Volně pobíhající psi

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: Volně pobíhající psi???

Příspěvek od fesoj »

Pokud máš vytipovanou nějakou konkrétní lokalitu, kde se pravděpodobně pytlačí, je nejlepším řešením koordinovaná akce mysl. stráže a PČR, tam by byla jakž takž naděje na úspěch. Ale jít sám proti bandě ozbrojených lumpů, kteří si v případě potřeby vzájemně dosvědčí cokoliv, to je téměř náběh na Darwinovu cenu za sebevraždu spáchanou cizí rukou.
Kritériem pravdy je praxe.
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

No, to je fakt... Na to bych stejně neměl odvahu, snažit se zastavit ozbrojené pytláky. I když jsme dostávali s kolegama na úřadě průkazy MS, bylo nám doporučeno co nejvíce věcí řešit za pomoci policie, což beru jako velmi dobrou radu...

Ještě se vrátím k pejskům. Dnes jsem byl krmit a objel jsem prakticky celý revír. Na to, že byla sobota odpoledne a pěkné slunečné počasí, tak v lese kupodivu liduprázdno. Potkal jsem jediného pejskaře s něm. ovčákem, který sice na vodítku nebyl, ale šel pánovi hnedka u nohy a bylo na první pohled vidět, že bude asi dobře vycvičený. Přesto, když mne pán zahlédl, dal si psa rychle na vodítko a snažil se jít do lesa aby se se mnou nepotkal. Tak jsem ho došel, pozdravil jsem a řekl jsem mu, že mi bude mnohem milejší, když půjde s takovýmto psem bez vodítka po cestě než se psem, který sice na vodítku je ale budou procházet kolem houštin kde je teď na zimu stažená zvěř v blízkosti krmelce, že to tu zvěř stresuje... No a už jsem čekal do čeho všeho mi vynadá... Jenže pán se usmál, omluvil se, že měl strach když viděl myslivce že bych mu vynadal, ale že jinak chodí jen po té cestě a každý den, že si přes les zkracuje cestu mezi vesnicemi, protože ve vedlejší vsi pracuje jako ochranka jakéhosi statku... Inu, takových kdyby bylo víc, to by bylo na světě mnohem krásněji :idea:
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

jo takových je většina ale občas narazíš i na vola a to je problém :wink:
CZ 550 american 308win.
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

Leon píše:jo takových je většina ale občas narazíš i na vola a to je problém :wink:
Kéž bys měl pravdu. Já mám bohužel tu zkušenost, že většina mne pošle do řiti nebo se se mnou baví tak arogantně, že mám někdy strach abych se udržel :roll: Možná jiný kraj - jiný mrav ... O to víc si ale vážím takových, kteří jsou jako výše popsaný pán :wink:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Zdravím :) ,
Fesoj, máš pravdu, že zákon o provozu na pozemních komunikacích se o oprávnění členů myslivecké stráže nezmiňuje ani náhodou.... Možná to bude tím, že to ale bude důsledek toho, že vozidla (potažmo osoby které je řídí) , která jsou oprávněna k vjezdu do lesa, mají výjimku z "Lesního zákona". Což se vztahuje i na myslivce, kteří si o tuto výjimku mohou zažádat u lesní správy. Stojí u nás stovku na rok. Jinak je vjezd do lesa zakázán zákonem a ani nemusí být na každém stromě u cesty značka... :wink: Kdo tedy takovou výjimku nemá a vjede do lesa, kde nemá s motorovým vozidlem co pohledávat, Nemůže argumentovat Zákonem o silničním provozu. Však taky nedostane flastr za porušení dopravních předpisů, ale za porušení "jiného právního předpisu" ( tedy zákazu uvedeného v Zákoně o myslivosti) což je taky jedním z přestupků, což Tobě nemusím vysvětlovat. Ale jak si všichni notujeme, na tohle je za současných podmínek myslivecká stráž krátká... Nejlepší by byly občas společné hlídky a nejlépe za přítomnosti pracovníka správy pověřené obce....

