308 Winchester
-
- Pravidelný diskutér
Re: 308 Winchester
To Zdenek 41 - tak jsem na ten katalog kouknul a čuměl jsem. Netušil jsem, že mají tak široký záběr produkce. U nás toho od nich moc není.
To pufr - díky za info o tom stanagu. O tom jsem ponětí neměl, každopádně jsem patronu strčil pod pořádnou stolní lupu a je to tak jak píšeš - křížek v kolečku.
To Petr 1970 - ono záleží jestli střela magnetuje proto, že tam je jen plášť z hlubokotažné oceli, nebo proto, že je tam i ocelové jádro? Každopádně i část civilní produkce od RWS má plášť z hlubokotažné oceli a SaB v tom jelo léta. Osobně by mě zajímal nějaký solidní test, co zatěžuje vývrt více. Střely s pláštěm z hlubokotažné oceli, nebo monokompozitní střely?
To pufr - díky za info o tom stanagu. O tom jsem ponětí neměl, každopádně jsem patronu strčil pod pořádnou stolní lupu a je to tak jak píšeš - křížek v kolečku.
To Petr 1970 - ono záleží jestli střela magnetuje proto, že tam je jen plášť z hlubokotažné oceli, nebo proto, že je tam i ocelové jádro? Každopádně i část civilní produkce od RWS má plášť z hlubokotažné oceli a SaB v tom jelo léta. Osobně by mě zajímal nějaký solidní test, co zatěžuje vývrt více. Střely s pláštěm z hlubokotažné oceli, nebo monokompozitní střely?
Re: 308 Winchester - VAROVANIE
NORMA ma vo svedskej verzii svojej webovej stranky uvedene varovanie pred vadnymi nabojmi 308 Win JAKTMATCH, art.nr. 20176220. Nejakym nedopatrenim sa stalo, ze v niektorych nabojoch moze chybat prach. Ak strela z takehoto vadneho naboja uviazne v hlavni, tak dalsi vystrel moze sposobit havariu zbrane a z toho plynuce mozne poskodenie zdravia.
Tu su cisla vadnych sarzi (LOT):
S14L17, S14L18, S14L19, S14L20, L14L21, L14L24, L14L25, L14L26, L14L27, R14M06, R14M07, R14M10, R14M13, R14M21, R14M24, R14M25
http://www.norma.cc/sv/
Tu su cisla vadnych sarzi (LOT):
S14L17, S14L18, S14L19, S14L20, L14L21, L14L24, L14L25, L14L26, L14L27, R14M06, R14M07, R14M10, R14M13, R14M21, R14M24, R14M25
http://www.norma.cc/sv/
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Re: 308Winchester
Ahoj. Moje hladanie ideálneho náboja do 308w za 7 rokov. Na začiatku sb 11,7 g spce, farba, presnosť, devastacia diviny, potom sb 11,7 hpc obrovská devastácia diviny, potom sb sierra 11,7g presná, farba, nedevastuje asi ideálna strela pomer cena kvalita dostupnosť. Neskôr som skúšal sako arowhead 2, kupil som 2balenia a ani som to nenastrelil cca to rozhadzomalo 15cm v kruhu na 100m. Mám balenie na predaj. Nakoniec som zohnal 5 balení HORNADY custom165gr/10,7 g/ btsp interlock. Maximálna spokojnosť. Nepodlieva, devastácia minimálna / ešte menšia než sb 11.7g sierra/, zatial najlepšia kombinácia do 308w z mojich skúseností. Až na jeden háčik momentálne sa v SR ani ČR nedajú kúpiť. Preto som teraz kúpil strely a chcem ich prebíjať. Ale neviem od čoho sa odraziť. Nemá niekto z vás quickload a pomohol by? Nábojnica pôvodná hornady, strela hornady interlock 165 gr, zápalka CCI BR-2, prach lovex S 060 navážka?..... Podľa ich katalógu z roku 2012 je to laborované na 2700 fps čo je 822,96 m/s. Ešte chcem uviesť, že lovím čiernu, dančiu a srnčiu zver. Ďakujem.
Vítej! Odpověď na poslední dotaz máš v tomto vláknu:
viewtopic.php?f=6&t=78&start=540
By se tu taky něco dalo najít - je to zde "strukturované" forum, nikoli Chat
Pufr
Vítej! Odpověď na poslední dotaz máš v tomto vláknu:
viewtopic.php?f=6&t=78&start=540
By se tu taky něco dalo najít - je to zde "strukturované" forum, nikoli Chat

Pufr
Ahoj. Možno to niekomu pomôže s volbou streliva. Ako už som písal, nakoľko sme nemohli zohnať tie HORNADY kamarát skúšal
SaB XRG 11,7 g . Presnosť, devastácia minimálna, no ani žiadna farba a dohľadávanie so psíkom. Fungoval spolahlivo nad 90 kg pri čiernej, na srnčiu a dančiu sme to neskúšali. Následne v Mistelbachu kúpil Winchester silver typ 11,7 g. Presná, devastácia diviny malá no na našu zver tvrdá a následne zver málo farbí. Ešte chcem uviesť, že strielame tesne za lopatku, za vhodných podmienok čiernu aj za ucho.
SaB XRG 11,7 g . Presnosť, devastácia minimálna, no ani žiadna farba a dohľadávanie so psíkom. Fungoval spolahlivo nad 90 kg pri čiernej, na srnčiu a dančiu sme to neskúšali. Následne v Mistelbachu kúpil Winchester silver typ 11,7 g. Presná, devastácia diviny malá no na našu zver tvrdá a následne zver málo farbí. Ešte chcem uviesť, že strielame tesne za lopatku, za vhodných podmienok čiernu aj za ucho.
Ahoj,
máte někdo vyzkoušené náboje SB se střělou SPCE 9,7 g. Myslím co se týká účinku na různou a různě těžkou zvěř(barvení, prostřelování, podlévání atd...). Díky!
máte někdo vyzkoušené náboje SB se střělou SPCE 9,7 g. Myslím co se týká účinku na různou a různě těžkou zvěř(barvení, prostřelování, podlévání atd...). Díky!
To BUBA: Ako som pisal hore, 9,7g spce asi to najhorsie do 308w. Strasne fragmentuje a podlieva. To uz radsej 11,7g. Skus hornady interlock 10,7g btsp odskusane, nepodlieva vstrel a výstrel ok.
Dneska jsem (sb 9.7 spce) nakoupil 3 krabicky. Pocitam je vystrilet po vranach, strakach, liskach a neco do terce. Zajimal me ucinek, kdybych nahodou potkal prasata. Jinak mam zajimavej poznatek. Z tech tri krabicek maji strely ve dvou krabkach tombakovy plast a v ty treti maji strely plast ocelovy - pritahuji magnet. Takze tu treti dojdu do kramu vymenit. Lauf si kurvit nehodlam... No, kluci v SB to teda delaj vselijak...
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
jsou ze stejné série nebo ta jedna je jiná?
-
- Zkušený diskutér
Jeden dobrý známý ulovil s touhle S&B 9,7g 308W SPCE (ještě ocelový, tombakem plátovaný plášť) hodně přes 500 ks zvěře, vše pečlivě zapsané se vzdáleností a dalšími podmínkami střelby, popisem střelného kanálu atd. Na ranivý účinek si nestěžoval, devastaci nekritizoval. Bylo to v době, kdy moc jiných nábojů nebylo
. Možná i ten ocelový, pevnější plášť téhle střele při deformaci v cíli "svědčil".
Nedávno jsem - s pomocí tří kolegů - z těžké Savage 12, co střílí Hornady Amax konzistentně max 0,6 MOA vystřílel 40 ks těchhle SPCE v hnědých krabičkách (výroba cca 1995), celkový rozptyl všech čtyř střelců byl zhruba na úrovni 2 MOA, ale dva střelci byli myslím i o něco lepší .
S dnešní kvalitou nemám zkušenost.
150 gr střely v.308W logicky "víc" devastují cíl - včetně třeba Lapua Mega a dalších "jednoduchých" střel této hmotnosti - byť střepin u typů s "masivnějším" tombakovým pláštěm asi bude méně.

Nedávno jsem - s pomocí tří kolegů - z těžké Savage 12, co střílí Hornady Amax konzistentně max 0,6 MOA vystřílel 40 ks těchhle SPCE v hnědých krabičkách (výroba cca 1995), celkový rozptyl všech čtyř střelců byl zhruba na úrovni 2 MOA, ale dva střelci byli myslím i o něco lepší .
S dnešní kvalitou nemám zkušenost.
150 gr střely v.308W logicky "víc" devastují cíl - včetně třeba Lapua Mega a dalších "jednoduchých" střel této hmotnosti - byť střepin u typů s "masivnějším" tombakovým pláštěm asi bude méně.
Pufr
Je to jina serie. Ty naboje vypadaji dost stare....
-
- Zkušený diskutér
buba- spíš by mi vadilo , že nemám náboje jedné serie. To jak píšeš,že jedna krabička magnetovala a ostatní ne,je jasný důkaz toho, že patrony byly namíchané. Vidím to na problém lověny a prodavače. Určitě moc dobře věděl co ti dává.Má tam v regále staré zásoby a potřebuje se toho zbavit. Hodně lidí to neřeší nebo si toho ani nevšimnou a on na to spoléhá. Tam je problém...SB dělá tombakové pláště u SPCE od loňského roku . Někteří prodavači v lověnách to ani neví. To je druhá skutečnost.
Řešilo se to už v tématu o sedmě, koupil jsem loni střely SPCE 11,2g tombakové - nemagnetické a velká nespokojenost na spárkatou. Střela se hodně rozkládá a devastuje oproti starým magnetickým. Šetří hlaveň, likviduje zvěřinu.
Abych pravdu rekl, tak radsi vyhodim o trochu vic zveriny nez bych nicil flintu. Primarne to bude stejne na skodnou, takze je mi to fuk. Pokud bude presnost aspon 1.5 MOA tak budu spokojeny. Jak budou 550tce varmintu chutnat uvidime. Drive jsem je chvili strilel z TOZ 122, ale moc jsem presnost nezkoumal. Ulovil jsem s nima jen par lisek. Dam vedet po vikendu...
Měl bych jen malý dotaz.
Máte někdo osobní zkušenost s tím, že použití střel s pláštěm s hlubokotažné oceli má vliv na životnost kulové hlavně?
Jen tak pro zajimavost. Ve vláknu 8 x 57 JS se momentálně diskutuje o účincích střel TIG(ID).
viewtopic.php?f=6&t=126&p=104573#p104573
Mimochodem jsou to také střely s "ocelovým" pláštěm, tak jako Brenneke TUG.
Máte někdo osobní zkušenost s tím, že použití střel s pláštěm s hlubokotažné oceli má vliv na životnost kulové hlavně?
Jen tak pro zajimavost. Ve vláknu 8 x 57 JS se momentálně diskutuje o účincích střel TIG(ID).
viewtopic.php?f=6&t=126&p=104573#p104573
Mimochodem jsou to také střely s "ocelovým" pláštěm, tak jako Brenneke TUG.
Osobni zkusenost nemam a ani ji nehodlam ziskavat. Obecne se rika, ze strely s ocelovym plastem snizuji zivotnost hlavne cca o polovinu....