Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

a vse kolem nich
Odpovědět
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Petr1970 »

Fenri: já ti nevím.. když budu to chtít dělat "jak chci a lovím" tak pojedu na safari nebo něco podobnýho..
když chci dělat "myslivost" tak holt s těma tradicema..(stejně jako v japonsku, když chceš meč tak holt ne z teska ale od nožíře-kováře:-)

prostě "myslivost" je souhrn něčeho (7 okruhů z kurzu, haha:-) ) a tak nějak dohromady by to mělo v ideálním případě...

individuální lov pojímám trošku volnějš, ale rozhodně neběhám po lese s hejkalem, laserem, pozorovatelem a flintou na 1000yardů benchrest:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od BwanaHunter »

Fenri> jen takový detail, myslivecká mluva a myslivecká latina nejsou jedno a to samé, to bys mohl vědět.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
Rudolf Steiner
Nový návštěvník
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 24.11.2011, 12:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Rudolf Steiner »

Myslím si, že zákom o myslivosti 449/ 2001 myslivost vymezuje docela přesně:
" Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) myslivostí soubor činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři jako součásti ekosystému a spolková činnost směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků jako součásti českého národního kulturního dědictví,..."

Jasně se mluví o udržení a rozvíjení mysl. tradic a zvyků. Takže je otázkou, zda ti, kteří mysl. tradicemi a zvyky pohrdají, je možno nazvat myslivci.
WEIDMANNS HEIL !
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od motolada »

A je také otázkou,zda ty co takové povedené "zákony" tvoří,je možno nazývat zákonodárci.
Uživatelský avatar
Rudolf Steiner
Nový návštěvník
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 24.11.2011, 12:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Rudolf Steiner »

Již staří Římané měli pořekadlo, že je lepší špatný zákon, než žádný. Ač monarchista, netroufl bych si zpochybňovat závaznost zákonů a jejich legitimitu. To už příliš mna mě zavání anarchií :lol:
WEIDMANNS HEIL !
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od fesoj »

Vrátím se k té myslivecké mluvě - myslím, že nejlíp to, k čemu její prznění může vést, vystihl Dalas. Srna a koza - no já když jsem byl mladší, taky jsem i při výkonu práva myslivosti sem tam nějaké ty kozy lovil, ale v životě bych si to nespletl - ostatně srnu v podprsence jsem ještě v životě neviděl. Ale když myslivec mluví o tom, že střelil kačera březňáka, to je taky síla.
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Lotr »

Už se to tady řešilo, já myslím, že se tak trošku zaplétáme do "krajové" myslivecké mluvy. Všechny ty kozy, kozlata, střelba na blat(t), bašky a další krajové záležitosti se týkají spíš místní mluvy nebo nářečí, než spory o tom, zda se mluví mysliveckou mluvou nebo ne. Ačkoliv jsem ze Sudet a každodenně projíždím do revíru okolo starých bunkrů, rozluštit co je střelba na blat mi chvíli trvalo :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od BwanaHunter »

Lotr> :D to se ani nedivím. A když bych chtěl být puntičkář, Blattschuss původně znamenalo skutečně ránu "na lopatku", tedy na plec, nikoliv na komoru. Už to tu někdo psal.

