Vábení lišek

Kdo co používá a jak mu to funguje :-)
Odpovědět
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 128
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

lišky

Příspěvek od Jindřich Beran »

Nevím, jestli nějak poradím, ale z posledního týdne mám takovou zkušenost. Večer na čekané vždy mezi 20:00 - 21:00 hod mi přišla liška. Je teda pravdou, že jsem zkoušel zaječí vře?tidlo. Jen nevím, zda přišl na vábení, jelikož se objevila cca 40 min po vábení. spíš bych to viděl na náhodu, že zrovan v tu dobu se nějaká ta liška objeví. Ale bez újedi, je to čekání bez vábničky spíš na náhodu. Jinak další zkušenost nám takovou, že při návštěvě honitby dopoledne a to cca mezi 8:00 - 11:00, chodily lišky po poli a my?kovaly, jako by se nechumelilo a to přisuzuji právě době kaňkování. Ale bez vábničky je těžko dostanež na dostřel...
duch Pampuch
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 366
Registrován: čtv 02.8.2007, 13:32

Příspěvek od duch Pampuch »

tady jsou moje figly:
a) lisky maji svoje oblibene chodnicky, coz nyni na snehu poznas, proste chodeji stale stejnou pro ne vyhodnou cestou, pres pole koleji po traktoru..(tohle dobre funguje i v lete v repce, vyhledavam mista kde se otaceji pri strikani, takova krizovatka..)Projdi si revir a na snehu uvidis, vychazeji na pole v miste kde vybiha spicka husteho lesa aby se mohla rozhlednout...
b) kdyz cekas v blizkosti jejich dennich bejvaku prichazeji nyni v 6 vecer (ja chodim rad cekat mezi nekolik melioracnich kanalu, pricemz vsuky mam cca 200-400 m od sebe)
c) na posedu se nehejbej, posed nesmi vrzat...
d) nechodim na casto navstevovane posedy, jsou casto zavetrovane a potvory zrzavy to znaji..
e) cekat idealne cca 70-100 m od predpokladaneho pohybu lisky, kdyz ti prijde 5m od posedu, tak se bojis pohnout a rychle je v coudu, takhle mas vic casu
f) kdyz caruje pres pole na dostrel, dej flintu do ranene, chytni ji do krize a mlaskni, ona vetsinou zastavi..
g) pri vyberu mista premyslej, kam budes strilet, nenastve nic vic, nez kdyz ti prijde po 4 hodinach mrznuti liska a musis ji pustit, protoze ji mas proti vesnici..
h) rad volim misto se zvukovou kulisou (myslemo cca 15m od drahy nebo silnice -smrkam a poposedavam pri prujezdu vlaku nebo auta)+ rady chodeji zbirat prejeta zvirata na silnicich, takova prirozena ujed..
i) pokud jdes na pole tak vol takove kde jsou mysi, takze suche idealne po psenici.. na zamrzle bazine moc parady neudelas..
j) koncim nejsem bozena nemcova..
Vojta
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1001
Registrován: pát 11.5.2007, 15:16
Bydliště: Královéhradecko

Příspěvek od Vojta »

To Duch Pampuch: Díky za super rady! Nikdy jsem se lovu lišek moc nevěnoval-kromně norování, protože u nás lišek je poskromnu-i když je nikdo neloví. už jsem šel do míst , kde bych čekal lišku několikrát, ale zatím bez úspěchu. Dnes se sype nová sněhová nadílka, tak určitě vyrazím do revíru a využiju několik tvých rad k osondování :wink:
savazka
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 233
Registrován: čtv 20.11.2008, 17:20
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od savazka »

Tak vidím, že poslední dobou lišky nějak váznou. Mně se povedla moje první a zatím jedíná 11.září. Od té doby za úplňku buď mlha nebo zataženo. Jinými slovy dokud nebude sníh, žádnou asi neuvidím. Jinak mám dotaz: Shlédl jsem celou řadu loveckých videí a zarazila mě jedna věc- je jasný den, žádné brzké ráno nebo večer a liška si to v klidu štráduje přes pole. Prosímvás kde je ta země zaslíbená, kde se dají lišky lovit ve dne? Já je vídám zasadně až kolem půlnoci, dřív ani omylem. Jestli to dobře chápu lišky takhle vytahuje v místech, kde je klid a necourají lidi, ale to jsou právě požadavky, za kterými bych musel tak někam na východní Slovensko...:(
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Tommy »

Před čtyřmi dny jsem ulovil zdatného lišáka v 11:15,svítilo krásně sluníčko a to mají lišky velmi rády a není jediná,kterou jsem ve dne viděl.V dopoledních hodinách za krásného slunečního počasí se opravdu občas ukážou.
Já jich mám letos zatím jen 14.
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 128
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Jindřich Beran »

Pokud jsem viděl lišku za dne, tak to bylo dopoledne a ve všední den. Večer vychází asi pouze až za tmy a ráno je ještě klid a tak si to bdění protáhnou. V sobotu jsem byl na honě na zajíce a ulovili se čtyři lišky - docela úspěšný hon, ale zajíce jsem bohužel neviděl.
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 128
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Jindřich Beran »

Na výřadu to vypadalo opravdu jako po honě na lišky a ne na zajíce. Už jsem viděl na honě ulovený tak jednu max dvě lišky, ale tohle nečekali ani místní.
savazka
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 233
Registrován: čtv 20.11.2008, 17:20
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od savazka »

Já můžu odpoledne vyrazit tak maximálně na straky. Jsme příměstská honitba a pohyb lidí je přímo neuvěřitelný. Poslední procházkáři se vrací domů cca půl hodiny po setmění a to i z lesa kde není vidět na krok. Šťastní ti z vás kdo máte v honitbě klid...Lovu!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
savazka
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 233
Registrován: čtv 20.11.2008, 17:20
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od savazka »

Pro všechny, koho zajímá vábení lišek a náhodou to ještě neviděl: Najeďte na youtube a do vyhledavace naťukejte FOX FRENZY, těm to jde chlapům aspoň od ruky...!!! :shock:
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
Pavel.x
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 205
Registrován: stř 18.7.2007, 11:00

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Pavel.x »

Chtěl bych se poděli o zážitky z tohoto víkendu který se docela vydařil. V něděli dopoledne jsem šel zakrmit do zásypů pro bažanty a navíc jsem sebou vzal ještě kulobrok i když se my nechťelo dřít se s ním v tom sněhu ale říkal jsem si co kdyby.
Když jsem byl u druhé zásypu v cca 11hodin dopoledne a obcházel jsem kolem a koukal na stopy, koutkem oka jsem zahléd pohyb za trním cca 100m ode mě zpozorněl jsem a liška kterou jsem asi zvednul si to upalovala po sněhové pláni pryč. Na flintu jsem ani nepomyslel a šel jsem na další zásyp. Když jsem všechno zakrmil napadlo mě kouknout se na místo kde jsou vodoteče a menší lesík jesli tam nebude. Přišel jsem na 500m k lesíku když vidím jak před ním myškuje liška a druhá zhruba 200 za lesem takže v poledne já uprostřed bílého pole koukám na 2 lišky jak si bezstarosně loví myši. Možná někdo by měl na to na tuhle dálku střílet ale já ne a nebyla šance jak se dostat blíž všude kolem pouze holé pole tak jsem na ně 20minut koukal a šel jsem domů. Nedalo my to a už v 5 hodin jsem seděl na nejbližším posedu na vodoteči a před 6 hodinou na 20m jsem střelil lišáka 8kg.

V pondělí ráno jsem si šel sednou do jiné části honitby kde se lišky taky často pohybují. V 7.10 vidím na 200m siluetu lišky jak nehybně stojí a číhá na myš poté výskok atd. po chvíli postupuje směrem ode mě. Pokouším se myškovat ale nereaguje asi přes silný vítr neslyšela. Pozoroval jsem jí přes hodinu a už jsem to chtěl vzdát byla snad kilometr daleko a najednou se začala vracet během chvilky byla zhruba 100m chtěl jsem střílet kulí ale nemohl jsem se s ní srovnat pořád v pohybu jak hledala tak jsem zkusil zamyškovat a hned se vydala směrem ke mně ještě jednou jsem písknul liška přidala do kroku a na zhruba 40m zastavila a začala si nadcházet pro vítr v tom padla broková ráná a po 20m liška odkazuje je to fena 7.5kg a střílel jsem v 8.20. Obě střelené brokem 4mm ráže 20.
Musím říct že jsem z toho měl opravdu radost a přidávám fotku. :-)


URL=http://img153.imageshack.us/i/08022010007.jpg/]Obrázek[/URL]
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 128
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Jindřich Beran »

Garatuju k uloveným liškám a opravdu krásný zážitky - to se jen tak nezažije mít takový úspěch v pozorování lišek během dne a ještě zakonečené úspěšným lovem.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1932
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od figi »

Ulovím jich poměrně dost, a po setmění nebo v noci jsem za celý život ulovil 3. Jinak vše ve dne, za plného světla. Je to naprosto běžné, a záleží jen na počasí, lišky jsou obvykle v pohybu cca 1,5 hod po rozednění a k večeru hodinu před setměním. Ve dne jsou aktivní za slunných dnů v zimě, ať se kaňkují, nebo ne. Na ty bílé pláně nosím bílé oblečení, stoupnu doprostřed míst, kde se obvykle pohybují. Není vůbec vyjímkou pozorovat několik lišek najednou, jak loví, je krásné vidět, jak to mají rozděleno, jak se respektují, a jak také postupují společně v rojnici loukami.
Ty nářky na ruch v honitbě - nevím, ale já na ně právě v těchto dnech chodím právě na místa poblíž kraje vesnic a města, tam je totiž potrava a jakmile zalezou poslední lyžaři, lišky jdou. Zrovna tuto neděli mi lyžaři jezdili po kopci do 16:45, a v 17:15 už kmotra chodila přesně v místech, kde byli. já ji měl na horizontu 614m, potvůrku.
Ten současný hluboký sníh ale myškování moc nepřeje, a po loukách se jen přesunují na jiná místa, občas vyhrábnou nějaké myší hnízdo. myši jsou hluboko.
Až sníh sleze a louky oschnou ( voda a bláto se liškám nelíbí ), tak zas rána a večery budou plné výstřelů ( loni jsem se setkal s více než šedesáti liškami ). Jen je třeba pečlivě lišku přečíst a nestřelit mámu od dětí. Slabší na lov lišek ve dne je jen podzim, ale i tehdy se s nimi dá potkat po celé dny.
Zatím největší počet pozorovaných lišek se ustálil na čísle 7 za jednu vycházku, to se mi stalo třikrát, jednou jsem jich měl na zasněžené louce v únoru sedm najednou. Běžně střílím dvě za šoulačku, protože když je počasí, tak je velký pohyb. Jindy na osvědčených místech při zdánlivě dobrém počasí nic.
Jinak možná ještě málo známé o liškách je, že velmi málo zaléhají v norách, ale velmi často je zastihnu za slunného počasí během zimy a jara ležet na sluníčku u nory. Při vyrušení nejde do nory, ale odbíhá pryč. pokud se dá k norám v dobrém větru došoulat, je to skvěklý lov. Ale ležící liška je velmi obtížný cíl.

Dost myslivců, kteří chodí na stejná místa, mi říká, že lišku za celý rok nevidí. A jak to prý dělám. Když se pak potkáme, nevěří, že se nijak nekryju a neschovávám, klidně stojím uprostřed posekané louky ( liška ke mně přišla na posekané louce na 8m, vůbec na mně nereagovala, prošla okolo. Nechal jsem ji, byla to fena od mladých ). Osobně si myslím, že lišku prostě přehlédnou, sám dobře vím, že ji kolikrát uvidím kousek od sebe a nechápu, kudy se tam proplížila.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Climber
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 168
Registrován: pát 07.8.2009, 11:12
Bydliště: Praha 9, Újezd nad Lesy

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Climber »

Poslední roky se mi pokud jde o lišky příliš nedaří (ve svých nejlepších letech jsem střelil tak 5-7 lišek ročně). Jak tady už bylo řečeno všechny jsem střelil za úplného světla a cca 95 procent ráno. Když se rozednilo, vysvitlo sluníčko, tak nejčastěji na otevřené pastvině.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 128
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Jindřich Beran »

Jednou se mi podařilo ulovit lišku kolem 10:00 hod., kdy ž jsem šel ke krmelci - považoval jsem to za náhodu. Jinak co jsem ulovil lišky, tak to bylo při rozednění anebo večer, kdy bylo tak hodinu až dvě po setmění. Za plného světla opravdu jen jednou. Možná je to opradu tím, že za světla nepředpokládám, že bych nějakou potkal a nejsem tak všímavý a liška mě vidí dřív, jak já ji. Pokusím se být víc ve střehu :o) Je taky pravda, že bílé oblečení nemám a tmavé na sněhu je zřejmě hodně vidět. j
savazka
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 233
Registrován: čtv 20.11.2008, 17:20
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od savazka »

to Figi:
Já vám to milerád věřím, že ty lišky jsou k vidění i přes den. Ale ten pohyb lidí v honitbě je vážně mor. Já jsem zvyklý, že pokud sednu na čekanou k večeru, projde mi blíže či dále od posedu řekněme šest-osm lidí (jaro léto podzim). Když sednu v zimě, je to něco mezi 10-20 běžkaři za hodinu. Poslední se vracejí kolem sedmé hodiny večerní a to je přitom už v šest tma jak v pytli! Honitba má cca 1300ha, ale zatím jsem nenašel jedinou loučku či políčko, kde bych mohl mezi šestou raní a šestou večerní hodinku sedět a nevidět člověka. To asi uznáte, že v tomhle lišku ve dne nikdo neuloví.
Jinak k množství lišek. Podle mě je to různé. U sebe chodím na čekanou průměrně 15x do měsíce a vidím jednu-dvě lišky. U kamaráda na Moravě jdeme parkrát na čekanou a vidím průměrně jednu-dvě lišky denně. Svou honitbu znám logicky líp a vím kam se mám dívat, než když sednete v noci na cizí posed a prostě koukáte kde se co mele. Přesto lišky prostě nejsou. Ano podle stop jich v revíru v revíru třeba deset určitě bude, ale potkejte je...:) Lesu zdar!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
Odpovědět