vhool píše:to kojot: o monolitech a jejich bezpecnosti tu bylo jiz popsano hodne ...

dle meho je toto do nasich podminek absolutne nevhodne strelivo i kdyby bylo na zver zazracne ....
popsano hodne, ale prakticke skusenosti takmer ziadne....to sa nenapisalo. Mam s roznymi monolitmi (Möller KJG v 300WM, Barnes XLC a Barnes TSX v .30-06Sprg.) strelene desiatky - skor to bude uz do druhej stovky - strelenych kusov a na potvoru som si nejaku nevhodnost nevsimol. Ak primarne dodrzim bezpecny smer strelby, nie je co riesit. Navyse ak konecne nemecka DEVA dostane suhlas na zverejnenie vysledkov testov s monolitickymi strelami, aj bezne informovany clovek bude mat na zaklade vyjadrenia oficialnej autority akou DEVA bezpochyby je, ze riziko pri pouziti monolitov nie je oproti inym konstrukciam striel nijako vyssie - inymi slovami ziadne.
Naopak, to co sa odraza ako tenisova lopticka - su rozne jednotne strely do brokovych zbrani, ktore su casto proklamovane ako bezpecne.
včelák- k 243W - KJG stoji za vyskusanie, balist. krivka je aj v tomto plochodraznom kalibri velmi zaujimava. Na zaklade akych praktickych poznatkov,alebo skusenosti si dospel k nazoru, ze monolit nie je do "nasich" podmienok opodstatneny? Z toho dalej plynie otazka kde je potom 243W s monolitom opodstatnena?
Este k tvojej otazke - pokial by islo o 243W,tak neviem, nemam to vyskusane....nie je mi celkom jasne co je v tvojom ponimani zadna komora. (Moj obvykly zamerny bod je styri prsty za lopatku. Strielanie cez lopatku som nikdy nepraktizoval, nejak som nenasiel dovod ani na silnych kusoch zveri.) Takze pokial by som to strielal s tristovkou s prebitym KJG (66cm lauf, Vo= 1150m/s), na 99,5% si len pojdem to prasa nalozit.....
(este k predavaniu energie, to ma vzdy pobavi - su desattisice pripadov, kedy lubovolna strela zver neprestrelila, "odovzdala" vsetku energiu a co....??? Dohladavat sa islo aj tak.

)
Snad sa mi priebehu tohto roka podari ulovit nejake kusy aj s KJG. Doteraz mam strelenych len par kusov s fabricky nabojmi Federal (Sierra SPBT 100grs.), charakteristika lovu sa da popisat nemeckou skratkou "bum und um". Vo volnom preklade, po rane vsetko v ohni (lanstiaky a hola danielia).