nový Mauser M12
-
- Zkušený diskutér
Re: nový Mauser M12
V paměti mi straší jakási odolnější "černá nitridace" ale Google mi to taky "jednoduchým hledáním" nepotvrdil 

Pufr
V originál prospektech (alespoň v anglické verzi) není o povrchové úpravě ani zmínka, což je podezřelé, protože v případě nějaké lepší povrchovky se obvykle výrobce nezapomene pochlubit, ale zde: http://www.zbrane-strelivo-optika.cz/pr ... ovnice/292 uvádí černou nitridaci.
Berte prosím s rezervou,ale brácha jí měl v ruce v prosinci a tvrdil,že je na ní povrchovka jako na Blaseru.Problém je,že se byl podívat na na Helixe a Mausra mu Hermann vrazil do ruky.Po zkoušce pojistky o něj stratil zájem a moc to nestudoval.
Nechtěl bych se plést, to je jasné, ale myslím, že terminus technikus "černá nitridace" je p..ovina. Někdo si nedal moc práce s překladem, nebo mu až tak nešlo o obsah a napsal to tak, aby to vypadalo důležitě.
Mauser M12 jsem v ruce měl a byl normálně brünierován (alkalicky černěn).
Vše bylo na flintě tak jak má - jako od Mausera.
Mauser M12 jsem v ruce měl a byl normálně brünierován (alkalicky černěn).
Vše bylo na flintě tak jak má - jako od Mausera.

Kodiak1 píše:Nechtěl bych se plést, to je jasné, ale myslím, že terminus technikus "černá nitridace" je p..ovina. Někdo si nedal moc práce s překladem, nebo mu až tak nešlo o obsah a napsal to tak, aby to vypadalo důležitě.
Proces "černé nitridace" se používá pod názvem ARCOR – technologie SURSULF (technologie nitridování v solné lázni) s následnou
specielní oxidační lázní (OXYNIT) s leštěním nebo bez něho, a s re-oxidační technologiív solné lázni, kombinovanou s impregnací na bázi polymeru. Používá se za účelem zušlechtění Fe materiálů, a to především vytvrzení povrchu, získání vysoké houževnatosti materiálu, kluznosti – problémy otěru a zadírání, únavy, korozi, odolnosti a efektivního vzhledu černé lesklé barvy. Konec citátu

To ovšem není illaflon či mannox... že?
Tak jak jej známe od Mannlicherů classic a SM12, M03, blaserů apod. V prvé řadě kvalitní antikoro povrchová ochrana.
Tak jak jej známe od Mannlicherů classic a SM12, M03, blaserů apod. V prvé řadě kvalitní antikoro povrchová ochrana.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Děkuji Bone za vysvětlení termínu. Přiznávám, že mě to obohatilo a ještě se na to podívám, třeba najdu i nějakou tu českou firmu, která se tomu věnuje. Jak je vidět, v práci jsem zkostnatěl a unikly mi nové trendy v tepelném zpracování
.

-
- Zkušený diskutér
2Kodiak - zeptej se třeba v Uherském Brodě, co je to černé na povrchu ,majoritní části produkce CZ 75 a P07 Duty 
Omluva za OT

Omluva za OT

Pufr
To Pufr - děkuji za nasměrování, ale nemyslím, že bych posílal věci k tepelnému zpracování do CZUB. Přes to že mají i nezbrojní produkci a lze si tam nechat ledacos udělat, tak asi nebudou dostatečně operativní a to je to, co v je v dnešní době dost důležité.
Ps.: Aby ses nemusel omlouvat za OT, můžeš použít SZ
Ps.: Aby ses nemusel omlouvat za OT, můžeš použít SZ

