Mastička z kančího sádla
Mastička z kančího sádla
Ráda bych se zeptala, zda někdo používáte sádlo z divočáka na výrobu bylinných mastiček a odkud máte recept (rodinný, které měěsto, vesnice...). Přijde mi, že se na tento suprový materiál pro domácí léčení pomalu zapomíná, a to je škoda. Předem moc děkuji všem za odpověď, píšu o něm dizertačku na vysoké škole.
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: Mastička z kančího sádla
Vlastní zkušenost s tím nemám. Ale vím, že na výrobu léčivých mastiček svého času velebný pán Urban, známý chovatel jagdteriérů, vykupoval od mého tchána i dalších myslivců sádlo jezevčí. A když se nad tím člověk zamyslí, je celkem logické, že sádlo všech savců, kteří přespávají zimu a z ničeho jiného než vlastního tuku nežijí, bude nejspíš obsahovat nějaké ty ochranné a z lidského hlediska léčivé látky . tvrdí se to aspoň o jezevci, medvědovi i svišti a nejspíš na tom něco bude. Ale u divočáka o tom zrovna přesvědčen nejsem.
Kritériem pravdy je praxe.
Re: Mastička z kančího sádla
šelmy mají přírodní kortikoidy to čuník nemá tak se musí dodat bylinky a pak je jedno jestli to je z divočáka nebo z pašíka a podle mě raději z pašíka dobře živený divočák má sádlo jedna báseň to je škoda na mastičky to je lepší na chleba k tomu česnek nebo cibuli
CZ 550 american 308win.
Re: Mastička z kančího sádla
Zdravím páni kolegové,
plně souhlasím s předchozím, že raději ke konzumaci jak sádlo z divočáka tak i jezevce, včetně " vedlejšího" produktu škvarků. Sviště jsem jaksi bohužel neměl možnost v našich končinách potkat. Asi bych ho stejně ale nelovil.
Po přidání případných bylinek a vhodného doplňku na zapití je u prvních dvou produktů skvělá konstelace k přátelskému posezení.
Jen se mi bohužel zdá, že ty prasátka mají sádla čím dál míň. V okolí tu nejsou jinak všudypřítomné kukuřičné lány, takže jim kukuřičku sice dodávám, ale evidentně jí není dost. No čas se konečně nachýlil, tak snad i sv. Petr zastaví vodu a bude možno si počkat na jezevce a pak viz výše.
niva
plně souhlasím s předchozím, že raději ke konzumaci jak sádlo z divočáka tak i jezevce, včetně " vedlejšího" produktu škvarků. Sviště jsem jaksi bohužel neměl možnost v našich končinách potkat. Asi bych ho stejně ale nelovil.
Po přidání případných bylinek a vhodného doplňku na zapití je u prvních dvou produktů skvělá konstelace k přátelskému posezení.
Jen se mi bohužel zdá, že ty prasátka mají sádla čím dál míň. V okolí tu nejsou jinak všudypřítomné kukuřičné lány, takže jim kukuřičku sice dodávám, ale evidentně jí není dost. No čas se konečně nachýlil, tak snad i sv. Petr zastaví vodu a bude možno si počkat na jezevce a pak viz výše.
niva