Lanber slug - nahankova brokovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
profismecka
Nový návštěvník

Lanber slug - nahankova brokovnice

Příspěvek od profismecka »

Zdravim, chtel bych se zeptat na Vas nazor na tuto brokovnici s vyvrtem urcenou pro strelbu jednotnou strelou. Zajimala by me presnost a jestli by se z teto zbrane dalo strilet i broky bez rizika poskozeni hlavne.....za pripadne prispevky diky
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: Lanber slug - nahankova brokovnice

Příspěvek od BwanaHunter »

Tak osobně jsem z toho nestřílel, takže reference jsou z druhé ruky, ale od kolegy, kterého osobně dobře znám, takže ne - bratranec kamarádky sestřenice mojí spolužačky :lol: Podle něj přesnost vynikající, srovnatelná s kulovou zbraní při použití vhodného střeliva (samozřejmě mluvím o přesnosti, ne o účinném dostřelu). Broky by neměly být problém z hlediska možného poškození hlavně, ale budou velký problém naopak z pohledu přesnosti a krytí, ty drážky dělají sice dobře jednotné střele nebo podkaliberním střelám, ale naopak velmi nedobře brokovému shluku.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

zkušenost mám s remingtonem 870 tam to bylo na 100m do 10cm s podkalibrama broky tak do bažantnice ten košík to roztočí tak to pak podle toho vypadá možná broky bez košíku by byli lepší ale s hlavní 50cm co bys chtěl.Jenom u kozlice bude podle mě asi problém soustřel
CZ 550 american 308win.
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

Podle mě, zbytečně vyhozených 25 papírů za něco co ti bude stát v trezoru celý rok, krom pár naháněk a ještě k tomu nedůvěřivost při koupi k neotestovanému soustřelu. Když už chceš střílet jednotnou střelou na naháňkách budiž, ale za ty peníze máš novou brok. pumpu od Beneli, Remigton, Mossberg, a jiné a ještě ti zbyde na patrony, nebo jetou semi-auto nebo od firmy Lanber semi-auto kde máš přímo jednu přesnou hlaveň též s vývrtem a za míň peněz....
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

A pokud vím, firma Mosberg nabízí v provedení auto i pumpa flinty s výměnnými hlavněmi - obě hlavně v r. 12, jedna drážkovaná pro použití kulových střel /nejlépe podkaliberních, ale i běžné jednotné střely by měly vykazovat větší přesnost než u hlavní s hladkým vývrtem//, druhá hlaveň pro normální brokovou střelbu. Jak již bylo řečeno výše, kozlice s dvěma drážkovanými hlavněmi pro jednotné střely do brokovnic je příliš specializovaná zbraň s malou možností využití - aspoň u nás v ČR.
Kritériem pravdy je praxe.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Největší problém u těchto brokovnic je cena střeliva, protože na normální slugy to nefunguje, alespoň ne tak přesně, jak je myšleno výrobcem. Normální slugy jsou konstruovány pro použití v hladkých hlavních. Pro drážkované hlavně je vyvinuta střela Hornady SST, když jsem se po ní naposledy díval, stála jedna 100 Kč/ks. I když budu střílet značkovým továrním střelivem z kulovnice, jsem 20-30 kaček v plusu. Na těch udávaných 100 m přesnosti je už jedno, zda střílím kulovnicí nebo naháńkovým speciálem na jednotné střely. Sice jsem z toho nestřílel, ale na výstavě jsem to měl v ruce a popovídal jsem s prodejcem, v podstatě jsme se sešli v názorech o vyhraněném speciálu na naháňky a drahém střelivu.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Naprostý souhlas s Lotrem. Využití nějakého brokového specialu je během roku sezoní záležitost a ještě to krmit drahou municí.
Myslím si, že by se ta flinta i těžko prodávala. Lepší koupit kulový automat. Kombinace - klidný a vystřílený chlap s automatem v ruce a na dobrém štontě, dělá výřad ....
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Pro zajímavost, Hornady SST vypadá takhle:
SST Hornady.jpg
SST Hornady.jpg (52.4 KiB) Zobrazeno 9339 x
stránky náboje, potažmo výrobce: http://www.hornady.com/store/Superformance-Slugs/

Koukám, že cena šla maličko dolů, např. Šubrt ho prodává za 69 Kč/ks. Ale i tak, za tu cenu mám tovární Normu Vulkan.
http://zbrane.subrt.cz/12-70-hornady-slug-sst/
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Špalda
Častý návštěvník

Příspěvek od Špalda »

kula je kula
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Ony tyhle podkaliberní střely a koneckonců i brokovnice s drážkovanou hlavní také primárně byly vyvinuty pro země s jinou legislativou, kde s nimi lze lovit veškerou spárkatou. Např. v USA, kde se loví na základě zakoupení licence na každý jednotlivý kus spárkaté zvěře, přičemž úlovek zůstává střelci /ale bez jakékoli licence, pouze na základě dohody s majitelem pozemku, je celoročně volný odstřel prasat, která tam jsou považována za škodnou/, bude jejich využití zřejmě větší. A domnívám se, že to, že se jedná o relativně těžkou a pomalou střelu, která bude minimálně poškozovat zvěřinu, hraje také nezanedbatelnou roli. Jiný kraj, jiný mrav - u nás bezesporu platí a platit bude předchozí krátký příspěvek o třech slovech.
Kritériem pravdy je praxe.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Výhodou slugů akcentovanou v US pramenech je omezený dostřel (maximální) a tedy prý výhoda při lovu např. v příměstských oblastech.
Pufr
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

tak to je pravda v mnoha částech USA je kolem měst kulovnice zakázaná.Jinak potkal jsem chlapíka na naháňce a ten měl takový speciál vyrobený ze starý IŽ 50cm hlavně a na tom světlovodný mířidla od trugla
CZ 550 american 308win.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Jak uz tu zaznelo, primarne jsou tyhle zbrane a strelivo urceny pro zeme, kde je nejaky problem s pouzitim kulovnic. Jsou zeme kde jsou nebo min byly kulove zbrane uplne zakazane (nektere zeme v Africe kvuli obcanskym valkam), jsou omezene v urcitem regionu nebo pro urcity zpusob lovu. Smysl by mi davalo max. mit jeste jednu hlaven ke standardni semi-auto.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět