Zdeněk> "když na to máme, tak si to dáme" není zdaleka fenomén dneška. Historie není jen totáč. A to, že má někdo drahou flintu ještě neznamená automaticky, že je špatný střelec, lovec nebo myslivec. A naopak znám dost šamanů s předělaným (nebo ani nepředělaným) Simonovem, Zh apod. který bych do lesa nepustil.
Ale zpět k Blaseru. Je zajímavé, že jsou na světě věci, které jsou jen málokomu jedno, fuk, ukradený, nebo na ně má nějaký rezervovaný názor. K těm věcem má naprostá většina lidí vyhraněný pozitivní nebo negativní názor, obvykle podbarvený emocemi. A Blaser patří mezi ně.

Další věc je ta, že na rozdíl od Tima mám rád, když zbraň není jen kus vercajku, když je i hezká, ideálně když je to funkční umělecké dílo. A R-8 se mi prostě nelíbí, ostatně ani R-93.
Ostatně to Blaserové trojče, uváděné jako novinka letošního roku, je sice fajn zbraň z hlediska koncepce, ale proč má proboha tak úděsně ošklivě řešený ten hlavňový svazek?

Co se mi ale v zásadě líbí, je Blaser K-95, to uzamykání výklopným blokem je geniálně jednoduché a jednoduše geniální (ačkoliv to nevymysleli u Blaseru, ale to je jedno), flitna lehká, elegantní, a v některých provedeních, když se odbourá ten standardní povrch toho materiálu baskule a některý fakt ne moc hezký strojový rytiny nebo lepty nebo co to je, je i hezká. Dobrá je i ergonomie, známý jí má v 300 WinMag a navzdory nízké váze se to při výstřelu chová mravně.
Ty Mildo, tohle myslíš vážně? "Navíc tato jednuška umí i to, co levnější výrobky jiných značek nezvládnou ani omylem. Umí udržet vynikajicí soustřel i na vzdálenost 200 - 250 m !!!!" Pokud neporovnáváš zrovna s IŽ, které mají problém dosáhnout v podstatě jakýkoliv použitelný soustřel i na 80m, tak zrovna přesnost a soustřel problém jednušek nebývá, ten jeden lauf je v pohodě, nehřeje se, neohýbá...jak u kulovnice. Tím samozřejmě nepochybuji o přesnosti K-95, ale na 200 m to zvládne každá jednuška s kvalitní hlavní.