Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Jiskra
Pravidelný diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Jiskra »

Který puškař to dělal?
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Jak vyplývá z názvu - Petr Kuna z Hradce
Nicméně výstružník není jeho, nechal si ho vyrábět FrantaB. Kdyby měl někdo zájem o následování, je to asi jediný výstružník 35whelen v republice. Nebo aspoň jsme žádný během asi půl roku nesehnali, proto ta výroba ...
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Sorry,nevšim jsem si. Jinak špičkové komorové výstružníky se dají koupit v USA v jakékoliv raži a mnoha provedeních. Není to žádný problém , jen otázka cca 140 $ + DPH , clo,pošta.
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Jenže těch 140 USD plus pošta se s clem a DPH nafoukne na výstupu celnice až na cca. 260-280 USD, podle toho kdo to dostane do ruky resp. kam to v sazebníku zařadí. Podle telefonu v tom neměli moc jasno. Připočti příplatky za otočný vodící čep (bez něj se nedá celá komora slušně udělat, je to na opravu nebo dodělání "short chambered barrel" , které se v US kolem 120 babek prodávají jak rohlíky ve slušné kvalitě), příplatek za změnu rozměru krčku (ne SAAMI volnější o dvě desetiny), příplatek za jiný přechodový kužel a cena za celnicí je kolem 500+ US babek, dodací lhůta nejasná. Takže přes veškeré problémy byla výroba jednodušší a hlavně rychlejší cesta, navíc levnější.

Polotovar dobrušoval přímo Petr Kuna, tolerance je benchrestová (dá se udělat krček s vůlí 0,00+) podle nbc. Nbc přeformované z 8x64 se dají přebíjet rovnou po vyčištění, bez krčkování-usazovací síla asi o 1/3 menší než po FL/zakrčkování. Zdá se, že to takhle vydrží 4-7 přebití ve slušné konzistenci, podle navážky. Pak žíhnout, zakrčkovat a znova. Podfukování dozadu, očazený prstýnek na krčku? Absolutně neexistuje. O možnosti nemuset používat matrice jsem se lehce zmínil a jemu se to povedlo "z voleje" úplně na jedničku.
Hlaveň máme oba v délce a kontuře jak jsme si vymysleli každý svou), s build-in fíčurou (čti "tak neskutečně přesnou výrobou") že si můžeme být jistí že co je špatně na terči, je problém uživatele nebo nábojů. U mně zkusmá od boku hozená navážka na 150m čtyři díry přes sebe tak, že o páté není jasné jestli šla taky tam nebo mimo papír-a to ta čtyřdíra mohla být menší.
Výstružník je podle nám dostupných informací opravdu jediný v republice (a to jsem si chvílemi připadal jak hladový ohař křížený s Pinkertonem).
Tímto chci veřejně poděkovat vesradovi, že se do toho se mnou pustil, i když jsme se zatím nikdy ani neviděli 8)

pufr: Díky za sebeodhalení, konečně víme (patrně) kdo nám na podzim vykoupil v SD Hornady RN :)

Neobvyklá ráže-tenhle 90 let starý wildcat není nic jiného než 9,3x62 postavená na americké nábojnici podle jejich zvyklostí. V tabulkách to nehledejte, Remington do přihlášky ke standardizaci napsal úchylně pomalé stoupání 16", což omezuje váhu/délku/SD/BC střely-a hodně fest. asi proto aby vedle vypadaly různé short action magnums jako výborný nápad :twisted: V nefabrických puškách se používá 14" nebo dle chuti každého a možnosti jsou někde jinde.
Výhoda: FF nbc z 8x64 za 17-36,-, oproti 9,3x62 za 24-56,-
Pravda, délka schránky je omezující, chtělo by to pro pohodlné plné využití něco jako 88-89 mm, resp. mezistupeň mezi std a magnum Mauserem
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Tak to gratuluji oběma, zejména k té přesnosti.
Jak takováhle konstrukce komory u téhle relativně velké ráže funguje ve vztahu ke změně tloušťky krčku v oblasti L2 opakovaným použitím nábojnice (při zkrácení přechodového kužele bude i zde krček "občas rozepřený" zadkem střely). Musíte krček stružit už po druhém nebo třetím použití nábojnice nebo až později?
Pufr
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Na přesnost jsem si ještě nesáhl, ta hlaveň zjevně umí mnohem líp, prostě ty jednoděrovky co má Petr Kuna na stránkách
http://www.zbrane-kuna.cz/index.php/hlavne
Doteď jsem nafukoval nbc (8x64 je v L1 o 0,2 menší), takže jsem se motal typicky kolem 3-3,5 MOA na 250m plus semtam nějaký úlet při sledování úplně jiných věcí než jestli za tím sedím/ležím pokaždé stejně, i když se můžu trochu vymlouvat na "optiku" co zakrývá asi 35-40 mm na každých 50m (nic jiného teď po ruce nemám)-nic moc.
Přechodový kužel máme oba delší než CIP standart, já o hodně-stavbou spíš připomíná bikónickou tropickou verzi 458WM, takže rozjezd je hezky plynulý, bez toho náběhu kdy se střela opře do kužele a čeká až za ní vzroste tlak dost aby se zařízla a pokračovala. Možná i proto žádný pohyb materiálu v přechodu ramena-krček nepozoruju, ale třeba se to změní s vykrmenými navážkami. Veškerý pohyb nbc by se měl odehrávat v rámci pružné deformace, takže bez krimpování by se teoreticky za tlaků pod Pmax neměla skoro vůbec hnout.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Aha, tak to na to jdete "klasicky", což je fajn :)
Pufr
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

