Lov samčí zvěře do 2 let věku
Re: Lov samčí zvěře do 2 let věku
Lotr - u siky je to (aspoň u nás) jedno. Tady se odstřel siky povoluje bez ohledu na věk. Jinde to tak není?
Motivační citát pro tento den:
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Lotr: me to prislo divny ale zatim jsem to nezkoumal jeste nejsem MH
Proste nekteri si tam pisou asi co chcou.

-
- Zkušený diskutér
btw. tedy ani špičák, a ani korunový....BwanaHunter píše:palkopal> pardon, ale to, co vidím na fotce, je jelen vidlák s prvním parožím.....

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Tim - sika byl jen příklad, někoho trápí sika, někoho prasata, však tam píšu, ať si každý doplní zvěř podle aktuálního stavu. U nás se sika taky povoluje bez omezení.
Add korunový špičák, ač nejsem jelenář, tak to taky slyším poprvé v životě
Add korunový špičák, ač nejsem jelenář, tak to taky slyším poprvé v životě

ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- fesoj
- Zkušený diskutér
Jelen s prvním parožím, které se na konci rozvětvuje, je velice vzácná výjimka a zpravidla je podmíněna mimořádnou výživou, spíš výkrmem v oborních chovech. O "korunovém špičákovi", který se občas vyskytne i ve volných honitbách, ale nijak často /já jsem ho poprvé u nás viděl letos/ nás již před více než 40 lety učil Ing. Mimra, že se jedná o jelena s prvním parožím, mimořádně vysokými i silnými lodyhami, které jsou na konci rozšířené a po vytlučení jakoby tupě zubaté. Svědčí to o momořádných vlohách k parožení a tito jelínci bývají proti ostatním i hmotnostně nadprůměrní. V každém případě to chce urazit ruce tomu, kdo je schopen na takového jelena vystřelit. Samozřejmě mluvím o normálním jelenovi lesním, o sikovi se nezmiňuji, my je tady nemáme a je pochopitelné, že někde je potřeba jejich bezohledná redukce. Na druhou stranu to, co se dělo v 90. letech na mnoha místech s naším původním jelenem, mnohde hraničilo s genocidou. Nikdy nelze uvažovat "les nebo zvěř" - vždycky "les i zvěř" a dobrý lesák a myslivec vždy musí dojít k přijatelnému kompromisu.
Kritériem pravdy je praxe.
Lotr - promiň, já ten dodatek "dosaď druh zvěře dle libosti" nějak přehlédl.
Fesoj - souhlas, i tam kde je daná zvěř nenormovaná by se podle mne mělo trochu koukat na to, na co střílím. To co bylo v devadesátých letech nevím, to jsem byl dítě školou povinné, ale pro "genocidu" siky vidím pádné důvody. Bohužel i u nás, v jelenářské oblasti, jsou snahy siku chovat. A k tomu poslednímu - ideální je lesník a myslivec v jedné osobě.
Fesoj - souhlas, i tam kde je daná zvěř nenormovaná by se podle mne mělo trochu koukat na to, na co střílím. To co bylo v devadesátých letech nevím, to jsem byl dítě školou povinné, ale pro "genocidu" siky vidím pádné důvody. Bohužel i u nás, v jelenářské oblasti, jsou snahy siku chovat. A k tomu poslednímu - ideální je lesník a myslivec v jedné osobě.
Motivační citát pro tento den:
jen tak bokem k diskuzi - znám trofej jelena o délce 52 cm, na jedné straně náznak výsad očník, nadočník a opěrák o délce od 1-4cm a na druhé straně totéž jen kratší, ale doplněno vidličkou nahoře s jasnou známkou pozdějšího členění na korunu... první paroží
