Teoretické debaty kolem střelby
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: teoreticke debaty o vsem kolem strelby...
dík za info
Potřebuji si ujasnit: pokud je jeden klik 7mm na 100m tak na 50m je to 3,5mm?
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
Brno 500 8x57JRS/20x76
-
- Nový návštěvník
petjan: Ano.
Tyhle prepocty nesouvisejicich jednotek (1/4" na 100m) me motivovaly pro mildot obrazec i klikani v prvni ohniskove rovine - pak je to vic intuitivni, kdyz je klik 1cm na 100m pri jakemkoli zvetseni
Tyhle prepocty nesouvisejicich jednotek (1/4" na 100m) me motivovaly pro mildot obrazec i klikani v prvni ohniskove rovine - pak je to vic intuitivni, kdyz je klik 1cm na 100m pri jakemkoli zvetseni

-
- Administrátor
Klik je klik při jakémkoliv zvětšení. Zvětšení a polohu záměrného obrazce je třeba brát v úvahu pouze při odečtu, kolik kliků pro korekci. Takže petjan, uvažuješ správně.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Díky, nebyl jsem si jistý
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Brno 500 8x57JRS/20x76
-
- Nový návštěvník
dalas: jasne, myslel jsem to ve vztahu k obrazci.
chci se zeptat jak je to s "energií střely- slyšel jsem xkrát že když zasáhne střela moc brzo - dejme tomu 30-50 metrů od hlavně že ještě "nemá" tu správnou-energii a proto třeba neprostřeluje..
že až od těch 100? metrů to má všechnu energii a proto prostřeluje (např..)
nejsem žádný expert, ale přijde mi to jako naprostá blbost, myslím si že "kulka"(střela) má největší rychlost a tím pádem energií při opouštění hlavně, kdy byla ještě urychlována rozpínáním "plynu-spalin".. jakmile opustí hlaveň, tak plyny jdou dopryč a na střelu působí už jen odpor, gravitace a jiný vlivy který ji zpomalují...
je to nějaká latina? už to tvrdilo pár chlapů že když trefí např. 7 nebo 8 "blízko", že neprostřelí, ale na dálku jo... (stejné místo..)
že až od těch 100? metrů to má všechnu energii a proto prostřeluje (např..)
nejsem žádný expert, ale přijde mi to jako naprostá blbost, myslím si že "kulka"(střela) má největší rychlost a tím pádem energií při opouštění hlavně, kdy byla ještě urychlována rozpínáním "plynu-spalin".. jakmile opustí hlaveň, tak plyny jdou dopryč a na střelu působí už jen odpor, gravitace a jiný vlivy který ji zpomalují...
je to nějaká latina? už to tvrdilo pár chlapů že když trefí např. 7 nebo 8 "blízko", že neprostřelí, ale na dálku jo... (stejné místo..)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Petr1970 to není o energii ale o konstrukci střely každá střela pracuje různě při různé rychlosti a taky proti jinému tělu jinak proto právě začali vyrábět dvoujaderné střely které by měli mít vyrovnanější výsledky jinak ti prostě bude pracovat střela proti objektu který má menší odpor tam funguje skoro jako celoplášť a jinak proti mohutnému praseti kterému tu energii předá a co se týče že se rozsype na blízko to byla doména střižných hran od SB s tím jsem se u kolegů několikrát setkal když to bylo moc blízko ta střela se prostě rozpadla na střepiny a neprostřelila stejně budou fungovat měkké polopláště proti velkému kusu např. 200kg praseti ta střela se začne masivně deformovat při vysoké rychlosti dopadu a tím se pak v tom těle zpomaluje když bude střela tvrdší při stejné rychlosti bude mít daleko větší penetraci a bezproblému projde ale zase předá méně energie ale zase bude kus barvit ven a né dovnitř atd. . Někde tu byl kdysi odkaz jak Nosler acubond se deformuje při jaké rychlosti velmi zajímavé dával to sem myslím Lovec
na stránkách RWS když máš popisku střel tak je právě penetrace poškození zvěřiny šokovej efekt a kolik procent střely zůstane v kuse po projití, pokud se v některém údaji pletu tak se omlouvám už jsem tam dlouho nekoukal co jsem přestal RWS používat
na stránkách RWS když máš popisku střel tak je právě penetrace poškození zvěřiny šokovej efekt a kolik procent střely zůstane v kuse po projití, pokud se v některém údaji pletu tak se omlouvám už jsem tam dlouho nekoukal co jsem přestal RWS používat
Naposledy upravil(a) rimar77 dne ned 23.11.2014, 23:13, celkem upraveno 1 x.
aha, to mě nenapadlo.. takže jde vlastně o to "v jaké rychlosti na jak tvrdý cíl narazí".. a může se stát, když je to "moc rychlé" (blízko hlavně) že se při nárazu do tvrdšího(černá, kost..) roztříští a neprojde, ale kdyby do něj narazila už pomaleji ve větší vzdálenosti) tak by prošla
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
petr v podstatě to tak je
rychlá měkká (ev. nestabilní konstrukce) na hmotný tvrdý cíl se silně zdeformuje (zvětší průměr) a nebo rozpadne na střepiny a tudíž neprojde. A proto se taky na nábojích nemá šetřit za kvalitu prostě zaplatíš

