Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Durell »

Troch zón sa nebojím, veď miera pretvorenia materiálu je identická ako pri jednom plnom zdvihu, nakoľko ja jedná prakticky o tú istú zmenu tvaru nábojnice v matrici ako pri jednozdvihovej kalibrácii - jediný praktický prínos je, že nábojnica je symetrickejšie kalibrovaná. Obdobný postup je aj pri osádzaní strely a tam je omnoho väčšie riziko viacerých zon ale má to jednoznačne pozitívny vplyv na sústrednosť osadenia strely v nábojnici .
Krčok z vonka aj z vnútra kalibrujem pri poslednom zdvihu .

Inak na príležitostne preleštenie NBC použivam Scotch-Brite tkaniny
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2051
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od lovec »

Viacnasobnu kalibraciu na 2x alebo 3x, takisto aj osadzanie strely (s vynimkou pouzitia matric Redding Competition, ale to sem nepatri) praktizujem pri beznych matriciach. Zvykol som si na to od zaciatku, kvoli eliminacii moznej nekoncentricity - vplyv mojho vtedajsieho mentora. Neskor som to na moje prekvapenie videl aj v dvoch mensich firmach v Nemecku (jeden tzv. "verejny" prebijac a jedna firma, ktora rucne vyrabala municiu na zakazku z novych komponentov). Zrejme to nie je velmi rozsirene, ale ani neobvykle. Napr. pri suhre "lacnejsich" prvkov (starsia vybuchana flinta, lacne matrice, menej kvalitne hilzne, "problemovejsi" tvar hizne) to moze mat do urcitej miery pozitivny vplyv. Nejake tri zony tvrdosti alebo nadmerne natahovanie krckov som nezaznamenal ani pri mnohonasobnom opakovani (napr. nabojnice Prvi Partizan 30-06, skusobna sada, prebita 23x).
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
FrantaB
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 137
Registrován: pát 27.9.2013, 12:47

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od FrantaB »

Durell-jestli tomu dobře rozumím, tak tedy ne natřikrát délku (jak jsem pochopil napoprvé), ale poprvé celý krček, ten vytáhnout z matrice (ale tak aby do něj nenajel vnitřní button), pootočit, zase celý krček, ještě jednou totéž a tentokrát nadoraz a ven? Jestli to má pozitivní vliv na přesnost oproti jednomu protažení, tak můžou být na vině jen dvě věci-krčky nejsou kolmé, ale mají na jedné straně vytažené "ucho", anebo beran lisu běží v jiné ose, než je usazená matrice, popř. se kříží pod zátěží. Křivý lis ty "uši" dokáže během dvou-tří formátování vyrobit snadno, navíc vyhrne materiál krčku do nestejnoměrné tloušťky. Jestli jsou stejné potíže i při usazování, pak to bude lisem. Pokud je to SmartReloader, vůbec bych se nedivil a změna na skutečný lis hodně pomůže. Co jsem viděl, je to spíš pokus čínského učně okopírovat Lee a moc se jim to nedaří. Jejich zápalkovač (parodie na RCBS) je výsměch snad úplně všemu.
FrantaB
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 137
Registrován: pát 27.9.2013, 12:47

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od FrantaB »

To lovec-na slušném nářadí to pootáčení dokáže srovnat náběh na nerovnoměrnou tloušťku materiálu, takže se pak nemusí stružit (anebo ne tolik a tak často, tj. hilzny vydrží dýl), je to fajn. S Co-Axem jednoznačně parádní věc, je na to ostatně postavený (kde je zamilovaný smajlík?). Ovšem troufnu si tvrdit, že aby byl rozdíl pootáčení vs. nepootáčení prokazatelně patrný z hlavně s obvyklou (lehkou) loveckou konturou, tak musí být lis kus šrotu, anebo se to nasčítá po více přebitích třeba s trochu volnější komorou a jejím působením na geometrii nbc...
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Durell »

FrantaB píše:Durell-jestli tomu dobře rozumím, tak tedy ne natřikrát délku (jak jsem pochopil napoprvé), ale poprvé celý krček, ten vytáhnout z matrice (ale tak aby do něj nenajel vnitřní button), pootočit, zase celý krček, ještě jednou totéž a tentokrát nadoraz a ven? Jestli to má pozitivní vliv na přesnost oproti jednomu protažení, tak můžou být na vině jen dvě věci-krčky nejsou kolmé, ale mají na jedné straně vytažené "ucho", anebo beran lisu běží v jiné ose, než je usazená matrice, popř. se kříží pod zátěží. Křivý lis ty "uši" dokáže během dvou-tří formátování vyrobit snadno, navíc vyhrne materiál krčku do nestejnoměrné tloušťky. Jestli jsou stejné potíže i při usazování, pak to bude lisem. Pokud je to SmartReloader, vůbec bych se nedivil a změna na skutečný lis hodně pomůže. Co jsem viděl, je to spíš pokus čínského učně okopírovat Lee a moc se jim to nedaří. Jejich zápalkovač (parodie na RCBS) je výsměch snad úplně všemu.
Nejdem obhajovať SR, ale lis je funkče použitelný ( nie na BR ) na loveckú a bežnú tréningovú streľbu. Zápalkovačka funguje - to ju vystihuje plne a s trochou cviku a pochopenia pre čínskeho učňa to ide celkom fajn. Najväčšia tragedia je asi skracovačka - teda likvidačka nábojníc :lol: tá šla z domu prvá a nahradila ju RCBS Trim pro.

Všetky vyššie popísané problémy s kalibráciou asi v omnoho väčšej miere spôsobuju matrice - medzi baranom lisu, SH a nábojnicou sú vôle ktoré eliminujú určitú nesúosost barana a matrice. Tieto vôle umožňujú aby sa nábojnica v matrici zrovnala . Pri enormne veľkej nesuososti barana a matrice by mohol nastať problem. Nekvalita SR sa skôr prejaví v životnosti vercajchu, ktorý sa skôr vybehá.

Jednoducho nieje to žiadný zázrak ale funguje. keď dozreje čas bude lepší lis aj zápalkovačka :wink:


1. zasunúť do matrice na 1/3 ( od prveho odporu )
2. pootočiť zasunúť na 2/3
3. pootočiť a zasunúť do matrice na max pri vyťahovaní skalibruje krček z vnútra trň

Postup som pred tým nepopísal presnejšie
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od pufr »

V literature, hlavne v casopisech [Guns & Ammunition, AR ...] se obcas objevuji ruzne navody na nastaveni lisu a matric pro zlepseni koncentricity vyrabenych naboju.
Vychazel bych uplne na zacatku z konstatovani skutecnosti, ze bezne nabojnice nejsou z velke casti koncentricke - nemaji po obvodu presne stejnou tloustku nejen steny krcku, ale ani tela nabojnice. Je to dane technologii vyroby :) Jak to pak vypada pri vystrelu, kdy takova nabojnice nesymetricky expanduje ke stene komory si lze snadno predstavit. Proto treba Bill Gravatt od Sinclair doporucuje u nabojnice s velkym rozdilem v tloustce steny krcku neplytvat casem nejakym soustruzenim krcku ale vubec ji pro tercovou strelbu nepouzivat - bude vyrazne asymetricke i telo nabojnice a tam s tim nic neudelam.
Temer vsichni se schoduji na tom, ze shell holder by mel sedet v hlave beranu s vuli umoznujici, aby si ho nbc pri kalibraci srovnala [perfektne vyresene je to samosebou u toho Bonanza - Forster CoAxu]. Kolmost dna nbc na jeji podelnou osu pak pohlidaji plochy mezi SH a matrici, proto bych asi osobne nesel do te flex brusky, co doporucuje o neco vyse Franta:
FrantaB píše:Dál se to dá obejít buď alternativně vysokým shellholderem (Redding), nebo jeho přebroušením. S lehkou rukou se dá udělat i na flexe (opřená flexa, shellholder v ruce), na úplné rovnosti pak už moc nesejde.
Jinych rutin na nastaveni matric a postup kalibrace vymysleli ruzni lide celkem dost. Celkem casto je kladen duraz na vymezeni vuli zavitu matrice i expanderu, Tzn. napriklad, ze matici zajistujici matrici dotahuji tehdy, kdyz na ni zespodu tlacim silou beranu lisu a matici expanderu tehdy, kdyz za nej soucasne "tahnu" zkalibrovanou nabojnici atd. atd.
Zaklad asi je, mit moznost merit excentricitu jak vystrelenych nabojnic z dane zbrane tak hotovych "handloadovanych" naboju. Pokud mohu rict: delam to takto a nameril jsem, ze krcky i strely mi hazi mene nez 0.05 mm a treba i, ze na terci to z tehle pusky vypada takhle, je to vazny argument, ne jen vzajemne prekrikovani prispevatelu :)

Vzdy je to o vlivu nejmene tri veci - 1]tvar komory, 2]nabojnice [provedeni i stav - pevnost ... odtud "mira" pruzne deformace pri kalibraci ...], 3]matrice - tvar dutiny, nastaveni v lisu ...
Ty problemy, jak popisuje Vesrad, se nekdy spatne diagnostikuji a stava se, ze pomuze vec, o ktere by clovek ani neuvazoval [a to je sila diskuzniho fora :D
Nebo treba vyresite bezproblemove podavani ze schranky a hladke zavirani zaveru, ale rozptyly co byly s temi "zlobivymi" naboji uz nezopakujete :?
Nekdy se ukaze byt uzitecne i treba zkombinovat nekolik matric :D [kdysi jsem si hral s nejakou primitivni IZ18 a krckoval jsem .308W nabojnice vystrelene predtim v Sako TRG a ejhle nesly do komory - nakde nad rozmerem P1 byly vetsi, nez komora od Vasila z Izevsku, jsem krckovane nbc prostrcil jeste 30-06 kalibrackou polu s vyssim Redding SH +0.25 mm a excentricita neutrpela a na terci vyborny :)

Pokud jde jen o "hladke nabijeni" tak zihani a plna "FL" kalibrace vetsinou funguje. Ale hodne lidi prave k tomu zihani saha az uplne naposled,
Kdyz drhne krcek v komore - coz ukaze barva - tak nekdy je u baze krcku "navalek" materialu vytvoreny pri vytoku plynu pri vystrelu, to se pak musi struzit zevnitr nebo zvenku [zvenku po kalibraci]
Ty lunkry na dosedacim kuzelu u baze krcku [pise Durel] nekdy dela prebytek maziva shrnuteho hranou matrice z krcku nbc. V miste dosedaciho kuzelu mivaji matrice radialni dirku pro unik maziva, ta je nekdy ucpana uz z vyroby ... [omluva za cestinu, tvrdnu nekolik dni v Royal Armory Leeds, tak to tu dobu na nejakem Apple Mac, co na nej nejsem zvykly :oops:
Pufr
ToM
Nový návštěvník
Příspěvky: 29
Registrován: ned 24.9.2006, 11:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od ToM »

Mohl bych Vás někoho poprosit o spočítání úsťovky?
30-06, Střela Nosler Ballistic Hunting Tip 180 grs, lovex S062 49,5 grainů, OAL 82,35 mm, lauf 600 mm.
Díky
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3405
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od dalas »

Nevím jen, zda je to přesně požadovaná střela.
Cartridge : .30-06 Spring. (CIP)
Bullet : .308, 180, Nosler BalTip 39583
Useable Case Capaci: 57.249 grain H2O = 3.717 cm3
Cartridge O.A.L. L6: 3.242 inch = 82.35 mm
Barrel Length : 23.6 inch = 600.0 mm
Powder : Lovex S062

Predicted data by increasing and decreasing the given charge,
incremented in steps of 1,0% of nominal charge.
CAUTION: Figures exceed maximum and minimum recommended loads !

