Díky za reakce...abych pravdu řekl, již dříve jsem prošel internet, včetně Stayeru, Mauseru, Merklu atd.,atd. a tu jsem napsal potencionální favority ve výběru. Mauser M03 by šel taky. U mně v šatníku, jiné než zelené (myslivecké-lesnické) oblečení nenajdete

, nelíbí se mi např. kamo a maskáč nesnáším, ale ty reflexní prvky na pažbě u M03 by mi vůbec nevadily. Spíš jde o to, že ta M03 je nejtěžší, sice je to poctivý kus železa, ale ten cca. rozdíl 400-500g proti ostatním je po pár km znát

Stayer vypadl protože je dlouhý, nejkratší celková 106cm, to je poznat. Ztrátu výkonu při 47 cm hlavni bych taky neřešil, nejsem odborník, ale ta ztráta výkonu při mém lovu max. 150m nebude snad tak dramatická, aby nebyl výkon dostatečný i pro ulovení třeba jelena

...akustiku a plamen taky neřeším...a teď pojistka x ruční napínání. Jak jsem psal,chodím s vybitou zbraní. Kdy lezu za psem na řemenu, tak mám zbraň stále na zádech a v jedné ruce barvářský řemen i v těžko prostupných porostech.Psa pouštím opravdu až v posledním momentu, nejlépe po ověření zálehu, kdy zvěř se většinou zvedne. Pes mi navíc svým chováním dává dopředu vědět, že je před námi zvěř. Takže i při dosledu černé nemám nabité,kdy jsem měl asi dosud štěstí,protože jsem žádný útok nezažil. Respektive, když už, tak až v momentě, kdy pes stavil, prase mě zmerčilo a vystartovalo po mě, kdy na to jsem už připraven. To jsem zažil x krát a vždy jsem měl štěstí,že jsem se trefil nebo mě nenabralo:D Takže je otázka, je napínání až tak nutné nebo ne??..na Tice jsem to měl ,,zmáklé", když pes staví, mám dobrou pozici, tak palcem odjistím a čekám vhodný okamžik, což může trvat i několik minut. Když se zvěř se psem posunou pár metrů, zajistím a jdu za nimi. Když pes zvěř neudrží do dostřelné rány a unikne na delší vzdálenost,než ji pes opět zastaví, tak vybíjím a nabíjím opět až jsem u nich....četl i jednu diskuzi na DE fóru, kde se bavili týpci, kteří dělají hodně dosledů a jednoznačně se neshodli, zda je nutné kvůli bezpečnosti napínání nebo ne. Někteří používají několik let bez problémů zatracovaný Blaser, jinému nesmí Blaser do baráku

. Jiný si nechal na S 202 dodělat ASH napínání a pak mu to několikrát selhalo

atd., atd.,..můj požadavek je na krátkou, relativně lehkou kulovnici, pokud možno s poutkem na ústí hlavně, které sice může dodělat i puškař, ale co případná reklamace???.pákovky, poloautomaty, jednušky jsou vyloučeny.. A teď babo raď

, Blaser, Sauer, Mauser??:-)) všechno mám své pro i proti..Ne že bych měl něco proti Tice a nejlevnější řešení je dokoupení plastové nebo laminované pažby, kdy nějaký ten pátek bych jel dál,ale....rozdíl mezi chlapcem a chlapem je pouze ve výši ceny hraček