory vycházel do půl hodiny, navíc i v noře velice poctivě hlásil. Nikdy se mu nezaběhl, prostě vzornej pes. většina uznala, že není něco v pořádku a že se vrátíme do první leče, projdeme ji, znovu, jestli není nekde pejsek spadlej, protože tam jsou takové jámy do země asi dva a půl metru... nikde nic...Až na konci leče byl Michal s hlavou strčenou v noře a poslouchal, jestli jeho jezevčík v noře ne?těká. Ale pokaždé se vyklonil se smutným výrazem , že je tam ticho.. Po chvíli jsme slyšeli něco jako vrčení asi dva metry od vchodu do nory směrem vlevo. Chlapi řekli...tam jsou proti sobě zalehlí, jdem je vykopat. Dojelo se pro nářadí a začalo se kopat. Bylo to v kopci takze trosku slozitější, ale šlo to...metr , dva.....a prokopali jsme se do prázdného kotle, z něj však vedly další tři cesty. Utrhl se dlouhý klacek a zkoušelo se kam směřují. všechny vedly hluboko do země, dovnitř kopce, dva nahoru a jedna dolů. A když jsme ani třímetrovým klackem nedosahli na konec nory, uznalo se že to rukama nevykopeme. Zavolalo se tedy jednomu chlápkovi, co má doma bagřík, až přijede, že nám pomůže. Za chvíli tam byl, zpřístupnil se mu terén a ?ačal hrabat...když jsme se vykopali jámu do svahu 5 metrů a narazili na další dva kotle s mnoha různými vsuky, začali jsme být v koncích. Dohromady tam bylo asi 7 různých vchodů dál do země. Některé byly propojeny, ale stejně člověk to klackem blbě odhaduje. Michal s hlavou v náručí, že tam někde má psa nevypadal zrovna nejlépe. A nejde rozkopat celý kopec, který byl navíc na cizím pozemku(ale o tom p???t).|V tu chvíli někoho napadlo, že zná chlápka, který má minikameru na prozkoumávání kanalizací, tak snad ten by se mohl podívat do vsuků kamerou a říci, v kterém místě kopat. Začalo se schánět, telefonovat, a nakonec asi po hodině a půl tam chlápek byl. když si zapojil centrálu a podobné věci, ?oupnul kamerku do nory a poslouval jí dál a dál. Jeho dcera upravovala pohled na počítači. Po pár upravách se kamera dostala do vzdalenosti pěti metrů od vchodu do nory. Tam narazila na val hlíny. když byl ten val kamerou rozbourán pokračovalo se ešte asi o metr dál. V té chvíli se na počítači ukázalo něco jako kořeny rostlin..a když se za ostřilo ..všichni rozpoznali, že se jedná o zadní část těla jezevce. Blí?ící se kamera ho nijak nevzrušovala, ale jakmile se ho dotkla, začal panikařit, otočil se na kameru, otočil se zpět a po třech krocích se vsunul do díry směrem dolů, do dalšího patra spletitých chodeb v norách. možnosti kamery byly omezené a v čerstvě nahrabané hlíně se jen špatně pohybovala vpřed. Po chvíli jsme se dostali ještě o kus dál, kde byl nahrabán další val, který už bohužel kamerka nebyla schopná prorazit a po dlouhodobém snašení se kamera začala vytahovat ven. Vtu chvíli už byla tma jako v ranci, nikdo nic neviděl, tak se jelo do mysliveckého domu na poslední leč. Co si budeme povídat, nálada nebyla zrovna veselá. Nikdo to nechtěl říkat na hlas, ale všem bylo jasné, že jezevčík byl pravděpodobně jezevcem zatlačen a zazděn kdesi v noře. Stalo se to v sobotu 1.listopadu 2008. Dnes- v neděli, jsem mluvil s majitelem a pejsek bohužel nepřišel domů, před norou , u vsuků , kde jsme nalíčili klacíky, které by musely byt odsunuty v případě, že by z nory něco vylezlo, zůstaly nastra?ené. Stopy na nameteném písku také nebyly.
Je to poprvé, co jsem se setkal s tím, že jsme se na výřadu nesešli všichni:(
Tento zá?itek se mnou velice zacloumal, a ani nechci pomyslet, jak musí být Michalovi, nebo co musel zažít chudák pejsek. Pokud se ještě někde v noře netrápí.
Takto pravěpodobně náš kolega a přítel přišel o svého věrného kamaráda, výborně vycvičeného norníka, Fatimu. Pro její záchranu se udělalo maximum co ?lo, nelze s tím nic dělat. I toto se bohužel může stát při výkonu práva myslivosti.Ne vždy jsme pouze my, myslivci, tím, kdo loví.
Na tento smutný den se ve sdružení asi dlouho nezapomene. Pro uctění památky dobrého psa provolávám Fatimě VĚČNÝ LOVU ZDAR!!
