Přemnožení divočáků.

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Zdenek41 »

Na KMP je většina naší populace imuní.Jsem tady sice velice OT,ale pokud se někdo stotožní s tímto videm tak pak si možná v hlavě srovná o čem tenhle svět je a nebude mluvit o přemnožení,ale o bytí vůbec.....Moc se mi to líbylo a dám to sem.Pokud se najde kam to lépe dát prosím moderátory o přesun.Kam vlastně svět přírodu a člověka tlačí.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 8q7GqXEeSo
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Hrozba morem se používá především jako strašák ke zdůvodnění různých výjimek ze zákona.
Kritériem pravdy je praxe.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Karel61 píše:Jak jsem již výše naznačil, nesdílím názor, že jsou divočáci "přemnoženi". Podle mých znalostí biologie by ani k přemnožení dojít nemělo, jelikož příroda má vlastní regulační mechanismy (při nedostatku predátorů např. hlad). Soudím, že pokud by prasata byla "přemnožená" měla by mít hlad, a ten zřejmě nemají, když se tak úspěšně množí.......
........ tlupa lončáků, která se všem krmelištím vyhla.
Docela by mě zajímalo, proč by prasata měli mít hlad. Po těch 40 tisících tunách obilovin, který se za loňský rok navezly na krmeliště? :wink:
Ulkomaalainen...
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Prasata by měla hlad, pokud by populační hustota přesáhla úživnost prostředí. To, že v kulturní krajině je tato určována čiností člověka je samozřejmé...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Kasari myslím že z těch 40 tisícíc tun obilovin které uvádíš jich tak 35 shnilo nedotčeno.A z toho usuzuji,že hlad opravdu nemají... :)
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To já si právě myslím už dlouho. Tvrdit, že příroda by si to regulovala sama, protože přemnožená černá by měla hlad, je demagogie non plus ultra. :idea:
To přece není použitelný argument tam, kde se černá krmí ( ne přikrmuje :!: ) už několik i desítek let. A v mírných obměnách to bohužel lokálně platí i jinde. Proto potom každá náhlá ataka počasí ( tvrdý mráz, vysoká sněhová pokrývka, ledová krusta apod. ) přivodí prudké snížení stavů a záplavu článků v tisku. Přitom jde jen o urychlenou likvidaci oslabené populace. Samozřejmě pomíjím etické aspekty. Tohle je jen biologický náhled...
Ulkomaalainen...
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Zdenek41 píše:Na KMP je většina naší populace imuní.Jsem tady sice velice OT,ale pokud se někdo stotožní s tímto videm tak pak si možná v hlavě srovná o čem tenhle svět je a nebude mluvit o přemnožení,ale o bytí vůbec.....Moc se mi to líbylo a dám to sem.Pokud se najde kam to lépe dát prosím moderátory o přesun.Kam vlastně svět přírodu a člověka tlačí.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 8q7GqXEeSo
Zdenku pěkný dokumet a výstižný, dokoukal jsem až dokonce. Při současném stavu hospodářství, množství osetých ploch a umělé výnosnosti, se nedivme, že černá početně jen a jen prospívá. A to i co do výživného stavu, protože pozoruju že hlavně v té polní honitbě lovím v podstatě tvarem už "jen" osrstěná prasat domácí, kdy i z jara mají vrstvu běli která si nezadá s prasaty ve výkrmu. Přitom mnohdy délky zbraní při věku kňourků těsně pod 24měsíců - tedy ještě lončáků, jsou až neuvěřitelné. V tomto není pamětníků. Výživa velice, velice dobrá.
...ale kam to až půjde? Nebude-li letos vlhké předjaří a tím se zachovají přírůstky černé v plné výši, příští sezonu čekám, vlivem semenného roku a tím i nižšího letošního úlovku (myslivecký rok), opět rekordní odstřel v rámci ČR.
A to k lovu atím úbytku zvěře přičtěme i počet zhaslých kusů po srážce s auty, příp. vlaky apod. Ty budou pochopitelně také narůstat s počtem zvěře v honitbách.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Kurnik,tak se nám tu prý přemnožili.Akorát nevím kde :lol: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region ... 40317.html
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

