mara píše:Už asi rok mam vyhlídlou tikku lite. Takže když DETEX v prosinci konečně dovez zásilku jásal jsem. Jenže všechny dovezené Tikky jsou (jak píšou: vzhledem k čecké tradici) vybaveny standardně mířidly. Což mi v době variablů,kolimatorů a spousty jiných zaměřovacích pomůcek přijde docela nesmyslné. Druhou příplatkovou "výbavou" je napínaček. Nevím,ale na bleskovou spušť Tikky slyším jenom chválu. Proto se ptám: Dá se vůbec v ČR sehnat Tikka bez napínáčku a mířidel? Jak jste to řešily vy? Dik
Jak už jsem psal výše, napínaček opravdu není u kulovnic Tikka T3 nutný, spoušť se dá nastavit na špičkový chod i bez něj. Má smysl tak pro lidi, co kulovnice s napínáčkem používají léta, takže jsou na něj zvyklí. Já sám po napínáčku nikdy netoužil, ale přesto jej všechny moje současné lovecké kulovnice mají, protože když jsem je kupoval, prostě ho měly. A musím se přiznat, že ačkoliv mi u nich chodí standardní spoušť výborně, tak když je mi chladno, chci střílet na delší vzdálenost a mám na ránu čas, jsem natolik zhýčkaný, že ten napínáček používám, no...

Přestože optiku z kulovnic prakticky nesundavám, pevná mířidla mám rád.

Sice je nepoužívám k jejich primárnímu účelu, ale po sejmutí chránítka mušky kulovnice mnohem lépe drží o cokoliv opřená, než s holou hlavní. S muškou je také méně pravděpodobné, že mi v případě opření kulovnice o strom do hlavně spadne nějaký bordel, aniž bych si toho všiml. Co se týče možnosti sehnání kulovnice Tikka T3 Lite v provedení bez mířidel a napínáčku u nás v ČR, jelikož se jedná o standardní základní model, ze strany samotného výrobce nemůže být problém. Jen to sem musí někdo dovézt. Pokud na svoji vyhlídnutou Tikku nechceš čekat další rok, zkusil bych navštívit jednu z několika kamenných prodejen DETEXu (STV Arms), případně nějakého jiného prodejce, který od nich Tikky bere, a prostě si ji objednat. Pokud trefíš vhodný termín, tak by za nějakého 1/4 roku mohla být na pultě. Akorát v případě nějaké v ČR méně prodávané ráže by myslím mohli chtít zaplatit nějakou zálohu.