pufr píše:Gratuluji k výběru zbraně i ráže myslím, že Ti udělají perfektní skužbu.
Pane kolego, prosím Tě o poučení. V čem konkrétně tak moc vyniká kulovnice ZG-47 s těžkou hlavní a naprosto okrajovou ráží, že si zaslouží takovou gratulaci ? Možná tomu nerozumím, tak se ptám, abych se dozvěděl. Jaká je, a v čem konkrétně spočívá pro českého uživatele- lovce ta „výhra“ mít zbytečně těžkou a neohrabanou pušku v ráži . 35 Whelen ? V kontextu třeba s opravdu kvalitní jednuškou která má poloviční hmotnost a ráži . 30 R Blaser . Má náboj .35 Whelen lepší parametry , výkon a balistiku než náboj . 30 R Blaser ? Co konkrétně v lovecké praxi „umí“ .35 Whelen opravdu a zásadně lépe ( pro lovy v česku a v Evropě ) než .30 R Blaser ? Děkuji za odpověď.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Mildo, každý takový" nestandart" je v dnešní době pro lidi zajímající se trochou potěšení....... V současných podmínkách " standartů" se trochu míjí a to samozřejmě vyvolává otázku, " jak to funguje". Sdělením všeho " okolo" se toto fórum obohatí .
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Odpovím za sebe, navíc mám ještě "neohrabanější" hlaveň. Kolegové vesrad a pufr určitě doplní ještě něco dalšího, z hlediska lovu.
Ke srovnání s jednuškou/čímkoliv zlamovacím/ZG s hlavní v +/- původní lehké kontuře:
-Opakovačka postavená na patrně nejlepší inkarnaci zatím asi nejspolehlivějšího opakovacího závěru v dějinách
-Žádná zlamovací zbraň nedává takovou konzistenci od rány k ráně jako Mauser, z prostých důvodů vůlí v uzamčení (počet volných prvků vs. jejich potebné tolerance)
-I s našlapanou navážkou je zbraň klidnější při výstřelu
-Je mi dost jedno kolik ran vystřílím, i díky váze rameno netrpí bez ohledu na duševní rozpoložení-na střelnici základ
-Prakticky odpadá změna bodu dopadu oproti záměrnému bodu s pohybem teploty-ať už v průběhu roku a zejména při více ranách za sebou. Na střelnici tak není problém poslat pět mířených v klidném tempu za půl minuty a po přebití zopakovat, grupa se nerozbíhá a neposouvá. Když někoho baví dělat díry do papíru, nebo chce mít po co největším počtu ran díru co nejmenší je to sakra podstatný argument.
-Cena zbraní komorovaných v 30R Blaser je po zběžné obhlídce od několika vyšších desítek tisíc nahoru a nějak nevím, jaký je vlastně podíl marketingových nákladů na celkové ceně oproti inženýrsky a strojařsky odůvodněným. Přestavba do 35W jsou první desítky tisíc, což je u zbraně na časté střílení pro zábavu a/nebo nošení do lesa celkem plus. Vím naprosto přesně za co platím a mám to nakreslené jak to chci já a ne jak to schválil nějaký dynamický kreativní flexibilní nebudupsátcovlastně na základě své představy o tom, co konzjůmrům dokáže narvat a jak chce aby to vypadalo.

