křížek nebo tečka
křížek nebo tečka
ahoj, zajímaly by mě Va?e zkušenosti ohledně typu osvětlene záměrné osnovy, zda je lepší křížek nebo tečka a proč ? Díky
Mannlicher Ultralight 308Win, Kahles Helia C 7x56 osnova téčko
-
- Pravidelný diskutér
-
- Pravidelný diskutér
Re: křížek nebo tečka
Tečka zakrývá dle výrobce cca 2,5- 5cm na 100 metrů, krí?ek má sílu okolo 0,5cm/100m, coz je výhodnější predevším při střelbě ve dne. Sám mám nyní křížek, ale myslím si, že pro střelbu v noci je výhodnější tečka (krí?ek má dlouhá ramena a rozbijí siluetu - mám meoptu ZD a kříž je cca 20cm/100m-Zeissové dělají podstatně menší) Kupovat puškohled jen na noc, tak bych šel do něčeho, co má jen tečku a žádnou osnovu, protože pak nic neporušuje konturu cíle, ale Možná bych změnil názor, až by mi do?la jednou baterkajose308 píše:ahoj, zajímaly by mě Va?e zkušenosti ohledně typu osvětlene záměrné osnovy, zda je lepší křížek nebo tečka a proč ? Díky

chtěl bych se zeptat jak se jeví křížek v noci, tečka je na 30m malinký puntík, který značí místo zásahu, ale křížek je trochu větší obrazec - kamarádi mi tvrdí, že rozsvícený i na malou intenzitu tzv. "tahá oči" a ru?í tak siluetu zvěře. teď mám tečku ale u Meostaru je 4cm na 100m a při střelbě na větší dálku a menší cíl (liška na +- 150 - 200m) je to trochu problém.Patrik-30-06 píše:Já mám na Sauerovi kříž, protože je stejně silný jako jemná nitka a při zvět?ení zůstává stejně silný jako ten jemný kříž a tečka je tak 3x silnější.
-
- Pravidelný diskutér
Jde o to v ?em je ten křížek jestli v Zeissu nebo něčem za 15.000,-. U Zeisse když otočíš kolečkem o jednu otáčku tak kříž ještě není skoro vidět až u konce se začíná rozjasňovat. On ten křížek je dlouhý tak 3mm takže není velký a líp a navíc se podle něj dá trochu poznat jestli máš flintu natočenou na stranu nebo ne. Já bych tečku nechtěl, protože to je velká zářící svítící koule co oslňuje jako kolimátor a ve dne je tlustá. Pokud koupí? tečku od Zeisse tak to bude lepší než Meopta, ale po zkušenostech já osobně křížek.
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
Díky myslel jsem si toPatrik-30-06 píše:Jde o to v ?em je ten křížek jestli v Zeissu nebo něčem za 15.000,-. U Zeisse když otočíš kolečkem o jednu otáčku tak kříž ještě není skoro vidět až u konce se začíná rozjasňovat. On ten křížek je dlouhý tak 3mm takže není velký a líp a navíc se podle něj dá trochu poznat jestli máš flintu natočenou na stranu nebo ne. Já bych tečku nechtěl, protože to je velká zářící svítící koule co oslňuje jako kolimátor a ve dne je tlustá. Pokud koupí? tečku od Zeisse tak to bude lepší než Meopta, ale po zkušenostech já osobně křížek.

- Geronimo
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem zase jineho nazoru nez Patrik. Nedavno jsem si nechal na jednom ze svych Zeissu predelat krizek na tecku. Pro mne osvetloval kriz mnohem vice nez tecka i kdyz mi staci, kdyz teda cerveny bod zapnu do te nejkrajnejsi polohy. Proste kazdemu pasuje neco jineho. 

Blaser R93 Professional 9,3*62 - Zeiss 3-12*56 Diavari VM T*
"Budeme navždy znamí, podle stop které zanecháme" Sitting Bull - sioux
tohle je dobré téma
myslím si, že Geronimo má pravdu - bude to velmi individuální. každopádně já mám tečku a chtěl bych jen potvrdit jeden fakt - tečka u Zeisse (mám osnovu 40 VM Diavari) je 100 a 1 oproti Meoptě. Meopta má přeru?ený nitkový kříž a uprostřed usazenou tečku, je fakt velká a ne moc příjemná - určitě se na to dá zvyknout. U mého Zeisse je to tak, že nitkový kříž je nepřeru?en a tečku poznáš až když vytočí? variabl na 12x zvět?ení. Pak jde vidět, že v místě, kde se kříží nitky není křížek s ostrýma hranama, ale že hrany jsou jakoby zakulacené. až když to zapne?, tak jde jasně poznat tečka - která ale nijak nepřesahuje nitky - což je pro mě to co jsem hledal. Já bych doporučil vyzkoušet "na vlastní ků?i". Pokud neposlouží prodejce, zkusil bych vypátrat nějaké kolegy - ale pozor, porovnávat jen osnovy od jednoho výrobce!

Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
Iž-58 M 16/70
-
- Pravidelný diskutér
Asi by jsme si meli udelat cas a navstivit prezentaci dalekohledu poradanou firmou Arms-cz a porovnat to v realu ve stejnem miste a case. Akorat pak mozna bude mnoho z nas rok o chlebu a o vodeStopař píše:tohle je dobré téma :---- Já bych doporučil vyzkoušet "na vlastní ků?i". Pokud neposlouží prodejce, zkusil bych vypátrat nějaké kolegy - ale pozor, porovnávat jen osnovy od jednoho výrobce!

- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Stopaři, pokud chapu tak se tvuj kriz se se zvetsenim zvetsuje:
V 2.rovine se kriz nemeni a Zeiss udava 3cm/100 na zvetseni 6x, tudis na 12x tecka ma 1,5cm.
Za chyby nerucim
tudis predni ohniskova rovina pro kterou Zeiss udava velikost tecky 3cm/100m. Takovou tecku ma i Meopta.Stopař píše:U mého Zeisse je to tak, že nitkový kříž je nepřeru?en a tečku poznáš až když vytočí? variabl na 12x zvět?ení.
V 2.rovine se kriz nemeni a Zeiss udava 3cm/100 na zvetseni 6x, tudis na 12x tecka ma 1,5cm.
Za chyby nerucim

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
-
- Pravidelný diskutér
Asi se v tom trochu motame, Zeiss ma krizky i 1 m dlouheChoochoo007 píše:Stopaři, pokud chapu tak se tvuj kriz se se zvetsenim zvetsuje:tudis predni ohniskova rovina pro kterou Zeiss udava velikost tecky 3cm/100m. Takovou tecku ma i Meopta.Stopař píše:U mého Zeisse je to tak, že nitkový kříž je nepřeru?en a tečku poznáš až když vytočí? variabl na 12x zvět?ení.
Za chyby nerucim
http://www.zeiss.de/C12567A800347580/Em ... hen_DE.pdf
to Choochoo07: ano - můj kříž je v 1. optické rovině. Jestli je to 3 cm na 100m jsem v praxi neověřoval. Jedna věc je co pí?ou v bro?urách (a to by mělo sedět) a druhá co je realita. Druhá věc jsou hru?ky a jablka - je potřeba říct, co přesně porovnáváme jestli Artemis nebo Meostar.... Pro mě je ta meop?ácká větší - Možná je to dané tím přeru?ením nitek, nevím, ale nesedí mi to.... Navíc jsem prezentoval můj názor a na celou tu věc a v úvodu taky poznamenal, že je to hodně individuální.... co člověk, to názor. Proto zdůrazňuji - nelépe o?ahat, okoukat a pak se rozhodnout!!!
Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
Iž-58 M 16/70
Iž-58 M 16/70
Dneska jsem se přes Zeisse a tečkou koukal (osnova 40) a musím konstatovat že je menší než u meostaru, ale zase mi přišla tlustčí ta nitka uprostřed. U meostaru je to asi 4cm tečka a 1cm nitka, zatímco u Zeisse je 3cm tečka a 1,5cm nit. všechny hodnoty na 100m. stále nevím,pro co se rozhodnoutStopař píše:tohle je dobré témamyslím si, že Geronimo má pravdu - bude to velmi individuální. každopádně já mám tečku a chtěl bych jen potvrdit jeden fakt - tečka u Zeisse (mám osnovu 40 VM Diavari) je 100 a 1 oproti Meoptě. Meopta má přeru?ený nitkový kříž a uprostřed usazenou tečku, je fakt velká a ne moc příjemná - určitě se na to dá zvyknout. U mého Zeisse je to tak, že nitkový kříž je nepřeru?en a tečku poznáš až když vytočí? variabl na 12x zvět?ení. Pak jde vidět, že v místě, kde se kříží nitky není křížek s ostrýma hranama, ale že hrany jsou jakoby zakulacené. až když to zapne?, tak jde jasně poznat tečka - která ale nijak nepřesahuje nitky - což je pro mě to co jsem hledal. Já bych doporučil vyzkoušet "na vlastní ků?i". Pokud neposlouží prodejce, zkusil bych vypátrat nějaké kolegy - ale pozor, porovnávat jen osnovy od jednoho výrobce!

já jsem se přes téčka, křížky a tečky dopracoval k Mill Dotům a i na lovení je to bezvadné, zvlá?tě u Zeisse, porfektně finguje přená?ení na kroužky na osnově, takže při lovu nemusím překlikávat až střílím na "jakoukoli" vzdálenost. takže doporučuji Zeisse osnovu č. 63.
Zeď přesně nevím jaká zvět?ení s ní dělají, ale na netu to najde?.
Zeď přesně nevím jaká zvět?ení s ní dělají, ale na netu to najde?.
- Geronimo
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jestli nevis pro co se rozhodnout ,tak strilej bez puskohledu
Ne ted vazne. Nevim jestli u tebe hraji velkou roli penize,ale pokud ne, urite bych sel do Zeisse. Kdysi davno jsem si koupil novou Meoptu. Opravdu uz nevim co to byl za model,ale urcite byl s cervenym bodem a jasne ze uz novejsi rady. Chtel jsem si ji nechat namontovat na kulobrok Brno 501. Teda aby jsem to upresnil. Chtel jsem si na to nechat udelat klapkovou montaz. Stale jsem ale zhanel dobreho puskare a Meopta tak jak jsem ji koupil,tak lezela zabalena ve skrini. Nejakym nevidanym zpusobem, se mi v te dobe podarilo koupit Zeiss a ten jsem nechal misto Meopty namontovat na flintu. Meoptu jsem mel tedy nanic,tak jsem ji prodal kamaradovi. Asi po mesici mi kamarad volal,ze puskohled namontoval a po nekolika vystrelenych ranach se odloupl malicky kousek barvy vevnitr tubusu,ktery tam samozrejmne vadil. Nastesti byl puskohled jeste v zaruce a myslim ze za nej dostal dokonce jiny. Mozna ze je dnes kvalita Meopty uplne nekde jinde,nevim,pisu jen svou zkusenost. 

Blaser R93 Professional 9,3*62 - Zeiss 3-12*56 Diavari VM T*