Přestavěná záď německý křepelák
Přestavěná záď německý křepelák
Dobrý den mám doma 11m psa německého křepeláka už na 2 výstavách mi rozhodčí řekli, že má přestavěnou záď, chtěla bych se zeptat zda má smysl uvažovat v budoucnu o uchovnění. Na klubu NK nepíšou že by to byla vada ale že záď nesmí být přestavěná. Děkuji za případné odpověďi.
-
- Zkušený diskutér
Re: Přestavěná záď německý křepelák
Nechci být zlý, ale podle tvého dotazu si myslím, že o psech, zejména o chovu loveckých psů nic nevíš. Já zastáván názor, že při vzniku plemene měl rozhodující vliv na vznik exteriéru požadavek na výkon a prostředí, ve kterém měl být tento výkon podán. Obdobné i na charakter, temperament, ostrost, nos, orientační smysl, rannost psa, hojení zranění, tedy zdraví psa. Vse se více méně podřizovalo vykonu. Bylo to jednoduché, když nebyl výkon, tak nežral pes a někdy i páníček. Když nežrali dlouho, tak byl pes chutně připraven a zkonzumován. Případně pošli oba. Proto se v chovu uplatňovala tzv. selekce. Byla to věc bytí a nebytí vůdců, rodiny, tlupy, klanu, či prestiže feudála. Pak se z loveckých psů staly hračky, či módní doplňky. Případně to jsou jen chlupaté viagry pro pozvednutí ega zakomplexovaných jedinců, či jen stroje na peníze byznys chovatelů. V těchto případech se chová na všem a prodá všechno. Aby to mohlo fungovat, tak se postupně snižují požadavky na výkon!
Tvůj pes může být super v mnoha ohledech a můžete, při dobrém vedení, spolu prožít úžasný lovecký život. Chovat by se mělo na nejlepším co je. Navíc nikdy nevíš, jak se potkají geny z druhého rodiče. Křepelák je lovecký pes a snad se jeho revírem nestane sídliště, To mu přeji.
Tvůj pes může být super v mnoha ohledech a můžete, při dobrém vedení, spolu prožít úžasný lovecký život. Chovat by se mělo na nejlepším co je. Navíc nikdy nevíš, jak se potkají geny z druhého rodiče. Křepelák je lovecký pes a snad se jeho revírem nestane sídliště, To mu přeji.