hele i v emerice se přemnožujou:-) to spíš vypadá jak fotomontáž :-)

jestli má ten gewehr v oblíné usa ráži .223-5,56, tak teda velkej respekt:-)
http://hobby.idnes.cz/divocak-divoke-pr ... zlicci_mce
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Mohu potvrdit moji hypotézu,že černá jde za žírem.Po velkém ubytku po likvidaci živočišné výroby se černá stratila, opět se rozběhla a zároven s k ní přidala i bioplynka.Celou zimu odstřel stagnoval,drželi se v lese spad bukvic.Jen se hnulo s poli černá se tu usadila a to v počtu,které na jarní měsíce jsou neobviklé.Asi k tomu taky přispělo vydávání církevních lesů u sousedů se v lese nelovilo.Myslím,že to někdo nedomyslel....Máme se zase naco těšit.
Na druhé straně z 6 ulovených bachyněk 3 selata do 40kg a 3 lončačky do 50kg jsem akorát u jedné zaznamenal 4 plody velikosti vlašáku.Jedná se o prasata uplně jiného zrůstu na jaké jsem si zvykl.Slabá komora nízká kohoutková výška i osiny délky 30cm.Prostě čerti.Naposled jsem takového knourka střelil asi před 8lety.Komu chybí v revíru at se ozve... :lol: Já mu je tam klidně pošlu.S čekanou výměrou asi 250ha řepky a 250ha kukuřice většinou hranice pole les a v celku.Proseté pšenicí v pásech.
Doufám,že alespon fousaté. :wink:
Buttler
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Buttler »

V diskuzi na netu jsem našel tyto příspěveky:
Když se podíváte na mysliveckou statistiku zjistíte, že nárůst početnosti černé zvěře jde od roku 1970 ruku v ruce s úbytkem zvěře drobné.
Podle mě se tímto způsobem myslivost vyrovnávala s klesajícími loveckými příležitostmi a "objevila" černou zvěř jako atraktivní objekt pro lovecké vyžití. Stačí se poptat starších kolegů, jaké byly reakce, když se černá objevila v honitbách.

Vím jaké byly reakce na objevení černé zvěře, ale jen do odlovu 10-ti kusů na průměrné sdružení a pak už nastávalo rozčarování. Vím už z vlastní praxe jako honec, adept a pak i myslivec, že cca od r. 1982-85 se staří praktici, kteří něco o přírodě věděli, stali nesmiřitelnými nepřáteli černé zvěře. Jenže nejdříve nenažránci ve výborech (ovlivněných lidovou myslivostí takřka ve všech MS) a pak částečné bezvládí, kdy se nevědělo co si s myslivostí počít, jak a kam jí zařadit a následně se do dnes neví, jak jí skloubit s tržně dotačním zemědělstvím, ale také s volnočasovými aktivitami lidí, kteří mají stále více volného času k návštěvě přírody i v místech kam nepatří, došlo k namnožení černé zvěře a s jejím postupem i k úbytkům zvěře drobné.

A právě kombinací všech Vámi uváděných (a i dalších) faktorů se vytvořil v podstatě umělý problém. A z umělého problému se časem pomalu stává realita, kterou opět časem spousta lidí přijme jako samozřejmost. A myslivci tento problém přeci poslední roky "aktivně" řeší - noční vidění, lovecké smečky, naháňky, prodej kulových automatů na naháňky atd. Ale pokud úlovky ročně klesnou, ihned slyšíme slova o bídě a poklesu stavů. Přitom zdaleka se ani vzdáleně nepřiblíží např. roku 1980.
Odvahu přiznat, že roční úlovky kolem 100.000 kusů myslivcům maximálně vyhovují, však myslivecký stav ani náhodou nemá.
Ulovený počet pod 100.000 kusů ročně již může znamenat, že mnozí myslivci mohou lamentovat nad malým LOVECKÝM vyžitím.
V tom případě je ale třeba to veřejně prohlásit, nestydět se za to. Říci veřejnosti a zemědělcům na rovinu, že myslivci jsou za vysoké stavy černé zvěře rádi.