člověk se furt učí, včera když sem to poslouchal tak bych na to 4tý pivo přísahal že zase lakujou 
zajímavý bylo že SB náboj 7x64 (tipuju asi ta střižná, je to levný).. na 30 metrů neprošla 130 kg prasetem, ale střela byla vyndána celá (94 procent na laboratorní váze hmotnosti střely), ukázkovej hřib.. takže se nerozpadla, ale stejně neprošla..
zůstala v bělu pod škárou na výstřelový straně.. je teda fakt že byla:
škára s bahnem, 10 cm bělu, střed kde to rozsekalo játra , zase 10cm bělu a tam zůstala opřená o výstřelovou škáru
takže možná díky tomu že se ukázkově zdeformovala a udělala odhadem 2? cm hřib tak to prostě ubrzdilo to sádlo...l

zajímavý bylo že SB náboj 7x64 (tipuju asi ta střižná, je to levný).. na 30 metrů neprošla 130 kg prasetem, ale střela byla vyndána celá (94 procent na laboratorní váze hmotnosti střely), ukázkovej hřib.. takže se nerozpadla, ale stejně neprošla..
zůstala v bělu pod škárou na výstřelový straně.. je teda fakt že byla:
škára s bahnem, 10 cm bělu, střed kde to rozsekalo játra , zase 10cm bělu a tam zůstala opřená o výstřelovou škáru
takže možná díky tomu že se ukázkově zdeformovala a udělala odhadem 2? cm hřib tak to prostě ubrzdilo to sádlo...l
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
-
- Administrátor
Hlavně ta škára na výstřelové straně. Je to stejný efekt, jak když vzduchovkou střelíš do visící deky. Dece se nic nestane, protože je to pro střelu pružný prvek. Kdyby ale deka byla ne desce, bude v ní díra, protože nezapruží. Jinak to, že rychlá střela nakrátko předá méně energie je kravina. Předá více, jak ta stejná střela, když bude pomalejší. Jde jen o to, k čemu ta energie byla spotřebována.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dalas čti pozorněji netvrdil jsem že rychlá střela na blízko předá méně energie to je logicky blbost ale že tvrdá střela při stejné rychlosti jako měkká má lepší penetraci projde kusem ale předá méně energie !!! pokud střela zůstane v kusu předá samozřejmě 100% energie
-
- Administrátor
Rimar77: to nebyla reakce na Tvůj příspěvek s nímž zcela souhlasím. Jde jen o podporu Tvých tvrzení oproti nezřídkým tvrzením, že "střela je tak rychlá, že nemá čas předat energii".
dalas aha
tak to pardon omlouvám se špatně jsem tě pochopil
jinak s tímto tvrzením se taky setkávám dost často ale právě u lidí co kupují střižné hrany a měkké polopláště s jedním jádrem a pak se diví přitom stačí trochu se zamyslet a něco málo nastudovat a nešetřit na střelivu

jinak s tímto tvrzením se taky setkávám dost často ale právě u lidí co kupují střižné hrany a měkké polopláště s jedním jádrem a pak se diví přitom stačí trochu se zamyslet a něco málo nastudovat a nešetřit na střelivu