Díky moc za vysly?enou prosbu!
Pokud vybíráž čumítko, může? zkusit vlastní test. Vytáhni ho odpoledne ven a koukni proti slunci (abys ho neviděl v objektivu) na tmav?í plochu lesa-domů a u některých to uvidíš jako v mlze. Projeví se kvalita antireflx. a ony odrazy v tubusu, ztratí se kontrast a barvy. Koukal jsem nedávno po Leupoldu x56, ale Nenašel jsem nic s bodem (křížkem) Jen v té nejdra??í řadě (60tis.), jinak to mají bez osvitu. Soudruzi v americe asi zapoměli na slepější öjro-lovce.

Nejlíp mi vyšel Zeiss 3-12x56 classic, který je cca za 33kilo tvrdé kačky, pak Schmidt Bender 2,5-10x56 classic (který se už prý nedělá a je místo něj dra??í zenith). Dá se prý sehnat v polsku na netu za hodně dobré ceny. Docter neznám, ale bude určitě dra??í min o 30Kč za každý průhled a návštěvu v lesní ordinaci. Mám srovnání meopta a můj zeiss-lík a večer je rozdíl právě v kontrastu, kdy vidím ještě kontrasty listí, lesa, louky, ale meopta už má jen ?edé ohraničené plochy a to ?telovátko je taky paráda. Dám to na min a neru?í mě ani celá svítící osnova, zatímco Meopt. otravuje a oslňuje. Ale pokud se rád sluní?, je to OK.

takže pokud ti nevadí chleba s máslem a mlékem v neděli a Po-So suchý s mlékem, jdi do Zeisse pane.

Lovu zdar, A.lishák.
Sauer 202 Alaska 300WM, Zeiss VD 6-24x56, Leica Geovid 15*56,Nikon D300 a popelníky