Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
B.B Art
Častý návštěvník

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od B.B Art »

Tak správný založení do ramene je základ pro střelbu. Musím pořešit to mrknutí, chce to čas a hooodně střílet. Malorážku mám ale budu muset koupit jinou ,oficiální. Sako 8x57 JS má . Ještě se mi od Finů líbí jedna a to Sako 85 Varmint Laminated Stainless ale nemá mířidla. Jinak vypadá dobře, ale pro myslivost to není,do lesa bych s ni nešel! Ale dovedl bych si ji představit na střelnici nějakou. lehčí tak 223 rem. Ale asi to bude taky ranec.
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Malý jest jen ten kdo malé cíle má. :-)
Bavorský barvář .
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

No vida, už tomu začínáš rozumět :)
Pufr
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Tak som to kukol Sako to nerobí, ale tikka hej. :roll:

To je v pohode ani ten 338 federal nevyzerá zle, pokial na posede nepotrebujem žeriav a lafetu tak to ťažké nie je. Ten kúsok od auta to v pohode odnesiem.

Asi už preháňam .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Je to na stránkách oficiálních Sako findland a v prodeji jsem jí našel někde na krámu v Kanadě za 2200 $ :lol: No nerozumim ani zdaleka, ale čtu to tu zleva do prava nahoru dolů tam a zpět :D flintička je to tuze pěkná, ale celopažba je moje srdcovka :roll: Vidím v ní ty starý horský lesníky s plnovousem a fajfkou. :wink:
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Podotýkám, že nevlastním ani 308Win, ani 30-06 a ani se na to nechystám, tedy netlačím ten "svůj ocas". Osobně bych si - a notabene do celopažbeného štucu - vybral jinou ráži. Ale protože, přesně jak píše Dalas, nechci tuhle debatu bourat a vracet zase na začátek, tak když B.B. píše, že počítá, že flintu kupuje na takových 20 let, a vybral 308W, snažil jsem se držet alespoň v rámci daného průměru střely, původu, výběru střeliva atd. a předložit mu k úvaze, jestli nesáhnout po 30-06. Protože, jak už tu zaznělo, do 30-06 snadno pořídí podlaborované střelivo, ale když bude v budoucnu chtít či potřebovat jít výš, má tu rezervu. U 308 ne. Ale do ničeho ho netlačím, netrvdím, že mám nutně pravdu, a uznávám, že v tom bude nějakou roli hrát i moje určitá nechuť k 308W.

Josef> rozumím tomu, co píšeš, a nemám nic proti. Samozřejmě že na prvním místě je správný zásah a špatnou ránu nezachrání ani "houfnice", nicméně když vezmeme takové ty hraniční rány, což jsou ty rány na prasata na prostředek, pootočená prasata atd., tak pak vyšší výkon a vyšší ranivost je to, co rozhoduje o tom, jestli bude dosled x set m nebo ne. Věř nebo ne, po té, co jsem po určitém trápení se střelivem pro 300 WinMag (a přesně jak říkáš, po A-framech z ní to pěkně běhá, i jelen s dobrou ranou se dá najít za dlouho ... :? ) , tak co jsem začal střílet Hornady Interbond 180grs. v tovární laboraci Superformance, zůstává velká většina zvěře, a prasata v naprosté většině i s komorovou ranou na žebrech, na fleku.
To i po 375 HH si to doskočí o něco víc. Zase to vevnitř výrazně lépe vypadá... :D
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

je to vystiženo přesně - právě ty hraniční a šikmé rány na černou a vysokou jsou dobrým měřítkem účinnosti jednotlivých ráží a střel
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Bude to 8x57JS a hotovo, konec debaty.Včera jsem to rozebíral se známým co dělá obornika a ten rozhodl :lol: Stejně u jedné zbraně nezůstane, Ještě bych chtěl něco slabšího na pole, srnčí na větší dálky. A to by se mi líbila 6,5x55se. Na střelivu šetřit nebudu vidím to na Sako, Lapua nebo Norma. Jsem na ty seveřany :P
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Jo a ještě, taky bych chtěl nějakou pěknou jednušku na procházky, kdyby nějaká kmotra neopatrná vyšla :P Ale to je všechno daleko.
Počítám dva roky, než nasušim kačky,ale určitě se potom zase ozvu do debaty :lol: Děkuji všem zúčastněným za rady a názory. Lesu zdar
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

