Dlouhé zbraně jako dárek
Dlouhé zbraně jako dárek
Dobrý den,
nejsem v tomhle oboru vůbec zběhlý, proto bych potřeboval poradit. Můj dlouholetý přítel bude mít 60 let a k tomuto krásnému věku bych mu rád koupil novou zbraň. Už nějaké má, nevím přesně jak to funguje, ale se zbrojním pasem nebo co k tomu potřebuje problém nebude. Jenže já ho nemám. Prodají mi i přesto zbraň? A pokud ano, jakou bych mu měl vybrat? Chtěl bych, aby to byl opravdu dobrý kus, který by v jeho sbírce něco znamenal.
Díval jsem se na tuhle zbraň: http://www.jgstrade.com/zbrane-a-doplnk ... ze-8x57-js
můžete mi o ní něco povědět? napínáčky a podobně mi nic neříkají. chtěl bych popis pro laika, abych poznal, zda se hodí ke svému účelu (jako cenný dárek i pro pozdější použití)
Díky za všechny odpovědi
nejsem v tomhle oboru vůbec zběhlý, proto bych potřeboval poradit. Můj dlouholetý přítel bude mít 60 let a k tomuto krásnému věku bych mu rád koupil novou zbraň. Už nějaké má, nevím přesně jak to funguje, ale se zbrojním pasem nebo co k tomu potřebuje problém nebude. Jenže já ho nemám. Prodají mi i přesto zbraň? A pokud ano, jakou bych mu měl vybrat? Chtěl bych, aby to byl opravdu dobrý kus, který by v jeho sbírce něco znamenal.
Díval jsem se na tuhle zbraň: http://www.jgstrade.com/zbrane-a-doplnk ... ze-8x57-js
můžete mi o ní něco povědět? napínáčky a podobně mi nic neříkají. chtěl bych popis pro laika, abych poznal, zda se hodí ke svému účelu (jako cenný dárek i pro pozdější použití)
Díky za všechny odpovědi
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Re: Dlouhé zbraně jako dárek
Zbraň Vám neprodají a asi by bylo lepší napsat účel a jaké zbraně má. Jinak těžko zde na fóru někdo poradí. Když CZ 550, tak mě osobně by se třeba líbil Model CZ 550 Exclusive. Těžko ale radit, co myslivec to jiný vkus 

Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne čtv 21.7.2011, 12:04, celkem upraveno 1 x.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Zbraň neprodají a než to oklikou nějak shánět a tutlat to před kamarádem, tak bych raději volil cestu dárkového poukazu v hodnotě zbraně v daném obchodě a výběr nechal na něm.
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Myslim ze kolega by to resil tak jak by se to libilo i mne. Taky mam nejvetsi radost z darku ktery si vyberu sam 

