Stránka 1 z 2
					
				Konzerva
				Napsal: stř 08.11.2006, 19:42
				od vhool
				2 kg masa (odřezky,pupek a všechno ostatní),je jedno z jakeho zviřete 

 přidáme polevkovou l?ici uzenářské soli (rychlosůl)a zalít vodou tak 2 cm nad.to vše zavřít do papináku a nechat pořádně uvařit.potom roz??ouchat a nandat do sklenic a pořádně zavřít.nechat vystydnout a je to.(ňamka)
 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: čtv 14.2.2019, 18:49
				od Michal_123
				Jedl jsem neuvěřitelně dobrou konzervu nejspíš z divočáka, bylo to pouze maso a něco jako sádlo a rosol, nebylo to mleté. Určitě v tom byla rychlosůl. Maso se vidličkou dalo lehce oddělovat po dlouhých vláknech. Pocitově tam nebyly žádné zbytky blan ani nic jiného, než libové maso a popsaný sosík. Nevíte prosím někdo, jak se to dělá? A zda se třeba všechny věci které nejsou úplně libové tou rychlosolí rozpustí? Dík.
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 0:29
				od Leon
				Konzervy dělám ze všeho maso pomelu na 8 mlýnku se sítkem kde jsou pouze tři díry prosolím přidám kmín a nechám přes noc odležet druhý den dám do flašek aspoň 4 cm od kraje zaleju podle velkosti flašky vývarem a na dvě hodiny to dám do trouby na 95 druhý den na hodinu. Takhle se to míchá 

 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 0:35
				od Leon
				Výsledek a líp se to maže na chleba než když jsem dával celý kusy.
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 10:26
				od fradus
				Maso zavařené do sklenic
Maso nakrájíme na přiměřené kostky i s trochou tlustého,osolíme ,nacpeme do sklenic a řádně upěchujeme !! po hrdlo,přidáme 2-3 lžíce vody, dobré je přidat kus kůže z bůčku
zavíčkujeme a vaříme za mírného varu  1až 1/4 hod.
Necháme vychladnout do druhého dne a to upakujeme ještě dvakrát.
Dílo by se mělo zdařit a poté - dobrou chuť.
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 12:42
				od Onďa
				leon: A v té troubě to máš ve vodní lázni nebo normálně horkovzduch nasucho?
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 12:53
				od Leon
				Na plech naleju trochu vody a horkou doplňuji.
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pon 18.2.2019, 19:32
				od Michal_123
				Leon:
Ptám se možná blbě, ale jak moc musí být maso očištěné? Zmizí něco z toho, co není úplně čisté maso zavařováním, nebo namletím?
Jsem hrozně cimprlich a maso vždy děsně čistím úplně do čista, tak nevím, jestli by tohle byla nějaká snažší cesta 

 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: úte 19.2.2019, 0:12
				od Leon
				Nevím co máš přesně na mysli já do konzerv dávám odřezky k tomu přidám bůček plecko a kousek kůže z vepřového  přece  nebudu dávat kotlety kýtu nebo krkovici do konzervy  

 Nebo jestli ti vadí ty blanky  v mase které v konzervě nenajdeš  tak to můžeš ještě předpéct ale hlavně bez cibule  

 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: úte 19.2.2019, 0:25
				od Leon
				Takhle vypadá konzerva před použitím  

 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: pát 22.2.2019, 22:52
				od Michal_123
				Leon: Píšeš "blanky v mase které v konzervě nenajdeš". To znamená, že v konzervě se to nějak ztratí? Nebo je na to nějaká speciální technologie, třeba ta rychlosůl?
Dík moc
			 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: sob 23.2.2019, 10:28
				od Leon
				To se ti rozvaří nebo rozpeče podle toho jak to budeš dělat. Když hodíš upéct krkovici nebo kotletu tak to také zmizí a nemusíš nic čistit. Mám známého a ten je asi jako ty taky pořád řeči o čištění a pak ještě poděkuje že jsem to speciálně pro něj odblanil a přitom já na to seru jak na placatý šutr  
 
  
  :lol
 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: sob 23.2.2019, 11:01
				od pufr
				Tak, tak - frakcionová sterilace, kterou popisuje Leon o něco výš, je vlastně dost blízká všem těm dnes "novým" moderním metodám pomalého vaření (Sous-vide, konfitování, pošírování apod.), při kterých změknou a jsou dobře konzumovatelné i všeliké blány, kližky atd. - prostě všechno, co ti nejpečlivější z nás trpělivě odstraňují  
 
    
 
Jen možná ještě poznámka k té frakcionové sterilaci - maso a masné výrobky obsahují řadu bakterií tvořících odolné spory, proto se sterilují minimálně dvakrát a mezi jednotlivými sterilacemi musí vychladnout a chvilku "odpočinout" (první sterilací zabijeme "živé" bakterie, přeživší spory pak po vychladnutí poznají, že se jim dokonale uvolnila životní nika, vyklíčí - dříve se říkalo "vykulí", počnou se množit - by ten prostor obsadily - netvoří hned spory. A to je čas - nejlépe tak po dvanácti hodinách - je "šlehnout" druhou sterilací - a je na pár měsíců klid  

   )
Konzervy, které mají vydržet několik let, se dnes sterilují v tlakových nádobách (by se neroztrhly), při vysokých teplotách několik hodin a to pak nepřežijou ani ty spory. V běžném "papiňáku" bych to ale asi nezkoušel  

 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: sob 23.2.2019, 13:35
				od Leon
				Ty metody pomalého vaření využívali už naše babičky a určitě i prapraprababičky jenom dnes to berou jako novinku. Pár let dozadu když jsem řekl že dělám větší kusy masa kýta krocan husa atd. 15-20 hodin tak na mě koukali jak na blba  

  Ke konzervám jak nahoře píšu jeden den na dvě hodiny druhý den na hodinu v hrnci od doby co se to začne vařit  v troubě od doby co se to v zavařovačkách začne hýbat.
 
			
					
				Re: Konzerva
				Napsal: úte 05.3.2019, 16:37
				od Michal_123
				Leone, promiň, nějak jsem to pořád dokonale nechytnul, ale snažím se 

Takže by v mém případě bylo vhodné to předpéct / předvařit? 
Nebo tomu mám rozumět tak, že ten systém Dvě hodiny / hodina je dostačující a tomu známému to taky vyhovuje?
Eventuálně mohl bych to podpořit tím, že bych to třeba vařil ve sklenici déle?
A kdybych to dal do konzervy, tak se to dělá stejně jako do skleničky?
dík moc