Step Fill. Charge Vel. Energy Pmax Pmuz Prop.Burnt B_Time
% % Gramm m/s Joule bar bar % ms

-10,0 87 2,887 759 3359 3111 534 99,7 1,338
-09,0 88 2,919 766 3424 3206 538 99,8 1,320
-08,0 89 2,951 773 3488 3303 542 99,9 1,302
-07,0 90 2,983 780 3553 3402 545 99,9 1,284
-06,0 91 3,015 788 3618 3505 548 100,0 1,267 ! Near Maximum !
-05,0 92 3,047 795 3683 3610 551 100,0 1,250 ! Near Maximum !
-04,0 93 3,079 802 3749 3719 554 100,0 1,234 ! Near Maximum !
-03,0 94 3,111 809 3814 3831 557 100,0 1,217 ! Near Maximum !
-02,0 94 3,143 816 3880 3946 560 100,0 1,201 ! Near Maximum !
-01,0 95 3,175 823 3946 4064 562 100,0 1,186 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+00,0 96 3,208 829 4012 4186 565 100,0 1,170 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+01,0 97 3,240 836 4079 4311 568 100,0 1,155 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+02,0 98 3,272 843 4146 4440 570 100,0 1,141 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+03,0 99 3,304 850 4212 4573 573 100,0 1,126 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+04,0 100 3,336 857 4280 4710 576 100,0 1,112 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
+05,0 101 3,368 863 4347 4850 578 100,0 1,098 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!

Results caused by ± 10% powder lot-to-lot burning rate variation using nominal charge
Data for burning rate increased by 10% relative to nominal value:
+Ba 96 3,208 854 4251 4912 545 100,0 1,097 !DANGEROUS LOAD-DO NOT USE!
Data for burning rate decreased by 10% relative to nominal value:
-Ba 96 3,208 792 3662 3462 584 98,8 1,270 ! Near Maximum !
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Durell »

Taak bol som skúšať novú várku 9,3x62 .
Nábojnice Sineshot hmotnostné rozdiely do 1 gr dlžka 61,9 mm
Prach Ramshot BG 61,4;61,8;62,2 gr OAL 84 mm
Strela SPEEER Hotcore 270 gr - nedosiahne na drážky
5 rán išlo na rozptyl a potom 5 rán s meraním rýchlosti MS V3 pre každú návažku.
Rozptyl rýchlosti sa zmenil k lepšiemu a dosť , no sústrel sa v globale zhoršil.
Ak vychádzam z predpokladu , že konzistencia nábojníc sa zlepšila, pre dalšiu várku uvažujem návrat k OAL 82,5 a zníženie návažky na priemernú V0 niekde okolo 725-728 pričom očakávam zlepšenie sústrelu .

Prikladám foto.
9,3x62 -SHC 61,4   gr RBG  OAL 84  scan_resize.jpg
9,3x62 -SHC 61,4 gr RBG OAL 84 scan_resize.jpg (76.33 KiB) Zobrazeno 8741 x
9,3x62 -SHC 61,8   gr RBG  OAL 84  scan _resize.jpg
9,3x62 -SHC 61,8 gr RBG OAL 84 scan _resize.jpg (73.32 KiB) Zobrazeno 8741 x
9,3x62 -SHC 62,2   gr RBG  OAL 84  scan_resize.jpg
9,3x62 -SHC 62,2 gr RBG OAL 84 scan_resize.jpg (75.5 KiB) Zobrazeno 8741 x
Takto to vyzeralo pri meraní rýchlosti.
9,3x62 -SHC 61,8   gr RBG  OAL 84  MSV3 _resize.jpg
9,3x62 -SHC 61,8 gr RBG OAL 84 MSV3 _resize.jpg (69.04 KiB) Zobrazeno 8741 x
9,3x62 -SHC 62,2   gr RBG  OAL 84  MSV3_resize.jpg
9,3x62 -SHC 62,2 gr RBG OAL 84 MSV3_resize.jpg (69.67 KiB) Zobrazeno 8741 x
Nakoniec som ešte pomeral Fabrické Blaser CDP a RWS DK po 7 nábojov Hlaveň dlhá 560 mm
Pre DK, RWS udáva V0 800 m/s pre 600 mm hlaveň čo po zohľadnení dĺžky sedí veľmi dobre a rozptyl je slušný - prvá rana šla vysoko nad terč ( mierené na stred ) 6 rán mierené na spodok terča .
9,3x62 -RWS DK    MSV3 _resize.jpg
9,3x62 -RWS DK MSV3 _resize.jpg (75.79 KiB) Zobrazeno 8741 x
Pre Blaser CDP je udaná VO 720 m/s Dlžku hlavne len odhadujem 600 mm po zohľadnení je cca 10m/s pomalšie čo je si myslím slušné , dvojstrel som zistil až doma pri spracovávaní terčov.
9,3x62 -Blaser CDP MSV3 _resize.jpg
9,3x62 -Blaser CDP MSV3 _resize.jpg (77.16 KiB) Zobrazeno 8741 x
Komentáre a rady sú žiadné a výtané :D :roll:
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Durell »

Len referencia k Magneto speed V3-
Fixacia na hlaveň držala počas 29 výstrelov bez nutnosti doťahovať, alebo inak upravovať. Posun zásahov je patrný z terčov, ale s tým sa rátalo .

Ostatné výhody som už písal.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od pufr »

No a to je situace, kdy Ti kromě obdivu k střední odchylce 2,2 m/s neporadím asi nic jiného, než píšeš (jiná - menší náplň ...) - rozptyly nejsou výrazně orientované horizontálně ani vertikálně ... a jsou "větší" :?

Možná - nezasloužily by si ty "Ramshot kuličky" v takto velké nábojnici Magnum zápalku ??? (Aby hořely tak pěkně progresivně, jak u nich ukazuje QL, musí být na povrchu celkem masivně flegmatizované - to zážehu moc nepomáhá - ale při SD 2,2 těžko něco radit :) ; ale snížil by se úsťový tlak ... :? )
Pufr
Začátečník
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 377
Registrován: čtv 30.8.2012, 22:36

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Začátečník »

Tyhle střely jsem zkoušel v .311, ale musím říct, že jsem větší mrchy nezažil. Jdou rozchodit na obdivuhodnou přesnost, ale dá to práci. U mě byl nejlepší výsledek s maximální dávkou nejpomalejšího doporučeného prachu. Mosin měl ale dlouhou hlaveň. Schválně jsem je zkusil z SVT 40 a výsledek byl zoufalý. Asi 7 cm rozptyl. Je to jen pokus, protože zkušenosti s tím nemám, ale zkusit navážku podle úsťového tlaku. Spíš to nepomůže než ano, ale jinak mě nenapadá, co by té střele mohlo vadit natolik, že to v mém případě bylo po půlce terče. Třeba Sierra se z SVT zhoršila jen na 4 cm z původních cca 2,5.
Chtěl jsem ti doporučit jinou střelu, ale v téhle ráži se toho moc solidního za rozumnou cenu nedělá. Max tak Hornady Interlock. Jinak můžu jen smutně koukat na zásobení slovenského trhu. Ramshot jsem tady v 50 km okruhu v obchodě nikde ani nezahlédl. Jestli to není import, máte schopnější obchodníky a v centrální bance méně debilů.
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2051
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od lovec »

Durell píše:Tak bol som skúšať novú várku 9,3x62....
Ja zase staršie várky :D

Obrázek
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Uživatelský avatar
Georg.H
Zkušený diskutér
Příspěvky: 862
Registrován: ned 23.12.2007, 23:43
Bydliště: Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Georg.H »

:o pěkně ti to chodí
Začátečník
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 377
Registrován: čtv 30.8.2012, 22:36

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Začátečník »

Měl bych dotaz ohledně přebíjení Mosina. Zkoušel jsem náboje s 45 gr prachu D 073.4. To je malý kousek nad spodní navážkou. Z 10 nábojnic byly u 3 děravé zápalky. Čím to. Zvýšeným tlakem by to být nermělo. Tedy snad to není zase nějaká nová várka. Dokonce to střílelo dolů i proti 48 gr TU 7000. Takže rychlost neveliká. Jinak 48 gr dává z SVT 40 s naší 180 gr. SP rozptyl kolem 3.5 cm. To je zatím nejlepší, co jsem zkoušel.
Odpovědět