Myslivecké zážitky
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak přidám svůj zá?itek ze sobotního úplňku.
V sobotu večer jsem šel na čekanou na jedno ze svých oblíbených míst do Záchlumí. Je to místo, které je do podkovy obehnané lesem a v čelní straně opticky ukončené horizontem. Uvnitř prostoru hospodaří soukromý zemědělec, který nám sice dělá zle ohledně škod od čuníků, ale na druhou stranu hospodaří jak má. V prostoru jsou tři pole rozdělené od sebe pásy jetelotrávy a i mezi poli a lesem je asi padesátimetrový neobdělávaný pás. Pod mohutným dubem 40m od kazatelny je navíc vnadiště. Pro to všechno tedy jistě pochopíte, proč je mi to místo tak sympatické..
Loni jsem na tomto místě střelil 3 vysloveně průběrné srnce a letos už se mi povedl jeden paličkáč a jedna liška. Začátek večera mi zpestřovalo srnčí. Krom jiného nadějný roček (?pičák cca 15cm s náběhem na vidláka na levé lodyze) a nádherný ©esterák 4-5 let jeho? odhaduju na na medaili.. Postupně dohopkali 4 zajíčci a to je na naší honitbu opravdu něco. Kochal jsem se pohledem na zvěř a cítil jsem, že snad i moje chovatelské zásahy k tomuto stavu pomohly. Náladu mi zkazila až procházející kočka (1km od vesnice).
V deset hodin se ozvalo srnčí bekání a postupně se vlnou neslo blí? a blí?.. To už ale byla poměrně tma a Měsíc za lesem. Pohyb a případný druh zvěře jsem tak zjiž?oval jen po sluchu. když už po jedenácté začalo být pomalu vidět, proběhla mi pod kazatelnou liška. Postupně přišla i druhá a provokativně mi chodily od 10 do 100m od kazatelny. Měsíc začal vylézat, ale nejprve ne?lo střílet díky stínu od obilí a poté mě měsíc oslňoval tak, že ne?lo přes puškohled ani koukat. Situace se změnila těsně před půlnocí a tak noční klid přeru?ila rána přesně v 0:00. Po ráně zůstal na nástřelu ve vzdálenosti 45m le?et letošní lišáček.
Čuníků jsem se tedy nedočkal, ale i tak jsem odcházel stoprocentně spokojen.. Tak tolik ode mě. O.P.
Loni jsem na tomto místě střelil 3 vysloveně průběrné srnce a letos už se mi povedl jeden paličkáč a jedna liška. Začátek večera mi zpestřovalo srnčí. Krom jiného nadějný roček (?pičák cca 15cm s náběhem na vidláka na levé lodyze) a nádherný ©esterák 4-5 let jeho? odhaduju na na medaili.. Postupně dohopkali 4 zajíčci a to je na naší honitbu opravdu něco. Kochal jsem se pohledem na zvěř a cítil jsem, že snad i moje chovatelské zásahy k tomuto stavu pomohly. Náladu mi zkazila až procházející kočka (1km od vesnice).
V deset hodin se ozvalo srnčí bekání a postupně se vlnou neslo blí? a blí?.. To už ale byla poměrně tma a Měsíc za lesem. Pohyb a případný druh zvěře jsem tak zjiž?oval jen po sluchu. když už po jedenácté začalo být pomalu vidět, proběhla mi pod kazatelnou liška. Postupně přišla i druhá a provokativně mi chodily od 10 do 100m od kazatelny. Měsíc začal vylézat, ale nejprve ne?lo střílet díky stínu od obilí a poté mě měsíc oslňoval tak, že ne?lo přes puškohled ani koukat. Situace se změnila těsně před půlnocí a tak noční klid přeru?ila rána přesně v 0:00. Po ráně zůstal na nástřelu ve vzdálenosti 45m le?et letošní lišáček.
Čuníků jsem se tedy nedočkal, ale i tak jsem odcházel stoprocentně spokojen.. Tak tolik ode mě. O.P.
-
- Zkušený diskutér
Poděkování.
Uspěšným lovcům přeji "Lovu zdar" a jinak "Lovu dík"!
Srnec
V neděli ráno v 05:30, srnec paličkář, stříleno 7x57 SP 9.0g, po ráně srnec odskočil z cesty do pole asi 3 metry a tam zůstal, vstřel jak je vidět je dobře umístěn ale chytlo to o žebro a uvnitř to změnilo směr a poměrně dost poničilo trávník, střela vylítla kousek před zadní kýtou, srnec měl vyvržený a bez hlavy 11kg. Já jsem seděl na posedu asi 300 metrů dál, vyděli jsme na strniště na kterém sem celkově napočítal asi 5 lišek (500m-1km ode mě) když sem v pondělí ráno čekal na tom strni?ti přišla mi jen jedna ale celou dobu za ní byly baráky vesnice takže sem nestřílel, v utery rano už nepřišla žádná.

V neděli ještě porazilo u nás auto srnce, byl to velmi pěkný a nadějný srnec...

V neděli ještě porazilo u nás auto srnce, byl to velmi pěkný a nadějný srnec...
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
Tak můj zá?itek z pondělního rána.
jelikož si táta vzal dovolenou, tak jsme se navzájem donutili ráno vztat. Víte jak to je, prostě takové malé psychycké ?tengrování, aby ten dotyčný vstal, aby tomu druhému ukázal, že vstal
No hned ráno jsem tu?il, že můj zdravotní stav se opět připomene. "Ale co," řek jsem si, "kdybych se měl díva na každou prkotinu, tak se nikam nedostanu." Tak jsme vyrazili a já si sed na posed u ječmenu a kukuřice, které?to jsou ohraničeny palachem. A v tom to začalo. Stav se projevil a i přes rutinní konzumaci prážků se dostavilo kýchání a .... No prostě to co se na posed hodí
Byl jsem docela naštvaný. V tom za mnou v dáli projelo auto, které vypla?ilo již mnou vypla?ené prase a to mi prosvi?tělo přes zmíněné plodiny. Maximálně jsem stih zdvihnout flintu a odjistit
. Naštván jsem se zbalil a šel šoulat. Náhle jsem uviděl kunu. Tak jsem ju na sucho zkusil, jak mám pevnou ruku a popřál ji klidného ?ití. Jdu dál po vojenské asvaltce obklopené lesem a vidím, jak se k ní blí?í kus srnčího. Strhávám flintu a čtu pomocí optiky. Zjiž?uji postupně, že je to srnce (krátká hlava a slecha). Náhle vidím, je to paličkář, odjiž?uji a čekám na dobré postavení. V tom srnec několik skoky skočí do prostřed asvaltky a stojími na plocho. Fantasticky na rána, bohužel se to nedalo, protože bylo zde ryziko odrazu od asvaltu. Chvíli jsme na se na sebe dívali a poté srnec s bekáním odbíhá.Vzhledem k tomu, že se blí?í říje, tak to není nejlepší. Ale co u?. Tak jsem na něj zvolal "Snad někdy příště" a šel jsem pryč.
No tak co na to říkáte. Pln dojmů a vcelku i zklamání jsem jel dom. Ale o tom tam myslivost je!
jelikož si táta vzal dovolenou, tak jsme se navzájem donutili ráno vztat. Víte jak to je, prostě takové malé psychycké ?tengrování, aby ten dotyčný vstal, aby tomu druhému ukázal, že vstal

No tak co na to říkáte. Pln dojmů a vcelku i zklamání jsem jel dom. Ale o tom tam myslivost je!

CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70