Kulobroková kozlice 6,5x52R/20-65
Kulobroková kozlice 6,5x52R/20-65
Delší dobu jsem řešil lehkou kulovnici s malým zpětným rázem. Povedlo se a koupil jsem Kulobrok v ráži 6,5x 52R/20-65. Dost jsem toho tady na fóru o této kulové přečetl. Zbraň je sice dost stará, po starší renovaci. Zatím jsem vystřelil pár ran a je to paráda. Lehoučká, štíhlá zbraň. Střelba s kule, zatím bez puškohledu, pro mou potřebu dobrá. Broková hlaveň mě překvapila krytím.
Jako “špacírka” nemá chybu.
Jako “špacírka” nemá chybu.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kulobroková kozlice 6,5x52R/20-65
Neuškodílo by napsat výrobce nebo dat fotky 

S označení výrobce je problém. Na zbrani byla původně asi Sulská montáž, ale někdo tam dal klasickou a tím se název zčásti překryl. To co zbylo nejde pořádně přečíst. Ani při převodu nevěděli a v průkazuje, výrobce neuveden.
Foto mi nejde poslat. Zkusím je na počítači zmenšit a poslat.
- Přílohy
-
- 14.jpg (90.36 KiB) Zobrazeno 30591 x
-
- 13.jpg (64.82 KiB) Zobrazeno 30591 x
-
- 12.jpg (77.28 KiB) Zobrazeno 30591 x
Váha 2,6 kg. Délka hlavní 66,5 cm.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ten zbytek nápisu. Co se tam píše?
Zkouším to přečíst, moc to nejde. Mohlo by to být toto “ CKH OFLIEFERANT BER” a víc tam není. Je tam ta montáž. Bylo by to zajímavé, jestli má někdo z fóra doma stejnou zbraň. Rád bych se o ní něco dozvěděl……
-
- Nový návštěvník
To by mohl být zbytek nápisu Kaiserlich Hoflieferant Berlin - císařský dvorní dodavatel v Berlíně - to byl titul udělovaný panovníkem pro dodavatele různých výrobků pro panovnický dům a něco jako certifikát nejvyšší kvality ("je to dost dobré i pro krále"). Pro každého oceněného byl tenhle titul velmi prestižní a samozřejmě se jím neopomněl nikdy pochlubit i na výrobcích pro "obyčejné" zákazníky. Jinak ohledně vzniku a původu by mohly přesněji napovědět zkušební značky, tipoval bych přelom 19. a 20. století, určitě před rokem 1918, pak už v Německu nebylo císařství.
Děkuji za informaci. Zřejmě máte ve všem pravdu. Podle značek je zbraň z roku 1913.
Na zbrani je za ta léta celá řada různých značek a čísel. Nevím jaké zahrdlení má broková hlaveň a jestli z ní mohu střílet jednotnou střelu?
Nevím jak kolegové, ale já křišťálovou věšteckou koulí nedisponuji.
Takže ty značky / nápisy asi budeš muset nafotit. Jinak na starších německých brokových i kulobrokových hlavňových svazcích někdy býval na té z hlavní, ze které nebylo vhodné střílet jednotnou střelu, i nápis, obvykle skrytý pod předpažbím:
"Nich für Kugel" případně "Nur Schrot"

"Nich für Kugel" případně "Nur Schrot"
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Fotky, fotky, fotky 

-
- Nový návštěvník
Není zač děkovat, věšteckou kouli taky nemám ale s tím zbytkem nápisu bych mohl mít pravdu. Zahrdlení by asi bylo nejjistější změřit a zařídit se podle toho. Jinak bych ještě pořádně prohlédl baskuli, někdy bývá označení výrobce i na ní, po těch letech už může být špatně viditelné zvlášť jestli byl povrch někdy dřív nějak obnovovaný nebo přeleštěný, a podle zkušebních značek by se místo výroby mělo dát určit, v Německu má každá zkušebna značku trochu jinou (třeba Berlín, Ulm, Suhl aj.) a nebo to může být vyrobené i jinde než v Německu a jen označené německým prodejcem, to bylo tenkrát taky časté.
S tím focením je docela problém. Hlavně a asi celá zbraň prošla kdysi renovací. Čitelnost značek je opravdu špatná. Snad se mi to podaří, ale nevím, jak to bude s čitelností. Po informaci o stáří a výrobci by mě zajímala historie zbraně. Myslím, že se tato ráže moc neprodávala. Kdo jí vlastnil, tak se jí nezbavoval. Já jí kupoval od paní, která jí získala z pozůstalosti a o původu zbraně nic neví. Zkusím se zeptat na evidenci zbraní, ale nevím, jestli mají uloženou historii zbraně. Nic jiného mě nenapadá.