Idealne je umiestniť spravne ranu dostatočne výkonnou rážou. Moje skúsenosti vravia, že práve po niektorých ostrostrelcoch čo dajú vždy len jednu ranu sa toho nedohladá najviac, lebo sa ani nehladá , " šak ani neznačil, a to bolo len škrabnutie , s takou ranou by ani neodbehol - tak som netrafil ..." Platí hlavne pre ťažšie kusy . O zbraň sa starám a mám ju dobre nastrelenú. Implicitne predpokladám, že každý výstrel ide kam má (z posedu ). Ranu opakujem, ak viem že bol zásah, ale nie tak ako som ho chcel ( posledný diviak ) a predpokladám, že kus nezhasne v rozumnej vzdialenosti a čase .
Za 21 rokov som dohladával so psom ( zver nepadla do cca 150 m ) možno 3-6 x. Nedohladané kusy možno 3 -5 .
Nemam problém priznať že som strielal viac krát, ale robím to zriedka ( to strielanie ) .
Jeleň išiel po komorovej rane viac zo šikma z 9,3 150m a tam padol ( zver nieje papier v okamihu výstrelu sa pohne a z idealnej rany je niečo úplne iné ) . Stačilo by 100 m naviac a dohladávka veľmi obtiažna.
Laň, ktorá po dobre umiestnenej rane odbehne 20 m a tam stojí s hrčou čriev na výstrelnej strane stojí za tú druhú ranu, ktorá ukončí jej agoniu, ktorá môže trvať 1 alebo aj 10 minút.
Ešte jedna otázka - Čo je silná ráž ? priemer, nábojnica ........?
Najhoršia kombinácia je slabá ráž, nevhodné strelivo a strelec, ktorý je lakomý na patron, alebo druhý krát nestriela aby nutrpela jeho povesť a radšej je ticho jak voš pod chrastu.
Walther - nechcem spochybňovať tvoje dlhoročné skúsenosti a vo všetkej úcte tvoj pohlad na vec je asi spravny v danom čase mieste a situacii. Na inom mieste čase a situacii by prístup na základe tvojho tvrdenia bol skôr veci na škodu .
Extrem by bol rana malorážkou na komoru 200 kg vážiaceho jeleňa. !!! Zver-kaliber -strela - zbraň - strelec - ....!!! až moc premenných na jednoduchú a jednoznačnú odpoveď a volbu
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF