Myslivecké zážitky
-
- Pravidelný diskutér
dnes ráno jsem už poněkolikáté vyrazil na starého ?pičáka,který vycházel u malého remízku v polích, viděl jsem jen dvě srny a tak jsem se po páté hodině vydal na nedalekou kazatelnu, jen co jsem se usadil, vyběhl z rákosí mladý vidlák a za chvíli se objevil v koleji v p?enici tmavý bod, byla to liška, posadl jsem na ni hrot kříže a pohladil spouš», liška zmizela, na nástřelu jsem ale našel vlnu a kapky barvy mě neomylně vedly k rákosí, tam le?elo letošní li?če, ale na fotku to zrovna nebylo(z obou stran otevřené), vstřel na žebrech a výstřel na koso přes komoru, vzdálenost cca 70 metrů.
LukasD zh 324, 7x57R/16
-
- Pravidelný diskutér
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se včera večer pěkně vyznamenal, ten paličkář mě není souzen. Po práci jsem vyrazil už po několikáté na obeznaného paličkáře. Kolem půl 9 jsem zasedl na kazatelnu, ale nedával jsem si moc naděje v tom vedru. Kupodivu se před 9 objevil na cca 100 m, musím podotknout, že to je několika hektarová stařina, kterou už několik let nesekali. Srneček nikam nespěchal v klidu se popásal, trvalo skoro 30 min ně? u?el asi 30 m na místo, kam jsem mohl střílet. Opět jsem si vzal 223 rem. Srneček se na vzdálenost asi 100 m postavil krásně na ?iroko, to už jsem měl zamířeno, napínáček napnutm, mačkám spou?t a tentokrát BÁC, podařilo se mi odpálit ne jako minule. Zřetelně jsem slyšel úder kule, srnec značil ránu, odskočil a ztratil jsem ho v tý stařině. Říkam si je to dobrý, neměl by být daleko. Kouknu na hodinky a bylo 21:20 hod. Počkal jsem asi 10 min, aby mohl v klidu zhasnout. A tady jsem udělal nodpustitelnou chybu, jistej úlovkem jsem si utrhl zálomek, poslední hryz, připravil plombu a igelišák na lovecké právo. Snad jsem to ještě nikdy neudělal. Dorazil jsem na nástřel, hledám barvu nebo něco co mě utvrdí o zásahu. Nikde ni snad ka?edj centimetr jsem prohledal nic, tak dělám větší kruhy směrem kam srnec odskočil. Další chyba, co mě nenapadlo, vždy» je kousek od nástřelu tak ho najdu. Nikde nic jenom jsem to tam po?lapal jako začátečník. Začalo se už stmívat tak honem pro psa. Teď už to zkrátím nasadil jsem psa a nic, do půlnoci jsem hledal a nic. Ráno jsem nastoupil znova se stejným výsledkem. Jak jsem zjistil bylo tam pár stébel trávy, které nebyli vidět na tu dálku, střela zrejmě o nejaké stéblo ?krtla a tak doufám že srnce nezasáhla a je nezraněn. Teď budu mít delší volno tak se po něm podívám. A ted´se do mě můžete pustit.
-
- Pravidelný diskutér
to: Tomáš karel
střílel jsem spce 11,2, li?če bylo od nástřelu cca 5 metrů, ale barvy ubývalo , našel jsem i kousek střeva, pak metr nic a pak bylo ,,zapíchlé hlavou "v kraji rákosí , myslel jsem že bude na místě,u lišky jsem se s tímhle ještě nesetkal,ale kolega střelil lišáka ze 7x57 TIGem 10,5g,zásah jater a odešel kolem 50m.... takže nevim
střílel jsem spce 11,2, li?če bylo od nástřelu cca 5 metrů, ale barvy ubývalo , našel jsem i kousek střeva, pak metr nic a pak bylo ,,zapíchlé hlavou "v kraji rákosí , myslel jsem že bude na místě,u lišky jsem se s tímhle ještě nesetkal,ale kolega střelil lišáka ze 7x57 TIGem 10,5g,zásah jater a odešel kolem 50m.... takže nevim

LukasD zh 324, 7x57R/16
-
- Zkušený diskutér
panove, prectete si starsi prispevky tady na foru a uvidite... liska je skutecne tvrda na ranu a tyto popisovane zazitky nejsou vyjimkou!
napriklad letos v zime mi odesli 2 lisky - na nastrelu vzdy barva (v jednom pripade dokonce velky kolo barvy asi po 20 m), trist... dohledavali jsme je se psy, ale presto bezvysledne. strilel jsem 7x64, 11 g sako hammerhead softpoint
napriklad letos v zime mi odesli 2 lisky - na nastrelu vzdy barva (v jednom pripade dokonce velky kolo barvy asi po 20 m), trist... dohledavali jsme je se psy, ale presto bezvysledne. strilel jsem 7x64, 11 g sako hammerhead softpoint
S liškou se mně stalo něco podobného. Střeli jsem na ní v zimě na sněhu celoplá?těm 7x65R asi na 50 metrů. liška nic, po ráně vyrazila z kopce, kde se asi po 50 metrech otočila a hurá do kopce, kde zalezla do šípkového keře. když jsem přišel na nástřel, tak jsem našel ve sněhu akorát rýhu po střele a jinak vůbec nic. Po 20 metrech jsem našel kapku barvy. když jsem do?el ke keři, tak na mě liška začala vrčet. Dostřelil jsem ji brokem. PO celé dráze co liška bě?ela nebyla vůbec barva. když jsem ji z keře po delší době vytáhl, tak jsem neviděl vstřel ani výstřel. položil jsem ji na sníh a teprve, když jsem si ji svázal, taki se pod ní objevila barva. Doma při stahování jsem zjistil, že to byla přesná komora. Vstřel a výstřel velikosti průměru střely. Jinak v současné době převážně používám na lišky 223 Rem a lišky taky z nástřelu po celoplá?tích odcházení. Sice tak do 30 metrů, ale odcházejí. LOVU ZDAR!!
-
- Pravidelný diskutér
S lí?kou mám vežmi ´´pekný´´ zá?itok. Bolo to ešte vo februári 2006. Čakal som ráno na lí?ky a pri?la mi na cca 30 metrov. Vystrelil som 4 mm brok, lí?ka padla a následne sa postavila, na čo som vystrelil druhú ranu ( tie? 4mm brok) po ktorej opätovne padla ale zas sa postavila, ale teraz už odbehla a skočila za brie?ok, kde som už nevidel. Na nástrele farba a broky na snehu krásne rozlo?ené. I?iel som po farbe za ten brie?ok a tam bola vyvážaná na cca 2 x 2 metre a veža farby. Na tomto mieste som našiel aj vyvrátené to, čo ráno strávila. ?iel som ďalej po farbe a po cca 100 metrov od nástrelu smerovala k vývratu. Keď som k nemu pri?iel, na cca 4 metre vyrazila, ale poza vyvrátený strom, takže nemalo význam striela? do stromu. Keď vyskočila, videl som, že je dos? od krvi. Asi po 100 metroch už ?la krokom, ale s brokovnicou by to nemalo význam. ?iel som kamarátovi po psa ale v 60 cm snehu sa mu šlo vežmi ?a?ko, tak sme to nakoniec vzdali. Po tý?dni som našiel od tohto miesta asi 3 kilometre uhynutú lí?ku, s krvavou lopatkou. Nedalo mi to a odral som ju. našiel som v nej 11 brokov 4 mm, okrem iného prestrelený ?alúdok, pžúca - 2 broky, zlomené 2 rebrá....
S lí?kou mám vežmi ´´pekný´´ zá?itok. Bolo to ešte vo februári 2006. Čakal som ráno na lí?ky a pri?la mi na cca 30 metrov. Vystrelil som 4 mm brok, lí?ka padla a následne sa postavila, na čo som vystrelil druhú ranu ( tie? 4mm brok) po ktorej opätovne padla ale zas sa postavila, ale teraz už odbehla a skočila za brie?ok, kde som už nevidel. Na nástrele farba a broky na snehu krásne rozlo?ené. I?iel som po farbe za ten brie?ok a tam bola vyvážaná na cca 2 x 2 metre a veža farby. Na tomto mieste som našiel aj vyvrátené to, čo ráno strávila. ?iel som ďalej po farbe a po cca 100 metrov od nástrelu smerovala k vývratu. Keď som k nemu pri?iel, na cca 4 metre vyrazila, ale poza vyvrátený strom, takže nemalo význam striela? do stromu. Keď vyskočila, videl som, že je dos? od krvi. Asi po 100 metroch už ?la krokom, ale s brokovnicou by to nemalo význam. ?iel som kamarátovi po psa ale v 60 cm snehu sa mu šlo vežmi ?a?ko, tak sme to nakoniec vzdali. Po tý?dni som našiel od tohto miesta asi 3 kilometre uhynutú lí?ku, s krvavou lopatkou. Nedalo mi to a odral som ju. našiel som v nej 11 brokov 4 mm, okrem iného prestrelený ?alúdok, pžúca - 2 broky, zlomené 2 rebrá....
-
- Zkušený diskutér
Jo tomu bych věřil, mi sice ještě žádná liška po broku 3,5mm neudělala krok, ale to je asi otázka času
střílím v klidu přes optiku a max do 40m, pak přichází na řadu kule a po té liška umí odejít.
Předloni v zimě jsem seděl u újedi?tě na louce 200x600m (v ni??í části protéká hraniční potok), bylo poměrně dost sněhu asi kolem 40cm, mám ve svahu přízemní kazatelnu, spíše kryt, na újedi jsem měl nějaké krocany - lišky to dost pravidelně nav?těvovaly, střelil jsem tam nějaký týden předtím dvě brokem.
když jsem do?el v?iml jsem si, že pár krocanů nebo spíš toho co z nich zbylo je po louce roztahaných, větší kus asi půlka krocana byla tak na 100m od újedi.
Po půl hodince sezení mi vyšel od potoka lišák, k mé smůle nešel k újedi ale přímo k tomu zbytku. Do?el k němu a snažil se ho odtáhnout, věděl jsem že nemá v tom sněhu šanci, on to asi po 2minutách vzdal a začal ten kus trhat a doslova hltat, byl naširoko a mírně skloněný, zamířil jsem s dobrou oporou na střed těla, byl měsíc a pěkně vidět, padla rána chvíli nic pak charakteristický náraz střely. lišák se rozběhl po svojí stopě zpátky jako by nic a sprintoval, zprvu jsem si myslel, že jsem ho minul a namísto něho trefil tu půlku zmrzlého krocana.
Pak opsal půlkruh a náhle zhasnul. když jsem do?el na nástřel tak jsem našel rýhu po kuli , stří?, trochu mikrokapek barvy. šel jsem po jeho stopě a krokoval, barvil poměrně dost, u?el v tom hlubokém sněhu sprintem asi 70m.
Vstřel byl na komoře oboustranný zásah plic, výstřel asi 3cm. Střílel jsem kozlicí 7x57R a RWS Tig 11,5g.

Předloni v zimě jsem seděl u újedi?tě na louce 200x600m (v ni??í části protéká hraniční potok), bylo poměrně dost sněhu asi kolem 40cm, mám ve svahu přízemní kazatelnu, spíše kryt, na újedi jsem měl nějaké krocany - lišky to dost pravidelně nav?těvovaly, střelil jsem tam nějaký týden předtím dvě brokem.
když jsem do?el v?iml jsem si, že pár krocanů nebo spíš toho co z nich zbylo je po louce roztahaných, větší kus asi půlka krocana byla tak na 100m od újedi.
Po půl hodince sezení mi vyšel od potoka lišák, k mé smůle nešel k újedi ale přímo k tomu zbytku. Do?el k němu a snažil se ho odtáhnout, věděl jsem že nemá v tom sněhu šanci, on to asi po 2minutách vzdal a začal ten kus trhat a doslova hltat, byl naširoko a mírně skloněný, zamířil jsem s dobrou oporou na střed těla, byl měsíc a pěkně vidět, padla rána chvíli nic pak charakteristický náraz střely. lišák se rozběhl po svojí stopě zpátky jako by nic a sprintoval, zprvu jsem si myslel, že jsem ho minul a namísto něho trefil tu půlku zmrzlého krocana.

ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
chovatelské postesknutí
Dneska ráno šel náš člen na posekaný strniště p?enice a střelil kulobrokem tři selata. 12, 19 a 21kg. všechno kulí a to ještě první ranou minul. Byl se v lese podívat zase po dlouhý době a lovecká ?těstěna ho hnedka takhle zulíbala od hlavy až k patě. Jeden prosedí na větvi noci, navozí do lesa fůry, div že se v těch kali?tích taky neválí a vono nic! No já teda nevim, jestli je to fakt jen štěstí nebo vrcholná ukázka loveckého umu, ale v každém případě mu to z hloubi du?e závidim
Né proto, že dostal tři - to je mi celkem jedno, ale má prostě kliku -přeju mu jí, protože je to můj dobrej kamarád, ale fakt se drbám na hlavě a říkám si "Kde jsem asi jako soudruh z NDR udělal chybu".
Konec fejetonu - jdu do lesa.

Né proto, že dostal tři - to je mi celkem jedno, ale má prostě kliku -přeju mu jí, protože je to můj dobrej kamarád, ale fakt se drbám na hlavě a říkám si "Kde jsem asi jako soudruh z NDR udělal chybu".

Konec fejetonu - jdu do lesa.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...