Pasti na Kormorány... myslí v Novinkách

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
Michal_123
Zkušený diskutér

Pasti na Kormorány... myslí v Novinkách

Příspěvek od Michal_123 »

Bombastický titulek:
Jsou postrachem rybářů, denně spořádají i kilo ryb. Jihočeští vědci testují novou past na kormorány.
Abychom se následně dozvěděli, že problém s kormorány má vyřešit instalace zradidel :roll:
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skol ... i-40557649

Nic pitomějšího jsem už dlouho nečetl, a to je laťka hodně vysoko.
palkopal
Zkušený diskutér

Re: Pasti na Kormorány... myslí v Novinkách

Příspěvek od palkopal »

Do pastí se chytá, ale co potom s chyceným tvorem, že, on má pak většinou takové smutné voči, člověk má výčitky svědomí ho usmrtit.

Toto je daleko důmyslnější - až budou takto ošetřeny všechny vodní plochy, kormoráni se nenažerou a pochcípají hlady sami!

V prosinci jsem něco podobného viděl u Jindřichova Hradce na malém rybníčku a lámal si hlavu, proč to tam je. Teď už vím.
Pavel H.
Nový návštěvník

Re: Pasti na Kormorány... myslí v Novinkách

Příspěvek od Pavel H. »

Ty zradidla byly, už loni testovány jedním rybářským spolkem na pstruhovém úseku řeky Jihlavy, kde nalítali kormoráni. Měli z toho nakonec opletačky s ochranáři. Letos by to měli mít už na nějakém úseku legálně.
Stejně tak ty zradidla jsou tuším někde v JČ kraji snad na Blanici? Ve vyspělých západních a severských zemí se používají běžně.
Problém kormoránů je dle mě hlavně v nespolupráci/motivaci myslivců a rybářů, kteří na daném úseku hospodaří.
Kormorán denně sežere až 1 kg ryb, další ryby poškodí zobákem. Bohužel většina pohlavárů rybářských spolků to neřeší, přitom se dá vyřídit povolení, skrz ochranu chráněných druhů ryb (mihule, střevle..).
Tímto nezájmem budeme mít za chvíli řeky bez ryb hlavně přírodní formy pstruha potočního, lipana a reofilních druhů ryb (parma, ostroretka...), k tomu je tu další večerníčkový predátor....
CZ 455/22lr., CZ527/22.hornet, CZ 537/308W, Kozlice IŽ27/12, jednuška SSSR/12
Odpovědět