jelení zvěřina
jelení zvěřina
Nemáte někdo nějaké dobré recepty z jelení zvěřiny? Teď mám nachystaný kus krkovičky, tak přemýšlím, co z toho vymyslet. Jinak jsem už vyzkoušel nějaké recepty a zvěřina z jelena mi chutnala, ikdyž občas jsem měl takový divný pocit na jazyku. Trochu příchu? a pach prku. Pokud je to jelen ulovený v říji tak to je asi cítit pořád, nebo se to dá nějak odstranit?
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 507
- Registrován: sob 06.1.2007, 1:14
- Bydliště: Forest....
- Kontaktovat uživatele:
Jo z s jelením prkem ve zvěřině je to těžké pořízení
Mléko opravdu funguje ale je třeba jej alespoň jednou vyměnit, tudí? je to poměrně nákladná zále?itost. Jedná-li se ale o jelena který na vrcholu řije tak pomůže snad jen kouzelný proutek.
Při vylouhování v mléce - chceteli potom kus zvěřiny péct v celku je dobré stukturu svalů napíchat lezovákem. Do vzniklích otvorů se potom vloží ?pek/slanina, zelenina, česnek, nebo snítka rozmarýnu.
To mi připomělo situaci kdy mě majitel restaurace kde jsem pracoval požádal abych připravil jelení kýtu kterou dostal darem, klasicky na víně. už když to přinesl do kuchyně věděl jsem že je zle....Byla to kýta ze starého řijného jelena a smrděla jak rasův pytel. Máčel jsem v mléce (množství které jsem na to vypotřeboval bylo jistě dra??í než celá kýta), ?pikoval jsem, přidával jsem skořici, tymián, perník a i kardamon. Nic nepomohlo, ani pes to ne?ral.....
Mléko tedy pomáhá ale jsou monty kdy nepomůže ani máčení ve svědcené vodě.
Po vymáčení a na?pikování je dobré udělat nálev. Rychle orestovat kořenovou zeleninu, přidat zvěřiný bouquet - směs koření na zvěřinu (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn) kdo má rád i česnek - pro zvýraznění chuti vetřít do zvěřiny utřený se solí. když zelenina zesklovatí přidat, trochu hořčice (pro gurmány doporučuji hrubozrný Dijon), zalít vodou a přidat trochu octa a pár plátků citronu bez kůry! Tuto várku nechat přejít varem, vychladnout a poté do ní maso celé ponořit. Maso musý být dobře prosolené - "neslané maso hrozná věc!" říkal náš mistr - nálev se samozřejmě také solí. V nálevu nechávám maso až tři dny, poté zeleninu zcedím a maso na ní peču. Nálev používám na podlévání masa.
ještě jeden dobrý tip - před pečením maso rychle zatáhnout na prudkém ?áru na pánvi ze v?ch stran prostě jen zatáhnout povrch svaloviny. A hurá do trouby.