Fenri> jinak pokud jde o ten zbytek... Nechci podporovat žádný flame. Každý má nějaký názor, a má na něj právo a těžko můžu tvrdit, že nemá pravdu, nebo že dělá něco blbě, dokud dodržuje příslušné předpisy a zákony. Nicméně, já mám zase stejné právo mít názor jiný. Ten můj je ten, že plastové pažby se mi nelíbí. O výhodách plastových pažeb jsem toho slyšel už spousty, ale zatím nic v praxi mě nepřesvědčilo, že bych jí nutně na něco potřeboval. Proti nepřízni počasí stačí vhodná údržba, která není náročná, a pro běžnou loveckou střelbu do těch cca +- 300-350 m taky ničemu dřevo nevadí. To že musí být pažba dobře udělaná a sedět platí pro každý materiál.
Pokud jde o "maskování" a camo a maskáče, taky je to podle mě malinko jinak. Maskování při lovu celkem běžně používám. A funguje skvěle, to můžu potvrdit. Nicméně, z mojí zkušenosti, při maskování jde o to, rozbít siluetu postavy, a zakrýt skvrny, které nás spolehlivě identifikují i v krytu, tedy obličej a ruce. Na to stačí rouška a rukavice a je úplně jedno, jestli jsou flekatý, jednobarevný atd. To samé platí pro zbytek oblečení. Na rozbití obrysu siluety je skvělá věc ten hejkal, nicméně podstatná je opět ta funkce rozbití kontury, a nemusí to být hejkal jako oblečení, vhodné pončo nebo přehoz taky fungujou. Tím chci říct, že kdo chce, může lovit efektivně a prakticky, a přesto nemusí ustupovat z nějakého svého přesvědčení, nejsou jen 2 extrémní varianty - pumpky a tralalák vs. super hejkal ze skladu speciálních jednotek.
Osobně s ranou na hlavu problém nemám, ale je otázka kdo a jak jí používá. Dosledů kusů s ustřelenými čelistmi, prostřeleným jícnem a hrtanem apod. (ne mojí rukou, díky Bohu) jsem moc na to, abych je obecně doporučovat.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Fenri
Nový návštěvník
Příspěvky: 7
Registrován: ned 30.6.2013, 23:32

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Fenri »

BwanaHunter: Vůbec bych to tak nebral, vnímám to jako konstruktivní konverzaci a s odlišnými názory jsem nikdy problém neměl a doufám že ani nikdy mít nebudu.
Tak na tomhle se naprosto shodneme, já v žádném případě neříkám že by na hlavu měl střílet každý... pán co nás učil balistiku dělal patnáct let u zásahovky a devět let z toho dělal snipera (dneska mimo jiné trénuje armádní ostřelovače) čili předpokládám že on si to může dovolit. Já osobně bych si na něco podobného zatím určitě netroufnul a nestřílel bych ani na vzdálenosti co on protože nemám nastříleno tolik, abych měl jistotu že někde nebudu po lese dosledovávat trpící zvíře.
Šlo mi jenom o to, že se u nás s přehnanou úzkoprsostí hledí na tradice, ale v praxi už jsem párkrát viděl jak se tradice nadsazuje nad praktičnost a ostatně i zájmy zvěře (čímž vlastně stejně dojde k jejich porušení).
A pokud jde o hejkaly pažby atd. tak jak jsem psal ať si každý používá co chce, ale není důvod kvůli tomu odsuzovat další varianty jenom kvůli tomu že nejsou tradiční (k čemuž s naší čecháčkovskou mentalitou dochází bohužel často).

Petr1970: O tom se určitě přít nebudu, ale myslím že kdybych před starou paní profesorku dějin kultury srovnal váhu tradic české myslivosti a japonského zbrojířství/válečnictví tak bych asi nikdy nedodělal střední školu (pokud by mne rovnou nezabila ukazovátkem). Navíc i v tom Japonsku se tradice časem měnily a dokonce i to Bushido měnilo tvář a tradiční uplatnění.
Jinak samozřejmě naše myslivecká tradice patří k našemu kulturnímu dědictví (a může nám ji závidět půlka Evropy) a jako takovou je potřeba ji chránit jelikož opravdu potřebujeme zachránit všechno co jde... na druhou stranu je ale třeba si uvědomit že je rozdíl mezi tradicemi a praktickým vykonáváním řemesla... a z těchto dvou by měla mít právě ta druhá vždy a za všech okolností přednost.
Myslivecké soudy jsou fajn a zábavná věc která ke společným akcím patří (stejně jako tradice za předpokladu že je vše bráno pozitivně a s nadhledem), ale jde mi o to že u nás často na někoho dívá z vrchu jenom kvůli liberálnějšímu přístupu k myslivosti. To je ale pak otázka ega (popřípadě i závisti pokud jde o naše poměry), ale nemá to s myslivostí co dělat.
Jinak popisovaná lovecká výbava mi lehce připoměla když jsme si s Rusy prohlíželi fotky z jejich výprav (člověk mohl tu přírodu jenom pokorně závidět) a pan přednášející prohodil že mohl dovézt nějaké fotky z Afgánistánu... ale to by sme se asi už dostávali trochu mimo myslivost a lovectví.
A abych závěrem nezapoměl: S tou latinou to samozřejmě byla hloupost a za tu chybu se pokorně kaju, to jsou základy.