CZ 550 7x64 +meopta 3-12x56 RD
Uherský Brod 12-12/70
Tak tohle je hodne smutnej pribeh kdyz myslivec(Michal) prijde o sveho verneho spolecnika
Nam se neco podobnyho taky stalo s jezevcikem a jezevcem jenze jsme meli stesti ze kotel nesel dolu hluboko do zeme ale spis nahoru na povrch tak jsme udelali diru do kotle a jezevce jsme tam strelili a psa druhou dirou vytahli.
Po urputnym nekolika hodinovym boji byl jezevcik celej od hliny pres svetla pomatu ani nevidel a mel roztrzenej nos tak to nastesti dopadlo vcelku dobre a byli jsme moc radi ze jsme psa od tam tud vubec dostali.
No a ke vsemu jsme byli vcera krmit no a nez nakrmime tak jsme pustili pejsky z auta at se vyvenci a probehnou.V houstine zacali stekat na prase(loncaka) ten na ne vzdycky vylitnul a zase se vratil zpatky no a pri jednom z vypadku nam porval jezevcika srdce rvouci narek jezevcika a klid za chvili prosebne knuceni.Vystrel do vzduchu prase se prohnalo okolo nas. za nim z houstiny se pribelhal jezevcik roztrzeny hrudnik od predniho behu...Rychle k veterinari na zasili a nejaky antibiotika tak snad to bude dobry. Rok od roku mi pripada ze prasata jsou cim dal vic zly
nadruhou stranu musíme to brat tak, že by se asi branil každý kdyby mu šlo o krk... ........ jinak ja osobně vím asi o 4 prípadech v posledních dvou letech.... kdy byl jezevčík zraněnej.což je myslim si dost...
Uherský Brod 12-12/70
Klobouk dolu pred namahou kterou jste vynalozili k zachrane toho psika. Nadruhou stranu si myslim, ze by jste jeste nemeli zahazovat flintu do zita. Ono totiz "zazraky se deji" a "sance umira posledni". V kazdem pripade preji Michalovi aby se mu psik vratil,at uz zranen ,ale ziv.
Jeste k tvemu clanku. Perfektne podan at uz slohove,nebo gramaticky ,kdy si clovek nemusi domyslet co vlastne nektere slovo, nebo veta znamena. Pri cteni takove clanku, se clovek uplne vzije do popisovane udalosti, nebo situace,tedy lovu.
Jeste jednou "drzim Vam palce"
Blaser R93 Professional 9,3*62 - Zeiss 3-12*56 Diavari VM T*
"Budeme navždy znamí, podle stop které zanecháme" Sitting Bull - sioux
dík moc..štestí by to teda chtělo ...hodne velkou dávku....dneska byl Michal u nory rano odpoledne a večer, a furt se nic nezměnilo. všichni jenom tajně doufame v malej..teda spíš velkej zázrak. Ikdyz zkušení myslivci řikaj, že už to asi dobře nedopadne...ty nory jsou zhruba třípatrový....... nevíme no....ale naděje umírá poslední.
Uherský Brod 12-12/70
Je to velice smutný příběh, ale doufat se musí, takže držím pěsti.
Mám za sebou také jednu událost se smutným koncem. Před šesti lety 25.prosince jsem se šel projít do lesa se svým dvouletým pejskem - křepelákem. Beze zbraně, jenom na vánoční procházku. Pejsek běhal, našel zajíčka pěkně ho hlásil ... a najednou rána. Předseda našeho sdružení číhal na pytlačící psy a bohužel.....
Je to již 6 let, ale stále je to ?ivé, asi je to tím, že to byl můj první pes.
V těch jeho dvou letech jsem s ním měl hotové všechny zkoušky pro malá plemena včetně vodní práce.
Browning BAR Long trac 30-06,Docter 8x56RD, Browning FN 12/12, Deutscher Wachtelhund
4 machal: Tak tohle nikomu nepřeju, to je snad to nejhorší, co se může myslivci-pejskaři stát. To je mi fakt upřímně líto, stejně jako ztráty pejska Greeningova kamaráda. Přesto by mě zajímalo, jak se k tomu váš předseda postavil? Jak to, že střílel na zjevně lovecké plemeno? Atd atd atd........ chápu, že Tě ztráta psího přítele bolí, jestli nechceš odpovědět, tak neodpovídej, plně to chápu........
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Postavil se k tomu tak, že druhý den 26.12 šel normálně na hon, jakoby nic. Já jsem tam jít nemohl. Po nějakém čase odešel ze sdružení.
Psa si prý spletl!!!!!!!!!!!!!!!!
Browning BAR Long trac 30-06,Docter 8x56RD, Browning FN 12/12, Deutscher Wachtelhund
To machal..Ač jsem mladý a umím se udržet, tak kdyby mi ho někdo odprásk...tak ho poskládám do krabičky 1x1m.....klidně bych odevzdal dobrovolně zbroják a zbytek....ale ten dotyčný by po svejch neodešel