Lovu zdar!
zajímal by mě názor místního osazenstva na různe druhy materiálu pažby.
Jsem začínající myslivec a při nákupu první kulovnice zvažuji jaký vybrat materiál pažby.
Můj nezkušený pohled:
Ořechové dřevo je tradiční materiál vůči kterému nemůže žádný myslivec (minimálně z pohledu tradic) nic namítat (ovšem jedna z těch dražších variant).
Laminátové pažby
Čistě plastové pažby (očekávám problémy s tuhostí?)
Kompozit plast a skelné vlákno (dostatečná tuhost?)
Kovový rám obalený plastem
Uhlíkové vlákno (případně kombinace s kůží)
Surový kovový rám (osobně se mi nelíbí ale problé mám poze se vzhledem)
Případně AR pažby apod.
Co používáte? Pro co by jste se pro první kulovnici rozhodli?
Hraje pro vás roli ráže při výběru pažby? (porovnání např. 7x64 vs 8x57 JS)
Hraje pro vás roli typ zbraně? (jednuška, válcový závěr, přímotah, automat)
Jak koukáte na nedřevěné pažby na naháňkách?
Tradiční otázku co lovím, jak daleko:
Srnčí, dančí, lišky, černou
Smíšená honitba takže řekněme 30-200m (horní hranici třeba časem, ale chci být připraven)
Díky za názor
Materiál pažby
-
janmikyska
- Nový návštěvník
Re: Materiál pažby
Dnes se pro loveckou (mysliveckou) praxi používají zejména ořechové nebo plastové pažby. Pokud začínáš, vyber si zbraň, která se ti víc líbí, podle sebe, nikoli podle ostatních. Je to jen a jen tvoje věc a jen a jen jejich názor. Pokud se budeš myslivosti věnovat, určitě to nebude jediná kulovnice, ale budeš mít minimálně dvě.
Já pro svoji myslivost používám ořechové pažby. Mám dvě opakovací kulovnice a dva kulobroky. Pokud bych chodil denně lovit, k tomu lovil se psy nebo v lesních porostech, měl bych pažbu plastovou kvůli jednoduché údržbě.
Ráže 7x64 a 8x57JS jsou hodně podobné. Je to jen o sympatiích a hlavně o výběru správné kule.
A pro začínajícího myslivce mám toto doporučení: pořídit si opakovací kulovnici v nejrozšířenější ráži jako např. 30-06, 308W, 8x57, 7x64, 6.5x55SE kvůli ceně střeliva. A k tomu pořídit permanentku na střelnici a trénovat trénovat a trénovat. Pro úspěšný lov je nejdůležitější se správně trefit kam mám a je jedno jaká je to ráže a nebo značka střeliva.
Já pro svoji myslivost používám ořechové pažby. Mám dvě opakovací kulovnice a dva kulobroky. Pokud bych chodil denně lovit, k tomu lovil se psy nebo v lesních porostech, měl bych pažbu plastovou kvůli jednoduché údržbě.
Ráže 7x64 a 8x57JS jsou hodně podobné. Je to jen o sympatiích a hlavně o výběru správné kule.
A pro začínajícího myslivce mám toto doporučení: pořídit si opakovací kulovnici v nejrozšířenější ráži jako např. 30-06, 308W, 8x57, 7x64, 6.5x55SE kvůli ceně střeliva. A k tomu pořídit permanentku na střelnici a trénovat trénovat a trénovat. Pro úspěšný lov je nejdůležitější se správně trefit kam mám a je jedno jaká je to ráže a nebo značka střeliva.
Začal by som so 6,5 Creedmoor. Cena streliva, pomerne široký výber, citeľne slabší spätný ráz oproti klasike 7x64, 30-07, alebo 8x57.
Vyberal by som zbraň na ktorú je čo najväčší sortiment aftermarket doplnkov (pažba, spúšť atď.).
Vyberal by som zbraň na ktorú je čo najväčší sortiment aftermarket doplnkov (pažba, spúšť atď.).
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ahoj. Ten materiál pažby bych neřešil. Dneska je plastová pažba nebo laminová běžná. Na naháňky to nosí spoustu lidí, hlavně psovodů. Ta ráže je čistě na osobních preferencích. Co se týká výběru značky kulovnice je tady na fóru spousta užitečných postřehů. Nejlepší samozřejmě je si daný model od někoho půjčit a vyzkoušet..... Minimálně bych se snažil dostat do ruky u prodejce - vyvážení, chod závěru, tvar pažby, ....
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Ahoj,jak psal kolega asi je jedno jaký materiál pažby,vždy se dá přepažbit pokud ti to nebude vyhovovat,,,.
Používal jsem k lovu sedmičku ,ted lovím osmičkou a žádný radikální rozdíl to určitě není,,
Používal jsem k lovu sedmičku ,ted lovím osmičkou a žádný radikální rozdíl to určitě není,,
Díky za názory. Uvedené ráže byli pouze ilustrativní. Jako každý začínající myslivec hledám první (a na nějakou dobu asi jedinou) naprosto univerzální zbraň pro všechno od tlaku v naháňkách, přes čekanou v poli i lese, až po lehkou zbraň na škodnou při šoulačce (ideálně s hlavní v nerezu a nesmrtelnou pažbou)
.
Důvodem proč jsem chtěl rozebrat tohle téma se stal inzerát na 3 roky starou Bergaru B14 v plastovém provedení, která měla značně ošoupané předpažbí i pažbičku. Trochu mě překvapilo že pažba je v takovém stavu opotřebení. Když ji porovnám například se starými ZKK co jsem měl v ruce tak ty mají oděrky, jsou obouchané, ale když se o ně někdo stará tak můžou vydržet celý život. Bergaru B14 považuji za typický model dané cenové kategorie (podobně jako např Mauser M18, případně CZ 550/600). Je obvyklé vidět po pár letech značné opotřebení plastových pažeb?
(myslivost máme v rodině ovšem plastovou pažbu ani jednu)
to: janmikyska
Na plastu se mi práve líbí, že není nutné ho olejovat a nebudu mít tendenci ho měnit (hobby truhlář).
Vybírám pouze z tebou uvedených ráží z toho titulu, že jsou nejrozšířenější z nějakého důvodu. Nejen historicky ale pokud se desitky let prodávají zbraně komoreované v těchto rážích tak je k tomu určitě dobrý důvod
Poblíž mám pouze 50m střelnice tak mám trochu problém kde trénovat střelbu na dělší vzdálenosti.
to: Sejenik
Tvar pažby si mám možnost ozkoušet do nějaké míry u rodiny/přátel. Na druhou stranu většina vlastní starší CZ které se už nevyrábí, takže si musím (a chci) udělat vlastní názor a jelikož mám omezené zkušenosti tak bych nerad skončil se zbraní co mi nebude sedět.
to:Dreyfus
Ohledně přepažbení, koukal jsem po jednušce Bergara BA13, která se ovšem vůbec nevyrábí ve dřevě. Tak si říkám, jestli jde vždy vyrobit dřevěná pažba pro všechny lovecké zbraně (komponenty z AR zbraní zasazené do dřeva neřeším)
Důvodem proč jsem chtěl rozebrat tohle téma se stal inzerát na 3 roky starou Bergaru B14 v plastovém provedení, která měla značně ošoupané předpažbí i pažbičku. Trochu mě překvapilo že pažba je v takovém stavu opotřebení. Když ji porovnám například se starými ZKK co jsem měl v ruce tak ty mají oděrky, jsou obouchané, ale když se o ně někdo stará tak můžou vydržet celý život. Bergaru B14 považuji za typický model dané cenové kategorie (podobně jako např Mauser M18, případně CZ 550/600). Je obvyklé vidět po pár letech značné opotřebení plastových pažeb?
(myslivost máme v rodině ovšem plastovou pažbu ani jednu)
to: janmikyska
Na plastu se mi práve líbí, že není nutné ho olejovat a nebudu mít tendenci ho měnit (hobby truhlář).
Vybírám pouze z tebou uvedených ráží z toho titulu, že jsou nejrozšířenější z nějakého důvodu. Nejen historicky ale pokud se desitky let prodávají zbraně komoreované v těchto rážích tak je k tomu určitě dobrý důvod
Poblíž mám pouze 50m střelnice tak mám trochu problém kde trénovat střelbu na dělší vzdálenosti.
to: Sejenik
Tvar pažby si mám možnost ozkoušet do nějaké míry u rodiny/přátel. Na druhou stranu většina vlastní starší CZ které se už nevyrábí, takže si musím (a chci) udělat vlastní názor a jelikož mám omezené zkušenosti tak bych nerad skončil se zbraní co mi nebude sedět.
to:Dreyfus
Ohledně přepažbení, koukal jsem po jednušce Bergara BA13, která se ovšem vůbec nevyrábí ve dřevě. Tak si říkám, jestli jde vždy vyrobit dřevěná pažba pro všechny lovecké zbraně (komponenty z AR zbraní zasazené do dřeva neřeším)