Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
pufr
Zkušený diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od pufr »

Krásné rozhodování :)

Ten důraz na kvalitu je samosebou chvályhodný a pravda je, že při případné výměně zbraně i optiky budeš na dnešním nasyceném trhu použitými "loveckými mazlíky" tratit minimálně 20 - 30% původní ceny někdy i víc.

Ten výhled spokojeného užívání kvalitní optiky na 20 let dopředu je ale dnes komplikovaný, neb jak houby po dešti začly růst optoelektronické digitální i jiné IR a multispektrální zaměřovače a tam jsou možnosti lovu, jak říkáš "zásuvek", zas trochu jinde. Poptávka je slušná, takže pokud Sony stihne dělat jednou za dva, tři roky nový čip pro tyhle přístroje, budou do pěti, osmi, deseti let na míle daleko před klasickou optikou a bude ti vrtat v hlavě zas jiný červík :?

Nejen má dlouholetá zkušenost říká, že Leupold řady VX3 a vyšší není ani v noci o nic horší než Meopta R1, mechanicky bych řekl spíš i lepší (s Leupold VXR nemám zkušenost). Docter jsou dobré dalekohledy, pokud vím, snad i vyráběné v Německu (ale ona - mimo špičkovou německo-rakouskou "pětku" - ani třeba kvalitní japonská produkce s německým "kontrolingem" - Minox, Steiner ... nebude špatná :D
Realita je, že u každé značky se potkáš nejen na netu i s negativní zkušeností, takže důležitý je i prodejce, by kopal taky trošku za spokojenost zákazníka, ne jen za své pohodlí a vztahy s "výhradním" dealerem - to u nás, řekl bych, pokulhává dost :?
Pufr
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

BB> tyhle debaty začínají a končí vždycky stejně, proto jí nechci moc bourat. Nicméně jsem letitým spokojeným uživatelem Leupoldů a na své "noční" flintě mám Leupold VX3 s illuminated fine duplex a za nějakých 10 let jsem nedospěl k důvodu měnit. Když vidím natolik, abych v triedru obeznal zvěř, s Leupoldem vidím natolik, že vystřelím. A víc nepotřebuju. Stejně jako Dalas nemám zkušenosti s VXR. Pokud půjdeš do variablu a nechceš to na naháňky, budeš optiku opravdu sundávat zřejmě zcela minimálně, takže bych se montáží na sundavání asi moc netrápil.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Chlapi to je to co jsem chtěl, co nejvíc názorů a rad Mě se líbí Leupold a zas nechci večer střílet na 250m.Omlouvám se jestli jsem se někoho dotkl výrazem zásuvky.
Ale toho tak říká. Koupím to Sako carabine a optiku asi toho Doctra.
To Bwana diky za názor. Ještě jsem čekal na Myslivce Mildu a že je to všechno špatně a mám šetřit na Blaser (-: .
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Malý jest jen ten kdo malé cíle má. :-)
Bavorský barvář .
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Ještě jeden můj názor, myslím si že když koupím top výrobek od střední firmy (Leupold, Docter) tak bude lepší než nejhorší od špičky, Zeiss,Leica, Swarovsky. Nevím přijde mi to jako špička od VW , nebo základ od Mercedesu.
To Bwana s tím Mildou to byla ironie, od tebe ne! Ještě bych uvítal další názory.
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Flinta střílí, optika trefuje a střela usmrcuje.
Za mne flinta se mi musí líbit, sedět mi a být spolehlivá. Vyzkoušet jak mi sedí. Pro lov co nejkratší.
Optika co nejlepší, kouknout přes ni i v noci.

Se Sakem určitě neprohloupíš, s Docterem také ne.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

B.B Art píše:Ještě jeden můj názor, myslím si že když koupím top výrobek od střední firmy (Leupold, Docter) tak bude lepší než nejhorší od špičky, Zeiss,Leica, Swarovsky. Nevím přijde mi to jako špička od VW , nebo základ od Mercedesu.
To Bwana s tím Mildou to byla ironie, od tebe ne! Ještě bych uvítal další názory.
Ceny si najdes sam, ja by som hladal Swarovski Z4i 2,5-10x56, alebo Zeiss (ci uz Victory alebo Classic) 3-12x56. Vykon za zlych svetelnych podmienok a kvalita je predsa len dalej ako lubovolny Leupold. Neprijemnou vlastnostou vacsiny puskohladov strednej triedy je hrubka cierneho tunela cez ktory pozeras. Najlepsi sposob je vyskusat. Iste vies, ze cez den v predajni sa aj slabsia optika bude javit ako dostatocna. Vecer moze nastat situacia (na jednej takej sa mi podarilo nazivo demonstrovat preco je ten Zeiss Victory 3-12x56 jednoducho vyrazne lepsi ako Leupold VX-3L 3,5-10x56), ked zver lezi pod stromom/krikom. Pohlad v Leupolde - pod stromom je tmavy flak, zrejme tien. Pohlad od Zeissu, lezi tam diviak..... je asi viac ako jasne, ktory puskohlad nakoniec dostal prednost. Neviem celkom presne, co sa momentalne povazuje od Leupoldu za spicku na vecer/noc, ale zmienene Z4i a Victory su v reale lepsia volba. Ak by to vychadzalo finacne, osobne by som v tejto triede preferoval vyssieuvedene dva modely.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Lovec> nechci rozhodně vyvolávat nějakou polemiku, a nikdy jsem netvrdil, že Leupold je úplně stejný jako Swarovák nebo Zeiss. Nicméně, situace, jakou ty popisuješ, se mi zatím nepřihodila. Triedr mám Leicu, která by snad s kvalitou obrazu a světelností problém mít neměla, a jak jsem psal, když vidím v ní, vystřelím s Leupoldem. Třeba se mi to ještě přihodí, všechno je jednou poprvé. Ale souhlasím, že tebou zmiňované optiky jsou lepší, než Leupold, jen si nejsem jistý, jestli o tolik, a jestli je ten rozdíl v lovecké praxi tak podstatný, jako je rozdíl v pořizovací ceně.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Buttler
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Buttler »