Mléko opravdu funguje ale je třeba jej alespoň jednou vyměnit, tudí? je to poměrně nákladná zále?itost. Jedná-li se ale o jelena který na vrcholu řije tak pomůže snad jen kouzelný proutek.
Při vylouhování v mléce - chceteli potom kus zvěřiny péct v celku je dobré stukturu svalů napíchat lezovákem. Do vzniklích otvorů se potom vloží ?pek/slanina, zelenina, česnek, nebo snítka rozmarýnu.
To mi připomělo situaci kdy mě majitel restaurace kde jsem pracoval požádal abych připravil jelení kýtu kterou dostal darem, klasicky na víně. už když to přinesl do kuchyně věděl jsem že je zle....Byla to kýta ze starého řijného jelena a smrděla jak rasův pytel. Máčel jsem v mléce (množství které jsem na to vypotřeboval bylo jistě dra??í než celá kýta), ?pikoval jsem, přidával jsem skořici, tymián, perník a i kardamon. Nic nepomohlo, ani pes to ne?ral.....
Mléko tedy pomáhá ale jsou monty kdy nepomůže ani máčení ve svědcené vodě.
Po vymáčení a na?pikování je dobré udělat nálev. Rychle orestovat kořenovou zeleninu, přidat zvěřiný bouquet - směs koření na zvěřinu (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn) kdo má rád i česnek - pro zvýraznění chuti vetřít do zvěřiny utřený se solí. když zelenina zesklovatí přidat, trochu hořčice (pro gurmány doporučuji hrubozrný Dijon), zalít vodou a přidat trochu octa a pár plátků citronu bez kůry! Tuto várku nechat přejít varem, vychladnout a poté do ní maso celé ponořit. Maso musý být dobře prosolené - "neslané maso hrozná věc!" říkal náš mistr - nálev se samozřejmě také solí. V nálevu nechávám maso až tři dny, poté zeleninu zcedím a maso na ní peču. Nálev používám na podlévání masa.
ještě jeden dobrý tip - před pečením maso rychle zatáhnout na prudkém ?áru na pánvi ze v?ch stran prostě jen zatáhnout povrch svaloviny. A hurá do trouby.
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
Re: jelení zvěřina
Zdravím všechny gurmány.
Potřeboval bych nějaký ověřený recept na pečená jelení žebírka.
Jen chci předeslat, že nechci, aby to bylo na jalovci. Vím, že se to tak často dělá, ale já to nějak nemusím.
Šiju to teď horkou jehlou, tak by se hodila rychlá rada.
Děkuji moc,
Pavel
Potřeboval bych nějaký ověřený recept na pečená jelení žebírka.
Jen chci předeslat, že nechci, aby to bylo na jalovci. Vím, že se to tak často dělá, ale já to nějak nemusím.
Šiju to teď horkou jehlou, tak by se hodila rychlá rada.
Děkuji moc,
Pavel
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: jelení zvěřina
Dost záleží na stáří jelena a době lovu,způsobu ošetření.
Ale žebra je potřeba podusit do měka pak lechce bez poklice v troubě opéct.Neni nic horšího jak vysušená od kosti nejdoucí žebírka.
Můj recept jak to mám rád já.Nakrájet po 4 žebrech(nevím velikost) aby se vešly do pekáče,3 až 4 velký cibule na kroužky hrubší.Do žeber vetřít sul opepřit.Podlejt 1/2 litrem vody a dusit do měka.Musí jít vyloupnou kost.Pak sejnout poklici a nechat chytit barvu do červena.Je to jednoduché a chutné.
Do výpeku můžeš přidat trochu másla a dvě lžice borůvkové marmelády a jemně zaprášit hladkou moukou.Pokud to nemáš rád.Jen to zapráš moukou.A pár minut povař.Dobrý je bramborový knedlík,nebo opékané brambory(říkaj jim americké).
Ale žebra je potřeba podusit do měka pak lechce bez poklice v troubě opéct.Neni nic horšího jak vysušená od kosti nejdoucí žebírka.
Můj recept jak to mám rád já.Nakrájet po 4 žebrech(nevím velikost) aby se vešly do pekáče,3 až 4 velký cibule na kroužky hrubší.Do žeber vetřít sul opepřit.Podlejt 1/2 litrem vody a dusit do měka.Musí jít vyloupnou kost.Pak sejnout poklici a nechat chytit barvu do červena.Je to jednoduché a chutné.
Do výpeku můžeš přidat trochu másla a dvě lžice borůvkové marmelády a jemně zaprášit hladkou moukou.Pokud to nemáš rád.Jen to zapráš moukou.A pár minut povař.Dobrý je bramborový knedlík,nebo opékané brambory(říkaj jim americké).

Re: jelení zvěřina
Zdeňku děkuji,
já jsem to právě dělal vždy prakticky stejně jak popisujete. Akorát jsem nedělal ten "majstrštyk" s tím vývarem s brusinkama. Rozhodně to zkusím a už teď vím, že to bude lepší. Minule jsem to právě poprvé dělal s tím jalovcem a řekl bych, že to bylo nejhorší, co jsem kdy dělal. Já mám rád chuť trošku do sladka, takže proto mi to s tou cibulkou asi tak chutná. Dusím vždy tak 3 hodiny a pak na chvíli bez poklice do červena/zlatova. Kosti většinou spadnou dřív, než to vytáhnu:-)
Jen sem říkal, jestli to třeba někdo nezkoušel na medu nebo jinak na sladký způsob, protože to by mě asi taky lákalo.
Protentokrát to bude zase ale s cibulkou a určitě s tou brusinkovou majdou......
Zdraví,
Pavel
já jsem to právě dělal vždy prakticky stejně jak popisujete. Akorát jsem nedělal ten "majstrštyk" s tím vývarem s brusinkama. Rozhodně to zkusím a už teď vím, že to bude lepší. Minule jsem to právě poprvé dělal s tím jalovcem a řekl bych, že to bylo nejhorší, co jsem kdy dělal. Já mám rád chuť trošku do sladka, takže proto mi to s tou cibulkou asi tak chutná. Dusím vždy tak 3 hodiny a pak na chvíli bez poklice do červena/zlatova. Kosti většinou spadnou dřív, než to vytáhnu:-)
Jen sem říkal, jestli to třeba někdo nezkoušel na medu nebo jinak na sladký způsob, protože to by mě asi taky lákalo.
Protentokrát to bude zase ale s cibulkou a určitě s tou brusinkovou majdou......
Zdraví,
Pavel
Re: jelení zvěřina
ale Zdenda dává borůvkovou
já osobně to mám rád jenom s cibulkou a kmínem a troškou rozdrceného koriandru

CZ 550 american 308win.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: jelení zvěřina
Jo jo Leone už borůvkovou na brusinku už mám slabější žaludek,ale na prostatu dobrý.....
Osobně se vůbec nikdo nemusí bát experimentovat jak už s medem či cukrem.Jen je potřeba to vždy pořádně došmáknout tou solí.Ta pohádka opravdu nelže....
Jinak já koriandr můžu to hlavně v uzeným a tymián taky.Moc na maso nejsem spíš omáčka.Rád vařím to jo a pozoruji jak ostatním chutná.Jenže manželka je masožrout a koriandr ne ne ten jí z koření nejede.


Jinak já koriandr můžu to hlavně v uzeným a tymián taky.Moc na maso nejsem spíš omáčka.Rád vařím to jo a pozoruji jak ostatním chutná.Jenže manželka je masožrout a koriandr ne ne ten jí z koření nejede.
Re: jelení zvěřina
takovej frkolík a už přemýšlí o prostatě
a já mám lepší manželku co uvařím to jí chutná






CZ 550 american 308win.
-
- Nový návštěvník
- Příspěvky: 1
- Registrován: pon 11.3.2013, 15:14
- Kontaktovat uživatele:
Re: jelení zvěřina
sa dáme soľ na jeleňa pred varením alebo počas?????
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: jelení zvěřina
Záleží na upravě a stáří.Pokud dáváš zvěřinu odležet do škopku bez mořidla tak se normálně solí.Pokud já dusím tak dávám sůl až v poloměku,jen proto že je už sosík.Lépe se pak vychytává chut.Játra solím až na konec ne,že zhořknou,ale většinou pak jsou tvrdá a kuličkovatá.Vždy se musí počítat s tím,že maso si sůl veme,proto je třeba guláš i ostatní omáčky po rozležení po dnu, dvou vždy chutnější.
-
- Nový návštěvník
- Příspěvky: 6
- Registrován: pon 12.11.2018, 13:56
Re: jelení zvěřina
Dobrý den, trochu mimo téma, ale zaznělo to tu.. brusinky opravdu pomáhají na prostatu? právě řeším že něco na prostatu vyzkouším. Přemýšlel jsem o této bylince https://naprostatu.cz/vrbovka-malokveta/ nemáte zkušenost? ale jestli pomáhají brusinky tak bych zkusil i je.
Re: jelení zvěřina
Brusinky opravdu pomáhají, ale zázraky nečekej, záleží na zdravotním stavu. Stejně tak do určité míry pomáhají i jiné věci, ale jen do určité míry. Spíš navštiv urologa.
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP
Re: jelení zvěřina
Je maso z říjného kusu poživatelné? Jsem z honitby, kde jelení zvěř nežije a nikdo s kolegu mi nedokazal odpovědět