B.B.> dobra volba. V 8x57 Norma Vulcan. A na "dalky" a mensi zver 6,5x65, nebo 6,5x68. To aspon za me... Lovu!
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

Bwana zase, :lol: člověk má nějakou představu a ty ho zase rozhodiš :D Ale jak říkám je to otázka času do dvou let.
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

jen taková poznámka (ne ve zlým to vůbec:-) - taky sem měl takovou mánii - pořádná flinta na střílení, pak něco lehkýho, samozřejmě "univerzal kulobrok"...

nakonec stojíš před problmem
- každý bude jiná flinta (jinej systém, jiná pojistka)
- jiné ráže - takže jiná balistika, furt "přemýšlení" a počítání jak to lítá..
- kupovat všude otpiku nebo přendavat (a řešit upevnění, nastřelení..)

takže abys neskončil že budeš mít trezor plnej hyper-zbraní a nakonec chodit s otlučenou ruskou že ti jí nebude líto a....

:D
to jen taková amatérská poznámka:-), proto sem si pořídil .308 a jen jednu zbraň zatím:-) a prostě tu flintu tahám furt, abych "si zvykl" a používal to:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
B.B Art
Častý návštěvník

Příspěvek od B.B Art »

To ne o to nejde, ale to Sako bude na večer na čekanou a na těžší zvěř. Kulobrok mám v uschovně po kamarádovo otci.
No a na procházky ,krmení a pole a střelnici chci nějakou lehčí ráž .
6.5x68 vom Hofe
7x57 Zetka
Bavorský barvář .
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

no a skončíš u toho že budeš furt řešit jakou flintu si vzít, jak povexlovat optiku, bát se jestli je nastřelná a všechno střelivo xkrát (terčový, lovecký).. laborovat 3x víc

já bych se na to vys... a tahal jednu:-)

když seš dobrej střelec, pořid si 6,5 - je to lehký, nauč se trefovat a sundáš i těžší zvěř
nebo si kup tu .308 a si uprostřed:-)

hergot já sem chytrej:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

petr1970 nebudu s tebou souhlasit kulové zbraně je lepší mít dvě byť jedna z nich je kombinovaná střelivo neřeším beru to na které to mám nastřeleno, optiky musím taky koupit dvě každá zbraň musí mít svoji, důvod - může se ti v sezóně porouchat zbraň či optika a sedět doma na zadku jen proto že mám jednu flintu a nebo jednu optiku nic moc. Balistiku neřešíš ONV všech běžných ráží je obvykle okolo 150-200m dál běžně nestřílíš takže jen zamíříš a střelíš
Jednušku jsem měl i jsem sní dost chodil z podobných důvodů ale nakonec jsem zjistil že mi to nevyhovuje přeci jen ten brokovej lauf na hozenou ránu na kunu lišku na krátko v běhu když mi je vypíchnul pes mi chyběl nemluvě o pernaté straka vrána bez broků nemáš šanci střílet nebo kuna, kočka na stromě když bych volil ráži tak 6,5x65 jak doporučoval Bwh. a brokou 20tku a máš příjemnou elegantní zbraň se kterou můžeš jít i na posed když se ti něco stane se Sakem
jednou jsem takhle na posedu během kaňkování s kulobrokem střelil dvě lišky na tupl a bratránek z trojáku takhle střelil i tři kuny to se singlovkou pokud není automat nedokážeš :D
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Pánové,
myslím, že B.B Art to ukončil v pravý čas (možná trochu později, než bylo třeba). Jeho výběr se ustálil na velmi dobré sestavě, co se týče zbraně, ráže i optiky - to je třeba uznat. Tvorba dalšího "guláše", který vlastně ani nemá odůvodnění, mi připadá, jako rozhazování cizích peněz za splnění vlastních snů. :roll:
To B.B Art: Až to budeš mít doma a něco s tím nastřílíš, bude fajn, když se podělíš o zkušenosti a dojmy. :wink:
Odpovědět