Co se ráží týče:
Úvodem-35 Whelen je americká verze 9,3x62. Oni moc neznají 9,3x62 (krom relativně pár fajnšmekrů) a mají poměrně problém sehnat náboje nebo aspoň nábojnice, protože v US není běžně k dostání nic, z čeho by šly naformovat, o prvovýrobě nemluvě. Střely .366 tam nic normálně nepoužívá, takže taky problém. Takže to postavili na tom, co měli.
My tady v Evropě moc neznáme 35 Whelen a máme problém sehnat originální střelivo. Máme 9,3x62, máme rodinu ostatních 9,3 na střelu .366 a komponenty. Ale taky máme široký výběr z čeho 35W naformovat. Navíc 9,3x62 má dodnes přídech "exkluzivita, Afrika, drahé" a odráží se to v ceně komponent i matric, jsem si dost jistý že hlavně kvůli marketingu. 35W je balisticky takřka shodný náboj (rozdíly do 3-5%) s dobře (nebo relativně dobře) dostupnými komponenty a mimo jiné i tím vůbec mnohem vhodnější na střílení i pro zábavu.
Ta otázka může znít "co mi 9,3x62 udělá líp než 30R Blaser". Technicky bude vlastně stejná, ale v našem prostoru při obvyklém povědomí bude představa a odpověď mnohem snazší.
-Z hlediska balistiky posuzované měřítkem "plošší=lepší" 30R Blaser vyhrává na celé čáře
-Z hlediska citlivosti na navážku, trvanlivosti nbc, výdrže hlavně (odhadem z analogie s 300 WM a slabšími short action magnumy) bude kolem 3000 ran, u 35W s tímhle delším přech. kuželem je to 10k a víc. Pro dvě krabičky nábojů za rok nezajímavé, při výletu na střelnici se 150 náboji i víckrát za měsíc nebetyčný rozdíl. Citlivost na změnu komponent bude u 30R Blaser násobně větší než u 35W.
-35W je možné pro střílení na střelnici na krátko, nebo třeba na srnčí někam do cca. 100m nakrmit na nižší rychlosti těžkou revolverovou střelou (358) a mít náboj co zabije, ale nerozbije. U 9,3x62 taková střela běžně k dispozici není, v cal. 30 taky ne. Nejsem si úplně jistý, kolik ze slabého srnčete zbyde k jídlu po zásahu třímachovým střelivem, tedy pokud nechci dělat prdelačkový vývar. O používání revolverovek na střelbu pro zábavu za pár korun ani nemluvě.
-35W je míň náchylný na škrtnutí o tlustou trávu, větvičku a tak. Těžká pomalá v téhle disciplíně vždycky zvítězí (pokud 250 grs na 780 m/s považujeme za "pomalá")
-U těžké pomalé střely jsou z principu lepší a konzistentnější výsledky napříč spektrem dopadových rychlostí a odolností cíle, resp. vzdálenosti střelby a mechanické tvrdosti cíle na ránu (srovnej slabé srnče vs. v bahně vykalištěný kňour). Energie potřebná na deformaci střely a rychlost jejího nástupu je +/- konstantní, takže je zřejmé, že se stoupající rychlostí V0 je "okno" optimální funkce stále užší a užší. Protože energie je funkcí druhé mocniny rychlosti.
-Dostupné fabrické střely končí u cal. 30 na 220 grs. Pro 358 je to 310 Woodleigh, zakázkově se zřejmě dá sehnat 335-340 grs. Z té dlouhé těžké neohrabané hlavně by to mělo jít "roztroubit" někam kolem 700 m/s ještě v normálních tlacích. To je pekelné kladivo s úplně nechutným BC, srovnatelné s 338, akorát ještě větší a těžší. U nás prakticky úplně zbytečné.

Vnímání okrajovosti je subjektivní. Následující prosím neberte jako pohanu Blaseru, jsou věci které nikdo druhý strojařsky nezvládl na takové úrovni. Osobně považuju za okrajovou spíš ráži, kterou před pár lety zavedla celkem velká fabrika jako proprietárku pro svoje zbraně, tlačené mezi lidi hlavně spíš fakt dobrým marketingem než skutečnou inženýrskou přidanou hodnotou. Rozhodně ji považuju za mnohem okrajovější, než ráži která vznikla před více než 90 lety jako (polo)soukromý experiment pro vlastní potěchu, 70 let se místy velmi široce držela s minimálními změnami mezi lidmi co si stavěli pušky přesně podle svých představ a nakonec podložená pověst její kvality a objem poptávky dosáhl takové míry, že ji velká waffen- und municionfabrik vzala za svou, nechala ji onormovat a začala ji komorovat do svých pušek-a to v době, kdy se v US zrovna vyostřovalo jedno kolo souboje moderních ultra-super-hyper-magnum proprietárních ráží.

Výhoda pro českého lovce? Když ve zmrzlém rákosí budu pudově dostřelovat útočící prase na hlavu ráží 30R Blaser z jednušky, s trochou "štěstí" koupím do holeně nějakou tu střepinku, ať už ze střely nebo z kosti. Pokud netrefím, mám dost problém. 35W to prostě prohrne a nazdar, většinou nebude mít důvod se nějak dramaticky rozpadat. Pokud netrefím, zaopakuju nebo si zkusím koupit špetku času tím, že použiju všechnu váhu a mohutnost, co mi ta těžká hlaveň dává. Ublížit by jí to fakt nemělo, pažbu kdyžtak opravím. Mnohem snazší než takhle použít gun s lehoučkou hlavní, navíc za (více)roční rozpočet na koníčky.
Trochu přehnané a "na hulváta" ale je to tak.