Myslím, že jejich autoři napsali docela velký kus pravdy. Řešili ještě zemědělství, ale to jsem vynechal. Podstatu totiž myslím vystihli a pojmenovali věcně.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Nevím odkud jsi, ale nebral bych to tak jednotně a neházel všechny myslivce do jednoho pytle. Tady v kraji, kde se před 40 lety na honech lovilo běžně 200-300 zajíců i bažantů to tak růžové není a spousta myslivců volá po návratu drobné do krajiny. Jistě, divočák má větší zadní kýtu jak zajíc, jak s oblibou tvrdí někteří mí kolegové, ale čeho je moc, toho je příliš. Ale věc má mnohem širší dopad, už i "slavná" EU si všimla, že díky zemědělské výrobě z přírody mizí drobná zvěř, ale i ptactvo, různé rostliny, hraboši, brouci apod. Najednou se hovoří o tom, že je proti tomu třeba něco dělat a najednou všichni podporují návrh na tzv. ozelenění krajiny, kdy zemědělec bude muset nechávat 7% výměry buď ladem, nebo osévat víceletými rostlinami. MZe i agrární komora je tomu nakloněno, tak to snad k něčemu povede. Pokud k tomuto opatření dojde, budu rád, protože můj názor je ten, že největším škůdcem zemědělství i myslivosti jsou plošné dotace, neboť každodenně vidím, čeho je zemědělec schopen kvůli rozšíření plochy, na kterou může dostat dotaci, ale pokud dojde k rozbití bloků monokultur, přibude i příležitosti jak lovu černé, tak chovu drobné. Je spousta dalších opatření, které je potřeba provést, ale je taky potřeba učinit první krok. Takže za mě: nevidím to tak černobíle, všichni myslivci rozhodně nejsou rádi, že je černé tolik. Já jsem jeden z nich.

P.S. taky by si sem mohl dát odkaz na diskuzi na netu, ze které vycházíš, jako zdroj
Naposledy upravil(a) Lotr dne čtv 20.3.2014, 12:45, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Perník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Perník »

to Lotr: kamaráde odkud máš info že Agrární komora je navrhovaným opatřením EU tzv. greeningu nakloněna? podle informací které mám já, je to spíše naopak! Ale došlo-li k přehodnocení jejich původních názorů, jen dobře!!!
Co vím, chtěli třeba čeští zemědělci navrhnout aby do 7% zelených ploch byly zahrnuty i víceleté pícniny, což by bylo při současných sklizňových technologiích kontraproduktivní a škody na drobné by byly ještě vyšší.
omlouvám se za OT
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

V sobotu jsem na to koukal v debatě na ČT24. Nový ministr jakožto soukromý zemědělec s rodinnou tradicí je tomu kupodivu nakloněn.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Buttler
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Buttler »

Lotr - diskuze je ze stránek silvarium.cz.
K tomu greeningu - nebuď naivní. Agrární komora hájí dotační zájmy. Již nyní došlo ke zmenšení oněch navrhovaných 7% na 5%. Jednání stále pokračují. Jak se k tomu staví ČMMJ je také zajímavé - tručně řečeno, sere na to.
"Zájem" zemědělců o greening nejlépe dokladuje návrh na to, aby mohli na původně navrhovaných 7% pěstovat RRD !
Prostě opět jen vytřískat prachy z pronajaté půdy a tuto zplundrovanou za pár let vrátit majitelům jako jalovou. Naštěstí tohle neprošlo, ale svědčí to o vrcholu ignorance ze strany zemědělců.
Z unie nic dobrého nevzejde.
Odpovědět