Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od BwanaHunter »

Nevím proč, ale ty obrázky jsou otočné o 90 stupňů, :o v originále je to samozřejmě stranově správně...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Tak tak, kup si novou flintu, ČZ, Tikku, Rosslera, prostě tu, která se Ti líbí a bude Ti vyhovovat "v ruce" a neřeš přestavbu staré flinty. Choď na lovy i na střelnici a až tomu přijdeš na chuť a ujasníš si, co vlastně chceš, jak daleko a na co vlastně chceš střílet, tak si pohraj s přestavbou. Dnes je toho na trhu tolik, že spíš přebereš, než nevybereš. Za ty peníze, co bys vrazil do přestavby ZKK koupíš 550 i s optikou. Tebou uvedené ráže jsou pro naše podmínky "univerzální" všechny, za mě jasně 8x57 :D , protože k 308W někteří prodejci přidávají štěně barváře :lol: :lol: :lol: , a teď vážně, pokud máš možnost, obejdi kamarády a vystřel si z toho, co vybíráš a kamarádi mají k dispozici. Nakonec zjistíš, že to hodně pomůže při výběru, když budeš vědět, jak moc Tě flinta "kopne" do ramene.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

myval píše: Uf, tak jeden říká, že to bude dražší, druhý říká něco jiného :D Předpoklad byl cca 8tkč za ZKK+7tkč pažba + do 15tkč u Kuny hlaveň(tohle ještě musím prověřit). Trošku se u této varianty bojím shánění lidí co to udělají. Můžeš se o tom trochu rozepsat? Klidně i do SZ, zajímalo by mě, kdo ti dělal pažbu a pojistku se spouští. Díky.
Samozřejmě je to věc přístupu, ale za ty peníze máš na eGun slušnou a kvalitní kulovnici i s optikou. Chce si to jen vybrat...
Goodspeed
Nový návštěvník

Příspěvek od Goodspeed »

Pořád mě překvapuje kolik fám tady koluje :lol: Neber to jako kritiku ale pokud se chceš pouštět do přestavby, chce to si udělat přehled. Následující ceny píšu jen a pouze za sebe, za kolik dělají ostatní sice sem tam vím, ale prezentovat to tady nebudu:

1. Nákup ZKK - těch 7 000,- je reálné ale bude to chtít trochu času a čekat až se objeví. Za 9 je hned.

2. Pažba - nová do fošny na míru 10 000,-. Základní kvalita dřeva (standart) ale žádná větev to není. Rybiny, povrchovka šelak, olej,....prostě co kdo chce.

3. Hlaveň - Lothar Walter, výměna, tormentace - 10 000,-, popř. hlaveň CZUB nebo ISB a v tom případě 8 000,- ale tuto variantu bych spíš nedoporučoval.

4. Při té příležitosti komplet repase systému v ceně.

5. V případě zájmu montáž puškohledu a nastřelení - 500,-. Pokud se dělá hlaveň bez mířidel tak v ceně.

To jen tak pro představu. Už jsem to tady psal vícekrát. Celková časová náročnost 2 - 3 měsíce, takže 16. května v pohodě vyrážíš na srnce.

Na balisticku se čeka nemusí, zákon jasně hovoří o zbrani nebo hlavní části, to znamená že na balistiku běžně posíláme pouze vyšroubované hlavě a se systémem se dá hned pracovat. Zákazník dostává hotovou zbraň, o nic dalšího se nestará...

V souvislosti s tímhle ale všechny případné zájemce upozurňuju, že od dubna se znedhodnocování a ničení zbraní a hlavních částí bude muset provádět v souladu se směrnicí EU. Jak to bude probíhat zatím nikdo přesně neví, ale rozhodně to nebude jednodušší... :(
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Goodspeed> nevím o jakých fámách to mluvíš, protože mám pocit, že tu nikdo neříká nic jiného. Podle tvých cen je v tom kolega za 30 bez optiky, což je cena, za kterou se může rozmýšlet nad alternativami. Nic jiného tu asi nikdo neříkal...
Dost by mě zajímalo, jak vypadá taková pažba za 10t. i se dřevem. Bez ironie, vážně. Protože už delší dobu jsem neměl nabídku za něco, co bych považoval za slušnou pažbu, za míň jak takových 12-14t. Takže kontakt na dobrého a levného pažbáře beru všemi deseti.

Zbytek bez připomínek :D , s těmi dodacími lhůtami se nediv komentářům, všichni máme svoje zkušenosti. Ta výměna hlavně se dá samozřejmě udělat i rychleji, než za 2-3 měsíce, problém je v tom, že dobří puškaři mají té práce obvykle tolik, že než se dostane na řadu, uběhne x dalších měsíců.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

No, za mě: Z našich i jiných flint - se přestavby vyplatí jen u systémů, které
a) mají co nejmíň uživatelsko- konstrukčních much a dotyčný má pocit že systém o stejné poctivosti materiálů, spolehlivosti, kvality výroby a konstrukce - dnes v novém nenajde
b) u flinty, která má pro dotyčného konkrétní význam a chce s ní ještě lovit, ne jen na ni koukat nad krbem- třeba rodinné zbraně apod.
c) u flinty která už se nevyrábí a dotyčný je do ní z nějakého důvodu fanda - zamilovaný
Zbytek jsou flinty kdy se nevyplatí se přestavbou zabývat. Dnešní konfekční trh zbraní nabízí veliké možnosti výběru, kvalitativních tříd, většinou se dá vše odzkoušet předem, kdo se postará a věnuje tomu patřičný čas, může si z flinty i vystřelit, ne jen přilícit atd.
Výběr lovecké kulovnice by měl jít tímto směrem dle důležitosti kritérií, sestupně:
1) spolehlivost/ bezpečnost,
2) rozptyl s běžnými dostupnými typy loveckých střel (cca 1MOA, čím míň tím líp),
3) uživatelské pohodlí - dle konkrétního typu lovu, ale je třeba počítat i s tím, že může přijít situace, kdy zlomek vteřiny určuje mezi špitálem a domovem. Čili i intuitivnost ovládání a obratnost
4) maximální možná univerzálnost - kdo nestřílí x ran v roce na střelnici různými svými zbraněmi, uvítá mít jen jednu kulovnici kterou má takříkajíc "v ruce" a bude s ní chodit nejvíc, trénuje s ní tak i přímo při lovu, v terénu
5) dizajn - to je čistě individuální věc a někdy podřízená i výrazně předešlým bodům, nicméně lovecká flinta by měla být, podle mě, v "nějakém" loveckém provedení - dnes už je ta hranice dost těžko určitelná. V každém případě by měl mít dotyčný z flinty radost i dizajnově - ono ten výběr většinou i tak probíhá...a pak může přijít uživatelské rozčarování, když zamilovanost do dizajnu opadne.

pro přestavbu jsou dobré systémy, dle mých zkušeností:
z dostupných, na bázi M1898 - Z, ZG47 - uživatelsky nej, K98 - nejvíc práce, př. její kvalitní klony
z novějších bych šel do: sako 85, TRG, Schultz- Larsen, Swiss Arms, HeymSR21 atd.
snad ještě Mauser M12 - až začnou dělat závit :roll:
a podle všeho sauer100
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Goodspeed
Nový návštěvník

Příspěvek od Goodspeed »

Pochopil jsem, že kolega hledá něco levného, tak jsem se držel na spodní hranici. Pažby na kulovnici (polopažby) a za těch 10 000,- se dá základní pažba bez nějakých extra výmyslů udělat. Všechno je to o ceně dřeva, pokud ho někdo nakupuje od překupníka u nás za nekřesťanský peníz tak se nemůžeš těm cenám divit...my bereme dřevo na přímo z Rakouska a ceny jsou diametrálně odlišné. Navíc pokud je potřeba se dostat s funkční flintou opravdu na minimální cenu, dá se např. u Z, ZG nebo ZKK vyjít z polotovarů které máme a tam cena zase letí dolů, no už to není pažba na míru, jen to co dovolí polotovar.

U přestaveb novějších zbraní je jenom potřeba si uvědomit, že náklady budou mnohem vyšší. Už jen to, že se musí nakoupit potřebné nástroje to dost vyšponuje. Nejvýhodněji na tom je opravdu M98 a její klony + zbraně české provenience které nastupovali po nich (ZKK, CZ550). Ten výběr je podle mě široký ale chápu že někomu to prostě nesedí a chce novou zbraň.

Na druhou stranu, za těch +-30k toho zas tak moc novýho nekoupíš...
fanymar
Nový návštěvník

Příspěvek od fanymar »

Dobrý den. Vážení přátelé a znalci konstrukce zbraní měl bych dotaz ohledně bezpečnosti zbraně. Nějakou řádku let již lovím a k mým kulatým narozeninám jsem se rozhodl udělat si radost a koupit novou asi poslední kulovnici. A protože jsem zažil i situace jako je pád s kulovnicí na zádech z hrbu dolů, pád zbraně z posedu a taky mi samovolně spustila kulovnice, protože sjel údernik ze záchytu, kladu hlavní důraz na bezpečnost. Původně jsem se poohlížel po hřbetním napínání, ale jsem zklamán potřebnou silou k napnutí, což by mohl pro staršího jedince být problém. Nejlépe šel Mauser M03 a to i s přilícenou zbraní. Bohužel mi moc nesedí a je težký 3,8 kg.
Jsem celkově zklamán se znalostí prodejců, kteří někdy vůbec netuší jakou má jimi nabízená zbraň konstrukci. Mám doma CZ Carbine a ta má zajištění úderníku tak jako některé starší zbraně systému mauser.
Jakou značku byste mi doporučili aby její spoušť byla stoprocentně bezpečná?
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Goodspeed píše:Navíc pokud je potřeba se dostat s funkční flintou opravdu na minimální cenu, dá se např. u Z, ZG nebo ZKK vyjít z polotovarů které máme a tam cena zase letí dolů, no už to není pažba na míru, jen to co dovolí polotovar.
Jo proto si asi kolega chvalil svoji navou pazbu na ZG. Mluvil o libove cene cca 3,5tis. Kč. Rikal cena, tedy predpokladam ze prace+material. Puvodne pazbu co mu praskla pri padu pusky z posedu chtel lepit, ale za tuhle cenu se moc nerozmyslel. Ted si novou oproti puvodni ZG moc chvali. Takze jak rikate, cesky zaver je z tohoot pohledu asi velka vyhoda. Cena nove-repasovane pusky je pak docela prijemna.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

to fanymar:
nejlehčí hřbetní napínání má Steyr SM12. Pokud neřešíš moc peníze, tak si ji můžeš objednat i v elektrice co Tě bude hlídat
https://www.youtube.com/watch?v=6QoVAYFZuPU

Nicméně i obyčejný Steyr Classic je podle mě naprosto bezpečný - pojistku nejde omylem odjistit a pokud si vyndáš závěr, tak uvidíš že úderník je blokován kolíkem, který se sám od sebe neuvolní.

Váhově jsou na tom stejně - Light necelé 3kg, Standard cca 3,2 kg
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Hirc> to je sice pěkný, měl jsem to i v ruce, ale docela bych se bál, že přijde nějaká vypjatá situace, třeba se na mě pohrne nějaké nasrané zvíře, stačí postřelený kňour, budu se muset rychle dostat do nějaké pozice, hodím neobvykle flintou...a pak jen bezmocně budu mačkat.... :D

Choochoo> za 3,5 tis. moc nevěřím, že byla nová pažba materiál+práce ve smyslu nová. Cena by tak nějak seděla na starší pažbu ze ZG, myslím tovární, kterou mu někdo přehodil na jeho flintu.

Goodspeed> tak dá se pořídit pažba za 10. Viděl jsem i pažbu za 7, 8t., ale nebylo to něco, co bych chtěl mít na flintě. Ne kvůli dřevu typu kresba nebo tak, za tu cenu nečekám kořenovici v lesku (čímž teď neříkám, že je to něco, po čem toužím), ale o tvar, vybrání, lomení, krk, rybinu...prostě to bylo jak od sekyrky, moc nízký hřbet atd. Proto říkám, že by mě to zajímalo...
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

fanymar píše: Původně jsem se poohlížel po hřbetním napínání, ale jsem zklamán potřebnou silou k napnutí, což by mohl pro staršího jedince být problém
Neznám lehčí a příjemnější manuálmí napínání bicího ústrojí na krku pažby, než má Innogun
http://www.innogun.de/en/jagd/rifles/impuls.html
Fantastická zbraň, s intuitivním ovládáním, která nemá problém ani desetiranovými položkami (asi i díky honstrukci - kovovému rámu). Je trochu dražší.
Ten Steyer taky pravda není špatný :)
fanymar píše:Jakou značku byste mi doporučili aby její spoušť byla stoprocentně bezpečná?
Stoprocentně není sama od sebe bezpečná ani ta dětská dřevěná :)
Na spoustu systémú jde ale pořídit kvalitní "aftermarketová" pojistka jistící přímo úderník nebo přímo manuální napínání bicí pružiny
http://buema-hochwang.de/Tikka-T3-Schla ... ung-rechts
http://buema-hochwang.de/Handspannungen
Nedávno prodávali na Egun deset M98 závěrů s manuálním napínáním bicí pružiny - systém "propiska" - za celkem slušnou cenu (v Německu je snad samotný "závěr" = závorník volně prodejný)
Pufr
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

stoprocentní jistota není žádná (nabité zbraně tzn. s nábojem v komoře)..
když chceš mít jistotu, nemít náboj v komoře.. ale... viz. jeff cooper - cocked-loaded:-)

je to vždy něco za něco... já třeba když chci mít fakt jistotu že i když spadnu že to nevystřelí, nedávám u opakovačky náboj do komory.. prostě protlačím náboje hloubš a zavřu komoru závěrem naprázdno.. takže před prvním výstřelem musím zaopakovat...
ale troufám si říct že se to blíží stoprocetní jistotě, protože si nedokážu ani s nějakým hambatým filmem představit pozici že mi to při kotrlmeci nabije mauzer-kliku a pak ještě vystřelí.-)

ale ztratím tu pohotovost první rány:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pufr> ruční napínání pro M98 ála "propiska" dělá třeba Voere, http://www.voere.at/en/waffentechnik/ja ... -2155.html nicméně úplně lehce to nejde, a jak jsem pochopil, to kolegu odrazuje.
Goodspeed
Nový návštěvník

Příspěvek od Goodspeed »

Cokoliv na bázi M98 bude s VHODNOU pojistkou velmi velmi bezpečné. Zapomeňme ale na všechny předělávky ala Brno98 nebo Holice. Ty jsou všechno jen ne bezpečné. Za bezpečnou pojistku se dá považovat buď originální křídlo (př. páčka ZG), matice ERA s boční pákou Secura (s jištěním pohybu tlačítkem) nebo osazení zbraně podepřenou spouští s jištěním záchytu úderníku.

Nová pažba za 3500,- to je opradu málo. Na rovinu polotovar stojí 3000,- a nedokážu si představit kdo by ho dodělal za 500,- do stavu hotové pažby. Snad jen moji oblíbení fuškaři ze zbrojovky by nám mohli takhle krásně křivit ceny...

Bwana, pokud máš zájem, klidně mě kontaktuj přes SZ, pošlu mail, telefon a můžeme se domluvit. My právě s prací pažbařů nebyli spokojeni a to hlavně z hlediska ceny a naprostého zanedbávání mechanických funkcí zbraně (vzhled není všechno) proto jsem začali dřevo dělat sami. Jediná nevýhoda jsou ty delší dodací lhůty, za týden jako někdo pažbu opravdu neudělám...
Odpovědět