Co máte za psy?

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
xhur
Častý návštěvník
Příspěvky: 77
Registrován: úte 29.1.2008, 15:46
Bydliště: jižní čechy

Příspěvek od xhur »

Souhlasím s VHOOLEM,určitě je mít lepší dvě rozdílný plemena na práci než jedno na všechnu.Už jsem něco zažil a mu?u říci,že malej pes je jak na pérách a snáze se uhne při střetu s postřeleným prasetem.
vhool

Příspěvek od vhool »

to koroptvik: tusim z textu ze jste zena ....jen abych se nedopustil nepresnosti v osloveni.:wink:

ono je rozdil kdyz jsou psi dva a vice nez kdyz je pes sam daleko od vudce ....
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Příspěvek od Leon »

a to je přesně ono dnes chce mít český myslivec univerzálního psa flintu auto naši předkové nebyli blbý když měli na každou zvěř specialistu :!: :!: :!:
koroptvik
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: úte 11.3.2008, 13:39

Příspěvek od koroptvik »

Chlapi, neřikejte, že jste ještě takhle neviděli pracovat ohaře, určitě to nedělají všichni, ale výjimky se najdou, snad ten náš není jediný. Jinak souhlasím, aby se chovalo víc plemen na různé práce. Měli jsme welšíka, teď máme jagoše na norování, ale prostě se mi zdá pro nás "zbytečné" mít barváře, když těch dosledů děláme cca 10 ročně. Vidím to u chlapů ze sousedních honiteb, mají barváře, který je 3/4 roku zavřený doma a do honitby se dostane jen na několik dosledů nebo na "procvičení barvy". naši ohaři s námi chodí jak do lesa, tak do polí a nám to hold takle vyhovuje.
To vhool: ano, jsem žena. Doufam, že to nikomu nevadí, protože jsem zažila několik poznámek na téma, jak může být ženská mezi myslivcema, "vždyť tomu přece nemůže rozumět".
koroptvik
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: úte 11.3.2008, 13:39

Příspěvek od koroptvik »

No, kromě barvářů a ohařů existuji ještě třeba křepeláci, kopov, honiči atd., proto jsem ?ádala o radu, jestli někdo nemáte zkušenosti i s těmito plemeny. A jelikož si všichni shodli na barváři a nám prostě nevyhovuje, vybírali a přemýšleli jsme dlouho a nakonec jsme se tedy rozhodly zkusit toho slováka.
Jinak co se týče těch honů, jezdíme do bažantnice a do sdružení, kde se prasata objeví jednou ročně, takže tam problém vůbec nevidím. A naháňky u nás děláme max. 2, a i když porušujeme zákon, tak ohaře vememe, proto?e, co mají kolegové jezevčíky, tak to jsou "jednolečáci", kteří jsou nám opravdu velmi u?iteční!
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Příspěvek od Skalák »

Patrol. Nevím, kde jsi vzal to, že ohař nesmí na naháňku. Je to všeobecně zakořeněný názor, ale je to trochu jinak. Můj názor je, že může. Jenom se s ním nesmí nahánět srnčí zvěř. Dále se nesmí nahánět ostatní zvěř spárkatá s pomocí psů v kohoutku vyšších než 55 cm ( zde není určeno, jestli s jedná o ohaře ). Viz. § 45 odst. 1 písm. e) zákona o myslivosti. takže když má ohař menší výšku než zmiňovaných 55 cm (např. MMO) a příslušnou zkoušku může se použít nejenom k dosledu, ale i k nahánění černé, ale třeba i vysoké. když je vyšší a má příslušné zkoušky z výkonu ( např. BZ, LZ ) pro dosled postřelné spárkaté zvěře, tak se může na naháňkách používat pouze k dosledům. Aby si nikdo nemyslel, že ohaře nějak protěžuji, tak uvádím, že ohaře nemám. LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
vhool

Příspěvek od vhool »

to koroptvik: jen jsem to zminil protoze ctu pozorne a vsiml jsem si ze na konci sloves mas a,presto byla reakce ostatnich psana jako pro mladeho myslivce muze tak jsem to touto formou chtel napravit ....jinak jak pise ED vice zen v myslivosti jen lepe :wink:
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Příspěvek od Leon »

když čtu spojení naháňka a ohař tak bych s velkou chutí majite ohaře pustil do obůrky s černou aby si odzkoušel jaký to je na vysokých nohách uhýbat vydrážděnýmu lončákovi nedáte jim ani vestu a pustíte je na zvěř kde maj minimální šanci na ůspěch většínou to končí šitím hematomy přeraženýma nohama žebrama atd. a nebo jako loni známého fousek smrtí protože měl rozervaný žebra a břicho .
vhool

Příspěvek od vhool »

:wink: jj opet jednou musim souhlasit s kolegou patrolem :wink: yetti bude ok :lol: ale vazne ...kdyby existoval univerzalni pejsek tak by nebylo nutne tolik plemen....lisili by se jen zbarvenim...kazde plemeno ma jasne dany ucel prace,na hlidani arealu mam kavkazaky a i kdyz jak pida tak zofka hlidaji take tak to po nich nebudu vyzadovat,proste to neni jejich ucel .... osobne na kachny ani na drobnou nechodim tak mam kratkonoheho krizence norfolkterriera a drsnosrsteho jezevcika ktery je vynikajici na cerstve barve a do rakosu a nyni jeste BB na starsi barvu a vysokou .... a nebudu vubec resit ze si poradi nebo neporadi pri honu na drobnou nebo ne ....proste je tam nevezmu. (ted jsem zamerne opomenul zakon a tradice).... :wink:
koroptvik
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: úte 11.3.2008, 13:39

Příspěvek od koroptvik »

To patrol: máš pravdu, v dotazu jsem psala o lese, tu drobnou jsem zapomněla uvést :oops: (ale hned v dalším příspěvku jsem to napravila - takže to ze mě "najednou neleze"), tak jste podle toho správně doporučili barváře, ale bohužel my takového specialistu nechceme a mezitím nám volal chovatel z SK, abychom se rychle rozhodli, zda chceme štěně, kvůli exportním papírům. Tak jsme vzali zase ohaře, s kterýma máme letité zkušenosti, protože do nějakého jiného plemene (krome barvářa a ohaře), s kterým zkušenosti nemáme, jsme nechtěli jít. Jestli jsme zvolili dobře nebo ne to se uvidí.
To leon: chápu, že se ti nelíbí a nejen tobě, používaní ohařů na naháňkách (zákon nezákon) nebo vůbec v lese a je pravda, že malí psi jsou obratnější, ale my našeho "dědka" prostě bereme, protože ten pes za těch 11let má mnoho zkušeností a ví, na co má a na co ne, co si dovolit může a nemůže. bohužel pokud toho psa neznáte a nevidíte pracovat, chápu, že tomu nebudete věřit.
Naposledy upravil(a) koroptvik dne pát 25.4.2008, 14:04, celkem upraveno 1 x.
koroptvik
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: úte 11.3.2008, 13:39

Příspěvek od koroptvik »

Jo, ještě malej dotaz, yettiho jste mysleli jako yettiho, nebo je zatím něco jiného, co můj ženský mozeček nepochopil :?
PS: ještě se vrátím k našemu "dědkovi". jagoška ho kousla do světla, měl velký zánět a bohužel to vypadá, že už na něj neuvidí. takže loňská sezóna pro něj byla asi poslední, a teď si bude užívat důchodu, případně drobných prací.
vhool

Příspěvek od vhool »

:wink: yetti = snezny muz :wink: ...tady opravdu zeny respektujem a jsme radi kdyz diskutuji ....nikdo tu nekomentuje obsah lebky druheho :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Odpovědět