Stránka 3 z 5

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pát 02.11.2012, 22:19
od Petr1970
no jestli si nevařil nikdy pro víc než 5-6 lidí(porcí) tak se nedivím že šílí.. když sem poprvý dělal kančí kýtu-šípkovou tak to bylo z 6 kg masa, všechno na 2x.. nakládání, pečení.... strávil sem u toho 2 večery od 6 do skoro půlnoci )))

add guláš :-)

hodně cibule, osmahnout pořádně na sádle... maso zprudka, spíš menší kostky... koření spíš míň (i soli a pepře), dodělat to můžeš ke konci vždy, potřebuješ hlavně sílu a základ.. nemá cenu chutnat jestli je to dost kořeněný při osmahnutí, ale až ke konci...

pak takové ty klasické rady (žena asi zná) - česnek až na konec, čili a pálivýho spíš míň, rozleží se to a doladit na konci můžeš vždy....

jestli si nikdy guláš nevařil tak dělat to zvostra pro 40 lidí.. máš ráže:-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: sob 03.11.2012, 18:12
od Zdenek41
Na porci guláše se počítá 20dkg masa.Pokud to chceš dělat v paneláku,tak počítej,že cibuli budeš cítit tak ještě měsíc a nejenom ty.
Nejlepší je plynová a nebo elektrická koska.A vařit v dobře větraných prostorech. Ono pak cibule v posteli v záclonách a hlavně u sousedů je problém.A 30l guláše neni až tak velký problém.Znám horši akce :wink:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: sob 03.11.2012, 22:08
od roman0874
s 30dkg masa sem pocital.varil sem tak max. pro deset lidi.tuto bude premiera.s tim smradem to nebude tak horky,nastevres okno a pustis digestor na plny kule.a samo sebou zavres kuchyn.spis mne dela starost jak rikam mnozstvi koreni s kterym nejde otalet.kmin,paprika.cesnek muzu dat treba nadvakrat aby slabsi kusy nemnely zlucnikovy zachvat,to same s peprem.a stale se rozhoduju cim zahustit.pro nas doma to delam jak kdy.chleba,mouka brambor.porad mne laka toto vetsi mnozstvi zahustit bramborama.ale nemam odhad kolik.myslim 1kg?chtel bych 12litru tekutiny

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: ned 04.11.2012, 8:28
od Petr1970
já když dělám poctivej tak nezahuštuju, jen cibulí, proto jí je tam tolik:-)))

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: ned 04.11.2012, 10:53
od roman0874
to sem este neskousel.skusit to muzu ale,kolik teda cibule na 1kg masa?to bude kilco malo,ne

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: úte 06.11.2012, 9:46
od PetrH
Už moje babička říkala, na guláš - kolik masa, tolik cibule. Dělám to tak už leta a všem vždy chutnalo.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: úte 06.11.2012, 15:24
od Tommy
Poměr cibule a masa 50:50 už platí od pradávna, jinak to není guláš a čím tmavší je cibule v hrnci,tím je guláš tmavší.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.11.2012, 7:40
od Petr1970
jak bylo napsáno, "kolik masa, tolik cibule" :-)
viděl jsem třeba i to že po zesklovatění se část cibule dá stranou, zbytek osmahne do "černa" - jak bylo řečeno - tmavý guláš.. pak se pokračuje a zbytek cibule se přidá na dušení a pokračování.. aby to vytvořilo po rozvaření "hmotu" :-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.11.2012, 15:24
od roman0874
cibule je tak nak jasna,ale treba mnozstvi cervene papriky,nemam u sebe papir ale spocital sem to asi na 35dkg,myslim...tuto je zajimavejsi...to poradte,at nemusim badat. :roll:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 24.9.2014, 14:08
od Pavlos1983
Hmmm zvěřinový guláš mám moc rád, nebo pouze kančí se šípkovou, taky výborné :)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.10.2015, 12:45
od Andul
Tak jsem zkoušela guláš podle Zdeňka, a je luxusní. (Tvrdí to hlavně manžel, tak to asi bude pravda, a dvouletý syn ho valí jako kaši) Troufám si říct, že se mi podařil i jako ženě, ale asi to bude tím jak Zdeněk zmínil, že jsem také myslivec :-) Díky :-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.10.2015, 19:00
od jdodo
Myslivosti se věnuji přes 10 let.S jedním kolegou vaříme na velké akce které sdružení pořádá cca 3-4 ročně mimo jiné i guláš.Za ta léta ho bylo přes 3 000 litrů.Na jednu akci děláme 100 litrů.Na myslivecké chalupě máme dvě elektrické pánve 70 a 40 litrů tak není problém to uvařit najednou.Na 100 litrů používáme 30-32 kg masa které je samozřejmě dopředu naložené.18-20 kg cibule při větším množství je guláš sladký.Papriky 600g a je to akorát.Paprika musí být kvalitní nejlépe Kotány s levnou a nekvalitní paprikou nikdy dobrý guláš neuděláte protože paprika je hlavní nosič chuti.Cibuli smažíme pouze na sádle hodně do tmava ale pozor na spálení i pár kousků spálené cibule způsobí hořkou chut.Zahuštujeme pouze moukou T650 která je lepší než obyčejná hladká.Podléváme polévkou z kostí a zeleniny ale masox a vodu použijeme taky.Nejlepší je Knorr nebo Maggi levným bujonům se vyhneme.Papriku dáváme až se maso na cibulce jemně zatáhne a není uvnitř studené.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.10.2015, 22:25
od Petr1970
už sem to tu asi dával...

ve zkratce - cibule na sádle hodně do tmava na barvu
pak osmahnout maso
pak v tom osmahnout protlak
osmahnout papriku..
vývar
dusit

chleba, česnek...

zatím můj ideál:-)
http://www.videapro.cz/video/270-recept ... ovy-gulas/

mouka do mysliveckého guláše? nikdy:-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.10.2015, 22:35
od Leon
Přesně jak slyším slovo mouka tak se osypu a papriku až na maso taky to samé :lol: :lol: :lol: Sladký od cibule je jenom když je cibule přemrzlá :wink:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 07.10.2015, 23:34
od kikin
Leon-ano,to je jako z prasečí svatby