jelení zvěřina

Kulinářské rady a recepty
Odpovědět
Majkl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 174
Registrován: stř 10.1.2007, 13:13
Bydliště: Vyškovsko

jelení zvěřina

Příspěvek od Majkl » čtv 13.3.2008, 10:32

Nemáte někdo nějaké dobré recepty z jelení zvěřiny? Teď mám nachystaný kus krkovičky, tak přemýšlím, co z toho vymyslet. Jinak jsem už vyzkoušel nějaké recepty a zvěřina z jelena mi chutnala, ikdyž občas jsem měl takový divný pocit na jazyku. Trochu příchu? a pach prku. Pokud je to jelen ulovený v říji tak to je asi cítit pořád, nebo se to dá nějak odstranit?
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Kleer
Častý návštěvník
Příspěvky: 70
Registrován: pát 04.5.2007, 10:38
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Kleer » čtv 13.3.2008, 10:49

Někde jsem četl, že stačí maso naložit na 1 - 2 dny do mléka a "pachu?" je fuč. Ale sobně vyzkoušeno to zatím nemám. K masu z jelena se nedostanu :( .
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Příspěvek od Leon » čtv 13.3.2008, 19:58

mléko je dobré ale lepší je zakysané podmáslí je to odzkoušeno i lovecké právo je potom lepší :wink:
Uživatelský avatar
jakub203
Zkušený diskutér
Příspěvky: 507
Registrován: sob 06.1.2007, 1:14
Bydliště: Forest....
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub203 » čtv 13.3.2008, 21:01

Jo z s jelením prkem ve zvěřině je to těžké pořízení :twisted:

Mléko opravdu funguje ale je třeba jej alespoň jednou vyměnit, tudí? je to poměrně nákladná zále?itost. Jedná-li se ale o jelena který na vrcholu řije tak pomůže snad jen kouzelný proutek.

Při vylouhování v mléce - chceteli potom kus zvěřiny péct v celku je dobré stukturu svalů napíchat lezovákem. Do vzniklích otvorů se potom vloží ?pek/slanina, zelenina, česnek, nebo snítka rozmarýnu.

To mi připomělo situaci kdy mě majitel restaurace kde jsem pracoval požádal abych připravil jelení kýtu kterou dostal darem, klasicky na víně. už když to přinesl do kuchyně věděl jsem že je zle....Byla to kýta ze starého řijného jelena a smrděla jak rasův pytel. Máčel jsem v mléce (množství které jsem na to vypotřeboval bylo jistě dra??í než celá kýta), ?pikoval jsem, přidával jsem skořici, tymián, perník a i kardamon. Nic nepomohlo, ani pes to ne?ral.....

Mléko tedy pomáhá ale jsou monty kdy nepomůže ani máčení ve svědcené vodě.

Po vymáčení a na?pikování je dobré udělat nálev. Rychle orestovat kořenovou zeleninu, přidat zvěřiný bouquet - směs koření na zvěřinu (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn) kdo má rád i česnek - pro zvýraznění chuti vetřít do zvěřiny utřený se solí. když zelenina zesklovatí přidat, trochu hořčice (pro gurmány doporučuji hrubozrný Dijon), zalít vodou a přidat trochu octa a pár plátků citronu bez kůry! Tuto várku nechat přejít varem, vychladnout a poté do ní maso celé ponořit. Maso musý být dobře prosolené - "neslané maso hrozná věc!" říkal náš mistr - nálev se samozřejmě také solí. V nálevu nechávám maso až tři dny, poté zeleninu zcedím a maso na ní peču. Nálev používám na podlévání masa.
ještě jeden dobrý tip - před pečením maso rychle zatáhnout na prudkém ?áru na pánvi ze v?ch stran prostě jen zatáhnout povrch svaloviny. A hurá do trouby.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70

"ALEA IACTA EST..."
pavelstrycek
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od pavelstrycek » pát 22.2.2013, 13:00

Zdravím všechny gurmány.
Potřeboval bych nějaký ověřený recept na pečená jelení žebírka.
Jen chci předeslat, že nechci, aby to bylo na jalovci. Vím, že se to tak často dělá, ale já to nějak nemusím.
Šiju to teď horkou jehlou, tak by se hodila rychlá rada.
Děkuji moc,
Pavel
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od Zdenek41 » pát 22.2.2013, 16:11

Dost záleží na stáří jelena a době lovu,způsobu ošetření.
Ale žebra je potřeba podusit do měka pak lechce bez poklice v troubě opéct.Neni nic horšího jak vysušená od kosti nejdoucí žebírka.
Můj recept jak to mám rád já.Nakrájet po 4 žebrech(nevím velikost) aby se vešly do pekáče,3 až 4 velký cibule na kroužky hrubší.Do žeber vetřít sul opepřit.Podlejt 1/2 litrem vody a dusit do měka.Musí jít vyloupnou kost.Pak sejnout poklici a nechat chytit barvu do červena.Je to jednoduché a chutné.
Do výpeku můžeš přidat trochu másla a dvě lžice borůvkové marmelády a jemně zaprášit hladkou moukou.Pokud to nemáš rád.Jen to zapráš moukou.A pár minut povař.Dobrý je bramborový knedlík,nebo opékané brambory(říkaj jim americké). :wink:
pavelstrycek
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od pavelstrycek » pát 22.2.2013, 17:13

Zdeňku děkuji,
já jsem to právě dělal vždy prakticky stejně jak popisujete. Akorát jsem nedělal ten "majstrštyk" s tím vývarem s brusinkama. Rozhodně to zkusím a už teď vím, že to bude lepší. Minule jsem to právě poprvé dělal s tím jalovcem a řekl bych, že to bylo nejhorší, co jsem kdy dělal. Já mám rád chuť trošku do sladka, takže proto mi to s tou cibulkou asi tak chutná. Dusím vždy tak 3 hodiny a pak na chvíli bez poklice do červena/zlatova. Kosti většinou spadnou dřív, než to vytáhnu:-)
Jen sem říkal, jestli to třeba někdo nezkoušel na medu nebo jinak na sladký způsob, protože to by mě asi taky lákalo.
Protentokrát to bude zase ale s cibulkou a určitě s tou brusinkovou majdou......
Zdraví,
Pavel
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od Leon » pát 22.2.2013, 18:25

ale Zdenda dává borůvkovou :wink: já osobně to mám rád jenom s cibulkou a kmínem a troškou rozdrceného koriandru
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od Zdenek41 » pát 22.2.2013, 18:47

Jo jo Leone už borůvkovou na brusinku už mám slabější žaludek,ale na prostatu dobrý..... :lol: Osobně se vůbec nikdo nemusí bát experimentovat jak už s medem či cukrem.Jen je potřeba to vždy pořádně došmáknout tou solí.Ta pohádka opravdu nelže.... :wink:
Jinak já koriandr můžu to hlavně v uzeným a tymián taky.Moc na maso nejsem spíš omáčka.Rád vařím to jo a pozoruji jak ostatním chutná.Jenže manželka je masožrout a koriandr ne ne ten jí z koření nejede.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od Leon » pát 22.2.2013, 19:06

takovej frkolík a už přemýšlí o prostatě :lol: :lol: :lol: a já mám lepší manželku co uvařím to jí chutná :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
iwonapavlov
Nový návštěvník
Příspěvky: 1
Registrován: pon 11.3.2013, 15:14
Kontaktovat uživatele:

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od iwonapavlov » pon 11.3.2013, 15:19

sa dáme soľ na jeleňa pred varením alebo počas?????
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od Zdenek41 » pon 11.3.2013, 17:59

Záleží na upravě a stáří.Pokud dáváš zvěřinu odležet do škopku bez mořidla tak se normálně solí.Pokud já dusím tak dávám sůl až v poloměku,jen proto že je už sosík.Lépe se pak vychytává chut.Játra solím až na konec ne,že zhořknou,ale většinou pak jsou tvrdá a kuličkovatá.Vždy se musí počítat s tím,že maso si sůl veme,proto je třeba guláš i ostatní omáčky po rozležení po dnu, dvou vždy chutnější.
pavel.konup
Nový návštěvník
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12.11.2018, 13:56

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od pavel.konup » stř 25.8.2021, 14:04

Dobrý den, trochu mimo téma, ale zaznělo to tu.. brusinky opravdu pomáhají na prostatu? právě řeším že něco na prostatu vyzkouším. Přemýšlel jsem o této bylince https://naprostatu.cz/vrbovka-malokveta/ nemáte zkušenost? ale jestli pomáhají brusinky tak bych zkusil i je.
SoukuM
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: pon 28.9.2020, 7:41

Re: jelení zvěřina

Příspěvek od SoukuM » stř 25.8.2021, 17:05

Brusinky opravdu pomáhají, ale zázraky nečekej, záleží na zdravotním stavu. Stejně tak do určité míry pomáhají i jiné věci, ale jen do určité míry. Spíš navštiv urologa.
9,3x62/8x57JS/7x57R/308Win/270 Win/22 Hornet/9 para/45ACP/10 mm Auto
Odpovědět