Rudolf Steiner: Ano... také důvod proč je toto vyjmenováno až po činostech prováděných v přírodě. Stejně tak nelze označit někoho za pohrdače tradicemi jenom kvůli tomu že se dívá na jejich problematiku liberálně. Jak zde někde psal jeden velmi moudrý pán... tradice se zachovávaly z praktických důvodů: proto (s trochou nadsázky) všichni věděli že jáma na mamuta má být hluboká alespoň tři metry, neboť kdyby ji udělali hlubokou pouze metr tak mamut vyleze ven a patřičně naštvaný někoho zabije.
Ono je u nás totiž spousta lidí ochotná dohadovat se tom jak se má čemu správně říkat, ale už zapomenou že tou skutečně důležitou tradicí je úcta k přírodě a péče o ní (protože kvůli tomu myslivost vznikala a byla udržována). Myslivecká tradice je důležitá protože bez myslivců by jsme neměli kvalifikované (i když i to je u nás často sporné) lidi na péči o volně žijící zvěř... ale i když je jistá tradcie součástí myslivosti a našeho kulturního dědictví nesmí se kvůli jejím detailům zapomínat na podstatu celku.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od BwanaHunter »

Fenri> v zasade bych souhlasil. To proti cemu se stavim je takove to okazale pohrdani tradicemi jako ze tradice jsou na ho... Ja si myslim, ze tradice je potreba znat, a clovek by mel znat historii a jak se vyvijela a taky by k nim mel zaujmout nejaky vztah v soucasnosti. Jako ten indian bydli v dome a jezdi autem, ale na pow wow vytahne kroj a celenku. Co kdo a jak bude pouzivat v praxi, to je kazdeho vec a pravo, ale to ze ostatni se k nemu budou nejak vyjadrovat je zase pravo jejich. Ano, nemelo by to presahovat miru slusnosti projevu nazoru a hranicit s sikanou. Japonci taky nenapadli Pearl Harbour na konich a s katanami :).
Ostatne to bychom se nikdy nikam neposunuli. Nasim pradedum pripadal netradicni, nemyslivecke a neeticke puskohledy a opakovacky, protoze spravny myslivec preci lovi pres otevrena miridla a opakovacku maji jen vojaci. Tyhle debaty nejsou nic noveho pod sluncem. :D
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
TWitko
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: sob 05.1.2013, 19:50

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od TWitko »

No zrovinka ti indiani nejsou moc dobrej priklad. Dnesni indian jde na PowWow v obleceni, ktery spis pripomina kreace z karnevalu v Riu nez tradicni odev. na 90% tam nenajdes nic co by melo nejaky vztah k minulosti. Zadna jelenice, zadny tradicni koralky, nedejboze quillova vysivka. Vsou to vetsinou barevne potisteny hadry, barevny pera z krocana vsude mozne, jen kdyz je to pekny. Klidne muzes mit jeansy a hlavne skoro vsichni musi mit bryle zrcadlovky :-)) Nikoho to netrapi .. pro ne podstatna TRADICE je to, ze je to PowWow .. ze se tam lidi sejdou a jsou "spolu". Na detaily se*e pes.

To je jak kdybys tady u nas prisel na hon a vsichni rekli "dobre ze ses tady"a nejakejma hadrama se nikdo nezabyval . Nam ale naprosto unika podstata a matkame se v podruznejch detailech.

TW
P.S. Pokud tam je nekdo obleceny "opravdu echt" podle tradic, pak je to temer jistojiste nejaky EUroindian - navstevnik z Evropy. Indosi z Evropy jsou totiz mnohem tradicnejsi nez puvodni natives .. papezstejsi nez papez, ze u nas rika :-))) Na sraz "kovanych" euroindianu by skutecneho rudocha nikdy nepustili, protoze by neprosel prisnym pohledem dohlizitele hned u vstupu :-))))
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Petr1970 »

ono je to se vším, historie je pěkná mrcha a myslím že originál z jakékoli doby by kolikrát "čuměl na špagát" jak jsou napodobitelé víc echt než on:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Uživatelský avatar
téměř
Nový návštěvník
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 11.10.2012, 22:20
Bydliště: Velké Březno

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od téměř »

Fenri píše:Tradice jsou fajn věc pokud dávaji smysl...
Hlavním úkolem myslivce je starat o zvirata a pripadne redukovat jejich počty tak, aby to pomahalo prostředí které má na starosti. Pokud toto dodržuje tak je úplně jedno jestli mluví jako podlední dlaždič nebo používá mysliveckou latinu... vyjimkou je pak samozřejmě situace kdy si někdo během společných akcí poplete termíny v měřítku, kdy může ostatní ohrozit na zdraví (což "pěkným srncem" rozhodně neudělá).
Čili pokud jde o bezpečností zásady a některá opravdu důležitá označení, tak ty by měl znát každý, ale nemá cenu lpět na starých (respektive nutit k tomu ostatní) tradicích které už jsou dnes dávno neopodstatněné. V Japonsku je lepění na tradicích zcela pochopitelné, ale naše myslivecké tradice jsou trošku někde jinde.

To samé platí u dalších nesmyslných tradic jako jsou dřevěné pažby, výhraně myslivecké rány nebo myslivecký stejnokroj. Někomu se to sice může zdát poetické nebo estetické a já to rozhodně nikomu neberu (každý ať si provozuje myslivost dle libosti a v rámcích zákona), ale stejně jako u myslivecké mluvy a dalších obyčejů to není něco co by si měl vynucovat na ostatních.

Malý příklad z praxe:
Na přednášku z balistiky nám přijel pán a dovezl sebou dva divočáky určené na přednášku ze zoologie a anatomie (následně také ke konzumaci). Oba lončáci měli nebyli střelení na komoru ale do hlavy, pán do lesa nosil maskáče, "hejkala" na vrchní polovinu těla a po zkončení přednášky nám vysvětlil výhody umělé pažby oproti její dřevěné konkurentce. Jeden z profesorů z něj evidentně moc radost neměl protože nám poté začal vysvětlovat že to není součástí tradic a lov pak postrádá poetiku, ale upřímně řečeno...

Dle mého osobního názoru (a nikomu ho nevnucuji) byl nejmenovaný pán myslivec v pravém slova smyslu a to bez ohledu na moderní zbraň, nemyslivecké rány a nebo netradiční novátroské přístupy... pokud usmertí zvíře taky aby o tom pořádně ani nevědělo a stará se o jejich počty jak má, je mi úplně jedno co má na sobě, nebo jak mluví.
bez urážky,ale ty lovíš ZVÍŘATA?????????to nemá s tradicemi nic společného,pojmy jsou přece vyznačeny v zákoně o myslivosti tak aspoň ten dodržuj,by se táta obratil v hrobě kdybych řekl o zvěři že to jsou zvířata,to je přeci základní pojem,nebo se pletu?reagujte jestli nemám pravdu :!:
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od fesoj »

Je to tak. Tradice a jejich dodržování jsou /a doufám, že navždy zůstanou/ nedílnou součástí naší myslivosti. Nebýt tradic, nikdy by se nestala součástí kulturního dědictví. Jenže tradice jsou tradice a pokrok je pokrok. Na čekanou si klidně vezmu "hejkala", ale na myslivecký ples bych snad měl přijít v něčem jiném ! A jelikož společný hon je /anebo by aspoň měl být/ nejen loveckou akcí, ale i společenskou událostí, mé oblečení by tomu mělo odpovídat - pamatuji doby, kdy si personál ve vládní bažantnici nedovolil přijít na hon bez kravaty. Dřevo nebo plast, klasická dvojka nebo pumpa, to není o tradicích - ale myslivecká mluva, nástupy při společných akcích, a koneckonců i to připíjení levou rukou, to je klasika a na ní by se nemělo nic měnit. A na druhou stranu se "tradičně" udržuje mýtus, že základem zimního přikrmování srnčí zvěře musí být kvalitní luční seno, ač dnes už víme, že
existují krmiva vhodnější a zejména výživnější a to seno by mělo být jen východiskem z nouze, když na lepší krmivo nemáme.
Fenri, myslíš to dobře - ale pravdu nemáš. A když nerozlišuješ pojmy "zvířata" a "zvěř", to svědčí o tom, že Tvé chápání myslivosti je slušně řečeno hodně zúžené.
Kritériem pravdy je praxe.
Fenri
Nový návštěvník
Příspěvky: 7
Registrován: ned 30.6.2013, 23:32

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Fenri »

fesoj/téměř: Samozřejmě uznávám že to je chyba a omlouvám se, ale upřímně řečeno... pokud je něco psáno hovorově nevidím důvod proč lpět na detailech, význam každý pochopí a pokud se budu bavit se známým tak mu taky nevynadám že nemám nůž ale bajonet nebo ostaním myslivcům nebubu vysvětlovat že nemají automat, ale poloautomat (tady má myslivecká mluva třeba zrovna dosti závažnou chybu kterou by bylo třeba i přez tradice opravit).
Není tomu ani čtvrt roku co mi bylo ve společnosti jednoho dlouholetého myslivce vynadáno když jsem před laikem řekl že už nám kňoura někdo "vykuchal"... je to samozřejmě špatně pokud jde o odbornou mluvu, ale co do hovorové mluvy to je naprosto běžný termín a tak mě nějak ani nenapadlo si při rozhovoru s nemyslivcem hlídat a mluvil jsem "normálně". Ten stejný chytrolín potom na střelnici neopatrně zacházel se zbraní a když mu vystřelila trefil zrovna místo kde mohl někoho v klidu zabít.
Čili uznávám že pokud jde o mysliveckou mluvu tak pro mě jde o cizí jazyk a běžně jí nepoužívám, stejně tak mi je úplně jedno když jí nepoužívají ostatní (ostatně každá odborná mluva by se měla používat jen v určitých případech a společnosti). Pokud jde o myslivost věnoji mnohem více pozornosti jiným "disciplínám". Jak už jsem totiž psal mám pocit, že se u nás lidi soustředí na mluvu a tradice do té míry, že zapomínají na věci kterými lze ublížit podstatně víc než slovem... a pak jsou zprávy plné borců co někomu zastřelí psa na procházce lesem, zabijí člověka spícího pod širákem a to nebudu ani zmiňovat dva pány ze včerejších zpráv kteří mi připoměli že mi tady vlastně někdo psal :).
fesoj: Jenom dodatečně ještě s tím co jste napsal souhlasím včetně mého vnímání myslivosti... problém je že myslivecké plesy zrovna moc nevyhledávám a na společný lov by mě dotáhli možná tak koňmi. Myslivost mám rád, ale primárně jako činost spojenou s ekologií a klidem/romantikou lesa, to ostatní možná časem dorazí taky, ale i když mysliveckou tradice respektuji zatím mi ještě k srdci tolik nepřirostly.
Odpovědět