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Už to tady zaznělo, ale v případě vyjádření k lovu podle § 36 odst. 5 ZoM se rozhodně žádné správní řízení nevede, vyjádření k lovu podle § 36 odst. 5 je navíc možno vydat i plošně z vlastního podnětu státní správy, tak to u nás dělají v případě černé, tudíž se nemusí žádat.
Osobně dělám SSM Kolín, co se týká §36 odst.5 je to u nás asi takhle:
1) Na zvěř černou dáváme vyjádření celoplošně pro všechny honitby stejné.
2) Zvěř dančí se povoluje na počet kusů v rozumné míře...
3) Mufloní zvěř, docela velký problém v našem ORP...někteří chtěli chovat tuto zvěř na obrovských lánech polí.. a tedka sklízí úrodu...vysoké stavy zvěře...obtížný lov...a chodí s otázkou co s tím...?!?!
Myslivosti Zdar!
1) Na zvěř černou dáváme vyjádření celoplošně pro všechny honitby stejné.
2) Zvěř dančí se povoluje na počet kusů v rozumné míře...
3) Mufloní zvěř, docela velký problém v našem ORP...někteří chtěli chovat tuto zvěř na obrovských lánech polí.. a tedka sklízí úrodu...vysoké stavy zvěře...obtížný lov...a chodí s otázkou co s tím...?!?!
Myslivosti Zdar!
Tichá zasněžená krajina. Padne výstřel. Kontrola přátel: “Josef, žiješ?” “Jo.” “Karle žiješ?” “Jo.” “Chlapi, vypadá to, že jsem konečně dostal divočáka.”
Zbrojovka Brno 8x60S, IŽ 12/70, JW Norinco 22LR
Jagdteriér Nanci Z pustého jitra.
Trochu nerozumím - zákon říká jasně : "samčí zvěř do stáří 2 let ve stanovené době lovu bez omezení" - tak jak můžete povolovat (!) nějaký počet kusů?Jakub89 píše:2) Zvěř dančí se povoluje na počet kusů v rozumné míře.
a to do toho někteří s prominutím s....u i poměr! selata versus lončáci... já Dianě nediktuji, jak mi je dopřává!
Palkopal: Vzhledem tomu, že tady máme dančí oblast a uživatelé nechtějí defakto zlikvidovat populaci dančí zvěře. Tak se to povoluje takto.
Hezký den!
Hezký den!
Tichá zasněžená krajina. Padne výstřel. Kontrola přátel: “Josef, žiješ?” “Jo.” “Karle žiješ?” “Jo.” “Chlapi, vypadá to, že jsem konečně dostal divočáka.”
Prosím o vysvětlení co u Vás znamená "dančí oblast" když nemáte dančí zvěř normovanou?Jakub89 píše:Palkopal: Vzhledem tomu, že tady máme dančí oblast a uživatelé nechtějí defakto zlikvidovat populaci dančí zvěře. Tak se to povoluje takto.
Povolovat můžete max. samčí zvěř starší 2 let (ale to je jiný §), podle § 36 odst. 5 nemůže SSM nic povolovat ohledně počtů - jakékoliv omezení jdoucí nad rámec zákona ("bez omezení"!!!) je právně neúčinné a nelze ho vymáhat (pokutou, opatřením, zákazem atd.).
Stále se naráží na to, že úřady si přisvojuj rozhodovací pravomoce ve věcech, ve kterých vůbec rozhodovat nemohou.
Stále se naráží na to, že úřady si přisvojuj rozhodovací pravomoce ve věcech, ve kterých vůbec rozhodovat nemohou.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tím je myšlená oblast chovu dančí zvěře, lov se neplánuje pouze v rámci sdružení, ale v rámci celé oblasti...Pavel.x píše:Prosím o vysvětlení co u Vás znamená "dančí oblast" když nemáte dančí zvěř normovanou?Jakub89 píše:Palkopal: Vzhledem tomu, že tady máme dančí oblast a uživatelé nechtějí defakto zlikvidovat populaci dančí zvěře. Tak se to povoluje takto.
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB