A at vám to padá dál.Hlavně jde o to neběhat a nehledat
7x57, 7x57R
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: 7x57, 7x57R
No tak já už mlčím
Akorát se chci zeptat Meopta už vyrábí 8/56?
Vyzkoušíme a uvidíme.
-
BwanaHunter
- Zkušený diskutér
Nechtěl jsem do téhle debaty moc zasahovat, ale nějak mi to nedá. 7x57 mám něco nastříleno, v dobách, kdy byla jen Vlašim, jsem tedy střílel 9g SP na všechno, protože ranivost byla dle mé zkušenosti o dost lepší, než u 11,2g, která byla poměrně tvrdá, laborace v 7x57 jí nesvědčila, nedeformovala se a účinek nebyl podle mých představ. To by korespondovalo se Zvířetem v tom, že to nerozbíjí a "chová se jako celoplášť". Ale že by to po komoře (plíce) zůstávalo na fleku, to jsem tedy ani náhodou nezaznamenal. Černá i vysoká odbíhala, a po 11,2g dokonce výrazně dál, než po 9g, bez barvení, a ani značení nebylo ono. 9g dle mého výrazně lepší. Dnes, když je zcela jiný výběr, střílím ze 7x57 Hornady SST. Tahle poměrně měkká střela podle mě 7x57 vyloženě svědčí.
Zvire> pokud bys se zvětšením puškohledu 7x na 50m nemohl trefovat mouchy na terči, bylo by to skoro smutný ne?
Norman> "Na té nižší komoře něco bude." Co se takhle podívat na anatomii zvěře, když jí chci zabíjet
Zvire> pokud bys se zvětšením puškohledu 7x na 50m nemohl trefovat mouchy na terči, bylo by to skoro smutný ne?
Norman> "Na té nižší komoře něco bude." Co se takhle podívat na anatomii zvěře, když jí chci zabíjet
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
kopov.c
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To BwanaHunter,když to tady tak čtu,tak jestli voni neříkají komora tomuhle
http://img9.rajce.idnes.cz/d0903/4/4540 ... .jpg?ver=0 Když jsme u té anatomie,tak tady chyběl kousek a těžko by se našlo 
-
BwanaHunter
- Zkušený diskutér
Pokuď je mi známo, tak Meopta s pevným zvětšením dělá jen max. 7x56. Ale nevím jestli se nechystají dělat r2ku v 8x56 zvětšení?!
U SPCE 11,2g se mi někdy stává při plném zásahu kosti, že se slíkne plášť a najdu střepiny!
U SPCE 11,2g se mi někdy stává při plném zásahu kosti, že se slíkne plášť a najdu střepiny!
"Z"tka 7x57, SB 2,5-10X56 - CZ550FS 243w, Sw Z6 2,5-15x56 - 452ZKM 22wmr - ZH 304 7x57R/12 + 12/12 + 16/16 + 7x57R/7x57R
Ak by si to mal nahodou prilis daleko, tak ti trosku napoviem. Zdenek naraza na to, ze mas Meoptu 8x56 vo vlastnom podpise, hned vedla Zetky 7x64. Co nielen v Zdenkovi evokuje dojem, ze mas na tej flinte predmetny puskohlad zaveseny.....

458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Má chyba a omluva!
"Z"tka 7x57, SB 2,5-10X56 - CZ550FS 243w, Sw Z6 2,5-15x56 - 452ZKM 22wmr - ZH 304 7x57R/12 + 12/12 + 16/16 + 7x57R/7x57R
Mi tahle sedma nefungovala nijak oslnivě s žádným střelivem, ani tím nejdražším proklamovaným. Nalovil jsem s ní za ta léta stovky různé zvěře vč. oborní mufloní a dančí. U mufloní běžně odskok po komoře i přes 100m, bez barvy a značení. Rws id a hmk. Takže jsem přešel na 8mm a více, kde vnímám silné zlepšení účinků- stopefektu i barvení.
S spce v 8x64s jsem zažil dostřel lončáka na hlavu, ze spodu od sanice a ven čelem (odkazoval na boku dost silně, takže jistota) kdy to byla fakt dírka- dírka a plášť jsem našel metr za hlavou. Vevnitř to ale musel být masakr, ale lebka byla vcelku. S 458win to bývalo přesně naopak, u selete půl hlavy pryč a střela sp voodleigh celá a v hřibu v zemi.
S spce v 8x64s jsem zažil dostřel lončáka na hlavu, ze spodu od sanice a ven čelem (odkazoval na boku dost silně, takže jistota) kdy to byla fakt dírka- dírka a plášť jsem našel metr za hlavou. Vevnitř to ale musel být masakr, ale lebka byla vcelku. S 458win to bývalo přesně naopak, u selete půl hlavy pryč a střela sp voodleigh celá a v hřibu v zemi.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Motolada - naprosto vážně. Ale pro někoho je problém plíce vůbec trefit.
Mimochodem to opěvované přestřelení cévních svazků a aorty - sele 50kg, rána šla přesně mezi srdce a plíce, barvy jako z konve, sele přesto odběhlo 50m z nástřelu. A to bylo stříleno z 308. Mezi srdcem a plícemi nezbylo nic, a sele přesto šlo takový kus.
Ale nic nelze zevšeobecnit. Co kus a rána, to jiná reakce.
Nicméně s 11,2 SPCE jak jsem psal - používám do 100m a s účinkem spokojenost. Kolega začal předloni střílet stejně, jen používá 9,1g SP. Po zásahu v plicích díra a hematom cca 6-12cm. Vše na nástřelu nebo do 20m. Ročně loví 10-15 prasat.
Důležité je prostřelit oba plicní laloky. Takže šikmá rána či rána pod větším úhlem není ideální.
Mimochodem to opěvované přestřelení cévních svazků a aorty - sele 50kg, rána šla přesně mezi srdce a plíce, barvy jako z konve, sele přesto odběhlo 50m z nástřelu. A to bylo stříleno z 308. Mezi srdcem a plícemi nezbylo nic, a sele přesto šlo takový kus.
Ale nic nelze zevšeobecnit. Co kus a rána, to jiná reakce.
Nicméně s 11,2 SPCE jak jsem psal - používám do 100m a s účinkem spokojenost. Kolega začal předloni střílet stejně, jen používá 9,1g SP. Po zásahu v plicích díra a hematom cca 6-12cm. Vše na nástřelu nebo do 20m. Ročně loví 10-15 prasat.
Důležité je prostřelit oba plicní laloky. Takže šikmá rána či rána pod větším úhlem není ideální.
-
kopov.c
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To Buttler,aby to po průstřelu plic zůstávalo a to pravidelně v ohni není reálné.Jak tu psal třeba Zdenek u tohohle zranění chvilku trvá než se vůbec projeví.A to nemluvím o vitalitě černé zvěře.
No tak to není reálné. No a co ? Je mi to jedno.
Pro mě je podstatné, že mi to takhle reálně padá a nepotřebuji žádného kopova sebou.
Padá to reálně i kolegovi a dalším.
Tak nad tím reálně dále přemýšlej a hledej důvody, proč to není reálné. Zatím jsi nenapsal proč to reálné podle tebe není.

Pro mě je podstatné, že mi to takhle reálně padá a nepotřebuji žádného kopova sebou.
Padá to reálně i kolegovi a dalším.
Tak nad tím reálně dále přemýšlej a hledej důvody, proč to není reálné. Zatím jsi nenapsal proč to reálné podle tebe není.
-
kopov.c
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Třeba su blbej,ale na štěstí nejsu sám
http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotogr ... :3/152899/
kopov.c píše:To Buttler,aby to po průstřelu plic zůstávalo a to pravidelně v ohni není reálné.Jak tu psal třeba Zdenek u tohohle zranění chvilku trvá než se vůbec projeví.A to nemluvím o vitalitě černé zvěře.
To by som súhlasil, po plúcnej rane zostane v ohni srnčie ( nieje pravidlo ), po týchto ranách to odchádza , ale nie ďaleko a je minimálne poškodenie zveriny. To platí aj u o mnoho vykonnejšich kalibrov.
Na oheň podľa mňa treba narušiť buď - pohybový aparát ( velké klby , obe lopatky ...) - nervovú sústavu . Pre 100% -nu účinnosť.
Aj z rozstreleným srdcom vie ísť zver aj 100-200 m .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
To je Buttlerovo?Ty si boreckopov.c píše:Třeba su blbej,ale na štěstí nejsu sámhttp://www.myslivost-lovectvi.cz/fotogr ... :3/152899/
No já tím lovil 13let a když se jednou zaseknu tak mě nikdo nepřesvědčí že je to supr náboj.
O plicích si myslí své,proto jsem se ptal a jak je vidět víme odkud vítr fouká.
Mě už to je jedno ale nejvíc mě sere,že tito zapřísáhlí zabedněnci si budou mlet furt to svoje a přitom ví jaká je realita.Pak si totu přečte začátečník a hurááá valí se slávou pro krabičku dreků a stráví kus života trápením.
Stalo se mi párkrát, že kus vysoké nebo černé zůstal v ohni se zásahem plícních laloků či plic a aorty, ale píšu párkrát! V devadesáti případech ze sta se kus někam pohne, pokud je s dobrou barvou do 30ti - max50ti metrů hodnotím to jako dobrý účinek.
Zažil jsem případ kdy lončák po sedmě a 11,5gID odběhl asi 60m s přestřelenýma oběma lopatkama a to celé v 60cm prašanu, pod který zaplul, takže jsem jej hledal pohmatu
Jiný případ, stejné střelivo a ráž, dva lončáci na lesní cestě, noc a sníh, střílím na komoru, těsně za plec, na nástřelu jen střiž, čitelná barva až po 20ti metrech, kus 120m ze svahu dole zhaslý. Vidno že padl v běhu, bez odkazování. Průstřel obou plic, nad aortou.
Zažil jsem případ kdy lončák po sedmě a 11,5gID odběhl asi 60m s přestřelenýma oběma lopatkama a to celé v 60cm prašanu, pod který zaplul, takže jsem jej hledal pohmatu
Jiný případ, stejné střelivo a ráž, dva lončáci na lesní cestě, noc a sníh, střílím na komoru, těsně za plec, na nástřelu jen střiž, čitelná barva až po 20ti metrech, kus 120m ze svahu dole zhaslý. Vidno že padl v běhu, bez odkazování. Průstřel obou plic, nad aortou.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s