Tak jsem se to snažil najít v US e-obchodech, všude uvedeno "Blued", nebo "dark blued" -což je označení z angličtiny pro klasické např. alkalické černění. Ani zmínka o illaflonu který používá mauser na M03. Je možné, že by na US trh šly, v důsledku nižší ceny, M12 černěné a jinam nitridované?
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš mi laskavě vysvětlit , tak abych to pochopil, proč hledáš po jakých-si US obchodech a kdejakých fórech odpověď kterou jsi už dostal ? Včetně pozvání aby ses přijel podívat sám .Je to nějaká typická snad úchylka internetových harcovníků? Pravděpodobně doopravdy nic kupovat nechceš , ale budeš o tom sáhodlouze a všude možně psát. Takovému počínání fakt nerozumím. Přijde mi normální, že pokud něco doopravdy chci, tak za tím jdu. Pokud to nechci, tak mně to nezajímá a nepindám o tom. PS. MAUSER M 12 má povrchovou úpravu černou nitridací. Úplně stejnou jako má M03. DIXI. Nitridace existuje také v jiných barvách. Třeba napohled zlatá, zelená, modrá. Pokud se nemýlím, je to česká technologie. Údajně se v česku touto povrchovou úpravou opatřují všechny pistole Glock. Ve Zlíně je Kalírna Chytil , kde se tato černá-uhlíková nitridace už roky běžně dělá. Buďto jako Karbonitridace= Tenifer v tekuté lázni ( modifikace Q,OP, OPQ ) Dál existuje Nitridace v plynové peci ( čpavek + kyanid nebo jiný nositel uhlíku) . Přednosti nitridace: Tvrdost, otěruvzdornost, nekoroduje povrch. Tloušťka Nitridace je v řádech mikronů a na rozdíl od alkalického černění se tenifer „zažere“ do hostitelského materiálu. Není to nijak zásadně dražší technologie než alkalické černění. Koncern BLASER jagdwaffen má svoji novou nitridační linku v Issny. Tohle by laikům mělo stačit. Podrobně popisovat chemické a fyzikální procesy Nitridace/ Teniferace v závislosti na materiálech a teplotách zde nemá cenu , a prakticky by ti to taky k ničemu nebylo.Zbrojovák píše:Tak jsem se to snažil najít v US e-obchodech, všude uvedeno "Blued", nebo "dark blued" Ani zmínka o illaflonu který používá mauser na M03. Je možné, že by na US trh šly, v důsledku nižší ceny, M12 černěné a jinam nitridované?
Jo, už jsem ti poděkoval za tvůj čas, nicméně jsi jen jeden zdroj a já jsem zvyklý si info ověřit, to že se tě to dotklo je tvůj problém
Kdybych nechtěl časem M12 kupovat, tak se o ni nezajímám.
Nahoď prosím odkaz na nějaký materiál výrobce, který podloží tvé tvrzení. A bylo možná lepší trochu změnit tón jednáš li se svými potenciálními zákazníky, nemyslíš? Tenhle názor tu už vícekrát proběhl, takže nejsem sám.

Nahoď prosím odkaz na nějaký materiál výrobce, který podloží tvé tvrzení. A bylo možná lepší trochu změnit tón jednáš li se svými potenciálními zákazníky, nemyslíš? Tenhle názor tu už vícekrát proběhl, takže nejsem sám.
-
- Zkušený diskutér
Na stánku Mauser mi na otázku k povrchové úpravě M12 pracovník firmy sdělil, že povrch ocelových dílů M12 je alkalicky černěný. Rozdíl oproti M03 je v předchozí úpravě, kdy díly M03 jsou "pískované" - by po nitridaci byly krásně sametové, kdežto M12 je otryskáván skleněným granulátem - perličkami - by byl povrch uzavřený, případně možná zhutněný, což prý korozivzdornost rovněž ovlivňuje pozitivně. Důvodem absence nitridování na M12 je údajně cena této úpravy. Na otázku, zda to není spíš marketingový zásah - obava z kanibalizace úspěšného, prémiového modelu jeho mladším, levnějším "sourozencem", pán říkal, že nikoli, že důvodem je skutečně cena povrchové úpravy 

Pufr
Pufře díky za vznesení dotazu. Čili myslel jsem si to, ze snímků je to patrné. Taky kdyby tam ilaflon byl, dali by to u Mauserů marketingově patřičně v plén.
Tím je pro mě téma M12 uzavřeno.
Panu Sentivanimu nebo myslivcimildovi vzkazuji, aby si svá tvrzení a moudra nejprve ověřil, než je vydá za oficielní. A na svých Webovkách dále neobelhával zájemce.
Děkuji
Jinak k dnešnímu dni už ji v nabídce raději nemá;-)
Tím je pro mě téma M12 uzavřeno.
Panu Sentivanimu nebo myslivcimildovi vzkazuji, aby si svá tvrzení a moudra nejprve ověřil, než je vydá za oficielní. A na svých Webovkách dále neobelhával zájemce.
Děkuji
Jinak k dnešnímu dni už ji v nabídce raději nemá;-)