edit: opravuji, vjezdem do lesa poruší Zákon o lesích :oops: , ne o myslivosti......
Naposledy upravil(a) Lesomil dne sob 21.12.2013, 21:23, celkem upraveno 1 x.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

jen se zeptám, jak je to se vjezdem do lesa "majitelů"? spousta maj pár hektarů, jezděj si tam dělat těžbu atd.. ty taky musej žádat?
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Tak tohle je to nejsnadnější. V Zákoně o lesích je v § 20 odstavci 1) pod bodem g) definován zákaz vjezdu motorových vozidel do lesa. Toto pokračuje odstavci 2 až 7 V témže paragrafu pak v odstavcích 4, 6, 7, jsou uváděny právě ty výjimky a kdo je povoluje. Ze zákona je tedy povoluje vlastník lesa, ale protože většinově je vlastníkem stát, mají správu lesů pod palcem LČR.... No a protože soukromí vlastníci zase většinou nejsou schopni péči o lees zajistit sami (např po odborné či technické stránce) mívají také svého "správce" buď LČR, nebo jiného. Takže se souhlasem vlastníka lesů to povoluje takovýto správce, nedělá li to přímo vlastník. No a to už zákon neříká, zda takový vlastník musí mít od sebe povolení k vjezdu :D :D :D Podstatné odstavce přihodím...

4) Vlastník lesa může povolit výjimku ze zákazů uvedených v odstavci 1 písm. a) až k). Pokud by touto výjimkou byla
porušena práva jiných vlastníků lesů, rozhodne na návrh vlastníka lesa orgán státní správy lesů.

6)Zákaz jezdit a stát v lese s motorovými vozidly neplatí pro zaměstnance orgánu státní správy lesů v obvodu jejich působnosti při výkonu činnosti podle tohoto zákona a pro osoby, které vykonávají činnosti povolené zvláštními předpisy.16)

7)Zákazy uvedené v odstavci 1 pod písmeny a), h) a j) a se souhlasem vlastníka lesa také pod písmeny b) a g) se nevztahují na výkon práva myslivosti podle zvláštních předpisů.6)
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

no ale když má někdo 5 ha frcek uprostřed lesů který jsou jinejch soukromníků? to si navzájem přes OLH povolujou nebo co?:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Petře, nejsem právník ani Děd Vševěd :) , ale podle mne tady musí v plném rozsahu věc řešit stejný paragraf Lesního zákona odstavece 3 a 4

V lesích je zakázáno
1)

a) rušit klid a ticho,
b) provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty,
c) vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin,
d) těžit stromy a keře nebo je poškozovat,
e) sbírat semena lesních dřevin, jmelí a ochmet,
f) sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les,
g) jezdit a stát s motorovými vozidly,
h) vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu,
i) vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví,
j) mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních,
k) kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa,
l) odhazovat hořící nebo doutnající předměty,
m) narušovat vodní režim a hrabat stelivo,
n) pást dobytek, umožňovat výběh hospodářským zvířatům a průhon dobytka lesními porosty,
o) znečišťovat les odpady a odpadky.

2) Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je zakázáno také do vzdálenosti 50 m od okraje lesa.

3) Zákazy uvedené v odstavcích 1 a 2 se nevztahují na činnosti, které jsou prováděny při hospodaření v lese; zákazy uvedené v odstavci 1 písm. l) až o) se vztahují i na vlastníka lesa, nájemce lesa nebo toho, kdo užívá les z jiného právního důvodu.

Co se k tomu vztahuje najdeš sám v Lesním zákoně..... , ale to už je snad všechno...
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

No, Time, porad se nejak nemuzu ubranit dojmu, ze to prehanis, a ze jsi se asi jeste nevzpamatoval z toho, ze mas odznak v kapse. Kdybych sel se psem v lese, navic na voditku, v cizim reviru, a nekdo mi prisel vykladat, ze tam chodit nemam, tak nevim jak moc bych byl neprijemny, to by zalezelo s jakou by prisel on, ale minimalne bych si myslel, ze mu hrabe. Jinak svoje psy beru do lesa bezne, i kdyz jdu krmit, a nevsiml jsem si, ze by to necemu vadilo. Samozrejme je nenecham smejdit v houstinach, ale o tom rec nebyla.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

No, BwanaHuntere, já se zase nemůžu ubránit dojmu, že máš prostě pejsky a jsi natolik svébytný, že by jsi nepřekousl, kdyby Tě ohledně nich někdo zkoušel omezovat. To neber prosím ve zlém, myslím to dobře :wink: Já se nepotřebuju vzpamatovávat z toho, že mám v kapse průkaz, já ho ani nechtěl. Jenže jsme tři na téměř 1100 ha honitby, takže průkaz MS musíme mít všichni, chtě nechtě. Jestli to přeháním - bůh suď. Včera jsem pánovi ani nenadával a ani mu nerozkazoval, jen jsem mu řekl, že je lepší jít s pejskem po cestě, byť nepřivázaným, než rušit zvěř v houštinách a jiných denních stávaništích - jsi myslivec, tak víš jak zvěř na psa reaguje. Řekl jsem mu to maximálně slušně a slušně jsme se domluvili.
Asi na mých příspěvcích je znát, že jsem na pejskaře dost vysazený, i proto se to asi Tobě jakožto pejskařovi nelíbí. Ale věř mi, že kdyby jsi s tím měl takové negativní zkušenosti jako já, měl by jsi možná podobný pohled na věc. Znova říkám, nemám nic proti slušným lidem kteří jdou se svým psem na procházku do lesa, ty normálně pozdravím a jdu dál. Jenže těch tu je tak maximálně 40%, to mi věř. Zbytek dělá naschvály, protože jsme prostě myslivci (rozuměj vrazi, srnom*di atp.). Vypuštěný gumy u auta nebo zatlučený hřebík v rezervě - žádný překvapení. A nejkrásnější je, když jedu služebním autem s nápisem jako kráva Lesy České Republiky a začne na mne ječet houbař nebo běžkař, co tam jako ku*va dělám, že on tam jede na běžkách/ autem na houby a že mu překážím. Prostě honitba (a zároveň lesnický úsek) u lázeňského města, kdo to nezažil, nepochopí....

marnet
Častý návštěvník

Příspěvek od marnet »

Tim:s tím vjezdem do lesa,byť se služebním vozem a nápisem LČR to chápu.V tomto případě se projevuje lidská závisť těch,kteří tam legálně vjíždět nesmějí.My máme chatu s pozemkem v osobním vlastnictví na okraji lesa.Příjezd na pozemek je cestami přes les.Několik desetiletí,když lesy patřily LČR nebyl nikdy problém s vjezdem,ale před zhruba 4 roky LČR vyměnily pozemky v okolí chaty za jiné s městskými lesy,jejich pracovník(hajný)nám začal v tomto směru dělat problém.Naštěstí letos byla opravena cesta,která nevede lesy,tak jezdíme po ní nebo přes les jezdíme mimo pracovní dobu uvedeného pracovníka.Tímto způsobem jsme problém vyřešili a dotyčný má letos odejíd do důchodu.Doufáme,že na jeho místo nepřijde jiný,ještě horší.V tomto případě platí pořekadlo např.:"Dej volovi moc a on Ti ji ukáže,Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel" apd.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

ať to čtu jak to čtu tak mi přijde že máš hodně velký problém s lidmi co ti lezou do revíru :lol: :lol: já jsem v příměstským revíru tak že pejskařů potkávám hooodně moc a ty problémový spočítám na prstech jedné ruky :wink: a netvrď mi že u vás jsou lidi jiný a Jeepika mám zaparkovanýho u lesa každou chvilku a nikdo si ho kromě policajtů než přišli na to že mám nový auto nevšimne :wink: Při tom že dost cestuji tak jsem na pár magorů v zeleným kterým vadí pes bez vodítka narazil asi se ještě nevzpamatovali z toho že už myslivec není lesa pán a řídí se pořád tímhle download/file.php?id=304 :lol:
CZ 550 american 308win.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

No a není to snad pravda ? Toulavý pes není ten, který je s majitelem na procházce a toulaví psi v pravém smyslu toho slova mohou být doslova metlou revíru. V Kladrubech nám trvalo několik měsíců, než jsme zneškodnili pytlačícího vlčáka, který původně chodil z Řečan po mostě přes Labe, pak již přespával v lese, strhl pár kusů srnčího /nejspíš jsme o všech ani nevěděli/ a kamarád ho střelil úplně náhodou, když jsem se snažil vytlačit z oplocenky srnčí, že tam bude ten neřád, to jsme vůbec netušili. A když jsme jeho likvidaci s velkou slávou oznámili mysliveckému hospodáři, na důkaz uznání dobře vykonané práce postavil na stůl litr kořalky. Ten následný klid v revíru za to stál.
Kritériem pravdy je praxe.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Fesoji zase jsem málem hapal asi si budu muset pořídit ke křeslu bezpečnostní pásy :lol: :lol: :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Odpovědět