Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování
- fesoj
- Zkušený diskutér
Re: Předávání úlomku
V Myslivosti č.1/2014 vyšel celkem zajímavý, grafy doplněný článek "Slovitelnost kun a tchoře". Jedné se vlastně o statistiku, uvádějící množství obou druhů kun a tchoře tmavého, ulovených na Pardubicku v rozmezí 20 let se vztahem k typům honiteb /polní, lesní, smíšené/. A tohle je právě ten případ, kdy je výraz "slovitelnost" na místě. Sice byl se dal jednoduše nahradit slovem "úlovky", ale nemyslím, že by slovo "slovitelnost" bylo nějakou chybou.
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Administrátor
Ani zde to není zcela košér. Když už připustím, že se něco sloví, tak slovitelnost by měla vyjadřovat obtížnost lovu a ne počet ulovených kusů. Např. slovitelnost rybníku vyjadřuje obtížnost s jakou se rybáři dostávají k úlovku. To ,že je to v Myslivosti ještě neznamená, že je to správně.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Fesoj
Já si myslím, že právě v takovémto případě by se dalo bez konfliktu s mysliveckou mluvou použít slovo "ulovitelnost" což by samo o sobě naznačovalo, že ne každý lov některého konkrétního druhu zvěře je snadný, některý druh se loví obtížněji a ne až tak často je tedy úspěšný.... atd.

Já si myslím, že právě v takovémto případě by se dalo bez konfliktu s mysliveckou mluvou použít slovo "ulovitelnost" což by samo o sobě naznačovalo, že ne každý lov některého konkrétního druhu zvěře je snadný, některý druh se loví obtížněji a ne až tak často je tedy úspěšný.... atd.
Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování
tak jsem dneska viděl nějaké fotky přijímání a místo tesáku? poklepávali hlavňovým svazkem dvojky - nějaká místní úprava nebo se to dělá?
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Taky už jsem to někde viděl, ale asi bych to dal na roveň klekání nad zvěř a švihání po zadku. Prostě to tak někdo dělá, ale je to tak ojedinělý, že bych tomu nepřikládal větší zájem.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Ale také jsem se setkal s tím, že na mysliveckém pohřbu mého spolužáka šel za autem s rakví jako první, ještě před rodinou, myslivec, který měl přes ruku zlomenou brokovnici ozdobenou výrazným černým flórem. V žádné myslivecké literatuře jsem se o tom nedočetl, ale vypadalo to moc hezky a hned po obřadu nám uplakaná maminka děkovala za vzorné uspořádání pohřbu - samozřejmě že nechybělo troubení a čestné salvy, ale to by mělo být běžné.
Fesoji to je ale o něčem jiném Petr píše o pasování hlavňovým svazkem.Pasování je pouze tesákem a hotovo a to plácání po zadku lískovkou a válení po zvěři je trapárna k tomu bych se nikdy nesnížil
CZ 550 american 308win.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Ano, odbočil jsem od momentálně probítaných a kritizovaných zvěrstev - ale vlákno je o tradicích a v souvislosti s tím jsem si vzpomněl na to, že brokovnice - v rámci tradic - se dá použít i mnohem důstojněji, než mlátit s ní někoho při "pseudopasování" přes prdel.
Nezapomeňte,že mrak tady těch "tradic" je převzatých ze zahraničí.
To ležení přes zvěř a mydlení přes řiť je v Maďarsku běžně používané,myslím, že i v Rakousku.
To ležení přes zvěř a mydlení přes řiť je v Maďarsku běžně používané,myslím, že i v Rakousku.
vždycky se pasovalo tesákem nebo loveckým mečem http://www.youtube.com/watch?v=qh4BAUTOCYo to blahopřání od další lovců na konec beru ale tohle pasování násadou od lopaty je hrůza http://www.youtube.com/watch?v=dsIRjja9ya8
CZ 550 american 308win.
-
- Zkušený diskutér
Leon> masakr....
Osobně si myslím, že s tou brokovnicí apod., což je řekl bych rozšířenější, než se může zdát, to vzniklo tím, že řada lidoloveckých kolegů neviděla tesák ani zdálky, tak z improvizace vymysleli tyhle hovadiny.
Osobně si myslím, že s tou brokovnicí apod., což je řekl bych rozšířenější, než se může zdát, to vzniklo tím, že řada lidoloveckých kolegů neviděla tesák ani zdálky, tak z improvizace vymysleli tyhle hovadiny.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Souhlas, jedině tesák... A to druhé video?
Hnus velebný pane...

Motivační citát pro tento den:
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Nechci to vyplácení či pasování nijak obhajovat, ale bylo i na území ČR běžné. Nezapomeňme, že naše mysl. tradice vycházejí z tradic R-U mocnářství. Pasování na lovce zvěře se provádělo také způsobem kdy pasovaný byl položen přes ulovený kus a pasován přes zadnici lískovým prutem ( údajně si ho měl i ponechat na památku) nebo praxi. O brokových hlavních jsem nic neslyšel zřejmě jde jen o nějakou českou mutaci. Stejně, ale byly také trestány myslivecké prohřešky.
Fotografie tohoto pasování mám i v nějaké Stráží myslivost z 30-tých let a Myslivecké ročence z roku 1967? Tam to pasování provádějí zaměstnanci LČR. Jinak v Maďarsku, Rakousku a na Slovensku se s touto tradici setkáte i dnes.
Proto si také myslím, že tradice by měly být do jisté míry věcí živou a svým způsobem se také vyvíjet. Ono to naše současné pasování tesákem je asi nejkultivovanější.
Fotografie tohoto pasování mám i v nějaké Stráží myslivost z 30-tých let a Myslivecké ročence z roku 1967? Tam to pasování provádějí zaměstnanci LČR. Jinak v Maďarsku, Rakousku a na Slovensku se s touto tradici setkáte i dnes.
Proto si také myslím, že tradice by měly být do jisté míry věcí živou a svým způsobem se také vyvíjet. Ono to naše současné pasování tesákem je asi nejkultivovanější.
No právě že vycházející z tradic R.U. Tak že těžko uvěřit tomu že by se tenkrát někdo válel po zvěři a mlátil ho někdo násadou od lopaty
CZ 550 american 308win.
třeba ta násada byla z lískového dřeva... 

Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06