Je to věc vkusu, názoru a v neposlední řadě praxe. Nepochybně bude s i tím Leupoldem dobrá lovitelnost. Já preferuji optiku před zbraní, tedy raději dám na průměrnou zbraň nadprůměrnou optiku, než opačně. Takže osobně bych na to Sako dal Leicu, Swara, Kahles nebo Karla Cajsů.Už proto, že to nepořizuješ, jak píšeš na chvíli,ale min. na 20-25 let. (záleží i na tom, co Ti daly sudičky do vínku:-)) Přesto bych se přes každou optiku ještě podíval, každý jsme jiný, u optiky je to potvrzené - 100lidí a každý vidí jinak, protože nerozhoduje až tak oko (čočka), nýbrž hlavně computer (mozek - zpracování dat, které mu oko poskytne).
Já jsem bazarovou 550-ku Varminta v 308W osadil Meoptou ZD 6-24x56. V rámci tuzemských možností. Spokojenost. Ale brouček mi vlezl do hlavy, když jsem se večer na společné čekané koukl přes hostův Zeiss VICTORY HT 3-12x56. Prostě jsem viděl trochu jinak - lépe, příjemněji, více... U kolegova Duralytu to bylo jiné, tam jsem rozdíl hledal až hnidopišsky a stejně nenašel.
U cca osmiletého pevného Swara 8x56 jsem také enormní rozdíl neshledal. Je to opravdu silně individuální záležitost.
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

To věřím, že to bylo s tou zeisskou příjemný pokoukání když stoji 60 000 :D ne to už je moc to je bez montáže a věcí okolo 110 000kč blázen jsem, ale takovej zas ne :lol: buď to bude Leupold nebo nějakej Doctr za cca 33000 :shock: děkuji všem za rady,tipy, triky :D :D
Od saka už neustoupim, kupředu teď, zpátky ni krok :mrgreen:
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
jezevcik
Častý návštěvník

Příspěvek od jezevcik »

Ahoj taky ti gratuluji k výběru zbraně. Sako je velmi povedená zbraň mám ho asi 15 let v ráži 7x64 , ale 308 je moje srdcovka. Jinak jestli chceš zamotat hlavu ještě víc ,tak já tam mám pevnou montáž od maka opravdu hodně nízká a puškohled meopta R2 2,5x 15-56 s křížkem už jsem to sem psal myslím ,že velmi povedená optika , před tou meoptou jsem tam měl právě toho leupolda V III ,sloužil bez problémů ,ale ta meopta je alespoň pro mě lepší .
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

[quote="tonny"]Flinta střílí, optika trefuje a střela usmrcuje.

Tak pod toto bych se podepsal. Velmi dobrou radu ti dal i lovec, a to s tou Z4i a Zeissem. Pokud bych měl rozpočet, jaký uvádíš ty, tak bych jednoznačně sáhl pro tu Z4.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Tim
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tim »

I já gratuluji k výběru zbraně, to SAKO Ti rozhodně ostudu neudělá... A pokud to bude v té 7x64 , tak bych Ti doporučil od stejné firmy i střelivo. SAKO Hammerhead 11,0g byla pro mne asi zatím nejlepší střela, kterou jsem v této ráži měl.
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Děkuji za další názory a rady .Time chci 308win. nebo 8/57js . Ta optika je boj, pořád mám dilema. Nevím jestli ještě chvilku nepočkám
Cca 5 měsíců a pak koupit tu zeissku .Sako je kvalita i když jsem měl původně vybráno něco jiného.
Náboje počítám Sako nebo Winchester silvertip. nebo Normu .
A jak se Vám daří na naháňkach? U nás jako by se činící vypařili . Včera padli dvě a liška, ale je to slabota, škody jsou veliký. :|
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
kuba.palivec
Nový návštěvník

Příspěvek od kuba.palivec »

Ještě optiku trochu zamotat - zkus se kouknout přes Schmidt-Bender Zenith. Není to jako má každý druhý. Tuto optiku jsem měl na kulobroku BBF 95 a pro mě bezkonkurenčně nejlepší optika pro moje oko, Mám Zeiss Diavari V 2,5-10x50 ten SaB koukal o dost líp. Cena je kolem 2000 EUR.
Steyr SSG 69 308, CZ 531 30-06, Mossberg 9200 12/76, CZ 527 7.62x39, ZK 99 7x57, ZP 16, Jos. Gutwirth 3x,
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Já na příští rok uvažuji o Kahles KXI 3,5-10x50 http://www.lovecka-optika.cz/cz-detail- ... -x-50.html , světelnost výborná i na palcový tubus, malý lehký. Poslední dobou ale podražili.
Odpovědět