A úplně nakonec ještě dva důvody:
Když si člověk myšlenkově sedne s filozofií, se kterou byla daná ráže postavená, má mnohem snazší přebíjení, víc ho to baví a rychleji získá cit.
A ještě
"A 30 cal. MAY expand, but a 45 will NEVER shrink"
"Třicítka MŮŽE expandovat, ale pětačtyřicítka se NIKDY nesmrskne"
A stejně to platí pro 30 a 35 cal. A nenechte se mýlit, 35 cal. má o 40% čelní plochy víc než 30 cal.
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Amen,
a ještě dodám heslo od Kolofy.
"Když ji miluješ, není co řešit" :D
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Pánové já vám určitě nechci kazit radost z nové hračky a nechci být prudič,ale za sebe bych do toho nešel.
ZG je dle mého názoru puškařsko -strojařského přeceňovaná a já si ji nikdy nekoupím . Vytvořilo tady pár lidí kolem téhle pušky "kult" :D ,ale ale ale. Je to puška co bude fungovat .Jistě ,ale takových je spousta a to kilo železa co jede dopředu po odpálení :D ,spoušť naprosto normální(žádný zázrak,jak někteří pějí) ,matroš normální,estetika záv.systému nic moc,vakl závěru v zadní poloze +- 1cm atd .atd.atd.

Výběr ráže nechávám bez komentáře. Když se vám líbí,proč ne.

Vím,že mě za tu kritiku ZG proklejete voodoo ,ale nemohl jsem si pomoct a musel jsem s pravdou ven.
Je to krumpl. :D A to nejsem posedlý Blaserem .
Jinak ta jednuška od Blaseru v .30R Bl střílí výborně i na 300m . Viděl jsem to na vlastní oči.

Tak konec mouder a přeju ať vám to dobře a dlouho střílí .A klidně mě kamenujte, tak nějak s tím počítám ,nevadí mi to a obhajovat se nebudu. :D
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Proč by tě měl někdo proklínat-stanový kolík místo úderníku je u M98 a všech pokračovatelů fakt, který mi vadí taky. Ale ne tolik, aby mi zkazil tenhle systém úplně. Vakl mi vadí taky, ale když jsou dráhy pojednané, nedrhne z žádné polohy (na rozdíl od některých 550 kde člověk musí hledat aby šlo zavřít). O šprajcování ani nemluvě. Na druhou stranu tyhle krumplfíčury zajišťují vysokou spolehlivost i špinavé zbraně, prostě je to původně konstrukce pro armádu. Ale strojařsko-esteticky je vakl v zadní poloze pěkný bordel, plný souhlas.
Beru to tak, že jsem velkou část užité estetiky a malou část strojařské estetiky vyměnil za stoletím prověřenou velmi vysokou spolehlivost ve velmi utilitárním balení. Za kolegu vesrada takhle mluvit nemůžu, ale myslím že je na tom stejně.

Edit:
Ještě k ráži-je to ráže "od přebíječe přebíječům". Kdo nepřebíjí a nepostaví si pušku sám, nemá šanci využít její možnosti a asi ani ocenit ji. Z pohledu běžné produkce, zvlášť tady v Evropě, je to tak trochu underground. Krásně punkovej :twisted:
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

upřímně, detailům moc nerozumím (moc odborné na mě).. ale už za tu energii "palec nahoru", tohle je úplně jedno jestli je to praktické nebo hezké... :D
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Jiskra> ha. Překvapuje mě, že se najde ještě někdo podobného názoru, jako já. Až jsem si připadal divně, že jsem nikdy nepodlehnul nadšení kolem ZG. Spoušť mě osobně nikdy úplně nesedla a esteticky taky neslintám. A to nejsem skalní fanoušek Blaseru :lol:, naopak klasika Mauser jo. Z tohoto typu flint za hezké pokládám Zetky a Mannlicher Schoenauer (že to není Mauser klon samozřejmě vím, mluvím o estetice)

Nicméně - 30R Blaser je podle mého povedená ráže, a celkem si myslím, že se udrží. Jednušky Blaser K95 jsou velmi dobré a přesné zbraně. A pokud jde o ty efektivní flexibilní kreativní.... měl jsem možnost se setkat s nejvyšší šéfem Blaseru, a je to sympatický, skromě a mile se chovající pán, působící dojmem nadšence pro obor. Že nesdílím všechny jeho názory na tom nic nemění.
Ovšem jinak punku fandím a létající knedlíky byly odjakživa můj šálek...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět