Hornet
Re: Hornet
Zbrojovák:poloplášť(SP)jsem do "živého masa" zatím nezkoušel,tak nevím,ale četl jsem o doporučení celoplášťových střel k lovu trofejové zvěře pernaté(např.tetřev,tetřívek,jeřábek,kormorán,volavka,vrána apod.),které jsou po té vhodné k preparaci,díky čistým průstřelům nebo alespoň teoreticky by se tak měla střela chovat při projití tělem,i když např. ráže 222 Rem.trhá i při použití této střely.V tomto případě je to zřejmě způsobeno vysokou rychlostí,která je u horneta ve 100 m o 326 m/s pomalejší(vlašimské střelivo).Hřivnáči po ráně spadli,jak hruška ze stromu.Před 9 lety jsem na Žďársku ulovil mladou vránu šedivku(v honitbě,kde působím je nemáme)malorážkou 22 LR i ona po ráně spadla z javoru,jak hřivnáči.K preparaci bohužel díky olověné střele vhodná nebyla.Malorážku jsem po 9 letech se ztrátou prodal a pořídil si horneta.Někteří kolegové mohou u malorážky v porovnání s hornetem argumentovat levným střelivem,což je sice pravda,ale mě osobně např.K4M nic neříká.Mimo horneta mám i kulovnici CZ 527 carbine r.7,62x 39 a díky ní si mohu na střelnici "užít"za slušný peníz poněkud výkonější ráží než jsou "dvaadvacítky".

Pro všechny, kteří vedou vášnivé diskuse o dostatečném účinku a vhodnosti "malých" ráží k lovu: musel jsem se smát, když jsem v publikaci African Hunter Shot Placement, kde jsou uvedeny doporučené ráže a umístění zásahu pro různé druhy africké zvěře viděl minimální ráži pro antilopu Impala (hmotnost 45 - 65 kg) .22 Hornet  

bon-je to samozrejme blbost,nejdem sa k tomu vyjadrovat,ani polemizovat.Ale k tomu čo napsal Jan Slavetínský-po praktickej a aj takej stránke reálneho uvažovania máš 100%pravdu.Sú však medzi nami aj takí,pre ktorých je táto ráž jednoducho srdcovka a nosia ju so sebou možno viac ako velkú gulovnicu,možno aj  z nejakej tej nostalgie.Je pravda,že v dnešnej dobe stráca svoj význam,avšak v inzercii sa tieto zbrane neukazujú-kto ho má,ho z ruky nedá a len on vie prečo.Takže sa nemusia bát,že by táto ráž nejak zanikla.

- fesoj
- Zkušený diskutér
Oblíbenou zbraní pro lov škodné  bývala kdysi zejména u lesáků pěkná, lehká kozlice, výrobce myslím Holek. Horní hlaveň dvacítka, spodní Hornet. Nebožtík pantáta ji kdysi mívaL a mluvil o ní v superlativech. A mám takový dojem, že se jedná o stejnou zbraň, kterou si kdysi pořídil i spisovatel Jan Vrba,  jak o tom píše v jedné ze svých knih. Dnes něco takového na našem trhu chybí, snad jen  kozlice Sever 20/76 x 22 WMR,  ale to je ruské kopyto bez špetky elegance. Má někdo zkušenosti  s nějakým takovým kulobrokem ?

Kritériem pravdy je praxe.
Mel jsem ted v ruce obojetnici Faukner Bratislava brokova 24 a kulova 5,6x35R Vierling. Krasna, elegantni. Nicmene dnes spis na nedelni prochazku s manzelkou a pejskem....

Sportovní střelba, myslivost, motorky.
sw fox:věřím,že to byla hezká lovecká zbraň.Otázka v jakém byla stavu a sehnat do ní náboje může být problém.Brokové 24 jsem s broky 3,5 mm v nabídce prodejců v ČR neviděl.Dá se to řešit koupením menších a vysypat,po té doplnit "osmičkami".Kulové 5,6x35R Vierling tuším,že je dělá Fiocchi,ale nevým,zda by je dovozce v menším množství sehnal.Hornet je standartní střelivo a i když jej nevyrábí tolik muniček,tak se dá bez problémů sehnat alespoň z Vlašimi.Před 3 týdny jsem si chtěl koupit v Praze u Brymové Winchestry,ale předešlý den je k mojí smůle vyprodaly.Na můj dotaz,kdy je budou mít v nabídce,prodavač odpověděl,že u této značky bývá problém z dodavatelem.Na otázku fesoje mohu odpovědět jen to,že na území tohoto státu se vyráběl kulobrok s Hornetem v "oblíbeném zetháčku".Já osobně ho u nikoho neviděl,ale četl jsem to odborné literatuře.

