CZ, Remington, Browning, Tikka či něco jiného?

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Choochoo007
Zkušený diskutér

Re: CZ, Remington, Browning, Tikka či něco jiného?

Příspěvek od Choochoo007 »

Jiskra píše:Ideální hlaveň pro mně by byla 22mm ústí a délka tak 510mm u nemagnumových ráží.To by bylo postříleníčko a ta obratnost. :D
Koukam ze mluvis presne o pusce Howa M 1500 Hogue Heavy Barrel se nabízí s 20 " hlavni nebo o Remingtonu Model 700 SPS Tactical :D
Nevim kdo tady presne zminoval Andyho(Tikka Hunter chodi jako vino), ale ta jistota neni dle meho nazoru tolik o hlavni, jako spise o vaze. Kdyby mel Hunter 7 Kg to by bylo najednou jistoty :wink: prave proto jsem sel do Howa Varminter Supreme SS Laminated, ktera melo skoro o 1Kg vice.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

jakej je třeba rozdíl mezi toudle http://www.finn-hunter.cz/obchod?page=s ... gory_id=28 a toudle http://www.finn-hunter.cz/obchod?page=s ... duct_id=56

jediný čeho sem si všim je rozdíl v hmotnosti...
Choochoo007
Zkušený diskutér

Melo by jit o rozdilnou hlaven, pazba je snad stejna, ikdyz ulozeni nevim jaky tam u ktereho typu je, jestli tedy vubec nejaky bedding. Jedine rozebrat a zjistit.
Obrázek

delaj se hlavne, uhlikova ocel, nerez:
Standard 56cm, cca 16cm usti, neco jako Tikka Hunter
Haevy barell 51cm, 61cm, na usti cca 21mm, neco jako Tikka Varmint 61cm
Ranchland compact(asi jen uhlikova ocel) asi 51cm a asi 16cm na usti, proto ta nizka hmotnost. Howa delala model Lightning, coz si myslim ze u ni bylo take pouzito, ale ted uz si nepamatuji presne.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Je to veliké dilema co vybrat.Mám Brno 98,a po různých úpravách,výměnách puškohledů a opravách sem se dostal k cifře 40 130kč.Kdybych vzal Tikku se solidním puškohledem byl bych na stejné ceně ,a možná bez problémů.Nedávno sem si ji prohlédl v obchodě,byla v r.8x57 JS,a když sem otevíral závěr byl sem rozhodnutý Brno zahodit,vzít prachy a stát se spokojeným majitelem Tikky.(nestalo se).
Lovec zabíjí jednou ranou.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

No tak nějak to je. Zkus říct Figimu ať ti prodá jeho leštěnku za 22 tis. Myslím že by ji taky nedal, nebo jo?? :) Střílet to bude všechno stejně, větší chybu udělá střelec sám, tak proč si přidělávat starosti s DODO a nekoupit flintu a jít střílet "z krabice". Osobně bych nebral Browning a pořadí měl takto: Remington, Tikka na stejné úrovni a pak CZ. Jelikož tikku mám, tak bych osobně bral rem :wink:
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
vhool

Příspěvek od vhool »

no kdyz uz jsme u toho ...ja do prace taham BO98 z krabice 8x57IS a z auta ji temer nevyndam (jsem ted v lese skoro porad) a urcite ho menit nehodlam ... je to lehka pracovni flinta ktera se povedla a slouzi vyborne ...a do 150m neuleti ani sykorka ... pokud by mela dobu lovu 8) :wink:
KelneeQ
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KelneeQ »

Když už se tady bavíte o těch průměrech ústí, mám jeden dotaz. Doufám, že nebudu za tupce, když se na tohle ptám :)
Je rozdíl ve vnějším průměru ústí u různých ráží při stejném modelu zbraně? Např. jestli bude mít hlaveň ráže 223 stejný vnější průměr jako hlaveň v ráži 9,3x62,tzn. 223 bude mít silnější stěnu oproti 9,3x62? Konkrétně by mě to zajímalo u Tikky (Hunter, laminated). Díky!
PS: taky právě řeším dilema varmint vs "tenká" hlaveň :)
Tikka T3 varmint 6,5x55 + Zeiss 6-24x56
ZH 324 7x57R/16 (Delta Titanium 2,5-10x56 SF), ZH 324 16/16, Fabarm Euralfa 12
Cz 455 Thumbhole (Delta Titanium 4-16x42)
Choochoo007
Zkušený diskutér

Rozmer na usti je vetsinou stejny, proto take jsou pusky mensich razi nepatrne tezsi.
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Řekl bych,že u bežných ráží jsou kontury stejné.Ale nevím to jistě,tak pokud se pletu tak se omlouvám.Můj Hunter má pr.17mm 308W (pokud si dobře pamatuji).Ale chce si to dobře rozmyslet.Někdo varmintové hlavně nemusí skrz váhu a další zase nemají rádi tenkou.Ona i ta lovecká střílí dobře a varmintová bývá ještě delší a ne ve všech rážích (záleží na výrobci).Pokud nechceš občas řádit i na střelnici,nebo střelit nějaký ten závod,případně lovit na dálku,tak to asi nemá význam.Já nebral varminta ,protože mám TRG a pokud by byla nutnost střílet echt přesně a daleko,tak TRG vytáhnu.Ovšem v lese bych s tím vypadal asi jak defo a na kazatelně bych rozbil okna :lol: .Je vyzkoušeno,že i s 20" hlavní se dá střílet velmi přesně a je to daleko obratnější puška do lesa,nebo na kazatelny atd.Nižší úsťová rychlost je samozřejmostí,ale pro 99% použití to nevadí.
Kamarád střílí s 20" Remoušem na 960m a šlo mu to velmi dobře (ale našláplé terčové střelivo s lehkou střelou Scenar).A hlavně je potřeba se pořád zdokonalovat ve střelbě a to bez dlouhé střelnice fakt moc nejde.Pokud rád střílíš a máš možnost v okolí nějaké dlouhé střelnice tak vem varminta a můžeš opravdu trénovat co Ti peněženka dovolí(lepší je přebíjet).Pokud tomu zas tak neholduješ,tak asi tu loveckou.Běž do kšeftu a obě zbraně si vyzkoušej a uvidíš co Tě okouzlí.
KelneeQ
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KelneeQ »

Právě, že na delší (100+) střelnici to mám vážně daleko, tak bych nijak moc neřádil :) Ale na druhou stranu mám v honitbě možnosti střelby na 300-350m (lišky, holá vysoká). Jestli to zvládne hunter, tak mi stačí. Nebudu střílet na střelnisích 5ti a více ranné položky, takže s přehřátí strach nemám. Na lovu dám max 2-3. Jediné, co mě pořád hlodá je, že by byl varmint stabylnější pro ty větší vdzálenosti. Ráži mám vybranou 270 win, pokud mě něco nezvyklá do druhého favorita 7mm rem mag :) Vyzkoušet si obě by bylo njlepší, ale to je trochu problém, protože je nikde obě nemají. Jinak děkuji za info ohledně průměru ústí!
Tikka T3 varmint 6,5x55 + Zeiss 6-24x56
ZH 324 7x57R/16 (Delta Titanium 2,5-10x56 SF), ZH 324 16/16, Fabarm Euralfa 12
Cz 455 Thumbhole (Delta Titanium 4-16x42)
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

No tak né že by to Hunterem na 350m nešlo,zásadní je stejně střelec + mnoho ostatních vlivů,ale na to bych teda radši sáhl po varmintu.Tikka varmint není zas tak těžká a je to dobrá puška.Ale chce to dobrou optiku,znalost balistiky použitého střeliva,raději dálkoměr,anemometr a hlavně to dobře natrénovat.Trénovat v honitbě nelze:a,zákon to zakazuje b,ve zdužení Tě pravděpodobně sežerou.Na to pár ran nestačí.Ta střelnice je důležitá.Určitě najdeš střelnici.Někdy je třeba zajet i dál,ale to k tomu patří.Na závody se taky jezdí i třeba 400km tam a 400 zpět.Teď bude v Olomouci další kurz střelby na větší vzdálenosti a pokud s tím nemá člověk zkušenost,tak je dobré tím projít.Nenaučí nikoho střílet za jeden víkend,ale spoustu věcí si člověk vyzkouší,doví a pak je to boj každého jednotlivce,jestli to zužitkuje,nebo ne.Znám dost střelců co dělají myslivost a jsou to výborní střelci,ale ti jezdí po střelnicích a závodech.Samo nepřijde nic.Vím jak mi to trvalo dlouho,než jsem se k něčemu dopracoval a to si myslím že jsem měl v začátku dobré rádce a nejsem nešikovný.Ale zase mně to děsně baví :lol: .Rozhodnout se stejně musíš sám.Já teď vybírám hadry na zimu a taky se nemůžu rozhodnout.Nachci vybrat blbě.
vhool

Příspěvek od vhool »

no oni se tezke hlavne dnedavaj ani tak kvuli zahrati jako spise kvuli kmitum pri vystrelu prave kvuli presnosti pro strelbu na vetsi vzdalenost :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Nemusíš mít nutně k dispozici 200+ střelnici, ba dokonce ani 100m. Pokud Ti to bude lítat na 50m téměř jednou dírou, pak si to jde ověřit na dálku na delší střelnici nebo v úplné nouzi jednou ranou na papírovou "lišku". Tam mají zákony trochu díru. Jedna je ověření nástřelu, dvě už je možno říct že nastřeluješ. Klasická hlaveň nemusí být nutně méně přesná jako varmintová. Bude jen citlivější na munici. Bez tréningu (20 ran do papíru není tréning) to ale na 300+ m nepůjde ani s varmintem.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

To je pravda. Ale když střílíš na 50m a dáš si terč na 350m,tak najednou zjistíš že je to ale hodně daleko a to ,že to chodí na 50m jednou dírou neznemená nic.350m neni málo pro neznalého.Když jsem střílel na 960m na gong a pak po 100m míň,tak ten co byl na 560 se mi zdál,že je kousek a nedá se minout.Dá.Tlustá hlaveň je ve výhodě po všech stránkách.O tom žádná,jen je otázka jak to dokáže střelec využít.Ale střelba s varmintem je jednodušší.Já střílel Hunterem na 300m a ta 1moa asi jde,ale bylo to v leže,v klidu a z batohu.Ale bylo to jen pár ran,takže nedělám nějaké závěry.Nemám možnost lovit dál jak na 200m (nebo spíš míň),takže mi ta lehká hlaveň stačí.Ale pokud by to mněla být má jediná puška,tak určitě šáhnu po varmintu.Ale myslím,že je to omílání pořád dokola.Stejně se bude muset tazatel rozhodnout sám.Snad vybere dobře a bude spokojený.O to jde především.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Ja som vytriezvel z long range hunting-u ked som plny ocakavani po predchadzajucom treningu vyrazil do polneho reviru a potom zistil ze zver ktora je vlastne neustale v pohybe mam problem s istotou namerat. Viac krat sa mi stalo ze kym som presne zver nameral a potom naklikal uz som musel merat znovu a bud sa vzdialila natolko ze som sa k vystrelu nedostal alebo zatiahla do krytu alebo sa uplne zotmelo. Niekedy si vravim ze za ten cas som mohol obehnut pole z druhej strany Na strelnici je to bez stresu a spustou casu je to ine a hlavne v pohode a bez zodpovednosti. Najlepsie sa mi lovia srncata v zime ked skoro stoja na fleku alebo "kludná" vysoká...s prasatami je to niekedy nemozne, hlavne cim mensie tym horsie. Milujem tie filmy o long range hunting hlavne kde nemoze byt problem namerat wapitiho jak krava na 9OOm a hlavne zasiahnut jeho komoru o velkosti min. 1m, nech pride nejaky amik sem a streli srnca na 800m hlavne ked ho zeru komare a pobehuje kazdu sekundu.
Odpovědět