palkopal> Působím ve 3 honitbách, z toho v jedné nějakou tu desítku let, a popsané problémy taky neznám, chodím já i ostatní po celé honitbě kde zrovna chci a zcela bez problémů. Logicky je dobré se domluvit, kdo kam půjde, protože pro každého je otrava, když mu tam někdo přijde plašit zvěř, ačkoliv ani tomu se někdy každý nevyhne. A musím říct, že tyhle problémy jsme u nás neměli ani za onoho minulého režimu, kdy ještě pamatuji velké honitby po "trochu" nuceném slučování sdružení, kdy náš revír měl něco kolem 4tis. ha. I tenkrát lovil každý v celém revíru, pokud chtěl. (Někteří strejdové stejně konzervativně chodili na ten svůj oblíbený plácek

.
Jinak někde jsi tady psal, že jsi v myslivosti dosáhl nejvyššího vzdělání a pracoval jsi ve státní správě myslivosti. Nemyslím to urážlivě, ale při čtení tvých příspěvků, zvláště posledních, zůstávám s otevřenou pusou a mám pocit, že jsme asi chodili do úplně jiné školy. Výměra honitby nemusí odpovídat potřebám zvěře???

Já bych to tedy rozšířil na to, že celý systém mysliveckého hospodaření, plánování atd. musí odpovídat biologickým nárokům zvěře, ale souvisí s tím i tvorba hranic honiteb jejich rozloha, které by měly respektovat krajinné uspořádání a další vlivy, a ne hranice katastrů nebo majetkových celků. Zvěř nepotřebuje myslivce a obejde se bez nich? Protože tu byla dávno před námi... To sice byla, ale vážně se dnes obejde bez člověka? V dnešní "moderně" obhospodařované kulturní krajině?
Vlastník by se měl dobrovolně rozhodnout, jestli na svých pozemcích chce provozovat myslivost? Asi podle toho jak se vyspí... A co se bude dít, když se - řekněme - třeba půlka majitelů pozemků v republice rozhodne, že žádnou myslivost nechce? Říkám žádnou... O zvěř se nikdo nijak starat nebude, prasata se budou vesele množit, sežerou vše ostatní, způsobí ultraškody a nakonec začnou hynout sami od sebe na africký mor nebo jinou veselou záležistost? Dával jsi v té škole pozor?
Já se pořád snažím pochopit, co těm vlastníkům vlastně tolik vadí. U nás naštěstí žádné výraznější problémy mezi sebou nemáme. Vždyť nic ani dnes vlastníky nenutí, aby honitbu pronajímali, když nechtějí a je řada HS, které se rozhodly nepokračovat loni v nájmech a pustili se do obhospodařování honitby na vlastní triko. Proti tomu samozřejmě nic, to je jejich právo a jejich majetek.
Povinnost vlastníků pozemků zajistit na svých pozemcích kvalitní myslivecké obhospodařování zvěře není žádné násilí, stát určuje nejrůznější povinnosti. A pak by mělo být opravdu už jen na nich, jestli honitbu pronajmou, a budou mít další příjem, a nebo jestli to zajistí vlastními silami. Pokud nezvládají, nechť si najmou. A když nezajistí, jako každý dostanou pokutu a za dozoru státního orgánu zajistí nápravu na svoje náklady.
Nicméně všechny teorie i dobře míněné nápady (což třeba oblasti chovu jsou) zkrachují na tom, že jsme v Čechách, kde každý na všechno dlabe. Vážně jsi tak naivní, že věříš, že počet vydaných plomb všude determinuje, kolik se jaké zvěře ve skutečnosti uloví?
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.