Barnes TTSX
Barnes TTSX
Dobrý deň
Chcel by som sa prepýtať aké máte skúsenosti s Barnes VOR-TX so strelou TTSX najlepšie v 308win poprípade iných kalibroch.
Ďakujem za každý postreh.
Chcel by som sa prepýtať aké máte skúsenosti s Barnes VOR-TX so strelou TTSX najlepšie v 308win poprípade iných kalibroch.
Ďakujem za každý postreh.
Re: Barnes TTSX
Ano mám. Bohužel ze střelnice přesnost dobrá. Ráže .45-70(Marlin) a .30-06(Benelli Argo). Origo náboje mají dost vysokou cenu, tady se vyplatí přebíjet.
O cenu mi ani tak nejde skorej by som uvítal presnosť a stop efekt poprípade dobré farbenie. Eventualne účinok na divinu pri ranách cez kosť.Jiří K. píše:Ano mám. Bohužel ze střelnice přesnost dobrá. Ráže .45-70(Marlin) a .30-06(Benelli Argo). Origo náboje mají dost vysokou cenu, tady se vyplatí přebíjet.
-
Jan Slavětínský
- Zkušený diskutér
Používal Barnes TSX 10,5g v ráži 7x57R. Hlavně na srnčí,nějaké dančí a škodnou. U mě to byla nejlepší střela v této ráži,které jsem v 7x57R měl možnost vyzkoušet. Po TSX byl vždy čistý průstřel, nikdy jsem nezaznamenal výstřelovou stranu někde jinde než měla být,to se u SP nebo SPCE nedalo nikdy tušit. Ranivost TSX byla velmi dobrá a kusy i méně odbíhaly, Střela nerozbijela a ty výstřelové strany byly parádní. Nikde ve zvěřině žádné plechy,střepiny ani olovo. U lišek to fungovalo jako horší celoplášť, ty výstřely měly tvar úzkého a delšího obdelníčku, pouze takový šlinc. Přesnost , flintu jsem nastřeloval na 100m na střed a v podstatě rozptyl kulobroku s TSX byl téměř stejný jako s jinou střelou. Posoudit přesnost na dálkách nevím, nemám vyzkoušeno.
Vzhledem k vlastní výrobě monokompozitní střely eXnergy, SellBellot přestala střely Barnes dovážet a laborovat,tak že docela problém je sehnat .Resp.jsem je už nesháněl a přešel jsem zpět ke střižné hraně. Lovu zdar
Vzhledem k vlastní výrobě monokompozitní střely eXnergy, SellBellot přestala střely Barnes dovážet a laborovat,tak že docela problém je sehnat .Resp.jsem je už nesháněl a přešel jsem zpět ke střižné hraně. Lovu zdar
- Přílohy
-
- barnes.jpg (49.85 KiB) Zobrazeno 28314 x
Zkušenost se střelou Barnes TTSX máme (já 300WM - 9,72g/v5-1015m/s, kamarád 308W- 8,42g/v5-895m/s) a to zkušenost značně rozpačitou
Má zkušenost je taková, že krom lišek a jednoho srnce který zůstal v ohni na cca 100m (zasažena aorta), tak vše odejde z nástřelu. Srnčí od 10 do 30m a černá s klidem i 100m a to zpravidla vše se zásahem srdce. Střela je velice šetrná a zvěř téměř vždy zanechá po komorové ráně na nástřelu plicní tkáň ve větším množství a předpisově barví už od nástřelu. Ale tahat lončáky z řepky a z rákosu je minimálně otravné, zvláště když používáte 300WM. Pokud bych tuto ráži používal výhradně na lov srnčí zvěře, je to výborná volba. Zbývá mi ještě asi 11 nábojů a už se k nim nevrátím.
Kamarád je používal ve zmíněné 308W a zkušenost je stejná, zvěř odchází..., jeho slova jsou : "Už nikdy, zlaté SST !"
Našel jsem náhodou video s balisticky stejnou ráží a stejnou střelou kterou používám, je to naprosto přesné - takto to vypadá :
https://www.youtube.com/watch?v=1M09YPWCt_c
Má zkušenost je taková, že krom lišek a jednoho srnce který zůstal v ohni na cca 100m (zasažena aorta), tak vše odejde z nástřelu. Srnčí od 10 do 30m a černá s klidem i 100m a to zpravidla vše se zásahem srdce. Střela je velice šetrná a zvěř téměř vždy zanechá po komorové ráně na nástřelu plicní tkáň ve větším množství a předpisově barví už od nástřelu. Ale tahat lončáky z řepky a z rákosu je minimálně otravné, zvláště když používáte 300WM. Pokud bych tuto ráži používal výhradně na lov srnčí zvěře, je to výborná volba. Zbývá mi ještě asi 11 nábojů a už se k nim nevrátím.
Kamarád je používal ve zmíněné 308W a zkušenost je stejná, zvěř odchází..., jeho slova jsou : "Už nikdy, zlaté SST !"
Našel jsem náhodou video s balisticky stejnou ráží a stejnou střelou kterou používám, je to naprosto přesné - takto to vypadá :
https://www.youtube.com/watch?v=1M09YPWCt_c
Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
roman300: Tak to si ma velmi nepotešil práve do 308win a 150gr verziu chcem nabiť do mojej Tikky T3 vačšinou sa u nás vyskytuje srnčia , dančia a sem tam diviak. Ojedinele vysoká ,ale iba holá. Naposledy som používal od Normy BST ale po skúsenostiach radšej hľadám niečo viacej šetrnejšie k divine so solidnym zastavovacím účinkom.
Jestli to nebude tím, že v ráži 7x57 R s těžší střelou to lítá o poznání míň (podle eXergy odhaduji V0 cca 720 - 750 m/s), než s lehčími střelami 300 WM V0 1015 m/s či 308W V0 895 m/s. Podle mne při tak vysoké rychlosti nemá střela čas se pořádně "rozbalit" - chtělo by to těžší střely a střílet na delší vzdálenost (200 m a víc
). Uvažuju tak podle SB eXergy, které pro dané ráže s těžší střelou laborují náboje s V0 o cca 100 m/s nižší.
-
pufr
- Zkušený diskutér
Při úvaze započti i to, že odporové - ve vztahu ke střele "deformační" - síly v cíli jsou funkcí dopadové rychlosti (uvažujeme-li o "stejné" střele a "stejném" cíli) a rostou nikoli lineárně ale exponenciálně 
Pufr
Zdar panove.
Já mám velmi dobrou zkusenost s tou strelou Barnes, kterou kdysi laborovalo SB, jedná se o ty klasické "modráky". Já je mel nabité v 7x65R, 160 grs, standardní laborace. Na to, že lauf uz nic moc, tak presnost velmi dobra a to i na vetsi vzdalenost. Ucinek na zver az prekvapive dobry, zasahy vetsinou komora a kdyz ne v ohni, tak s velmi dobrým barvenim do cca 20m. Poskozeni zveriny minimalni, zadny velky vystrel. Pri zasahu kosti samozrejme silnejsi ucinek, ale zver vzdy prostrelena. Loveno mufloni, sici, vysoka, cerna v dalkach 100 - 200 m.
Já mám velmi dobrou zkusenost s tou strelou Barnes, kterou kdysi laborovalo SB, jedná se o ty klasické "modráky". Já je mel nabité v 7x65R, 160 grs, standardní laborace. Na to, že lauf uz nic moc, tak presnost velmi dobra a to i na vetsi vzdalenost. Ucinek na zver az prekvapive dobry, zasahy vetsinou komora a kdyz ne v ohni, tak s velmi dobrým barvenim do cca 20m. Poskozeni zveriny minimalni, zadny velky vystrel. Pri zasahu kosti samozrejme silnejsi ucinek, ale zver vzdy prostrelena. Loveno mufloni, sici, vysoka, cerna v dalkach 100 - 200 m.
Doprodej "modráků" XLC inzeruje Šubrt http://zbrane.subrt.cz/7x65-r-sellier-b ... xlc-10-4g/
V0 800 m/s - holt pomalejší než 300WM.
V0 800 m/s - holt pomalejší než 300WM.
Tak páni škatula modrokabátnikov od Barnesu do 308win v 150gr laboracii s 9,8g strelou sú doma už len zajisť na strelnicu a skusiť ako si sadnú s mojou Tikkou T3 
v zivote by som tento monolit do svojho laufu nenarval...ked si predstavim co su tam za tlaky pri prechode vyvrtom tak. Ale komu odvaha - tomu čest!
-
Jan Slavětínský
- Zkušený diskutér
tibi - zbytočný strachy. Monolitické střelivo je konstrukčně i technologicky vymyšlené a otestované. Tlaky,rychlosti,defornace,účinky,přechodová balistika, namahání vývrtu atd...Tím vším se profíci a konstruktéři ve zbrojovkách zabývají než něco dotáhnou do finální podoby.. Přeci nelze něco pustit do oběhu mezi lid a doufat, že se nikomu nic nestane.
-
pufr
- Zkušený diskutér
Bych na ty konsruktéry a výrobce zas tak nepřísahal. Taky začli cca po 20ti až 30ti letech všichni výrobci homogenních střel opatřovat jejich vodící část obvodovými drážkami, které snižují průtlačný odpor v přechodovém kuželu o více než 50%, snižují výrazně tvorbu depozitů materiálu střely - "otěry", snižují zahřívání hlavně ovlivňující erozi v exponovaných místech ... Je to operace navíc, ale "benefit" je takový, že bez "odlehčovacích" drážek už dnes obdobné střely nedělá nikdo.
Ten molybdendisulfid v poměnkově modrém laku tomu ale pravda taky "trochu" pomůže
Ten molybdendisulfid v poměnkově modrém laku tomu ale pravda taky "trochu" pomůže
Pufr
Nosler E-Tip...pufr píše:.... Je to operace navíc, ale "benefit" je takový, že bez "odlehčovacích" drážek už dnes obdobné střely nedělá nikdo.![]()
Povodnymi Barnes-X "Blue Edition" som nieco odstrielal v dobach, ked s tym S&B prisiel na trh. Nebolo to zle, ale TSX a TTSX su na nasu zver predsa len vhodnejsie...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts