Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Durell
Zkušený diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od Durell »

PRE rimar77 :

S 9,3x62 mám už dačo odstrielané a nieje to všeliek. Nie každá rana sa podarí jak je myslená, hlavne v noci na diviaky. Dohladával som aj po nej, možno 2x bez úspechu aj so psom.

No aj asi 2 veľmi zlé zásahy diviakov boli do cca 150 m a išli sme po farbe aj so psom.

Teraz začnem používať 6,5-284 tak budem vedieť porovnať, lebo predtým som lovil 8x57JS SPCE a aj po tom to behalo.

Teraz kamarát ulovil Lanštiaka s 308 SPCE a neprestrelil separácia a fragmentácia veľká .

Ak by sa spravila podrobná štatistika priemer a rýchlosť zvyšujú pravdepodobnost v ohni a skracujú odbeh.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Durell ale já nikdy netvrdil že 9,3 je všelék a musím nechat že zatím já sní mám jen dobré zkušenosti a po 7dmě velmi příjemná změna ale pravda tolik jako ty sní nastříleno zase nemám
mně by lákalo vyzkoušet 25-06 ale zatím zůstanu u knedlíku
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Měl nebo mám sedmičku ve všech mutacích, 30-06, 308, 8x57JS, 300WM, 243W, 223r a střílel jsem z kde čeho. Dohledával jsem se psem naprosto běžně i po 9,3 x 62. Moje zkušenost je taková, že nemohu říci, že by to po ranách za lopatky, i když jsou prostřeleny obě plíce, zůstávalo vždy do 20m. Někdy ano a někdy to odběhlo třeba 80 a bylo to jedno, jestli to byla 30-06 nebo 8x57JS nebo 300WM.
- když chci flek, tak jedině na lopatku, přes kosti. Pak to zůstává celkem spolehlivě a nezáleželo na ráži. Pokud to není vysoká rány rozbitým hřbetem, tak to nevadí ani výkupu zvěřiny. Tato rána je doporučovaná i na školeních prohližitelů zvěřiny(alespoň v naší oblasti) a je obecně doporučována jako neetičtější s rychlým usmrcením.
- rána za plece je skutečně dobrá, šetří zvěřinu, ale odcházelo to i po 300MW a hledal jsem se psem i po 9,3x62. Faktem je, že ta 9,3x62 drtivou většinu zvěře prostřelí a barví to alespoň nějak. To skutečně po 308W, ale 30-06 nebo osmě,nemusí být při určitém typu střely(třeba TIGa) vždy pravda. Přišlo mě, že mě černá po této ráně( na žebra) zůstávala v ohni spíš na vzdálenost alespoň 80 -100m, než na blízko. Výhodou byly měkké střely, které více předávaly energii, ale samozřejmě je tam větší poškození zvěřiny a obecně horší barvení při průstřelu - viz. debaty okolo SST, TIG atd.. Tvrdší střely, které tzv. krásně hříbku na ten 2 až 2,5 násobek krásně prostřelují a dobře to po nich barví,ale zvěř více odchází. Třeba takový A Fram 200grejnů z 300WM v lab okolo 860m/s na 40kg sele a odbíhalo to naprosto pravidelně, tedy při ráně na žebra.

Proto v kulturách kukuřice, řepky, slunečnice atdd., vždy střílet na předek!!!

V současné době zavádím do praxe jezevčíka a tak jsem střílel Power Maxem 150grejnů. Tvrdší, perfektně se otevírá i při ranách na žebra, ale výborné barvení na útěku do vzdálenosti do 50m. Výborné pro psa na začátek. Došly a plánuji nasadit Sako 150grejnů Super Hammerhead.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Josef Kuřitka

Neberu to vážně, ale o lecčems si myslím své :wink:

Nechci spadnout do nějaké flame diskuze, ale pravdou je, že jsme rozdílní, prostě někdo má rád blondýny, někdo brunety.... Zrovna tak jsou zastánci velkých a malých ráží.

Já s tím problém prostě nemám, každého věc, čím v rámci možného střílí, pokud to zvládá. Proto vzájemná debata na toto téma by mohla pokračovat dlouho, od argumentů, že do malých kalibrů je levnější munice, apod. až po argumenty, že větší kalibr je zase ohleduplnější ke zvěři, jelikož když není 100% zásah, tak minimalizujeme trápení zvěře, ať ji trefíme kamkoliv, třeba doprostředka. Řeči na téma, že se někdo trefuje vždy na 100% neberu vážně, pokud nestřílí černou na hromadě do 40m. Proto s prominutím, Tvá argumentace o tom, že mu to po větších kalibrech pak stejně odbíhá je o ničem nebo myslíš, že by tím menším kalibrem střílel líp? Leda, že přecenil své schopnosti a zbraně se pak bojí. Nejednou jsem viděl, že střelec zavřel před výstřelem oči, ale to už je jiná kapitola.

Jistě, platí taková nepsaná zásada, že by každý měl použít zbraň, kterou bezpečně zvládá, aby se toho nebál. Proto i přiměřenost, o které se zmiňuješ je dost diskutabilní, věc pohledu, každý ji vidíme jinak. :)
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Nechcel som spochybňovať tvoje skúsenosti, len poukázať na to, že aj s 9,3 treba triafať , po čistých plucach to tiež odbehne, ale dosť na blízko. Mal som hodne kusov na nástrele v ohni,
a ak by som si dovolil povedať tak zásahy od pol rebier po oči.

Ten prechod zo 7x57 musel byť šoková terapia - tých cca 5000 J na ústi cítiť, že, ale ako som už viac krát písal úplne v pohode, pár modrín na pleci zo strelnice a pečiatka z nočnej čakanej, ale pevná vôľa všetko zdolá . :D :D :D :wink:
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Josef, tak s tím s tebou souhlasím. Je to důvod, proč jsem odešel od Nosler Partition, šetrné, ale málo ranivé. V tomto ohledu je na tom Interlock lepší.
PS: na černou je rána přes plece skutečně nejstopovější, vysoká i po takové může pěkně jít.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Nimrod 1
Nový návštěvník

Příspěvek od Nimrod 1 »

Doporučuji 9,3x62!!!
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak ještě zpochybnit B.B Artovi to Sako a jsme na začátku. :D Myslím, že si vybral rozumně včetně ráže. Nevím co má B.B Art odstříleno, ale netlačil bych ho do 30-06. Jednak .308W je přesnějším nábojem než 30-06 a kdo přebíjí ví proč. Ano, Sprg. končí tam, kde začíná .300 Win. Mag., pokud je ta .300 od Bellota. To je ale vše dle mne podružné. Mnohem významnější bude zvládání zpětného rázu, ale ne v tom smyslu zavírání očí, očekávání mohutného kopance, strachu z rozbitého obočí. Řekněme, že tohle B. B Artovi nevadí. Jde o vliv zpětného rázu na přesnost ve spojení s držením zbraně. Čím je zpětný ráz vyšší (nebavím se o subjektivním vjemu) Tím musí být založení zbraně konzistentnější. No a při lovu to je někdy problém. Záleží ale, co a jak daleko bude B.B Art lovit a podle toho si to vyhodnotí.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

To Rogam

Napsal jsi to dobře.Možná jsem to balil do jinotajů. Prostě dost lidí nemá zvládnout techniku střelby a skutečně se rány bojí a bojí se jí tím víc, čím je silnější zpětný ráz, který je mimo jiné odvozen od výkonu ráže. Přesto jdou do silné ráže, protože čekají, že výkon vyřeší nepřesnost při střelbě. Jasně, něco pokryje, ale blbá rána, je blbá vždycky. Tito střelci skutečně potřebují pohodovější střílení. Když to zvládnou, tak jít o "level" výš. To, že vyšší výkon je výhodou při lovu, je neodiskutovatelné. Je ale otázka, zda je rozdílí výkonu v ranivosti mezi 308W a 30-06 tak výrazný, že pokryje dle mě ( můj zkušeností získaná, ale jenom subjektivní názor) věší komfort, který poskytuje 308W.

S tou ránou doprostřed jsem to myslel takhle. Snažím se ránu maximálně umísťovat. Z těchto důvodů skoro nechodím na naháňky, protože to v běhu moc neumím a asi to skutečně moc přesně ani nejde. Kdysi jsem byl zastáncem maximální světelnosti puškohledu. Teď se snažím střílet na největší možné zvětšení, které měsíček dovolí. V podstatě střílím pořád v základu 12x plus. Na sněhu třeba 20,ale i 25x.

Nejvíc jsem se nadřel při dosledech, které střelec uvedl takhle: "Támhle vylezly prasata. Byly to takový tři tmavý fleky. Jedno jsem vybral a dal jsem křížek doprostředka a zmáčkl."
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Tedy Vy jste se rozdováděli :roll:
Řekl bych to asi tajenbraně mám rád střílím rád a určitě budu jezdit hodně na střelnici. Ale zatím nejsem vystřílenej a třesavku mám při každý ráně na zvěř je jedno jestli je to liška nebo sele. Bude to moje první kulovnice tak chci aby to vypadalo a stálo za to. Takovej muj mazlik :lol: Časem si určitě přikoupim další zbraně, ale ta první je jen jedna :lol: a asi teda 8/57 js přijde mi taková víc myslivecká než springfild (i když vím že obě byly vojenské)
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Malý jest jen ten kdo malé cíle má. :-)
Bavorský barvář .
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Ten zpětný ráz si myslím že ustojim mám metrák a 188 cm. Chce to trénink. Ještě pořád při ráně mrknu, a to mě hodně s..e musím střílet, střílet a zase střílet.
Vzdálenost optiky od oka bych viděl pro začátek optimálně tak půl metru :lol: ale bez kopance to asi taky nejde :lol:
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Malý jest jen ten kdo malé cíle má. :-)
Bavorský barvář .
Ondra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Ondra »

B.B Art: Ono to není ani tak moc o tom kolik vážíš, ale jak si jseš nebo nejseš schopnej založit zbraň správně do ramene. Můj tchán má taky metrák a to bys koukal, jak mu obyčejná 7x64 rozšvihla tlamu :lol: . Chvátal a vleže si jí špatně založil.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

BBart:
- SZ nepřišla
- u té .308 bych zůstal :wink: , do krátkého laufu je akorát
- hlavně si na lov pořiď kvalitní střelivo... nešetři
- jestli máš možnost, zkus si na střelnici půjčit malorážku - na tréning je přeci je lepší. A štucnu můžeš mezi výstřely nechat pořádně vychladnout.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Durell no šok to rozhodně byl když jsem ji koupil vyrazil jsem celej natěšenej na střelnici s holou flintou si střelit a dostal jsem od ní takovou nakládačku že jsme se nestarčil divit :lol: připomnělo mi to trochu když jsem z kulobroku 7/65 12/7O střílel minimagnum na lišku ale měl naštechrovánou i kulovou protože poprvé vykoukla dál a odpálili se mi najedou obě hlavně, jinak prasata mám střelené vše do 100m a srnčí max 200m a vše v ohni střílím taky na žebra za plece vpodstatě na játra. Jedno jsem střelil na 70 m na ostro skrz páteř a srdce a krásně to prošlo ven samozřejmě na fleku alee to by dokázala každá ráže
Jisef Kuřitka určitě je špatné když se uživatel zbraně bojí taky jsem si tím u té 9,3ky prošel ale jsem zastáncem než abych snižoval nároky na výkon ráže protože neumím držet zbraň raději se budu věnovat tréninku a naučím se to dělat pořádně přece. Mně dost pomohlk co se tréninku týče kamarádův Mosin ta okovaná botka ti rameno hezky orazítkuje když to blbě založíš flinta za pár tisíc střelivo za pár korun a naučíš se stím střílet aniž bych aamortizoval sako za 60 tis a když na to dáš bodák super zbraň do leče :lol: Jinak co se střelby týče když mačkám tu 9,3 jsem v pohodě a užívám si ten výstřel protože mám jistotu kdežto u 7x57 jsem tudle pohodu při střelbě na černou neměl a proto se mi lépe střílí i trefuje paradoxně z větší ráže. ono na předek mířím vždy ale občas se ti to prase stočí na šikmo už nezaručíš optimální průstřel teď se akorát něco ěěěpodobného stalo kolegovi se 7x57 vzal ho přes plíci mírně šikmo neprostřelil ho a druhej den ráno při dohledávce bylo na živu a ještě porychtovalo psa
B.B.Art z těch ráží co jsi zmiňoval jsou všechny v pohodě a vyber si to jak uznáš za vhodné přeci jen v konečné fázi budeš z toho střílet ty ale než bych zaatratil nějakou ráži protože ji někdo haní že kope zkusil bych si sní někde vystřelit a udělal bych si obrázek sám
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Rimar pekne a dobre píšeš. Môžem len potvrdiť a súhlasiť.

BB 8x57 JS ti môžem len pochvalit a mám taký dojem, že SAKO ju robí aj vo varminte a to by bol už absolutny lovecký univerzal - pole-les- spoločná. Hlavne dobré krmivo.

Podľa toho čo píšeš tak trpíš rovnakou diagnózou ako väčšina tunajších a liečbu si si naordinoval tiež správne, nové hlavne do trezora a hodne strielania a lovenia - len to pomáha potláčať nežiaduce vonkajšie prejavy tejto diagnózy. :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Odpovědět