Mauser M96
Mauser M96
Zdravím Vás,
nikde jsem to tady na fóru nenašel tak zakládám nový téma. Chtěl jsem se zeptat zda někdo nezná, nbeo nemá bližší informace týkající se této zbraně (spolehlivost, bezpečnost, přesnost,...), ani jsem netušil že se něco takového s přímotahem dělalo. Tady je odkaz na jednu co jsem našel: http://lovecke-zbrane.com/zbrane/zbrane ... 6-308-win/
nikde jsem to tady na fóru nenašel tak zakládám nový téma. Chtěl jsem se zeptat zda někdo nezná, nbeo nemá bližší informace týkající se této zbraně (spolehlivost, bezpečnost, přesnost,...), ani jsem netušil že se něco takového s přímotahem dělalo. Tady je odkaz na jednu co jsem našel: http://lovecke-zbrane.com/zbrane/zbrane ... 6-308-win/
Re: Mauser M96
Z této Mauserovy kulovnice vychází nový Rössler s přímotahem, který prý ještě malinko zdokonalili.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Tož tohle tu už někdo říkal, ale jak se dívám na oficiální stránky tak tam ještě stále nic nového nedali...škoda...
-
Josef Kuřitka
- Zkušený diskutér
Bývala k vidění v Brně na ul. Jezuitská, kde je prodávala f. Kettner. To může být cca 10 let zpět a možná i víc. Zda se něco prodalo, tak to nevím, i když jsem ta na "besedu" chodil často. Jinak jsem neviděl, že by z toho někdo vytáhl jednoduše závěr a já sám jsem to taky zkoušel. Prostě se mě ta puška nelíbila hlavně kvůli čištění. Jinak závěr chodil dobře. Pak byla jedna přestavěna na ráži 6,5x47 Lapua ( ta přestavba je dokonce vidět na netu u puškaře - stačí ve vyhledavači pro ČR dát heslo 6,5x47 Lapua). Měla zajímavou zakázkovou pažbu v cool taktickém stylu, ale bohužel ze dřeva. Nevím, zda ji dělal Zmoray z Brna.
Už jsem to našel.
http://gunmakerstanek.com/ukazka-praci/ ... mauser-m96
Už jsem to našel.
http://gunmakerstanek.com/ukazka-praci/ ... mauser-m96
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Když tak na to koukam, tak si nemohu nevsimnout rezani zavitu na hlavni(obr.8 ) na ktere se nasroubuje pouzdro(obr.3) a pote se svernym spojem utahne v pouzdru spodnimi dvema srouby (obr.5). Hlaven se potom tvari jako, ze jde o zmykani primo do hlavne, pritom je reseni technicky shodne se sroubovanim do pouzdra zaveru. Doplnen je sverny spoj pro snazsi vymenu hlavne, coz se muze hodit. Prehledl jsem neco nebo je to jak rikam?
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Řekl bych alespoň podle fotek, že v rámci zjednodučení výroby udělal mezikus (nebo použil část z jiné originál hlavně), který našroubuje na ten závit hlavně a do kterého zamyká hlava - viz obr. 10 - méně pevné, ačkoliv pro danou ráž použitelné řešení (předpokládám ačkoliv možná se pletu, že originál 96ka se takto nedělala - i když, když tak koukám na ten nesmyslný počet ozubů...obrábění z jedné strany děs
).
Udělat uzamykací lůžka pro ozuby v hlavni je výrobně poměrně náročné a vyplácí se to až u větších sérií, kde na tom dělá v přípravcích jedno nebo i více CNC. Dnes už jsou integrovaná lůžka v hlavni běžná věc - kulovnice merkel, M03, Rössler atd. Ručně už se nedělá v podstatě nic.
Udělat uzamykací lůžka pro ozuby v hlavni je výrobně poměrně náročné a vyplácí se to až u větších sérií, kde na tom dělá v přípravcích jedno nebo i více CNC. Dnes už jsou integrovaná lůžka v hlavni běžná věc - kulovnice merkel, M03, Rössler atd. Ručně už se nedělá v podstatě nic.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Tak ten Mauser 96 má to prodloužení hlavně do kterého to zamyká originál.Proč nevím,ale vím to jistě,protože ten puškař co dělal tu druhou hlaveň je můj dobrý kamarád.
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
To jsem si take rikal, ze to bude spise original, pac znicit hlaven, ktera se da pouzivat je nesmysl. Pokud by konec delal tak asi take spise ze stejneho materialu a ne cernej a hlaven nerez.
Toto reseni je asi vyrobne levnejsi a urcite jednodussi nez vse delat na hlavni. Konce se takhle daji nabouchat hromady a zbytek se doladi jednodusse na hlavni. Jednochu vymena hlavne v zaveru zachovana a jednoducha vyroba hlavne u kdejakeho puskare(pokud se necha ta koncovka koupit samostatne)
Toto reseni je asi vyrobne levnejsi a urcite jednodussi nez vse delat na hlavni. Konce se takhle daji nabouchat hromady a zbytek se doladi jednodusse na hlavni. Jednochu vymena hlavne v zaveru zachovana a jednoducha vyroba hlavne u kdejakeho puskare(pokud se necha ta koncovka koupit samostatne)
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Pokud se tak M96 dělal, tak zřejmě maximálně do standard ráží, jinak by podle mě nevyšla síla stěny komory.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s