Stránka 2 z 5

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: úte 16.8.2011, 7:03
od Lotr
Krčku na polívku :D Tos mě Jiří vážně pobavil :D Čo si predstavuješ pod takým pojmom pštrosí dršťková je protimluv?

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: úte 16.8.2011, 21:57
od Jiří K.
Možná jsem se špatně vyjádřil. Dršťky mají pouze přežvýkavci. U pštrosa by to měl být pštrosí žaludek na způsob dršťkové.
Ikdyž uznávám pštrosí "krček" nemá daleko do hovězí oháňky. :lol:

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: čtv 14.3.2013, 21:25
od Jiří K.
Doufám, že to není moc OT.
http://www.youtube.com/watch?v=uZhnpAhYmb0

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: čtv 11.4.2013, 21:27
od Daniel Vyoral
Rozhodně to nevypadá vůbec špatně 8) . Kluci trošku alá Mick Dundee :D

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pát 12.4.2013, 2:15
od fesoj
V krámě velký nával byl, prodával se krokodýl, tři kila za kačku, aby to šlo na dračku... Ještě k té pštrosí držkové - v knize mého dětství Dlouhý lovec píše A.V.Frič, že jihoameričtí Indiáni řešili zažívací potíže pštrosím žaludkem, který obsahuje velké množství pepsinu. A normální hovězí držky jedli neprané, jen opečené nad ohněm, protože praním z nich jsou odstraněny nejdůležitější léčivé látky. Ale co se mě týče, já bych asi po požití nepraných držtěk odstranil ze svého žaludku úplně všechno.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 9:16
od nimrodl
Zapečená veverka v listovém těstě

140 gramů masa z veverky, balíček listového těsta, 100 gramů brambor, 100 gramů tuřínu, 50 gramů cibule, 50 gramů bůčku, 20 gramů lískových oříšků, 80 gramů másla, zelená petrželka, vejce, pepř, sůl

Maso z veverky nakrájíme na centimetrové kostky. Brambory a tuřín oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli a bůček na kostičky, oříšky nasekáme. Z listového těsta si připravíme dvě kolečka či obdélníky (podle pekáče, původní je kruhový tvar), jejich okraje potřeme vajíčkem, do vnitř uložíme brambory, tuřín, ořechy, veverčí maso, zelenou petrželku a vše posypeme na konec cibulí a na vrch položíme kousek másla. Osolíme, opepříme, zavineme a zalepíme okraje. Veverku v listovém těstě zapékáme v troubě rozpálené na 180 stupňů přibližně 40 minut.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 9:28
od kounek
Nevíte náhodou někdo, kolik je potřeba průměrných veverek na 140 gramů čistého masa? :D

Wikipedie říká, že dospělá veverka váží mezi 250 a 340 g.

Co teprve po "vyvržení", stažení, vykoštění... :D

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 9:50
od nimrodl
to si nevybereš.Holub má 450-500 g 3/4 tvoří kosti a péří :lol:

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 9:52
od Jiří K.
Já si myslím, že těch 140 g v pohodě dostaneš s jedné průměrné veverky. Problém budou ty centimetrové kostky. Pokud budeš chtít dodržet recept, spotřeba veverek zřejmě rapidně stoupne. :lol:.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 10:06
od kounek
Je pravda, že centimetrové kostky bude asi problém, spíš tak centimetrové plátky...

Jenže zase když to bude mít být veverka na zvěřinu, tak to by musela být střelena malorážkou na hlavu, protože jinak ještě to poškození masa po brocích, to už by jich bylo řekl bych potřeba asi tak 10... :D

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: pon 24.6.2013, 11:57
od fesoj
Pánové, vypadá to lákavě a zcela určitě to vyzkouším. A vůbec kvůli tomu nehodlám ubližovat chráněným a navíc nepříliš hojným "opičkám našich lesů". Beztak si myslím, že je to chyták a mistr šéfkuchař měl na mysli "veverku" vepřovou, případně z divočáka ! Tomu by ostatně nasvědčovalo i pokrájení na kostičky, protože naporcovat tímhle způsobem nebohého hlodavce by dost dobře nešlo, pokud bych nechtěl mít při každém soustu hubu plnou kostní tříště. A o vykošťování řeč nebyla !

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: čtv 17.10.2013, 11:36
od BwanaHunter
fesoj> Jen chci dodat, že za první republiky se veverky běžně střílely ve velkém, kožky se vykupovaly a zvěřina se poměrně běžně konzumovala, takže bych si i myslel, že autor receptu skutečně myslel veverky jako veverky...

edit dalas

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: čtv 17.10.2013, 12:53
od Jiří K.
To máš sice pravdu, ale většina receptů taky počítala s nádivkou. Ta veverka svým způsobem nahrazovala střívko. :lol:
Pak člověk i pochopí proč Myslivecká Kuchařka s roku 1968 počítá s jednou veverkou na dvě porce.

Re: Netradiční zvěřina

Napsal: sob 11.1.2014, 15:48
od slivovice
Znal jsem hospodského, který mě naznačil zájem o kočičí zadní stehna. Fakt to myslel vážně, měl na ně klientelu a ne ledasjakou (údajně z jedné rýžové země). :wink:

Jinak ještě v učení na trutnovsku jezdil za známým myslivcem pro střelené kočky děda zvaný "Kočička", který (jak mi bylo řečeno) jako mladý kluk na východním frontě I. světové války v okopech dostal zápal plic, tehdy to smrtelnou chorobu. Místní felčár jej vyléčil právě kočičím masem a děda pak celý život konzumoval mezi jiným maso koček. Normálně je vařil nebo pekl "á la králík". Člověk stejně neví z čeho tloustne...

Re: Netradiční zvěřina - liščí pečeně

Napsal: stř 05.2.2014, 11:48
od Karel61
Tento recept je hned na několika německých internetových kuchařkách. Např. na www.rezepte-guru.de je dokonce hodnocen meximálním počtem pěti hvězdiček. Tak jsem to přeložil do českého jazyka :) :

Přísady:
1 liška, sůl, pepř, citrónová šťáva, láhev červeného vína, láhev estragonového octa, cibule nakrájená na plátky, bobkový list, pepř drcený, jalovcové bobule, slanina na špikování, kyselá smetana, maggi.

Příprava:
Stažená liška se na tři dny zavěsí do tekoucí vody. Pak se připraví jako zajíc, tzn. oddělí se hrudí, hlava a přední běhy. Do hřbetu a běhů se vetře sůl, pepř a citrónová šťáva. Vše se zaleje lahví červeného vína, stejným množstvím estragonového octa. Přidají se plátky cibule, bobkový list, drcený pepř a jlovcové bobule. Po 24 hodinách se pečeně vyjme z nálevu, hustě se našpikuje a za pilného polévání nálevem a kyselou smetanou se upeče do měkka a šťavnata.
Výpek se scedí, dochutí maggi, dílem se přeleje pečeně, díl se podává v omáčníku.
Oddělené části se použijí k přípravě ragú.