Naboje Vierling problem nejsou. Pouzije se .22 Hornet nabojnice i matrice. Strela prumerem dle zmerene hodnoty prumeru hlavne.

Sportovní střelba, myslivost, motorky.
						- fesoj
- Zkušený diskutér
Taky si myslím, že by to neměl být problém. Jde víceméně jen o laboraci. tyto náboje jsou vzájemně zaměnitelné -ALE Hornet je podstatně silnější a při použití ve Vierlingu to nepříjemně "fouká" kolem závěru dozadu, mohlo by to být i nebezpečné.

Kritériem pravdy je praxe.
Presne tak. Muze se ale lisit i prumer strely. Vierlingy kolisaji od .221 po .228 dle vyrobce a opotrebeni hlavne... )) nastesti mam .224 coz se da bezne resit
)) nastesti mam .224 coz se da bezne resit

)) nastesti mam .224 coz se da bezne resit
)) nastesti mam .224 coz se da bezne resitSportovní střelba, myslivost, motorky.
Lovu,dlouho žádné odezvy v tomto tématu..kolega zakoupil kulovnicku v této razi,a myslel jsem ,že to nakrmime,winchesterem sp,bohužel se teď nějak ztratil v celorepublikovem prodeji,a waltrovka ho dva roky nedovezla....otázka tedy zní:prosím poraďte čím to nakrmit?děkuji ,lovu magoda

magoda-tie Winchester SP a hlavne JHP ak nie sú,je to velká škoda,rozhodne najlepšia volba v tejto ráži.Pokial bude chciet trofejovú pernatú tak v pohode aj FMJ z VlašiMI.Na ostatnú zver-škodnú bych doporučoval rozhodne RWS,predsa len tá laborácia má navrch oproti iným značkám.

Sako85:zdar včera jsem studoval fóra venku,a volba padne asi na RWS T-MANTEL,vychází z toho nejlépe!nestrilite tuto munici někdo?lovu magoda

Strielal som vždy len Win JHP-ako vravíte vy-se strelivem Winchester neprohloupíš,ani v iných kalibroch.No jeden lesák u nás striela tie RWS s cz 527 American a má s tým výborné výsledky,určite nebudeš sklamaný.

magoda:osobně mám kulovničku r.22 Hornet přes 8 let.Výběr střeliva tohoto kalibru je v porovnání s "lavinovitě"rozšířenými sedmičkami,308W,30-06 atd.je poměrně malý.Jsem pravidelný dlouholetý čtenář měsíčníku Sřelecká revue.V letech 1999-2000 zde   představovali kulové náboje.U 22 Hornetu byly uvedeny 4 výrobci střeliva(Remington,RWS,S&B a Winchester).Remingtona jsem v nábídce prodejců na území ČR nenašel.Mám doma RWS(dva druhy střel a S&B rovněž dvě střely).Winchestra jsem od loňského května sháněl,ale ani v Praze nebyly.Letos jsem zjistil,že je mají u Okouna v Jihlavě za přijatelnou cenu(21 Kč/ks),ale balení po 50 ks.Ptal jsem se prodavače,zda by mne neprodal např.20 ks,ale trval jen na prodeji celého balení.V zimě jsem objevil nabídku dalšího výrobce v prodejně B.V.S. na Slezské ulici(Praha 3).Jedná se o srbskou muničku Prvi Partizan.Cena jednoho náboje je nižší než S&B,je ovšem otázkou,jak bude toto střelivo přesné a spolehlivé.Po letech mám s některými výrobci špatnou zkušenost(např.maďarské MFS r.7,62x39 i ruské Barnauly v 308W).V zemích bývalé Jugoslávie za bývalého režimu vyráběli kvalitní výrobky(např.kosy na trávu,kterou si můj otec dodnes chválí a šetří na rozdím od našich nebo sovětských).Náboje RWS jsou špičkové,jeden úspěšný lovec lišek si je ve 22 Hornetu na jiném webu pochvaluje a jiné nepoužívá.Snad je někde seženete,v tomto případě jsou nedostižné vlašimské S&B.

Naposledy upravil(a) marnet dne ned 03.5.2015, 21:35, celkem upraveno 1 x.

Prvi Partizan nebrat-zákaz vstupu do laufu,presnost nič-moc ale čo je podstatnejšie nechutne to špiní lauf,taký bordel nerobia ani Barnauly v 7,62x39 v 527 Carbine.