NAHÁŇKY-zbraně, střelivo, zaměřovače.

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
kojot
Zkušený diskutér

Re: NAHÁŇKY-zbraně, střelivo, zaměřovače.

Příspěvek od kojot »

lovec píše: mlady panko striela rocne okolo 500ks diviacej zveri ....
Kdyby to měl sám vytahat, vyvrhovat, věšet, bourat a rozvážet po členech, tak by ho to jistě rychle přešlo. :lol: :lol:

Jinak tyto videa z Maďarska probíhají převážně v oborách a obůrkách, kde jsou chována prasata ve velkém množství jen za tímto účelem. Po několikadenním natáčení začíná precizní práce střihačů, která dovede střelecký um k dokonalosti. Podívaná je to sice krásná, ale jsem realista.............
Kdo netermí s námi, termí proti nám
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

A v com je problem?
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
TT33
Pravidelný diskutér

Příspěvek od TT33 »

Každý má nějakou možnost a hlavně finanční prostředky, od kterých se ty možnosti odvíjí... Také znám lovce, kteří loví ve stovkách kusů, ale mají za sebou tým lovců (dělníků), kteří to odpracují... a spokojenost je na obou stranách. Aby jsme se drželi tématu a byli úspěšní při budoucích naháňkách, dobře radí Bawanahunter:...
"volil bych naopak pomalejsi strely vetsiho prumeru, s dobrym stop efektem, jako osmicky, nebo treba tu 9,3x62, kterou jsi polozil vedle 300WM ackoliv ucinkem a koncepci se tyto raze dost lisi. Ja mam treba na nahanky rad 9,3x74 a 375HH. S 30-30 a 45-70 nemam zkusenosti, tedy nebudu hodnotit, 30-06 je podle me osvedceny univerzal, a nebal bych se ho ani u nahankove zbrane."
Já bych ještě doporučil používat kolimátor, nebo naháňkový puškohled, popř. otevřené mířidla. Puškohled s velkým přiblížením a purketa - podpěra zbraně, jsou dobré pro střelbu na větší dálku, když je zvěř v klidu. Pokud nemáte zkušenosti, zavítejte na některou střelnici, kde mají pojízdné terče.
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Názorů hodně... Já si myslím,že zbraň je potřeba zvolit podle honitby, terénu a neposlední řadě i podle způsobu honění a lečí. V současnosti je stále více oblíbené honit tzv."Bavorskou leč",při které jsou střelci rozsety po honitbě na ochozech zvěře, ve stráních s výhledem apod.a leč je tlačená z velké dálky. Při tomto způsobu honění zvěř jde pomalu,zastavuje,jistí a nechá se v klidu vybrat kus a lovit . V klidu i na vzdálenosti přes 100 metrů. Idealní zbraní je kulovnice s optikou a střelecká hůl. Na naháňku po obeznání černé při obnovách, kdy se honí jedna menší leč, je naopak idealní brokovnice a jednotná střela. Na zvěř se většinou střílí v běhu a na krátké vzdálenosti. Na klasické plánované naháňky ,kdy se berou 3-4 různé leče, je dobrou volbou kulobrok.Buď s kolimátorem nebo holý a střílet jen přes mířidla. Naháňkový puškohled není špatný, ale v lese na běžící zvěř se s ním špatně a pomalu chytáte,nehledě na to,že přes něj před sebou nevidíte stromy. Na ráži ani moc nezáleží. Naprosto dostačujicí je klasika 7x57R. Nejduležitější je trénovat a být "vystřílený", vědět jak střílí flinta přes mechanická mířidla,kolimátor, vědět jak chodí jednotná střela v mé brokovnici nebo v kulobroku.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Jan Slavětínský píše: ..... Naháňkový puškohled není špatný, ale v lese na běžící zvěř se s ním špatně a pomalu chytáte,nehledě na to,že přes něj před sebou nevidíte stromy......
Toto treba brat s rezervou, prax je absolutne odlisna.
Kvalitny puskohlad so zornym polom okolo 37m a viac je takisto vhodny ako kolimator,v niektorych svetelnych podmienkach dokonca neporovnatelne vhodnejsi.
Na zvacseni 1x sa striela s otvorenymi ocami a prehlad o okoli je viac nez dostatocny. Horsie je to s niektorymi lacnymi kolimatormi, ktore maju tak malu reflexnu plochu a hruby ram,
ze su skor na zavadu, nez na prospech. No a to s tymi stromami, nic v zlom, ale nie je to vobec pravda (zrejme chyba prakticka skusenost).
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Môžem potvrdiť mám 1-4x24 a s otvorenými oboma očami uplne v pohode na jednotku .

Stromy - no problemo .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

S naháňkovým puškohledem 90% průměrných myslivců (co tak sleduji na naháňkách) nestihne ani zamířit na zvěř, která jim na 40 m přesazuje přes cestu z paseky do paseky. 95% pokud stojí v porostě, většinou před sebou chytí strom. Je to i zákon schválnosti,který funguje. Možná 5% majitelů s tím umí. Stačí si trochu všímat. Potom se naskýtá otázka pro majitele, zda ten puškohled má pro něho cenu.
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

Vše je jenom otázka peněz a peněz na trénink na střelnici. Měl jsem kolimátor OKO ... děs běs....měl jsem kolimátor Docter.. nebe a dudy...nicméně pro mě použitelné do 40 metrů. Teď mám delta optical titanium 1-4x24, zorný pole 32 metrů a nemůžu si stěžovat, na zvětšení 1x je to jak s Docter, když je to dál stačí 1,5 nebo 2...a paráda... na 4x se s tím dá střílet na šoulačce taky dobře ..... každopádně na střelnici jsem přes léto min. 2x mesíčně...což je taky potřeba není to jen o tom si něco drahýho koupit, ale i trénovat a trénovat pořád...ale co si budeme povídat to hodně lidí nechce, neboť to považuje za zbytečnost a radši půjdou remcat do hospody co kdo má a tak dále... ale ve finále když dotyčným proběhne rudlík 10 prasat pěkně za sebou, tak ani 5 lidí na štontech vedle sebe není schopno střelit jedno prase a to je potom k zamyšlení.... :roll:
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Michailos máš pravdu. Například já mám na kulobroku zrovna to OKO a ten kolimátor mi sedí. Hlavně se mi líbí, že si podle potřeby nastavím intenzitu tečky a samotná tečka je malá,ve srovnání s jinými kolimátory, které většinou mají pouze dvě intenzity svícení bodu. To oko se dobře nastřeluje a drží ránu. Mám ho 6 let s původní baterií a v podstatě s tím jen střílím. Nechá se s tím i šoulat a lovit. Tobě nesedělo proč, z jakých důvodů?
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

S otevřenými mířidly je bezesporu dobrý přehled, ale....Přilícení musí být vždy stejné a dobře natrénované, protože musíte rovnat tři body. Dále, kdo nemá vysloveně dominantní mířící oko, musí druhé přivírat, čímž už se orientace v prostoru trochu sníží. Tohle odbourává kolimátor, nebo naháňkový puškohled. Já jsem osadil kulobrok Fomeiem Beater 1-4x24. Mohu konstatovat, že zamíření je mnohem rychlejší a nedělá mi problém koukat oběma očima. Faktem taky je, že jej beru s oblibou na kachny, jako brokovou jednušku. Je to docela dobrý tréning legálně bez střelnice.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

Mě zase připadá, že ta tečka byla oproti Docteru větší...každopádně...jednou se mi stalo, že si Rusák odpálil obě hlavně s nábojem 12/76 rotweill breneke 39g...což zrovna nebyla příjemná věc a druhý nešvar jeden šroub se vyrval z té plastové základny, možná byl už načatý neboť kolimátor nebyl nový, ale i tak prostě už těm plastovým věcem nevěřím. Ale pokud ti Jane slouží ku prospěchu tak je to jen dobře. Strýc ho má taky a nic jiného by nechtěl. Já si po té koupil Docter a pak ten naháňkovej a už nic jiného nechci. Každý si musí projít to své aby poznal co mu sedí, každopádně někdy ta cesta poznání stojí víc někdy ne.... :)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

JS> pokud 90% myslivců u vás není schopno zamířit na zvěř s naháňkovým puškohledem, ať se naučí střílet. Mám 1-5x24 a bez problémů, na 1x jak kolimátor, resp. lepší, a když potřebuju, na 5x dosáhnu dost přes 100m...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
roman300
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roman300 »

Ano - bohužel je úroveň střelecké zdatnosti většiny myslivců, tam kde je. V uplynulé sezoně jsem byl svědkem něčeho co jsem nedokázal pochopit... mezi dva střelce vyběhl rudl 14 kusů černé a to pěkně v řadě a nikoli úprkem, oba střelci byli vybaveni v místě oblíbenou zbraní SKS. Intenzita střelby byla taková, že jsem to nestačil ani počítat,těch "pšouků"bylo prostě moc - 7,62x39 to není výstřel :) . S rudlem jsem si "táhl" v puškohledu, abych viděl výsledek jejich snažení, výsledek byla nula a to čistá, jak jsme se později přesvědčili s barvářem. Nesmutnější je, že je jim to úplně jedno a vůbec se nad tím nepozastaví, na stejné akci jsem ulovil v lesním porostu lišku v úprku až na třetí ránu (první jsem jí vysoko ustřelil přední běh) a od stejných lidí jsem sklidil posměšné poznámky. Používal jsem loni prvně 1-4x22 Meostar a spokojenost i když ten 1-6x22 by byl myslím lepší, ale mám tu zbraň (CZ550 Medium, 300WM) jen na společné a nechtělo se mi do optiky vrazit skoro 30t. Kolminátor jsem dříve vlastnil (OKO21) a vůbec jsem si s ním nerozuměl, připadalo mi, jako když v něm lovím blechy a ne černou.
Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
Odpovědět