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
- fesoj
- Zkušený diskutér
Jsou tady dva problémy. První - nákup zbraně bez zbrojního průkazu. To jde vyřešit celkem lehce, pomocí ochotného kamaráda se ZP, který za Vaše peníze zbraň koupí a následně na příslušném oddělení Policie ČR zařídí převod na obdarovanou osobu. Druhý problém je horší. Hezkých a dobrých zbraní je tolik, že je skutečně z čeho vybírat - a když Vy se v tom asi nevyznáte, těžko se strefovat do vkusu obdarované osoby... Zda kulovnici, brokovnici či kulobrok, jakou ráži... Chce to mít aspoň přibližnou představu, co by Váš kamarád chtěl, co by se mu hodilo a možná, že by bylo nejlepší se ho na to přímo zeptat, tím spíš, že, jak píšete, není začátečník a nějaký ten arzenál již má. A na Vašem místě bych uvažoval i o tom, nechat na zbraň vyrýt nějaké vkusné věnování. Anebo - jak píše Choochoo - nechat výběr na něm a sám pak zajistit "jen" tu práci rytce. To by asi bylo skutečně nejlepší a nejjednodušší řešení.
Kritériem pravdy je praxe.
Je to přesně jak píší kolegové. Přece jen to není pár korun, které chcete investovat. Obdarovaného by dar rozhodně potěšil, ale mohla by to být klidně druhá flinta ve stejné ráži. No a pak se nabízí jednoduchá otázka. Co s tím?
Nebo alespoň zjistit ráže, které už má. Další otázka je, kde loví. Jestli by vůbec třeba tu chybějící ráži uplatnil ve své honitbě.
Možná si zkuste představit opačnou situaci, kdyby vy jste měl ty narozeniny a někdo vám teoreticky chtěl udělat radost (klidně v jiném oboru, na který si potrpíte a rozumíte mu). Určitě byste si taky raději vybral sám.
V každém případě přeji šťastnou ruku na kus a ať je to ta správná volba...
S pozdravem Pavel
Nebo alespoň zjistit ráže, které už má. Další otázka je, kde loví. Jestli by vůbec třeba tu chybějící ráži uplatnil ve své honitbě.
Možná si zkuste představit opačnou situaci, kdyby vy jste měl ty narozeniny a někdo vám teoreticky chtěl udělat radost (klidně v jiném oboru, na který si potrpíte a rozumíte mu). Určitě byste si taky raději vybral sám.
V každém případě přeji šťastnou ruku na kus a ať je to ta správná volba...
S pozdravem Pavel
-
- Administrátor
Rozhodně není vhodné něco koupit bez minimálně konzultace s obdarovaným. Tím se určitě vyhneš inzerátu s dovětkem "nevhodný dar". Já bych to řešil pozváním příslušné osoby do prodejny s tím ať si vybere do určitého limitu. Možná nekoupí hned, možná bude přebírat, ale když už koupí, tak to, co se mu osobně bude líbit. Možná se domluvíte, že si připlatí na něco luxusnějšího. Tím se vyřeší jak formality s prodejem, tak i případná nevhodnost. Vím, že ten moment překvapení je hezký, ale jen v případě, pokud není hraný. 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jako dárek bez konzultace by z dlouhých zbraní podle mne tak aby to mělo smysl a obdarovaný měl radost (ale ani to nemusí být na 100%) by to asi musel být nějaký historický kvalitní kousek u nějž je šance že cena bude spíš stoupat a to by byla investice podstatně vyšší. Pokud chcete příteli dát dárek v hodnotě cca té zbraně na kterou se ptáte bych to opravdu řešil poukazem do nějaké prodejny aby si obdarovaný vybral sám.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
jestli se bavíme o této "malé" částce, myslím že obdarovaný by pro uvedený obnost měl mnohem lepší využití které by mu posloužilo lépe..
nechci nějak snižovat hodnotu daru, ale 20-30 000 kč je ve skupině "dlouhých zbraní" nic moc, spíš nic než moc... luxusní-kvalitní-lovecké zbraně jsou v řádu statisíců.... brokovnice beretta, perazzi, kulovnice které stojí 200-700 000.....
to co jste uváděl - kulovnice za 20 000 - není nic zrovna exotického, ani technicky, ani kvalitativně... nevím z čeho se skládá jeho sbírka, jestli je to člověk který si může dovolit např. poplatkové lovy v zahraničí...
v této cenové relaci bych to spíš viděl např. na domluvu s nějakým známým nožířem a dárkovým poukazem k němu - za 20 000 bude luxusní téměř libovolný nůž - jak materiálově tak zdobením...
jednoduše řečeno - dlouhá flinta za 20 není žádná paráda, lovecký nůž za 20 bude paráda hodně velká..
závěrem: nechtěl jsem se nikoho dotknout, ale tak to beru já...
nechci nějak snižovat hodnotu daru, ale 20-30 000 kč je ve skupině "dlouhých zbraní" nic moc, spíš nic než moc... luxusní-kvalitní-lovecké zbraně jsou v řádu statisíců.... brokovnice beretta, perazzi, kulovnice které stojí 200-700 000.....
to co jste uváděl - kulovnice za 20 000 - není nic zrovna exotického, ani technicky, ani kvalitativně... nevím z čeho se skládá jeho sbírka, jestli je to člověk který si může dovolit např. poplatkové lovy v zahraničí...
v této cenové relaci bych to spíš viděl např. na domluvu s nějakým známým nožířem a dárkovým poukazem k němu - za 20 000 bude luxusní téměř libovolný nůž - jak materiálově tak zdobením...
jednoduše řečeno - dlouhá flinta za 20 není žádná paráda, lovecký nůž za 20 bude paráda hodně velká..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
... pak pán pujde, v zimě uklouzne a flinta za těch 200 000 Kč je v pr.... . Ale měl bych ne tebe dotaz. Zajímalo by mě jaké zbraně, ráže, puškohledy a střelivo používáš. Pošli mi to do SZ. Protože bych se hodně divil pokud používáš něco levnějšího než např. Sako, Mannlicher... a pokud střílíš něco podobného jako 7x64, 30-06, 8x57 js, 308 win a náboje levnější než rws, protože ty stojí přece jenom 60-70 Kč.Petr1970 píše:jestli se bavíme o této "malé" částce, myslím že obdarovaný by pro uvedený obnost měl mnohem lepší využití které by mu posloužilo lépe..

Pro adminy : sorry ale já to nevydržel.

no nechápu co se ti na té odpovědi Petra nelíbí má to být zbraň do sbírky a né pracovní flinta tak že to CZ 550 určitě nebude
P.S moje výbava CZ 550 american 308win munice winchester silvertip puškohled NIKON MONARCH

P.S moje výbava CZ 550 american 308win munice winchester silvertip puškohled NIKON MONARCH
CZ 550 american 308win.
já zbraně nesbírám .... ani nechci mít luxusní kusy v mé sbírce
byla řeč o "daru a sbírce".. ne o pracovní flintě...
je to jako hodinky, šperky, luxusní auta - přeci mě ten traktor oktávka doveze tak proč si kupovat bugatti veyron? ... to je stejná logika
podle tohoto dotazu
Chtěl bych, aby to byl opravdu dobrý kus, který by v jeho sbírce něco znamenal.
jsem usoudil, že ten člověk chce něco vyjímečného a to opravdu puška za 20 000 není..(jedine v E)
znám lidi co mají luxusní a podle vás neskutečně drahé věci (hodinky, dalekohledy, oblečení, zbraně) a chovají se k tomu hodně nepříjemně - buď tu kvalitu ocení, nebo jim to polechtá ego, to je celkem jedno...
viděl jsem i pušku za 500 000 která byla poškrábaná - slova majitele - no a co, nekoupil jsem si to do vitrínky....
napsal jsem realitu, tato puška není nic vyjímečného, nebude to získávat žádnou cenu časem, není to od žádného známého puškaře, umělce(zdobení), není zlacená.. z hlediska "sbírky" naprosto vyhozené peníze
můžete si myslet co chcete, ale střelné zbraně není žádná "láce" a jestli to chce někdo do sbírky tak se musí holt připravit na to že tohle mu ji nevylepší.... radši než aby byl obdarovaný "potěšen" tak bych se s ním domluvil na něčem jiném
byla řeč o "daru a sbírce".. ne o pracovní flintě...
je to jako hodinky, šperky, luxusní auta - přeci mě ten traktor oktávka doveze tak proč si kupovat bugatti veyron? ... to je stejná logika
podle tohoto dotazu
Chtěl bych, aby to byl opravdu dobrý kus, který by v jeho sbírce něco znamenal.
jsem usoudil, že ten člověk chce něco vyjímečného a to opravdu puška za 20 000 není..(jedine v E)
znám lidi co mají luxusní a podle vás neskutečně drahé věci (hodinky, dalekohledy, oblečení, zbraně) a chovají se k tomu hodně nepříjemně - buď tu kvalitu ocení, nebo jim to polechtá ego, to je celkem jedno...
viděl jsem i pušku za 500 000 která byla poškrábaná - slova majitele - no a co, nekoupil jsem si to do vitrínky....
napsal jsem realitu, tato puška není nic vyjímečného, nebude to získávat žádnou cenu časem, není to od žádného známého puškaře, umělce(zdobení), není zlacená.. z hlediska "sbírky" naprosto vyhozené peníze
můžete si myslet co chcete, ale střelné zbraně není žádná "láce" a jestli to chce někdo do sbírky tak se musí holt připravit na to že tohle mu ji nevylepší.... radši než aby byl obdarovaný "potěšen" tak bych se s ním domluvil na něčem jiném
Naposledy upravil(a) Petr1970 dne stř 07.9.2011, 15:03, celkem upraveno 1 x.
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
Myslim si že vubec zbraň jako dar je velice vydařený dárek a vubec bych neřešil jestli je za 20 000 nebo za 200 000.A kupovat dárek za 200 nevim nevim
a třeba Ressler titan v provedení lux nevypadá vubec špatně....Záleží na vkusu obdarovávaného.

Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
orko: záleží co je ten člověk zač... jestli je to celkem bohatý milovník zbraní který si může dovolit drahé věci, jezdí lovit např. do afriky atd... tak pro toho tahle flinta bude mít cenu jen toho "daru", rozhodně ne nějakého vrcholu jeho sbírky......
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Spíš než zbraň kupte poplatkový lov.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/